Jump to content

Featured Replies

Posted

Pre svakog polaska imamo broblem , moja lepsa polovina i ja, jer moja primedba je : - Opet se selimo? A njena: - A kada ti nesto zatreba pitas da li si TO ponela?

Kakva su vasa iskustva i konkretno sta treba za boravak od mesec dana u toplim krajevima?

Koliki ranac?

Koja obuca?

Koliko ovoga, koliko onoga, sta se nosi a sta usput kupuje?

Da li nosite peskire itd?

Sta od lekova?

Da li platite osiguranje?

itd...

Sve zavisi od toga gde ides, u koje doba godine, gde i kako planiras da odsedas, i da li ista planiras da kupujes tamo za poneti kuci.

Preciznije, ne nosis iste stvari ako ides u tople pustinjske krajeve ili tople tropske krajeve ili planiras da se smucas po nekom toplom priobalju. Ako ides u trope ne nosis iste stvari ako ides u vreme kisa ili ono drugo vreme kada nisu bas ocekivane padavine. Bitno je i gde tacno ides, kako je zemlja u koju ides snabdevena. Kada sam isla na Kubu moj muz i nasa saputnica (inace Nemica) su umirali od smeha kada su skontao da sam ponela bater lampu i "tea candles", ali vec prvog dana naseg boravku u gradicu Trinidad na jugu ostrva bili su mi beskrajno zahvalni buduci da je nestalo struje na sest sati, a mi smo bas bili u vecernjoj skitnji u gradu uskih, nepravilnih, kaldrmisanih ulica u koji smo tek prihajali. Da ne bi moje bater lampe nocili bismo u nekom parku. Posto struja nije dosla ni posle ponoci uz moje svecice smo i vecerali i obavili tusiranje. Ni jedno ni drugo na celom ostrvu u tom momentu nisi mogao kupiti ni za koje pare jer toga prosto tamo NEMA. Isto je bilo i sa papirnim maramicama, za koje nikada nisu ni culi, antibioticima za koje sznaju ali ih nema nemaju i slicno.

Ako odsedam u hotelima peskire ne nosim, osim jednog za svaki slucaj, ako idem na CS/HC varijantu naravno da ih nosim. Kada idem na tako dug put obavezno nosim sapun za pranje vesa jer je suludo nositi cistih stvari za mesec dana, normalno je da svasta peres i susis uz put. Stoga uvek nosim i metar i po ili malo vise kanapa, da mogu to nesto i da prostrem da se susi, kao i one minijaturne stipaljkice, koje su recimo super za carape, da ih ne odnese vetar.

No da ja ne bih tusila detaljima kazi gde bi pa ce biti svima lakse da ti pomognu.

Ne znam da li si proverio iskustvenik sajta https://www.klubputnika.org/index.php/iskustvenik/26-sitnice

mozda ces naci neke korisne ideje...

Sto se tice lekova https://www.klubputnika.org/index.php/iskustvenik/1658-zdravlje

A evo par tema na kojima se vodila diskusija sa slicnom temom, pa ti mozda bude od koristi

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=103.0

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=412.0

flowers::

Ovakva tema, iako je bilo sličnih, nikad nije na odmet, čisto radi podsećanja. Isčitao sam sve topike na koje bokas upućuje i primetio sam da niko nije pomenuo komarce. A umeju da budu jako gadni! Obično neko takvo sredstvo ima da se kupi u zemlji domaćinu, ali nije na odmet da se ponese. ("Ko nosi ne prosi"). Iz mog bogatog ribolovačkog iskustva tvrdim da je autan beskorisan, repelin sticka nema par godina, a kao trenutno najbolja stvar je mađarski "suzuku" želatin. Pruža odličnu zaštitu i po 12ak sati i ne miriše loše, jedino što hoće da izmasti odeću ili posteljinu (možda zato što ja to mažem k'o da je džem na 'leba), ali i u tanjem sloju sigurno drži krvopije na rastojanju. Može se kupiti u ribolovačkim radnjama i košta 200 dinara.

Dalje, čarape. Najbolji način za dobijanje žuljeva, pored neadekvatne obuće, su prljave čarape. Zato, koga čeka pešačenje - čiste čarape na noge! (fora još iz davnih vojničkih dana)

Baterijska lampa "glavudžanka" je izum za Nobelovu nagradu! (Bog poživeo Kineze). A košta oko 200 dinara. Ono što hoću da sugerišem u vezi nje (onog manjeg i lakšeg modela - slika data na https://www.klubputnika.org/index.php/iskustvenik/26-sitnice ) je da je "kilava" na padanje i lupanje o pod (dešavalo mi se puno puta). Prvo se izlomi zubić koji drži poklopac baterija i lampa je neupotrebljiva. Rešenje je malo parče lepljive trake, a selotejp nit' je skup, nit' zauzima mesta + ko zna za šta još može da zatreba.

Takođe je dobra fora i upaljač koji sa donje strane ima malu baterijsku lampu. Ima ga po kioscima, pa eto dve vajde na jednom mestu.

I najvažnija stvar, a tiče se zdravlja. Važi za putnike koji putuju po nerazvijenim i higijenski zaostalim zemljama. Plastični špricevi i original zapakovane igle. Tu sugestiju sam dobio od iskusne putnice koja je provela par meseci po Indiji. Po manjim mestima, u takvoj ili zemlji tog tipa, verovatno imaju penicilin, ali sa čim će ti ga dati? Ja se neću igrati glavom da me, ne daj Bože, bodu njihovim iglama. Posledice mogu biti katastrofalne za čitav život!!! Zato u ličnu apoteku - par špriceva i igala! Zlu ne trebalo!

hm, zaista mudar savet, to sa iglom i špricem. ubaciću ga u tekst o zdravlju.

što se odeće tiče, u principu mislim da nema veze da li putovanje traje 2, 3, 4 nedelje ili 3 meseca, samo se uvodi deterdžent i pranje, po principu koji je maja opisala. obično nosim: dosta čistog donjeg veša + čarapa (savet za žene, izbegavajte bruseve sa fišbajnima i ojačanjima, jako su neudobni za dugačka putovanja sa puno hodanja), jedne "avanturističke" pantalone, one sa puno džepova itd (za hladnije), jednu dugačku široku suknju (za toplije i svečanije :) ), majčica na bretele i kratke rukave koliko može da mi stane u ranac kad spakujem sve ostalo, majicu dugih rukava - tanku, duks - deblji i džemper. jedne deblje hulahopke pošto sam vrlo zimogrožljiva kada sam neispavana, ukoliko idem u zemlje u kojima je to prihvatljivo, tu je onda i šorc. i naravno, njihovo veličanstvo - plastične pantalone, koje se navuku preko običnih u slučaju blata, kiše, ledenog vetra. to su basics i kad se sve sabere, staje u mali ranac i dovoljno je za bilo koje putovanje, posebno što se usput uvek može posetiti kineska radnja ili second hand za bilo šta što se ispostavi da fali, a ako putujete po jeftinim zemljama, onda nije nikakav problem. u aziju smo krenuli u julu mesecu, i nisam ponela jaknu, što bih je teglila kada mi stvarno nije potrebna. međutim, u mongoliju smo stigli već sredinom septembra, i kretali smo se dalje ka sibiru, pa sam tamo pazarila jaknu u protivvrednosti od 250 srpskih dinara, a ponovila sam se i patikama (700din - dobra imitacija adidasa), poslužile su do kraja putovanja i još par meseci :)

• 1 month later...

Zdravo svima

saveti su skroz prakticni.

Moje putovanje ce trajati od maja do decembra. Sirija,Jordan,Indija,Tajland,Kina,Kambodza,Vijetnam,Malazija...Paaaa nosim samo ranac (55l), ali nikako da se oslobodim i malog kofera..Kada biste ponovo isli sta biste, od svega sto ste nosili izbacili, a sta poneli od onoga sto niste???Znam da ce biti Kisha-sunce-kisha-sunce...U glavnom cu biti po hotelima, ali cu smestaj u glavnom traziti po par dana u napred, pa u slucaju da se desi da izvisim, moram nositi i shator...a to pakovanje me potpuno izludjuje!!!

Ne znam da li ce se ponoviti informacije, posto ne mogu da otvorim youtube link koji je kika ostavio, pa se unapred izvinjavam ako dodje do istog..  :) Mozda bi ti koristilo i da pogledas www.trekkerglobe.com, i njegovu sekciju o opremi koju je lik nosio na duuuugo putovanje  flowers::