Jump to content

Featured Replies

• 3 months later...

@ Persepolis

reci mi,molim te,odakle si leteo,kojom kompanijom i za koliko novca ? :)

• 2 months later...

Ma Iranci nisu Arapi,oni su kulturan narod,to je staro Persijsko carstvo,a njihov jezik se zove FARSI!Viza se dobija na aerodromu ili u ambasadi u Beogradu(uz cekanje oko mesec i vise dana,treba vam vaucer nekog hotela iz Irana).I mnogo su gostoljubivi,ja sam putovao sa mladjom zenom u busu a zamislite da me zvala da nocim kod njih u kuci,...neverovatno..njima su stranci jako zanimljivi i uvek hoce da vas ponude i upuste u razgovor!!treba otici svakako,imate direkt bus i voz iz Istanbula,lako i jednostavno!!Pozrav svima na forumu!

• 3 weeks later...

@ Persepolis: ček, ček, samo da te dobro shvatim.. Nisi imao nikakvih posla sa Ambasadom Irana u Beogradu, već samo otišao na šalter na Aerodromu u Teheranu i dobio vizu? Bez potvrda itd.?

• 2 months later...

a na kom jeziku se sporazumevate sa Irancima? mislim, ako ne govorimo persijski ili farsi... jel znaju oni engleski?

http://www.ddpn.net/textfr/iran2007/iranpratique.html

Informacije na ovom sajtu su bajate (cini mi se iz decembra 2007.), ali opet tu je spisak hotela/hostela, razdaljine izmedju gradova i sl. Takodje, na francuskom je. Moracete da ga prevodite pomocu recimo Google Translate. Ima i prilican broj fotografija iz Irana.

Inace sajt ovog Francuza ima dosta putopisa i slika iz razlicitih delova sveta. Jedino sto do sada nije uspeo sve da prevede na engleski.

Šta mislite, koliko je sigurno planirati putovanje u Iran za narednu godinu, vidim Ameri im stalno prete kako "the clock is ticking"...?

Ja mislim da  mozes da planiras put, nece oni smeti nista sa Iranom, to su cisto "diplomatke price". Naravno, vesti mozes cuti svakodnevno, pa ces u skladu sa tim odluciti u datom momentu da li ici ili ne.

Ipak je Iran prevelik da bi mnogo toga uspeo da vidis ako ides na cetrnaestodnevnu foru sa aerodromskom vizom.

Ja sam prosle nedelje aplicirao na netu za tu e-vizu i nisam dobio nikakvu konfirmaciu da je t u procesu. Mislim da idem u Februaru.

Jel si ti usao u Iran ovom e-vizom (visa on arrival)?

Sing, a nisi pokušavao uzeti vizu u beogradskoj ambasadi?

• 5 months later...

Cene u Iranu, april 2010:

prevoz:

-medjugradski: na otprilike 100km dodje 1e. Znaci, ako idete iz Teherana za Isfahan (~450km), autobus ce vas izaci oko 4,5e. Cene voznih karta su slicne cenama autobuskih. Za vece razdaljine ici vozom. Prednost autobusa: mozete ga uhvatiti bukvalno svuda, samo stanete na autoput/put i za par min eto autobusa koji vam staje.

Autobus Istanbul-Teheran je i dalje 30 dolara. Izuzev za vreme Noruza kada je cena dupla.

-gradski: po Teheranu kombinovati odlican metro (propusnica za nedelju dana ~1,2e) i shared taxi. To su vozila (licencirana i bilo koja druga) koja voze na odredjenoj relaciji, kada ih zaustavite na kolovozu, samo pitaju da li idu do vaseg odredista. Cena krace voznje (1-5 km) je 2-5000 IR, a duze (5-10 km) je 5-10000 IR. Buduci da Teheran ima odlicnu mrezu auto-puteva koji su uglavnom prohodni, kolima cete se jako brzo kretati po gradu. Izbeci gradske autobuse jer uzimaju puno vremena. Oprez: pazite da ne udjete u privatni taxi (samo jedan putnik) jer ce vas tad prilicno opeljesiti. Privatni taksi se na farsiju zove ''dar baste''. Ako vam stane vozilo bez putnika u njemu, proverite da nije u pitanju dar baste.

Hrana:

uopste govoreci, jeftina je. Rucak u restoranu ne moze da premasi 3-4e. Mozete da birate

izmedju raznovrsne tradicionalne kuhinje (kebab i sl.) i brze hrane (razni mega sendvici).

Osvezavajuca pica su jako jeftina. Obavezno piti bezalkoholna piva: IStak, Delister i sl.

Sladoledi, voce i ostale namirnice mnogo jeftinije nego kod nas.

Ali zato kafici su strashno skupi. Mislim na one moderne, zapadnjacke kojih ima malo.

Kapucino, na primer, kosta 3-4 dolara, sto odgovara ceni celog rucka. Dakle, ljubitelji

kafe ce imati tesko vreme u Iranu. S druge strane, crnog caja ima svuda i jeftin je.

Navedene cene su za Teheran. U ostalim gradovima cene su znatno nize.

smestaj:

Nepotreban za svakog ko koristi CS. Devet od deset ljudi kojima sam pisao na CSu su mi

odgovorili i pristali da me hostuju. Iranci su bez sumnje bez premca kad je rec u

gostoprimstvu.

Ako vam ipak treba smestaj: generalno je skup za Bliski istok. Najjeftini hotel koji sam

nasao u Teheranu je Mashhad hostel za ciji dormitory sam placao 70000 IR, to jest 7 dolara.

Hostel je nikakav ali je dobra lokacija: blizu stanice Imam Khomeini.

Jazd ima najbolju ponudu sto se tice smestaja. Silk road hostel, pored Jameh Mesjed:

dormitory samo 5 dolara. Moze cak da se spava na krovu za 2 dolara. Ne ici u hostel Orient

preko puta ciji je vlasnik isti, koji je zapostavljen i cije cene su iste kao u Silk road

hostel.

ostalo:

knjige u Iranu su jeftine. Preporucujem postere i sl. stvarcice u knjizarama pored Trga

Enqelab (Meydane Enqelab). Oni su bolja opcija od suvenira koji nisu jeftini.

Uprkos ekonomskom embargu, u Iranu se moze naci svaka tehnicka sprava, i, cini mi se,

cene nisu vishe nego kod nas.

P.S.

Pozivno pismo vise nije potrebno za Iran. Aplicira se za vizu u Beogradu, ispuni se formular i uplati 5000din. u Komercijalnoj banci. Zahtev se salje na odobravanje u Tehran. Odgovor stize za desetak dana. U slucaju da je zahtev odbijen pare se ne vracaju. Ali u najvecem broju slucajeva odobravaju. Samo pripaziti sta se navodi u tom formularu. Novinarstvo, politika i sl. su razlozi zbog kojih oni odbijaju. Naglasiti da su namere iskljucivo turisticke. Eventualno se napise tu i tamo adresa nekog hotela. I bice ok.

Ne bih savetovao da se ide sa balkan flexipass-om. Moze se vozom do Erzuruma (dan i po) pa odatle autobusom do Dogubajazita, koji je blizu granice. U svakom slucaju, dosta cimanja a i nije bas jeftino. To je preporucljivo samo ako neko hoce da putuje bas po tim krajevima (Kurdistan). Najlakse i najjeftinije je uzeti direktan bus do Tabriza ili Teherana iz Istanbula. Ima vise polazaka svakog dana u 13h-14h i karte se uvek mogu naci. Odite na metro stanicu Aksaray i naci cete vise iranskih agencija.