Jump to content

Featured Replies

Posted

Koliko je novca potreebno da se obidje Iran? Isao bih motorom, ali me zanimaju cene osim goriva?

hmhm sve zavisi koliko planiras da ostanes i koja mjesta imas u planu da posjetis...ja sam bio ljetos pa evo par korisnih info: smjestaj - racunaj od 3 eura (Yazd,Tehran) u hostelu ili guesthouseu(dormitory,double room), pa sve do 15 eura (Siraz,Esfahan,Tehran) u prosjecnom hotelu (double room)..hrana - solidan rucak (riza + piletina + jogurt) 2 eura, hrana u trgovini npr. 1l mlijeka oko 0.5 eura,1l soka 0.75 eura itd. ulaznice za muzeje su dosta jeftine, sve zavisi koji i gdje, ali u prosjeku menje od 1 eura.

Cena prevoza u Iranu (zbog obilja nafte) je svedena na minimum (par evra za par stotina km) ali zato taksi je skup i ne koristi taksimetar. Jedan obrok brze hrane iznosi 1-2 evra, tradicionalna kuhinja nije bas na dohvat ruke turisti pa cete se hraniti sendvicima, picom, pomfritom i sl.

Suveniri i sl. stvarcice su jako jeftine i obavezno ih se nakupovati. Obratiti paznju da je Iran uzasan sto se tice promene valute te cete mozda biti primorani da menjate evre kod ljudi na ulici jer ni jedna banka u okruzenju ne menja strane valute. Cene ulaznica u turistickim mestima kao sto su Shiraz i Esfahan su visestruko vece za strane turiste ali opet nisu bogzna visoke. Vozovi su im jeftini koliko i autobusi i jako su moderni tako ne propustiti neku nocnu voznju Teheran - Mashad ili Teheran - Yazd na primer.

Sve u svemu, Iran je jako primamljiva sto se tice cena u odnosu na Evropu, a malo manje u odnosu na Siriju.

Za gorivo verovatno vec znas. Rekli su mi da je moguce kupiti litar goriva za 1000 rijala (uz karticu koju poseduju Iranci) a jedan evro iznosi oko 13 000 rijala....

I avion je neverovatno jeftin.Ali ti ides motorom tako da ti to ne znaci nista.

Cini mi se da si na nakoj drugoj temi pomenuo da bi isao i do pakistana.To nije najbezbednija varijanta jer je istok irana zajeban

• Author

Zato i hocu da idem da to proverim ;D. Meni iskreno nije interesantno da idem na "bezbedna" mesta (a gde je to), jer i samo kretanje motorom po pustinjama nije bas bezbedno tako da sam navikao na tu vrstu nebezbednosti. Mislim da je najvaznije biti otvorenog srca i onda mislim da mi se nista lose nece desiti, pogotovu sto i sam podrzavam Irance i sve ljude koji se bore za sopstvenu slobodu protiv imperijalista :102::mah::kamp:

Ajde bre, ne lozi ljude! Pakistan jeste u haosu, ali tvoja tvrdnja da oko granice tj. prelaza sa Iranom tavore ekstremisti i kidnapuju turiste je TOTALNA LAZ. Tako se od traceva prave tkzv. istine. Kada je, reci ti meni, otet,ubijen ili bilo sta stranac ili stranci na granici Irana i Pakistana? Ne mislim na razne svercere i basibozluk nego na evropljane i ostale turiste. Kada?  Nikad ,  a mozda i pre. Prema tome ...'oladi.

Lonely planet izdanje iz 2008 god

strana 324

Sunni extremists operating from Pakistan and drug smugglers who kidnap tourists to use as leverage have added a large degree of annoyance and some danger to travelling in the southeast.

In august 2007 a Belgian couple driving overland were adbucted on the road between Bam and Zaedan.The kidnappers were not extremists but a well- organised group of drug smugglers whose leader demanded the release of his imprisoned son.The woman was released after 4 days but the man, Stefaan Boeve was held for 34 days in Iran,Pakistan and Afghnistan before finally being released.Stefaan told us by email e was treated relatively well, according to their standards, sleeping open air on hard rocks and with one blanket.But he urged other travelers to be cautious and travel in groups.

.... 3 weeks later the smuggler adducted a japanese traveller from a street of Bam.As this went on press Satoshi Nakamura was still being hold several months later.

kada te budem video, dobijas sut u dupe jer si me natero da prepisujem iz Lonely planet-a

Pa dobro, Belgijanci i ostali zapadnjaci mogu da im budu korisni.

Sto se nas tice cisto sumnjam, jel neko cuo da je nekada neko iz Srbije otet.

Nismo toliko interesantni verovatno.

Ta iranska provincija Baludzistan je problematicna zbog tog sverca droge (na kamilama i magarcima - vec je to pominjano) ali ja bih isao tamo cisto da vidim reku Serbos ( :)) koja je bas na granici sa Pakistanom.

Belgijanac ili Srbin je mislim Evropljanin za njih kako god okrenes. Jedino moze da te izvadi to da smo ratovali sa Amerikom '99te pa da te zbog toga postuju, kazu da to prolazi kod Palestinaca  :)

Anyway, bolje ne doci u situaciju za objasnjavanje  ;D

ja se spremam za iran ,idem krajem marta avionom,hoteli su zesce skupi 1 zvezdica 15 evra,2 20-30evra,3 30-60 itd

teheran metro 2000 rijala za 2 voznje,bus 200 riala,muzeji oko 1-3 evra,klopa (fast food) 2 evrica,avion teheran-shiraz 35 evra u jednom pravcu

meni bi bilo od koristi ako neko moze da mi preporuci neki jeftiniji hotel ,oko 20 evrica za noc,unapred hvala  :)

Iranci su poznati kao ok ljudi za Couch Surfing. Ako si clan, nemoj nikako da koristis hotele/hostele. A, ako nisi, pa imas jos vremena da se uclanis i nadjes potencijalne domacine. Ne samo zbog besplatnog smestaja vec da ti i pomognu kao lokalci za sve interesantne obilaske. Ipak je Iran prevelik da bi mnogo toga uspeo da vidis ako ides na cetrnaestodnevnu foru sa aerodromskom vizom.

Persopolis ovde na forumu neko je postavio link za jedan jeftin hotel u Teheranu.

Da nisi mozda ti?

Trazio sam po forumu ali nisam mogao da nadjem.

Zaboravio sam ime hotela ali secam se da se nalazi na trgu Imama Homeinia. Cena je bila 10$ ako se dobro secam.

Slike soba na sajtu izgledaju sasvim ok, kao i slika vlasnika nasmesenog brke.

Potrazi malo po forumu mora da je tu negde.

da ja sam postavio taj link,ali sam na netu pronasao mnogo losih komentara za taj smestaj i to od rusa,ali je jedan od jeftinijih.Mislio sam ako je neko bio nekad u teheranu gde je spavao i koliko je platio,takodje interesuje me smestaj u shirazu i esfahanu.Pozdrav

Da razjasnimo, oblast blizu pakistanske granice nije bezbedna iz gore navedenih razloga u poredjenju sa savrseno bezbednim ostatkom zemlje, ali opet nije podrucje visokog rizika i iako sam recimo cuo da je kidnapovan neki japanski putnik koji je tumarao sam po tim budzacima, otmice nikako nisu ucestala praksa, isto vazi za Pakistan. Iz prve ruke mi rekose da takve opasnosti u toj zemlji nema.

Mene su najpre poplasili pricama kako u Iranu bolje da ne govorim da sam iz Jugoslavije jer su Iranci u ratu pomagali svoju muhamedansku bracu itd. No u stvarnosti ljudi nit imaju sta protiv nas nit znaju ista o nama. Nisam dobio nikakve komentare u vezi sa ratom, Milosevicem, Srebrenicom i sl. za razliku od slucaja sa Turskom. Najzad, nase dve zemlje imaju sve bolje diplomatske i kulturoloske veze, u Beogradu postoje institucije poput IKC i Drustva iransko-srpskog prijateljstva a upravo su se i zavrsio Festival iranskog filma i Dani iranske kulture koje su propratile pune sale posetilaca.

Da se nadovezem na ovu slumpijevu pricu.

Sto se tice Irana i njegovog odnosa prema Srbiji on je krajnje neocekivan.

Iran je izuzetno naklonjen srbiji ! Iran ne samo da nije priznao Kosovo, vec ga ni neke arapske zemlje nisu priznale na osnovu toga sto je Iran lobirao kod njih.

Iran je jedna jako ozbiljna zemlja, amerika nije bez razloga odustala od konflikta sa Iranom, i ako ga je zelela, jer bi prosli ko bosi po trnju.

To sto se "nebezbednosti" tice  kao sto rece slumpy odnosi se samo na taj deo koji se granici sa pakistanom i mozda i deo sa irakom.

Lonely planet izdanje iz 2008 god

strana 324

Sunni extremists operating from Pakistan and drug smugglers who kidnap tourists to use as leverage have added a large degree of annoyance and some danger to travelling in the southeast.

In august 2007 a Belgian couple driving overland were adbucted on the road between Bam and Zaedan.The kidnappers were not extremists but a well- organised group of drug smugglers whose leader demanded the release of his imprisoned son.The woman was released after 4 days but the man, Stefaan Boeve was held for 34 days in Iran,Pakistan and Afghnistan before finally being released.Stefaan told us by email e was treated relatively well, according to their standards, sleeping open air on hard rocks and with one blanket.But he urged other travelers to be cautious and travel in groups.

.... 3 weeks later the smuggler adducted a japanese traveller from a street of Bam.As this went on press Satoshi Nakamura was still being hold several months later.

kada te budem video, dobijas sut u dupe jer si me natero da prepisujem iz Lonely planet-a

neverovatno dokle ide anglo-evropska pokvarenost..

pa u londonu ili njujorku dnevno nestane vise turista od ovog :)

kako se samo pravi negativna reklama, ovo je pravi primer...

nisam bio, ali idem ovog leta, i jedva cekam...

drugari iz ekvadora koji su proputovali ceo svet praveci dokumentarce za tv, su mi pricali da takvu kulturu nigde jos nisu sreli...

Mozda niste znali ali mnogo vozova u Iranu je delimicno napravljeno u Srbiji :)

Tacnije "Gosa" iz Smederevske Palanke izvozio nepotpune vagone koje su tamo sredjivali kako njima odgovara.

I danas se dosta zeleznicke opreme iz Srbije salje u Iran konkretno niski "Min" i opet "Gosa".

Iran ima bolje odnose sa Srbijom nego recimo sa BiH. Do 1997. za BiH nije bio iranskih viza (takodje i za Hrvatsku)

a onda su oznaceni kao "americki saveznici" i prema tome nisu naklonjeni Iranu. Bivsa SFRJ je uspostavila diplomatske odnose sa Iranom 1948. i bili su veoma dobri. Onda je dosao sah Reza i okrenuo se Americi i prosao kako je prosao.

Born ne brini. Amerika ne ide nigde gde prvo ne nadje svoju petu kolonu i pesadiju na zemlji. Irak je bio bez problema, Kurdi na sevru i siti na jugu. Sa Iranom je malo teze jer se tamo nema ni znatnih nacionalnih manjina ni opozicije. Otvoreni sukob Irana i USA tesko da je moguc. Za vreme rata Iraka i Irana Irak je imao opstu podrsku (politicku i vojnu) kako zapadnih zemalja, tako i socijalistickih zemalja i SSSR-a. A Iran je bio relativno usamljen sa podrskom samo Kine i Severne Koreje. Na pocetku rata Irak je zauzeo dobar deo teritorije Irana i Iran je bio u teskoj situaciji.  Ali Homeini je sredio stvar i iz tog rata Iran je izasao kao pobednik, mada istorija kaze da nije bilo ni pobednika ni pobedjenog.

Malo je off topic ali moze da bude interesanto.

Pa dobro, vize za Iran hrvatski drzavljani dobijaju mnogo  lakse i vize kostaju mnogo manje nego za gradjane Srbije...Mislim da su Iranci generalno gostoljubivi prema svima i to ne bih bas dovodio u vezu sa politikom, jer i obican svet u Iranu nije uopste odusevljen zvanicnom politikom svoje zemlje i strogim verskim pravilima, tako da u Iranu postoje paralelni svetovi-onaj vidljivi i onaj nevidljivi, u privatnoj sferi, u kojem ljudi zive mnogo drugacije nego sto se i da zamisliti... Poznajem dosta ljudi koji su bili tamo i rekli su mi sve najlepse o ljudima. Cesto nisu ni morali da traze prenociste, vec su ih ljudi pozivali u svoje domove. Imam utisak da su Iranci zeljni kontakta sa spoljnim svetom i da su im stranci prozor u taj svet, koji im je nedostupan.

i da su im stranci prozor u taj svet, koji im je nedostupan.

eh kad samo pomislim kako smo mi nekad celoj istocnoj evropi bili prozor u svet .

A gde smo sad mi, a gde je ceska , poljska ....

• 1 month later...

Juce sam se vratio iz irana,pa da vam saopstim kakve su cene.Bio sam 8 dana u teheranu,i 5 za Shiraz i Isfahan. 

metro-one day travel card - 5000 riala-0.5 $ dolara

muzeji -5000 riala-0.5 $

hrana na ulici-fast food -2000 riala-2 $

hotel 3 zvezdice -40 dolara

taxi-ako se vozite sami po gradu od 3-5 dolara

ako ga delite maksimalno 0.5 dolara

rucak u solidnom restoranu 5-7 dolara

avion do tehran-shiraz-esfahan-85 dolara esfahan-tehran  30 dolara

busom je daleko jeftinije i za ove relacije vam netreba vise od 35 dolara

eto toliko o nekim cenama,inace severni deo teherana je zesce skup,u juznom je bagatela

Persoplis verovatno si dobio vizu na aerodromu?

Ako je tako kolika je cena?

Hrana na ulici pretpostavljam da si napravio gresku i treba da bude "2000 riala-0.2 $".

Ta hrana sta se nudi verovatno neki kebabi i slicno?

Za valutu koja je bolja da se menja evro ili $?

da hrana fast food je 20000 riala ili 2000 tomana tj 2 dolara,isto ti je sta da menjas,dik sam bio tamo 1dolar je vredeom 9800 riala, a 1 euro-13200 riala u menjacnicama,sto je i odnos ovde kod nas. Vizu sam dobio na aerodromu na 15 dana,bez ikakvih problema,niti te ko sta pita,popunis formular,upises neki hotel ili hostel gde odsedas,das 50 evra  i khoda havez ,ulazis u iran.Iran vredi videti,jos ako znate neke irance bice vam super,vole da se zezaju i ima svega ,nista nije onako kako se prica na tv o njima i ta stroga pravila u stvarnosti ne funkcionisu,severni teheran vise lici na usa nego na iran.Ako nekog jos sta zanima slobodno pitajte,pozz.

Persopolise, samo jedno kratko pitanje. Ta aerodromska viza je bas na 15 dana ili na dve nedelje? Posto vidim da se na nekim sajtovima za dobijanje iranske vize navodi da se na aerodromima moze dobiti "two weeks" viza. Sta je kod tebe u pasosu konkretno stajalo? Period od 15 ili 14 dana? Nesto razmisljam da bas centriram datume pa da iz Istanbula za Teheran letim Pegasusom a da se vratim Air Arabiom, iz Shiraza. Zato mi je bitan i taj jedan dan, da bih maksimalno iskoristio ceo period. Naravno, sve pod uslovom da se ovog leta otisnem ka Iranu  ;D.

Inace, u samoj iranskoj ambasadi sam dobio informaciju da se mogu koristiti i razlicite avio kompanije za ulazak i izlazak iz Irana, kao i gradovi. Dakle, nije nikakav problem uci u Iran preko Teherana a izaci iz Shiraza. Samo je bitno da se avion koristi i kao ulazno i izlazno sredstvo transporta.