Jump to content

Featured Replies

Ovaj konkretan ranac je 5500, zato sam i tako zapela za njega.Pretpostavljam da za taj kesh ne moze da bude Bog zna sta, ali za pocetak verujem da je solidan.

55l je sasvim dovoljno i za put od 12 meseci. Mislim da je to idealna velicina ranca!

Slažem se u potpunosti. I ja imam ranac te veličine.

Ovaj konkretan ranac je 5500, zato sam i tako zapela za njega.Pretpostavljam da za taj kesh ne moze da bude Bog zna sta, ali za pocetak verujem da je solidan.

Ranac je odličan. Ima ga moj drug. Vrlo praktičan i izdržljiv. Nećeš pogrešiti ako ga uzmeš.  :mah:

Uzimaj ga sto pre ... mora da je neki popust! U nisu je 9999 dinara. Bio sam danas da proverim! Neces pogresiti!

Kupila sam ga jutros. Sada sam ponosna vlasnica CRVENOG ranca od 55l, jos samo da ga natrpam i krenem na

Bozicni uspon na Rtanj :)

Hvala na savetima :)

Nek je sa srecom!  :kamp: :kamp:

Slazem se sa 'kolegama' da je 55l odlicna cifra. Pre par meseci sam vucarao toliki Ferrinov ranac po Evropi i mislim da veci ranac ne bih mogao toliko da secam...;)

Uzimaj ga sto pre ... mora da je neki popust! U nisu je 9999 dinara. Bio sam danas da proverim! Neces pogresiti!

Primetio sam da cene u Intersportovim radnjama ne moraju da budu iste. Mislim uglavnom jesu, ali izgleda da ponekad imaju lokalne akcije, tipa poslednji artikal i slicno.

• 2 months later...

ne znam kako se litri pretvaraju u centimetre   ::crazy:.. ali.. da li ti tipicni ranci od 55 l (ako nisu napunjeni 100%) mogu da prodju kao rucni prtljag kod low cost kompanija? tj da li se uklapaju u onaj gvozdeni ram na aerodromu? jel to neko radio?

i drugo pitanje, da li znate nesto o ATI Sierra rancima? cene su im super na amazonu, deluju ok ali pojma nemam kakvi su u akciji.

ne znam kako se litri pretvaraju u centimetre  ::crazy:.. ali.. da li ti tipicni ranci od 55 l (ako nisu napunjeni 100%) mogu da prodju kao rucni prtljag kod low cost kompanija? tj da li se uklapaju u onaj gvozdeni ram na aerodromu? jel to neko radio?

i drugo pitanje, da li znate nesto o ATI Sierra rancima? cene su im super na amazonu, deluju ok ali pojma nemam kakvi su u akciji.

Moj Tashev od 55 litara se sigurno ne uklapa. Jednom sam hteo da probam da ga provucem kao rucni prtljag, ali sam na kraju odustao jer je preveliki za rucni i spakovao sam stvari u manji ranac.

Jutros video !

U N - sport radnji u Rodicu (NS) Northland ranac od 45l po ceni od 2990...sa svim potrebnim dodacima...iznutra lepo spakovana sipka, koja se moze izvuci, ima i otvor od dole, za pristup stvarima na dnu...na ledjima, odlicni jastuci sa donjim u obliku vece kocke, pa sigurno pokriva potrebnu povrsinu...crveno, sivo, crna kombinacija !

ne znam kako se litri pretvaraju u centimetre   ::crazy:.. ali.. da li ti tipicni ranci od 55 l (ako nisu napunjeni 100%) mogu da prodju kao rucni prtljag kod low cost kompanija? tj da li se uklapaju u onaj gvozdeni ram na aerodromu? jel to neko radio?

Moj Tashev od 55 litara se sigurno ne uklapa. Jednom sam hteo da probam da ga provucem kao rucni prtljag, ali sam na kraju odustao jer je preveliki za rucni i spakovao sam stvari u manji ranac.

e dobro.. da imam barem neku predstavu..

a da li je manje od 55 l dovoljno za mesec dana po egiptu? za zensko :)

I mene je ovo zanimalo,a evo kako sam ja racunao...

Dimenzije rucnog prtljaga su 55x40x20 (cm-a)tj.5.5x4x2(dm)

Kad se to pomnozi dobije se 44 dm3.Koliko ja znam 1l(npr.vode)=1dm3

Tako da po ovoj mojoj racunici svaki ranac manji od 44 l moze da prodje kao rucni prtljag...

Ako gresim ispravite me slobodno,jer ni ja nisam siguran u ovu moju racunicu  smartass

• 2 weeks later...

e pa drugari, prvo da vam se srdacno zahvalim, zaista je mnostvo korisnih informacija, mnogo su mi pomogle u trazenju opreme, i posebno ranaca  :D

e sad, upitao bih vas: da li je generalno northface bolje marka od ferrina? izlistao sam sve teme o rancima (vise puta  ::crazy:) ali nisam to nigde nasao... ja se dvoumim izmedju ferrinovog overland 65+10 i jednog takvog od northfacea... razlika u ceni je 2 hiljade cini mi se...

od mccinlyja sam odustao nekako

Jutros video !

U N - sport radnji u Rodicu (NS) Northland ranac od 45l po ceni od 2990...sa svim potrebnim dodacima...iznutra lepo spakovana sipka, koja se moze izvuci, ima i otvor od dole, za pristup stvarima na dnu...na ledjima, odlicni jastuci sa donjim u obliku vece kocke, pa sigurno pokriva potrebnu povrsinu...crveno, sivo, crna kombinacija !

Pa niko se ne hvali da je pazario ovaj ranac !?

U par dana nakon sto sam ovo napisao, neko je kupio ranac iako je (po recima momka koji tamo radi) stajao skoro godinu dana, ne prodat  :banana:

Mišljenja sam da je Ferrino precenjen što se kvaliteta tiče i da su im vrlo konkurentni Česi (Husky je bar 30% jefitniji, a sasvim fino služi), kao i Northface, tako da u tom slučaju predlažem da se jednostavno odlučiš za jeftiniju varijantu.

Slažem se da je 55l idelan. Godinama već imam 50+10 varijantu i bogami je jednom težio i 40kg.

zanimalo me je takodje i koliko je bitno u odabiru ranca onaj sistem pomocu koga se moze podesavati visina, tj rastojanje izmedju remenja koje ide preko ramena i onog koje ide preko struka... to me interesuje jer nesto ne mogu da nadjem ranac sa tim sistemom a da istovremeno ima i onaj (dsn?) sistem sa luftiranje tj protok vazduha, pa bi se onda morao odluziti za jedan od ta 2 sistema, but I want it all, and I want it now  123

;D

Mislim da gurtne igraju jako bitnu ulogu na rancu. Jer džabe ti sistem za ventilaciju ako ti otpadaju ramena i kičma.

Hajde da se malo protrese priča o rančevima: koji će vam 50l+ ranac? Čim imaš prostora, popunićeš ga pa onda to čudo moraš da vučeš ostatak puta.

Na dvomesečni put sam išao sa Deuter Act Trail 32l rancem (malo jača cena, ali vredi pošto ti kvalitetan ranac čuva leđa godinama). Jeste bila u pitanju letnja varijanta, pa je i odeća zauzimala manje mesta, ali radi posao i više nego dobro pošto sam pakovao:

1. Ekstra par obuće (papuče ili patike) i jesenju jaknu (ipak smo krenuli u oktobru i proveli neko vreme po Bugarskoj, Turskoj i Siriji koje su bile kišne i hladne). To sve je stajalo u pregrade van ranca...

2.  Vreću za spavanje, veliki peškir za plažu, ekstra peškir, lake duge pantalone, laka majica dugih rukava, 3 majice kratkih rukava, 3 gaće, 3 čarape, 2 kratke pantalone i 2 bermuda za kupanje

3. Sredstva za higijenu i lekovi

U momentima kada nismo imali plaćen prtljag (što se dešavalo i češće nego što smo želeli), moj je išao u avion pošto je do zadnjih nedelju dana puta težio ~7kg. Na kraju je, sa svim suvenirima i čudima, došao do 12kg i tada sam već počeo da pizdim od njega i jedva čekam da ga skinem s leđa.

Čisto malo drugačija perspektiva, pošto vidim da su ovde svi za neki 50l ili 50l+ varijantu... Kada imaš tako velik ranac, onda ga uglavnom i prepakuješ, pa imaš višak stvari da vučeš ceo put. Manji ranac te bukvalno TERA da odabereš šta ti je bitno, a nebitne stvari ostaviš kući, da te čekaju kada se vratiš.

• 4 weeks later...

http://www.ferrino.it/en/homepage/products/BACKPACKS/trekking_105/overland_60_10_lite_

ovaj sam uzeo i jako sam zadovoljan  ;D

da se i ja malo osvrnem na pricu sa rancima...

ja ne znam sto se mnogi ljude ovde boje velikih ranaca (ne mislim na nikoga posebno, nema potrebe niko da se oseca prozvanim..), a jos vecina i ne putuje duze peske... meni ce ovaj sasvim dobro posluziti s obzirom na moje potrebe... imajuci u vidu da savremeni ranci imaju mehanizme koji prebacuju teinu na kukove, ne znam cega se toliko bojite. ja sam sada nosio u njemu 20 kila i uopste nije tako strasno... mozda sam staromodan, ali imam u vidu rimljane koji su u punoj ratnoj opremi dnevno prelazili 20 km (minimum), a nisu imali ferrino ranac  :-[

narocito ne razumem ljude koji idu na duza putovanja i u skladu sa lajtmotivom koji se provlaci n aovom forumu, a nose tako malo stvari i zale se na terete od 11-12 kila...

U pravu si da su laki ranci lajtmotiv na forumu, ali to nije zato što je nekome teško da nosi 20kg, već zato što neki od nas smatraju da nema potrebe nositi toliko stvari na put, pogotovo ako se putuje leti. Treba ti par majica, jedne rezervne pantalone i nešto donjeg veša, neko sredstvo za pranje veša, osnovna sredstva za higijenu, par lekova i još neke druge praktične sitnice koje su pomenute na drugim temama u ovom podforumu... ne znam ni čime bih napunio 20kg prtljaga. :D  A kad se jednom navikneš na lak ranac, naravno da ćete mrzeti da tegliš 12kg, kao što je vendetta rekao gore. Ako ne ideš na Himalaje, nema ni potrebe. :)

Nedavno sam kupio Lowepro CompuRover AW http://products.lowepro.com/product/CompuRover-AW,1923,16.htm i veoma sam zadovoljan. Štaviše, mislim da nikada nisam imao tako kvalitetan ranac. Jest da košta al vredi svaku paru. Nije baš mali s obzirom da planiram da ga koristim kao drugi, mali ranac koji bi nosio uvek sa sobom, odnosno u paru sa velikim bekpekom za neka veća putovanja. Nije baš mali a ni lagan ali je dobro konstruisan tako da se to ni ne oseti, a što je najlepše prolazi kao hand baggage u avionima. "Prima" laptop, DSLR fotoaparat i nekoliko objektiva a ima i deo u koji staje gomila sitnica, tipa neka lakša jakna, hrana, flaša vode i tako to. U svakom slučaju preporuka.

Nekada sam stalno vukla svoj 55(+8)l, misleći da je dar sa neba, ili šta već. Naravno, prvi put je bio 63l sa vrećom izvan, pa onda 63 sa vrećom unutra, pa onda 55, a mislim da sam četvrti put već mogla i da donesem nešto više kući no što bih sa sobom ponela. Generalno, od malena, nasleđeno, imam problem sa viškom prtljaga, uvek smo brat i ja bili deca sa najvećim koferima na rekreativnoj itd. "Za svaki slučaj". Mda. I tako, kad mi je problematično koleno otišlo posle leta vucaranja prepunog ranca* (a trećinu stvari sam komotno mogla da bacim), i posle nekoliko svesnih pokušaja da smanjim broj gluposti koje vucaram sa sobom, odlučila sam da mi nema druge nego da nabavim manji ranac. 25l je možda bilo preterivanje, ali se lako krećem i zaista imam sve što mi treba za put do nekih desetak dana (a gde je deset, tu je i više). Moj iskren savet je naučiti da se živi sa manjim rancem, mada mislim da ću na sledeće veće putovanje (nikako da se pomerim na više od dve nedelje poslednjih godina) ipak nositi svoju crveno-crnu nemezis.

*a koliko god ti "ne šetao", teret te vrste je dovoljan da ti ugrozi raspoloženje, limitira kretanje, volju i duh, pa makar to bilo samo 2 kilometra kroz grad do stanice ili autoputa

U pravu si da su laki ranci lajtmotiv na forumu, ali to nije zato što je nekome teško da nosi 20kg, već zato što neki od nas smatraju da nema potrebe nositi toliko stvari na put, pogotovo ako se putuje leti. Treba ti par majica, jedne rezervne pantalone i nešto donjeg veša, neko sredstvo za pranje veša, osnovna sredstva za higijenu, par lekova i još neke druge praktične sitnice koje su pomenute na drugim temama u ovom podforumu... ne znam ni čime bih napunio 20kg prtljaga. :D  A kad se jednom navikneš na lak ranac, naravno da ćete mrzeti da tegliš 12kg, kao što je vendetta rekao gore. Ako ne ideš na Himalaje, nema ni potrebe. :)

pa ovako: vreca (vojnicka  zvizhd), sator, podloska, kabanica, asov, 2 litra vode = 10 kila

pa onda ovo sto si ti naveo i jedno 2 kila konzervi (u ovom slucaju za malo duzi put peske) a za kraca putovanja, peske, ili kampovanja,kraca, sve ovo samo bez ova 2 kila konzervi  :dance:

elem, ne razumem tu bojazan od kupovanja velikih ranaca, pa onda kao neka droga, ranac te "vuce" da ga napakujes... ne bih da zvucim snishodljivo ali mi to deluju ko babske price  :)

na kraju krajeva i da si prekaljeni putnik i da tacno znas sta ti sve treba ne vidim sta je lose imati veci ranac... ne moras da ga napunis, a nije mnogo tezi od onih sa manjom zapreminom, a moze ne moze da skodi (sto bi rekao lane gutovic ;D) a sto ne skodi to koristi  :spot:

• 2 weeks later...

Da se javim malo i ja, moj jubilarni prvi post cu poceti time da sam juce pazario McKinley ranac 55+10l u Intersportu za 4999 dinara, sa nemanjem 1 dinar kusura :) Crvene je boje (ocu da budem vidljiv na putu) i ima dosta mesta, pase mi samo tako. Hteo sam prvo da uzmem 65l ali kad sam ga probao, video sam da sam mali za njega i da bih bez problema mogao neko dete da stavim u njega, mozda cak i burazera od 23 godine :D Jedva cekam da ga napunim i otrgnem se negde gde me put i  :stop: odvede.

E sad, imam i jedno pitanje: zasta sluzi ona vertikalna traka sa zadnje strane na sredini sto je podeljena na cetiri dela tako da se dobijaju cetiri rupe ???