Jump to content

Featured Replies

Posted

Posto ce mi se uskoro pruziti prilika da idem u Helsinki na neki medjunarodni dogadjaj, interesuje me kako mogu na najjeftiniji nacin da stignem do Skandinavije (po mogucnosti vozom :))

Gledao sam i lowcost letove ali nista nema iz obliznjeg nam inostranstva za sever :)

a šta je sa onim norwegian air shuttle letovima iz beograda za oslo ili štokholm? neko je to pominjao i po forumu, evo proverila sam, ima ovde: https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=1524.0 i ovde

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=199.0

pogledah sad njihov sajt, ako uzimaš za maj let za štokholm, povratna te izađe 60 evra, a u martu povratna do osla oko 100 evra. pošto nikad nemam živaca za sajtove avio kompanija, ne mogu da vidim da li je to sa taksama ili ne, pretpostavljam da nije, ali mi se opet čini dosta povoljno. ne znam da li bi ti se isplatila tako neka varijanta, pa da se snalaziš do helsinkija.

Kad sam ja 2007 putovala za Helsinki, putovala sam iz Budimpeste za Stokholm wizzair-om, a onda do Helsinkija jednim od onih njihovih brodova... To je tad bila najjeftinija varijanta koju sam ja nasla!

Za put do Budimpeste imas razne opcije i razne cene, zavisi kako si spreman da putujes...

Za avion ima sigurno letova iz obliznjih zemalja do Stokholma. Istina nema do Helsinkija, sem toga iz Beca sto spominje stefantenis...

A sto se tice broda, on je dosta jeftin. Putuje 12 sati i ako ne uzmes kabinu, tad je kostao 20-ak evra, ne znam kakve su sad cene, ali mozes da proveris... ime kompanije je bilo Viking line...

:mah:

U aprilu-maju mozes Malevom iz Budimpeste do Helsinkija za 130 eur povrat. sve sa taksama.

Da, mozes Malevom za Helsinki iz Budimpeste, a ako si za malo vecu avanturu, mozes WizzAirom i za 30 EUR povrtanta Budimpesta - Stockholm (mene je izasla 25 EUR za let u martu, sa svim taksama i credit card fee, bez prtljaga), a odatle uhvatis taj brod sto je gore vec pominjan (zove se Viktorija ili tako nesto).

Aerodrom Skavista je nekih 120km udaljen od Stokholma, pa i tu treba da uracunas oko 25 EUR koliko iznosi povratna autobuska karta centar Stokholma - aerodrom.

Postoji problem u toj kombinaciji sa brodom: Viking Line cesto ima dosta jeftina krstarenja (stizes ujutru u Helsinki, vracas se uvece), ali ako hoces da ostanes vise od jednog dana u Helsinkiju onda moras da kupis regularnu povratnu kartu,koja kosta 70-80 eur minmum.

@vukad

ja nisam isla  tom varijantom, odes ujutru vratis se uvece, vec sam isla i vracala se u razmaku od mesec dana. Nisam kupila povratnu, vec dve pojedinacne i to me je kostalo u svakom pravcu po 20 evra! Karta je skuplja ako se uzima kabina i ako se putuje nocu. Nocu je duplo skuplja.

Napominjem da sam putovala pre godinu i po dana i ne znam kakve su sad cene... treba proveriti...

@bokas

Izgleda da se dosta toga promenilo od kada si ti putovala: postoji samo nocni polazak (krece u 16:45 i stize ujutru u Helsinki) i kabina je obavezna, osim u letnjem periodu periodu jun-avgust, ali su tada cene karti dosta vise nego u periodu sept-maj. Racunaj na minimum 70-80 eur u najjeftinijoj kabini u periodu sept-maj ili 100 eur bez kabine u periodu jun-avgust. Postoji varijanta iz Stocholma za Abo/Turku, nekoliko polazaka dnevno, ne mora da se rezervise kabina, povratna moze da se kupi za 20 eur, ali odatle ima oko 170 km do Helsinkija, ne znam koliko bi bus/voz mogao da kosta. Postoji naravno i varijanta da se uzme jeftino krstarenje i iskoristi kao putovanje u jednom pravcu za Helsinki. Onda treba iz Helsinkija uzeti drugo krstarenje i iskoristiti ga kao one-way nazad za Stockholm. Problem je sto se sve informacije o promocijama i last minute ponudama za krstarenja nalaze samo na svedskoj/finskoj verziji sajta, a na verziji na engleskom su samo regularne cene.

Vukad skroz si u pravu!

Sinoc sam se tek setila da sam ja ustvari putovala na relaciji Stokholm -Turku  :D davno bese, pa sam pozaboravljala  :-[

Izvinjavam se za konfuziju...

• 3 weeks later...

nasla sam kartu iz budimpeste za helsiki,  povratna oko 140e. sad me zanima kako to funkcionise, rezervisem kartu, kupim je.. ali kad je uzimam? jer,trebace mi za ambasadu zbog vize..

Kad je platish stigne ti mail i taj mail istampas i sa tim papirom ides u ambasadu. Na tom papiru pise tvoje ime, prezime, potvrdjena i placena rezervacija mesta u avionu i to je potpuno validno kao i bilo koja druga papirna avionska karta.

Isprobano na gomili ambasada

:D

On 3/7/2009 at 9:22 AM, Cruela DeVil said:

Kad je platish stigne ti mail i taj mail istampas i sa tim papirom ides u ambasadu. Na tom papiru pise tvoje ime, prezime, potvrdjena i placena rezervacija mesta u avionu i to je potpuno validno kao i bilo koja druga papirna avionska karta.

Isprobano na gomili ambasada

:D

A ako mi je potrebna fake avionska karta za ambasadu da li moze da prodje rezervacija preko WIZZ AIRa koja se dobija koda se izabere bank transfer opcija placanja, a naravno ne plati se nista, i za tri dana istekne ta rezervacija, a mail sa njom ostaje?

• 1 year later...

Imam par pitanjaca za one koji su kruzovali Vikingline-om.

Ja cu pocetkom septembra od Turku za Stokholm.  :dance:

Interesuje me ako ne uzmem kabinu kakvo je to zapravo mesto? 

Da li je u pitanju samo sediste ili krevetac u nekoj spavaonici?

Citala sam ovde i na nekim drugim mestima da su to party brodovi, a ja bih ipak malo i da spavam da bih mogla maksimalno da iskoristim svoje ograniceno vreme u Stokholmu.

Ako hocu da spavam da li je pametnije da uzmem kabinu?

Kako ste rezervisali ove brodove? Da li je dovoljno ujutru da uzmem kartu za nocni kruz?

Ici cu neki utorak ili sredu uvece, a u Turku stizem ili prethodno vece ili to isto jutro.

Fala unapred  ;D  flowers::  :mah:

Ja sam putovala istu relaciju i nisam uzimala kabinu. U tom slucaju slobodna si da spavas gde god pozelis na brodu. Ljudi spavaju gde stignu, na stolicama, klupama, podu, stepenicama ... Ja sam uhvatila mesto na nekoj klupici, i mogu ti reci bila je prilicno udobna, tapacirana  :)  Gomile ljudi ne uzimaju kabinu i spavaju na tim klupicama.

Ti brodovi vaze za one na kojima se luduje, mada ja kad sam putovala, bilo je samo par grupa omladine koji  su posedali na patos i lokali celu noc. Ali brod je toliko veliki da uvek mozes da nadjes mesto da dremnes nesmetano.

Meni licno se nije isplacivalo da doplacujem kabinu. E sad ako ti je bas do udobnog kreveta, onda je uplati. U suprotnom, malo ce te zuljati, a ustredeces  :D

Oba puta sam kartu kupila pred sam polazak, nije mi trebalo nista, nikakva rezervacija. To je bilo pre tri godine. E sad, ako ces kabinu, mozda da rezervises.

Ako imas jos pitanja, slobodno...

Hvala puno!  flowers::

To je upravo ono sto me zanimalo!  klanj::

Imam jos vremena da smislim sta mi je ciniti, pa moze biti jos pitanja  ;D

• 5 years later...

Неки предлог за смештај у Хелсинкију, што јефтиније а да је једнокреветна соба? :)

Aerodrom? :) Salu na stranu, mislim da ces jako tesko uspeti da nadjes neki smestaj a da nije preskup. Bio sam ovog leta u Helsinkiju i nocio jednu noc na aerodormu i mogu ti reci da skoro nisam udobnije i mirnije spavao. :)

Ako ti treba preporuka jeftine hrane, znam savrseno jeftin restoran sa kebabom, picom i ostalim stvarima a porcije su za fotografisanje koliko su obilne. 

Дај, неће да шкоди, и објасни то за аеродром :)

Sto se tice restorana u pitanju je Barbarossa pizzaria & kebbab, nalazi se u ulici Yrjonkatu 29. Evo i mape https://www.here.com/directions/drive/mylocation/Barbarossa:246ud9wr-594d72d930314f819840f1e10f95d05d?map=60.16795,24.93904,16,traffic&fb_locale=sr_RS

Sta god da porucis cena je pet evra i veruj mi da je pica za dve osobe a kebab je da se prejedes. Posle njih nista nisam jeo po 12 sati. 

Sto se tice aerodorma, ja sam spavao u cekaonici kod gejta 33-34 i u tom delu je bilo tiho i mirno sa odlicnim sundjerastim prostirkama tako da sam se bas naspavao. Stekera za punjenje telefona ili cega god ima na sve strane u tom delu tako sto se tice toga uopste ne moras da brines. Ono sto mi je zapalo za oko na aerodromu jeste parket na podu, sto do sada nisam vidjao. Naprosto standard a doduse i Finska je zemlja veoma bogate prirode sto ces se i sam uveriti. ;)

Mala napomena: Alkohol je preskup, recimo najgoru tocenu splacinu zvanu Tuborg 0.4 l sam platio 7.5 evra. ;)

• 4 years later...

Imate li neke predloge šta raditi zimi u Helsinkiju? Idem za desetak dana, biće blizu nula stepeni.