Jump to content

Featured Replies

Posted

Moze li se dobiti avganistanska viza za drzavljane Srbije i kako?

Zavisi u koju ces oblast. Ako ces u juzne delove, moras je vaditi na granici u birou Talibana za imigraciju, samo sto je problem taj sto nemaju adresu, jer se kriju po pecinama a granice se pomeraju svakodnevno zbog ratnih dejstava. Isto kao i za Gruziju, ako imas americku vizu verovatno ces uci u Kabul bez problema  :D Takodje imas mogucnost da izvadis pakistansku, i odes u Waziristan za kog se ne zna kome pripada, i tamo bezprimetno udjes u ameriku...pardon, u Avganistan ))

Btw, u Mamutu sam video najnoviji LP vodic za Avganistan, pa ako stvarno odlucis da ides tamo mozda bi mogao biti od koristi. Inace, na nekom forumu (ne mogu samo da se setim na kom) sam procitao info da je vizu prilicno lako dobiti u avganistanskom konzulatu u Mashadu, u Iranu. Moze biti zato sto je blizu granice i gravitira ka Heratu, ko zna?

Inace, imas i avganistanske konzulate "na putu", tj. u Sofiji i Istanbulu.

Ides u heroinsku turu? :P

To mozes i u Kirgiziji, a da ti ne preti opasnost po zivot. Za 50$ mesecno mozes da si konstantno na heroinu ili prostitutkama i to sa obezbedjenim smestajem.

Salu na stranu...

Jedna moja drugarica treba u skorije vreme da ide u Avganistan kao diplomata (jedne strane zemlje) i place svaki dan zbog toga. Kaze mi da kad se pojave Avganistanci kod njih u MIP-u, nastaje opsti kolaps, jer su kao da su se pojavili iz 14 veka. Ne znam sta bi te moglo interesovati u onoj kamenoj pustinji. A nedokuciva mi je misterija zasto su se ranije sovjeti borili, a sada i ameri za taj komad nistavila...

Bolje je Avganistan malo zaobici ove godine jer su Talibani tamo mnogo ojacali i dosli su na pedesetak kilometara od Kabula. Ova godina ce biti presudna za USA i njihove saveznike pa ce ova godina biti konacna pobeda ili bezanija kao ona iz Vijetnama.

Zasto su se Sovjeti borili nije misterija. Isli su tamo da podrzavaju bratski socijalisticki rezim predsednika Nadzibulata kao sto su radili u Severnoj Koreji i Vijetnamu, to je 1979. bila sovjetska zona uticaja a takodje Breznjev je hteo da se SSSR smatra za svetsku silu pa je otvoreno usao u rat tamo. Dok je sovjetski angazman u Severnoj Koreji i Vijetnamu nije bilo toliko otvoren.

A zasto se Ameri bore? Pa zbog geo-politike, svog uticaja svuda u svetu, spasavanja sveta od terorizma kako kazu, i moguce polazne tacke na Iran. Neki tvrde i da je upitanju proizvodnja heroina za koji je valjda Avganistan sada glavni u svetu a za vreme Talibana nije proizvedeno nista jer se za to gubila glava.

1998. posle manje od 10 godina od kad su talibani dosli na vlast u avganistanu, proizvodnja heroina je pala na 2% svetske proizvodnje, sa nekih 40%...

2007. godine,  posle ne vise od 5 godina od kad su ameri zavladali, avganistan proizvodi 98% svetskog heroina  :)

1998. posle manje od 10 godina od kad su talibani dosli na vlast u avganistanu, proizvodnja heroina je pala na 2% svetske proizvodnje, sa nekih 40%...

2007. godine,  posle ne vise od 5 godina od kad su ameri zavladali, avganistan proizvodi 98% svetskog heroina  :)

sta se ti zalis :P:D

Jedan Kanadski novinar sa CS-a je prošlog leta bio kod mene, pa sam ga nagovorio da ode u Afganistan :) Kaže da je prilično opasno, jer ima dosta ljudi koji će uvek rado prijaviti stranca banditima, da bi bio kidnapovan i vraćen uz otkup. Tako da je putovao maskiran u Abdula Aziza, dobrodušnog Kazahstanca koji putuje svetom tražeći posao :)

Napisao je i nekoliko članaka o svom putovanju kroz Avganistan. Informacije su sveže, tako da bi trebalo da oslikavaju realno stanje, i to viđeno iz ugla samostalnog putnika.

• Author

Usao bih iz Irana najverovatnije i bas bi voleo da upoznam Talibane, ljudi se samo bore za slobodu. Nemam neku zelju da upoznajem Amerikance u Avganistanu. Ako bude prilike, svakako cu je iskoristiti da se provozam po Avgaistanu.

Ja se malo informisao o stanju u Avganistanu jer mi je izgledalo kul da odem u srednju Aziju pa da se spustim u AV i da se vratim preko Irana kuci. Ali ono sto sam procitao i zakljucak koji sam izveo me nisu ohrabrili da razmatram mogucnost posete toj zemlji. Prvo, nece biti nikakvog vozikanja tamo jer su putevi Kabul - Herat i Herat - Masare Sharif opasni a to su ti glavne magistrale u zemlji. Kandahar i da ne spominjem. Nece ti ni tradicionalni shalwari mnogo pomoci jer neki od turista koji su nestali tamo bili su upravo obuceni u shalware. Svi mi rezonujemo 'ma mala je sansa da se nesto desi, tipa 1 od 100%'' ali jednom kad se desi tad je kraj i nema restore.

S druge strane, ne izgleda da je vizu tesko dobiti, kako iz srednje Azije tako i iz Irana. A sudeci po filmovima, putopisima i sl. izvestajima putnika, Avganistan je zemlja koja predelima i narodom lici na stare epove i sveta pisma. Mada ja bih jos malo sacekao jer se stanje u zemlji osetno pogorsalo u poslednjih godinu dana, a i cujem da Obama planira da posalje nove trupe tamo.

SCI ideja zvuci cudno ali mozda i prodje?

Odes u Liban ili Iran, tamo nadjes kancelariju Hezbolaha i kazes da bi hteo u Avganistan da napravis pricu o Talibanima a ne protiv njih. Mozda ti daju nesto tipa dokument ili slicno da te tamo prihvate i garantuju bezbednost.

Kao sto rece meni jedan novinar u Libanu koji radi na TV Hezbolah "Volim Srbiju, vi ste ratovali protiv USA".

Naravno rizik postoji uvek.

• Author

Dobra ideja, probacu sa bracom iz Hezbolaha, mozda naletim i na Osamu licno, :):):):):)

Za Osamu nisam siguran ali mozes da trazis zvanicni sastanak sa Hassanom Nasrallahom,

generalnim sekretarom Hezbolaha. U Libanu recimo pratis Hezbolah TV, koja se zove Al-Manar i

tu objavljuju kada Nasrallah prima stranke. :)