Jump to content

Featured Replies

Posted

Tokom jedne pomalo bizarne diskusije sa prijateljima, na temu naziva za pretke, isplivala je bela pčela... Da da, upravo ona. Evo šta sam pronašao na netu, pojma nemam da li je tačno, u svakom slučaju moram to da podelim sa vama.

1. Otac

2. Deda

3. Pradeda

4. Čukundeda

5. Navrdeda

6. Kurđel

7. Askurđel

8. Kurđun

9. Kurlebalo

10. Sukurdol

11. Sudepač

12. Parđupan

13. Ožmikura

14. Kurajber

15. Sajkatava

16. Beli orao

A tu je i ženska linija:

1. Majka

2. Baba

3. Prababa

4. Čukunbaba

5. Navrbaba

6. Kurđela

7. Askurđela

8. Kurđupa

9. Kurlebala

10. Sukurdova

11. Surdepača

12. Parđupana

13. Ožmikura

14. Kurajbera

15. Sajkatava

16. Bela pčela

E sad, ima i drugačijih tumačenja, recimo da je bela pčela potomak, a ne predak, i da nije po ženskoj liniji, nego po muškoj, itd... Ako kogod ima neku pouzdanu informaciju, rad sam čuti je :)

Mogu samo da potvrdim da sam i ja cuo za taj termin, ali stvarno ne znam ko zna svoje pretke sve do bele pcele :) Meni je vec kod cukundede napeto, a kamo li jos da znam starije od njega, te sukurdjele, kurlebala i kurajbere... (smesnih li imena, mislim cak da je to neko nalupetao) ;D

Ovo je vrlo tacan popis i imena imaju samo varijacije zavisno od kraja gde se koriste.

Bela pcela je predak po zenskoj liniji definitivno. Recimo u negotinskom kraju se kaze bela pcelka a u vranjskom belo pcelce. Negde i belo trmce po trmci - kosnica za pcele pletena od pruca koja i dan danas postoji.

Imam jednu knjizurinu "Karakterologija Jugoslovena" koja je izdata 1932. mislim a moa je reprint iz devedeset i neke.

Tu ima masa ovakvih podatak koje su sakupljali etnolozi sirom tadasnje kraljevine. Od predackih i rodjackih veza, objasnjenja sta znaci koji detalj na narodnim nosnjama iz  koga kraja, i sta znace sare na pirotskom cilimu, pa do toga kakav je karakter i ponasanje, Sumadinaca, Zagoraca, Krajisnika. Vrlo interesantno i poucno.

Ko zna svoje pretke do zadnjeg kolena svaka mu cast ali to je vec teze. Ima onih koji znaju po crkvenim knjigama ali vecinom oni koji tokom istorije svoje porodice nisu menjali mesto boravka. Ipak mnogo je onih koji su isli tamo-amo zbog raznih buna, ratova, gladi, pecalbe i ostalog. Tako da su mnogi preci pali u zaborav.

Ja znam svoje pretke po ocevoj muskoj liniji sve do devetog kolena a po majcinoj slabije, do petog kolena.

Hm,

askurđel-askurđela

kurđel-kurđela

kurdebal-kurdebala

parđupan-parđupana

.....

a onda nije

bela pčela-beli trut

nego -beli orao...  :)

Mada, priznajem, baš je lepa i romantična simbolika pčele i orla, kao najstarijih predaka..

Moj pokojni profesor Uporedne gramatike slovenskih jezika, V. Mihajlovic, govorio je o belim pcelicama kao potomcima, ali mislim da nije vazno da li su sa majcine ili oceve strane.

Bela pcela je peti potomak. Dakle, lista ide ovako: sin/cerka, unuk/a, praunuk/a, cukununuk/a, bela pcela.

A sesnaesti predak zenskog roda je bela orlica, verovali ili ne, a i kad se pogleda lista iz prvog posta logicno je zar ne?

Bela pcela je peti potomak. Dakle, lista ide ovako: sin/cerka, unuk/a, praunuk/a, cukununuk/a, bela pcela.

Tako sam i ja cuo.

Mada sam ja skeptican da u Srbiji bilo ko moze sa sigurnoscu da navede svojih 16 predaka unazad kao i da je to ranije ikada bilo moguce, s obzirom na stalne ratove, selidbe i mesanja te ne bas revnosno cuvanje dokumenata (ako ih je uopste ikad i bilo). Tako da mi se ova lista cini samo kao zanimljiva narodna domisljatost koju je mozda nekad neki etnolog zapisao od neke kreativne starine... :)

začetnik moje porodice je moj kurlebalo  :o

pročitala sam jedan intervju u glasu javnosti da je bela pčela naziv kako za 13-tog pretka tako i za 5-tog potomka, tako da u suštini ima 18 generacija između dve pčele. tako smo dobili eklektički pristup u kom su obe teorije o beloj pčeli tačne :)

Ja imam zapisano svoje porodicno stablo do kurdjela, a on se rodio 1783. godine.  Razlika izmedju mog i njegovog rodjenja je 200 godina, sto otprilike znaci da je razlika izmedju mene i bele pcele oko 500 godina! 500 godina! :o Mislim da je bilo apsolutno nemoguce znati, pogotovo u doba iz kog su ovi nazivi, ko vam je bela pcela, sem ako niste pripadnik neke vrlo stare kraljevske dinastije.

Мени се чини да је ово са белом пчелом тачно, негде сам читао давно, ал' не знам где.

БТЊ. Ово је одлично као списак за псовке, тако да у будуће можете пустити машти на вољу и проширити "списак"... Нпр. Све ти по списку до БЕЛЕ ПЧЕЛЕ  :) Ала би те неко чудно гледао. ;D

Kad nekog oslovis sa "kurajberu", mozda bi se i uvredio, a i ne zna da si ti u stvari mislio: "Gde si, matori" ;D

Ispada da je bela pcela i potomak i predak.

U vezi "bela pcela" kao potomak u nekim krajevima se taj izraz koristi kada vrlo star muskarac od 80-90-100

godina dobije dete. Onda se to dete naziva "bela pcela" jer je valjda pojava da covek od 100 godina napravi dete retka kao bela pcela u prirodi ili slicno.

Secam se da je ranih osamdesetih u svim medijima bila udarna vest da je tada "najstariji glumac u SFRJ" (zaboravio sam ime, bio je iz Zagreba) u 101 godini dobio sina :o

To dete su tada nazivali "bela pcela".

Све је могуће. :) Од мог друга прадеда је у 76. години направио дете својој снаји. ;D

Joj Srbijo sto te volim, posebno sa ovakvim pikanterijama!!!

Inace, taj glumac se zvao Zvonimir Rogoz, secam se opsirnih clanaka o tom dogadjaju u TV novostima i TV reviji, tadasnjem "zutilu", uz nezaboravni sarajevski AS  :hihi:

globe trekker  klanj::

To je taj Zvonimir Rogoz, bio je svuda i na televiziji, razna "nedeljna popodneva" i tako to.

Zena mu je bila neverovatno mladja od njega imala je nekih tridesetak godina.

Da li je dete stvarno bilo njegovo ko to zna, tada nije postojala DNK analiza.

Mozda je dete njegovo, a mozda mu je zena bila malo vragolasta.

beauty jel sin nije mogao, jos malo pa kao Topalovici :)

A i na RTS je bilo setite se "48 sati svadba" tamo negde na Zlatiboru, mladozenja dvadeseta i neka godina a njegov otac skoro sto, napravio ga u osamdeset i nekoj. Tako nesto, ako se neko seca.

Znaci sve je moguce, prirodni fenomeni, slucaj ili ko zna sta.

Ма мог'о је син, ал' мог'о је и ћале.  :D

Pronasla sam zanimljivo tumacenje naziva 'bela pcela'...

"Secanje na daleke pretke, Sloveni zovu 'bele pcele'. 'Bele jer zive u magli secanja. 'Pcele' jer se, zujeci roje u nasoj svesti i pokusavaju da nas tako probude i podsete da su jos tu.

A evo dve fotografije koje sam pronasla, nisu bas bele pcele, ali jesu crno-bele, umesto crno-zute...  :D

http://k53.pbase.com/o5/93/599593/1/67915340.63SPXOni._MG_939901.jpg

http://www.agentsolutions.ca/photoblog/2008/06/11/white-and-black-wasp/

A da li postoji neka albino varijanta, kao potpuno bela, ko zna...

Pcela bele boje je albino i kao svaka druga albino vrsta moze da se nadje ali je verovatno redja neko nega druga zivotinja.

"Bela pcela" je izraz koji verovatno moze da se nadje samo kod slovenskih naroda.

Recimo u Rusiji ako postoji zivi pradeda ili mozda cukundeda on svog praunuka/unuku ili cukununuka/unuku

pominje kao svoje "пчелче" odnosno "malu pcelicu". A potomak svog pradedu ili cukundedu pominje kao "шмельа" - sto znaci bumbar. Takodje u Rusiji deciji vrtic se u zargonu takodje zove "пчелче"

a zvanicni naziv je "детскии сад". Takodje u svakom vrticu postoje crtezi pcela.

Pa tako je i kod nas? Koliko vas je islo u deciji vrtic koji se zove "Pcelica"? :)

Предшколска установа се у Нишу зове "Пчелица"...