Jump to content

Featured Replies

Ćao svima!

Evo da dam svoj doprinos na temu Maroka. Vidim da je dosta toga već napisano, no možda upadne nešto novo a korisno od informacija.

Ja sam provela 5 nedelja u Maroku u internacionalnoj školi arapskog. Bila sam smeštena u Rabatu ali sam vikendima putovala po zemlji. Ovaj odgovor mislim da naročito može biti interesantan za katarina_23 jer sam i ja išla sama (maaaalčice sam starija, no dobro  :hihi: ). Da, takođe sam bila u većem tripu (što se tiče sigurnosti) pre polaska što se jako brzo ispostavilo kao vrlo suvišno.

No, evo ukratko par osnovnih saveta:

1. Sigurnost (najviše za devojke) - nema razloga da budete u bilo kakvom strahu. Samo je bitno da radi common sense, kao i bilo gde kada putujete. Oblačenje je bitno da bude pristojno, daleko od toga da treba da se umotavate ili bilo šta slično. Dakle sve što nije previše kratko (šorc, minić) i dekoltirano je potpuno ok. Često ćete čuti dobacivanja na ulici/iz kafića ali to je to, samo dobacivanje ništa dalje od toga. Na to prosto naučite da ne reagujete. Svakako da se ne preporučuje da same bazate medinom u 3 u noć, no, ako se to i desi nije katastrofa, taksije imate svuda i prejeftini su. Ja sam se sama vraćala vozom iz Case u 10 uveče, nikakav problem nisam imala.

2. Prevoz - u gradu (Rabatu) zaista je najlakše ići taksijem svuda. Hvatajte petit (plave taksije) za gradsku vožnju, a grand (bele velike Mercedese) za međugradsku. Kasnije malo više i o tome. U Rabatu imaju i tramvaji koji su strava, nisu ni skupi (ne sećam se tačno koliko MAD), ali svakako uvek preporučujem taksi. Nemojte se čuditi ako taksi stane da poveze još nekoga iako ste vi tu, ili stane vama sa već dvoje ljudi unutra. Što se tiče međugradske vožnje, čini mi se da su vozovi najbolja varijanta. Voz Rabat-Casa je oko 35MAD- oko 3,5e, a, kao što je neko ovde već pomenuo, vozovi su poput španskih ili bilo kojih boljih evropskih. Voz Rabat-Tanger je oko 800-900MAD. Mi smo iz Tangera išli u Chefchaouen taxijem (oko sat vremena). Grand taxiji će vas sačekati na železničkoj stanici i sa njima se možete cenjkati oko cene do Chaouena (ne sećam se tačno koliko smo mi platili, ali znam da je bilo otprilike isto kao bus, ali svakako dosta komfornije jer je put do Chaouena pun krivina, dakle uz planinu). Sama međugradska vožnja taxijem je u Maroku naravno avantura za sebe  :hihi: nama su vozači samoinicijativno stali na pola puta usred planine kod nekih tezgi sa voćem da se osvežimo. Od Chaouena smo se vraćali za Rabat isto taxijem, noću. Nas četvoro je platilo po 250MAD (oko 25e) za ovu razdaljinu (oko 300km), čovek nas je dovezao do ispred stana. Zaista samo pozitivna iskustva sam imala sa vozačima taxija (vozač iz Chaouena do Rabata je stao i izvadio ćebad iz gepeka da nas pokrije jer smo spavale pozadi  :smile: što se tiče odlaska u pustinju, tu nam je škola dobro došla jer su oni imali uhodanu šemu već pa su nam organizovali sve jer je nas dosta htelo da ide. Išli smo preko Atlasa busom, spavali jednu noć na planini u nekom hostelu, sutradan nastavili do Merzouge, malo posle prešli u džipove 4x4 jer jedino se jedino tako može nastaviti put. Pred sam ulazak u pustinju smo prešli na kamile, i jahali skoro 2 sata  :blink: Isto tako se vraćali, oko 13 sati nam je trebalo do Rabata (oko 700km).

3. Snalaženje - ko zna francuski, taj je u Maroku k'o kod kuće. Engleski je dosta diskutabilan, većina ga neće znati. Čak i ja sa (osrednjim) arapskim sam imala problema jer oni pričaju dijalektom (darijom) koja je DOSTA drugačija od književnog arapskog (fushe) koji mi učimo.I uvek će vam se prvo obratiti na francuskom. Ulice vrlo često uopšte nisu obeležene, pa imajte bilo kakvu mapu sa sobom, just in case.

4. Hrana i piće - zaista svašta nešto za probati. Najprepoznatljiviji je svakako tadžin, u svim varijantama (teletina, piletina, riba) i sa dosta povća. Kus kus isto, mada je meni dosta težak. Poslastice su predivne, prilično slatke. Sve je od badema, pa ko ih voli, uživaće. Prepučujem flaširanu vodu, mada ne mora da znači da ćete imati ikakav problem sa običnom sa česme, ali postepeno. Naravno čaj od nane, jako sladak. Jako prija, čak i kada je vrlo toplo. Ko voli začine obavezno na souk-u u Rabatu neka nakupuje sve živo jer su neverovatni. Cimet npr. nema veze sa ovim koji mi koristimo, mnogo je intenzivniji. Ko želi neobične stvari da proba, na ulasku u souk u Rabatu prodaje se sok od šećerne trske koji prave pred vama. To zaista jeste samleven šećer i dodaju limun. OK za probati, jednom je dovoljno  ;D postoji jedan juice bar, Sahbi se zove, sa neverovatnim svežim sokovima/šejkovima. Imate veliki izbor a možete i sami da pravite kombinacije. Ja sam najviše volela avokado sa bademom. Dobijete veliku kriglu, kao obrok, za oko 10MAD. Highly recommended. Takođe jedan sirijski restoran blizu medine, zove se Yamal Asham - možda najbolja klopa koju sam probala u Maroku (a bit ironic, though). Inače Marokanci jako kasno i obilno večeraju. Večera je vrlo često posle 9-pola 10 i sastoji se od čorbe, glavnog jela i dezerta.  I videćete restorane pune u to vreme.

5, Rabat - predivan, sve ima. Medina sa soukom uvek vrvi od ljudi. Tamo osetite pravi Maroko. Gužva, mešanje mirisa kože, začina, slatkiša, voća. Kupite sve što možete da ponesete, što od kože, nakita, pa do čajeva. U dnu medine ka Kasba de Oudaia-i postoji prodavnica sa ručno oslikanim posuđem. Autentično i vrlo prihvatljive cene. Kad smo već kod Kasbe, najlepši deo grada svakako. Otići preko dana, prelep pogled na okean, sama Kasba podseća na Chaouen. Ako vas presretne neko od lokalaca da vas vodi kroz Kasbu, ići će za vama i pričati, ako uđete u priču sa njim tražiće vam nešto novca kada vam pokaže par stvari. U Kasbi postoji kafić Maure sa pogledom na okean, predivan, autentičan marokanski, jedino možete da naručite kafu i čaj, okolo idu prodavci sa ogromnim tanjirima sa raznim kolačima, probajte ih sve! Vodite evidenciju koliko ste kolača pojeli, imaju običaj da naplate mnogo više. Takođe u podnožju Oudaia-e posetite Andaluzijske bašte. 

Must see u Rabatu je svakako Mauzolej Muhameda V. Impozantno, ulaz besplatan i možete da fotografišete sve. 

Ko voli prirodu, može da ode do Chella-e. Jedno od najvećih staništa roda.

Rabat je balans svega. Imate okean, bašte, medinu, dosta kulturnih dešavanja a nije preveliki,

Kazablanka - provela sam jedan dan tamo, najveći deo dana na plaži jer je u Kazi najopuštenije a blizu Rabata. Jako velika gužva, jedino zanimljivo je džamija. Nije bila po mom ukusu.

Chefchaouen - kao iz crtaća. Predivna plava boja svuda oko vas, svi su opušteni. Mi smo ga obilazili bez ikakve mape, dozvolite sebi da se "izgubite" tamo. Bili smo dva dana, drugi dan smo išli taxijem do vodopada u blizini (oko 45min od Chaouena). Dogovorite se sa taxistima oko cene. Oni vas odvezu do jedne tačke a onda imate još minimum 2 sata peške uz kanjon reke (u jednom pravcu). Predivna avantura, nosite rančeve i nešto hrane i vode. 

Pustinja - tu se naoružajte fizički. Mi smo spavali jednu noć u pustinji. Dok nije pao mrak spuštali smo se niz dine, zezali se na pesku. Odvojite se malo i prošetajte sami kroz pustinju, zaista poseban osećaj. 

Pošto sam radnim danima imala časove, putovala sam samo vikendima, pa nisam previše stigla da obiđem, ali Rabat sam apsolvirala  ;D tako da, ako vas interesuje još nešto što nisam navela, samo pišite.

Nadam se da će makar nešto biti od koristi  :)

Pozdrav  flowers::

• 1 month later...

Maroko je prelepa zemlja..Gotovo sve je vrlo pristupacno i cene su vise nego razumne.Jedini problem moze biti to,sto nije sve visokog kvaliteta(relativan pojam jer se prvo mora definisati sta se podrazumeva pod terminom kvalitetno) i nema bas svega cega ima recimo u EU i nekim drugim mestima..

Ljudi su vrlo predusetljivi i vrlo dragi(dace vam i poslednju kap krvi),posebno na jugu zemlje i u manje komercijalizovanim mestima..Ja sam svega nekoliko (3)  puta platio smestaj jer sam vecinom koristio Trastroots,CS i sator,a i isto tako i transport(vrlo jeftin) jer sam auto-stoper..

Sta reci sem da 1kg crnih maslina (neverovatno sveze) kosta 1.8eura a bolje su od spanskih milion puta.

Mnogo mi se puta desilo da me ljudi koje sam upoznao uz put i pozovu na konak,da mi zapakuju hranu,cak i daju 150e da mi se nadje(sto sam morao da odbijem pa sam posle poduzeg objasnjavanja ipak shvacen i na mene nije gledano kao na "Opicenog lika iz EU koji ne zeli novac??")..

Ne bi trebalo propustiti da se vide Ouzud vodopadi,Ben Hadou kod Ouarzazata,Marakesh,Chefchaouen(plavi grad),Volubilies (Rimske rusevine),Akchour(prelepi vodopadi ali oni veci do kojih se ide 1.5h peske- ja nisam zurio),Rabat gde imam jednog od najboljih drugara i "salsera" Nabila kome se kao i meni svidja Casablanca...ALI PIVO!! :spot: Takodje za taj grad su mi rekli da je "njesra i dosadan" ali meni se bas naprotiv bas svideo i cak mi je nekako lepsi od Fes-a(barem meni)..
Naravno ne bi trebalo zaobici ni Agadir sa obliznjm Tagazoud-om,Paradise valley (Paradajz dolina),Essaouira(najvetrovitiji grad u Maroku gde ces najvise puta biti ponudjen\a "space cookie"-m..), ne bi bilo lose obici visoravni oko grada Taze i oblast Ketama na Hiking i camping,otici na Al Hocemina plazu koja nije bas daleko...
Naravno Toubkal bi trebao biti jedna od glavnih destinacija(ja nisam bio tamo jer nisam bas imao odecu za toliko niske temperature) i nisam bio u Merzougi ali sam bio u Zapadnoj Sahari i duboko u pustinji ispod M'Hamid-a(cak nam je moj drug i nomad Hasan rekao da smo na kratko bili "imigranti" u Alziru),treba videti i Ifreane (mesto koje zovu "mala Svajcarska")...

Cuo sam razne price kako su ljudi bivali pokradeni,ali se meni nista od toga nije desilo(celav,ogromna brada,beretka+srp i cekic=Fidelov unuk-da im ne kvarim "merak") niti sam video neki od takvih incidenata,treba probati Amlu(marokanska Nutela),razne zacine,razna nama(mojoj porodici) slicna jela..
Nole je i tamo poznat pa cete samo tako objasniti gde je Srbija(ja sam pored toga sto sam Fidelov unuk i Jugosloven i tako se izjasnjavam,pa mi nije bilo tesko jer svi su culi za -Tita)..

Da ne duzim puno,a mogao bi da zauzmem minimum 10-tak strana pisuci i opisujuci Maroko i samo neka od mesta gde sam boravio,sta sam sve pio,jeo..Uhh..

Najveci je savet da se opustite jer tamo je vrlo opusteno,da ne nosite tonu stvari,vec da sa maksimalno 5-8kg na ledjima ukljucujuci sator i 150e u dzepu nagazite put pod noge i dozivite pravu avanturu.

Pozdrav

• 3 months later...

Pozdrav ljudi!
Evo muž i ja rešismo da krenemo na putešestvije u ovu prelepu zemlju i da iskusimo sve ovo o čemu ste pričali na ovih 12 stranica. Karte su vec bukirane za 10. avgust. Čeka nas 12 dana avanture u Maroku gde planiramo krenuti od Marakeša  (sa jednodnevnim izletima u Essaouira i Agadir), pa tura Quarzazate - Zagora - Merzouga (3 dana),  a onda da se penjemo na sever do Fesa, odakle bismo posetili Meknes, Chefchaoen, i neko lepo mesto na moru (treba nam predlog gde je ok za kupanje). Sledeća tačka bi bio Rabat i povratak u Marakeš, odakle bismo leteli nazad. Po zemlji bismo putovali vozom.
Inače, RyanAir se pokazao kao najpovoljniji, i to konekcija Milano Bergamo. Tako da ćemo iskoristiti priliku i po povratku obilaziti Milano, Como, Lugano nekoliko dana.

Jako smo uzbuđjeni zbog putovanja u Maroko, ali trenutna dešavanja mi ne ulivaju sigurnost. Da li ima još neko ko putuje tamo ove godine? Da li smo izabrali pogrešan trenutak?

Inače, moram da napomenem da su svi postovi i saveti sa foruma bili od velike koristi kada smo sastavljali itinerar. Veliko hvala! :smile:

Edited by Danja7

U pravu si , Lazare. I meni se čini da je Maroko dosta stabilan. Inače, veliki sam pozitivac, medjutim, kako krenem kome da pričam o ovoj destinaciji dobijem čudan pogled i pitanje da li sam čula za "arapsko proleće" i ISIS :smile:  Znam da u Maroku nije bilo nikakvih značajnijih incidenata od one ekplozije 2011.  u Marakešu, ali nikad ne znaš. Na sajtu sajtu britanske vlade ( kancelarija za spoljne poslove) kaže:
"There is a high threat from terrorism in Morocco." Mada oni znaju i da preteruju. Marokanska ambasada u BG na svom sajtu ne isključuje mogućnost terorističkih napada.

Zato me zanima mišljenje naših ljudi koji su skoro bili ili planiraju (a nisam nasla na forumu da neko planira u Maroko 2016. ) pa da čujem info iz prve ruke koji će me u potpunosti razuveriti. :biggrin:

Sto vise citas i skupljas savete "sa terena" sa tih "proverenih" sajtova,sve vise ces da se cimas.Maroko je jedna od najbezbednijih drzava u Africi (a i od nekih u Evropi).
Moraz da znas i shvatis da se to pise kako bi se sutra ogradili od bilo kakvog incidenta(jer i ako se nesto desi sutra,oni ce moci da kazu:"Bilo upozorenje na sajtu,vi niste slusali..!"),mada je isto kao da su napisali "U Marseju ima dosta kriminala!" vi tamo odete,neko vas opljacka(kao sto moze i svuda u svetu) i onda opet dodjemo do ogradjivanja od bilo kakve odgovornosti.

Ja sam tamo spavao na otvorenom,u satoru,pod krilom,u divljini,pustinji,putovao autostopom,pio vodu sa cesme i dr. i sta mi 'fali !?Nista!
Moj vam je savet da dobro isplanirate rutu,prostudirate sta se jede i pije tamo(Amlu-marocan nutela),ne nosite puno stvari,cenkanje pri svemu i dr..
Ja sam bez cenjkanja placao hostel 3.60eura sa doruckom u Marakesu iako sam imao gde da spavam jer je atmosfera bila odlicna!

Kao sto sam vec jednom ovde napisao, a milion puta rekao:Ne postoji totalna bezbednost i sigurnost!!
Veca je verovatnoca da te neko u BG-u,NS-u i drugim mestima pregazi na pesackom prelazu nego da te u Maroku neko mrko pogleda.

• 1 month later...

Pitanje za sve koji su bili, kakvo je stanje sto se tice interneta, jel moguce kupiti sim karticu i uvek imati pristojan net, makar za skajp i email, i da se moze ucitati koja stranica?

Ako stizes u Maroko avionom,na aerodromu ces najverovatnije dobiti 3G Inwi SIM karticu potpuno besplatno (zacudio se da se nisu zeznuli i pokusao da provalim u cemu je caka - nema je!).

SIM karticu Marokan telekoma ne mozes nabaviti posto nisi rezident mada oni uz Inwi imaju najbolje ponude i ubedljivo najbolju pokrivenost.
Inwi 4G kartica kostala je oko 100 dirhama sa 3GB interneta na njoj brdo minuta i poruka,sto je oko 10 evra i opcija vazi 30 dana.
Licni savet:Ako ponude uzmi Inwi 3G neogranicen za WhatsApp,Viber,FB i oko 500MB za drugo,minute i poruke cak i za inostranstvo,jer za ono sto tebi treba odradice posao,pa kad prodje 7 dana ti je furni i kupi 4G,naravno ako planiras da ostajes duze.

8 hours ago, WorldCitizen said:

Ako stizes u Maroko avionom,na aerodromu ces najverovatnije dobiti 3G Inwi SIM karticu potpuno besplatno (zacudio se da se nisu zeznuli i pokusao da provalim u cemu je caka - nema je!).

SIM karticu Marokan telekoma ne mozes nabaviti posto nisi rezident mada oni uz Inwi imaju najbolje ponude i ubedljivo najbolju pokrivenost.
Inwi 4G kartica kostala je oko 100 dirhama sa 3GB interneta na njoj brdo minuta i poruka,sto je oko 10 evra i opcija vazi 30 dana.
Licni savet:Ako ponude uzmi Inwi 3G neogranicen za WhatsApp,Viber,FB i oko 500MB za drugo,minute i poruke cak i za inostranstvo,jer za ono sto tebi treba odradice posao,pa kad prodje 7 dana ti je furni i kupi 4G,naravno ako planiras da ostajes duze.

Hvala na brzom odgovoru! :smile:

• 4 weeks later...
  • 8 months later...

Kao sto je napisao Lepidedronka evo imam kombinaciju za karate iz Nisa u periodu kad mogu da budem of 10 dana pa razmisljam da zapalim.

Ono sto me zanima da li je Jun previse vruc za aktivan hike po Marokanskim ulicama jer isao bih sredinom juna ? 

• 5 weeks later...

Cekajuci na odogovor na prethodno pitanje, ipak sam kupio karte tako da sam u Marko-u (ako dobijem vizu) u periodu od 23ceg maja do 2gog Juna.

Ono sto me zanima je da li prilikom apliciranja za vizu moram da imam rezervisan smestaj za sve dane ili je dovoljno da imam rezervaciju za samo 2 nocenja ? Ide nas ukupno 3je tako da planiramo da apliciramo istovremeno. Pretpostavljam da viza nije problem ali bi znacilo ako nesto ima da prokomentarise.

Hvala.

Meni je apliciranje za marokansku vizu bilo jedno prijatno iskustvo. Procedura je jednostavna, službenica ljubazna.... Mislim da je dovoljno da imaš bilo kakvu rezervaciju smeštaja, za slučaj da ti ta dva dana nisu prvi dani u Maroku, savetujem ti da napraviš rezervaciju preko booking.com koju možeš besplatno otkazati za prvr dane boravka. Tada sigurno neće biti problema. Po vizu nemoj ići suviše rano. Najbolje je jedno dve nedelje pred put, do tada ćeš verovatno imati i realne rezervacije.

Uradi kao sto du-ki rece,tako sam i ja uradio.Rezervises samo prve dve noci,pa mozes ih otkazes kad dobijes vizu(ako neces tu da nocis),a viza se dobija vrlo brzo i kao sto du-ki rece vrlo su ljubazne sluzbenice tamo,sve ih pitaj sta te zanima,ja sam im da ne bih popunjavao svoju kompletnu rutu (koja bas bese obimna) usmeno objasnio gde cu i sta zelim da vidim i nije bilo ikakvih problema.Ponesi tacno novca koliko kosta viza koju zelis i to je to.Ja sam izvadio vizu neke 2 nedelje pred put a moze mislim do mesec ili 2,nisam siguran.
Inace hosteli,tacnije krevet sa ukljucenim doruckom (ponegde i dorucak nije bas obilan) se mogu naci od 3,5EUR pa nadalje.Sve zavisi sta zelis.
Ne secam se tacno,ali mislim da sam predao za vizu u cetvrtak,a u ponedeljak su me zvali da dodjem po nju.Bas je nesto brzo bilo.

Sto se tice pitanja kakvu temperaturu mozete ocekivati,to vec sve zavisi gde cete ici,u koje krajeve..Juzni deo je topliji kao i istocni,zapadni je topao ali vetrovitiji i ima malo vise vlage,severni deo je manje vise uvek ok(najtoplije Jul-Avgust) mada opet zavisi najvise i od vas i kako podnosite temperaturu.Sahara je skoro uvek vrela mada i tamo ima vetrica.
Konkretno ja sam bio Avg-Sep-Okt. i meni je vreme bilo ekstra,mada ja bas volim visoke temperature i nemam problema sa temperaturama cak visim od 45*C.

Uostalom proguglaj prognozu cisto informacije radi za taj period.

Edited by WorldCitizen

• 2 weeks later...

Cao svima. Pazljivo sam sve iscitala .. ali posto planiram put u Maroko od 27juna do 10jula, evo da i ja postavim par pitanja da mi bude jasnije i konciznije :

1)koje sve gradove da obidjem,planiram da sletim u Marakes iz kojeg se takodje vracem nazad. Zatim Fez,Rabat , Casablnka,Meknes,Essaouira i Agadir. Koliko za koji dan da ostavim? 

2) vidim neko predlaze vozove neko grand taxie... sta mi je bolje?

3) kljucno pitanje koji grad je za kypanje najbolji? Bih bar 6d da budem na moru.

4)posto sam nezaposlena za vizu mi treba kao neko stanje na rac. Nikad nisam vadila vizu sa  tim dokumentom pa me interesuje mogu li ja da uplatim na moj rac.u banci 700e npr (i jel dovoljno) i trazim potvrdu iz banke i odnesem je u ambasadu? a onda te pare sjutradan maknem.sa svog racuna i vratim onome od koga sam pozajmila.jer tesko da cu ih imati do pred sam put.. 

5)koliko da nosim para za ovih 11d a da sve obidjem?

6)posto sam iz Cg nadam se da je ok 25d pred put izvaditi vizu,jer me tad put nanosi u Srbiju nmg se 2x vracati samo zbog vize.

Nadam se da cete mi uskoro odg.jer vidim dugo nije pisano na temi :smile:

Edited by roxana

Pozdrav,dacu ti ukratko odgovore na tvoja pitanja..

1)Obidji koje ti zelis,ne znam koliko imas vremena na raspolaganju,a sto se tice koliko dana,neka moja preporuka ako volis da hodas je sledeca:Fes 2dana,Rabat 2dana,Casablanca 2dana,a mozda je i to mnogo,Meknes pola dana,mada mozes 1 dan da ostavis i odes sutradan u Volubilis (rimska naseobina) i Mula Idriz koji je 5km pre Volubilisa i gde presedas u drugi grand taxi,Essaouria koliko god hoces(ili 2-3 dana),lep gradic,okean je ok,dosta zabave,ako volis da surfujes super, dosta vetrovit,Agadir 1 dan,ali obavezno idi u Tagazud i jos oko 5 km severno,tu je najlepse za kupanje u Atlantiku,a takodje iz Tagazuda za Paradise valey na izlet..Bas je lepo

2)zavisi od destinacije i duzine puta i od toga kako se cenkas.Po gradu je super grand taxi,a ako ti se zuri i petit taxi nije skup,a medju gradovima moze i autobus koji nije skup a dobri su busevi.

3)odgovorih uz prvo

4)moja drugarica koja je zaposlena(ali nije prijavljena nazalost) nije nosila nikakve izvode iz banke vec su joj rekli na obicnom papiru da napise da ce njena porodica ili neki njen clan da snosi troskove njenog puta i to je bilo dovoljno.Ona je navela majku i sve je bilo OK.Naravno rekla im je usmeno da ce nositi oko 500EUR za oko 15-20 dana,mada je ostala mesec,i ponela je malo vise zbog kupovine raznih krpica i tepiserija..Ona ima drzavljanstvo Srbije.Krajnje su ljubazni u ambasadi i predusretljivi,a ti se ipak malo potrudi da ih uveris da imas nesto.

5)koliko god mislis da ti treba..Na ovo ti niko ne moze odgovoriti jer niko ne zna tvoje navike i potrebe osim tebe same.Hrana je jeftina i vrlo ukusna,kao i smestaj,mada se opet vracamo na ono da sve zavisi od tebe i tvojih zelja,navika i potreba.

6)mislim da ce biti ok

Edited by WorldCitizen

Sta mislite, koje vreme je najbolje za posetu Maroku? Jun, jul i avgust su pretopli za mene. Mozda april/maj ili oktobar? Bitno mi je da je dovoljno toplo da ne moram sa nosim dosta odece, tj. da mogu da putujem light, i da nema padavina.

I pitanje za ljude koji su stopirali dole - sta mislite o ideji da devojka koja ne zna ni arapski ni francuski stopira solo dole, yey or ney? 

Sta mislis o Septembru?Ja sam prosao stopom veliki deo Maroka i sreo sam i stopirao sa svega nekoliko devojaka koje su isle solo sto ne znaci da ih nije bilo jos.Nihova iskustva su dobra,mada znas i sama da se nikad ne zna,a to sto ne znas ni arabic ni francuski moze da bude malo zeznuto ako vec ides sama jer ces doci u situaciju u nekim mestima da ni mladji deo populacije ne govori engleski,ili bar ne u tolikoj meri da se mozete jasno sporazumeti..

Inace nije tesko tamo stopirati,mada ima mesta gde je dosta tesko,a kad jos na to dodamo jako sunce..Razmisli,nauci malo france-a,pa mozda i da probas.

Razmišljam da posetim Marakeš i malo odmaram na plaži u julu iz Fr. ali je malo jača cena, pa možda odložim put za januar, ali onda malo aktivniji obilazak.

Poznavaoći plaža, koju mi preporučujete, tj. gde da se stacioniram par dana?

Može li neka preporuka za solidan smeštaj, ali nisam tip za spavaonicu. Pročitala sam u nekom vodiču da se teško nalaži smeštaj u sezoni, pa se tripujem da ako nađem povoljnu kartu, možda mi ostanu samo skupi hoteli:yok:

Edited by petrovna

• 4 weeks later...

Hvala na odgovoru World Citizen. Imas pravo, valjalo bi da naucim malo arapski.

Kako je tebi bilo u Septembru tamo? Pretpostavljam da bi mi tad bile izdrzljive vrucine.

Nema na cemu..:smile: Ne moras arapski,uzmi francuski-laksi je..Mislim da bi ti bilo ok u Septembru,iako je i tada malo toplije,posebno na jugu i istoku.Sto se mene tice,sto toplije-to bolje.:smile:Ja bas volim Sunce i mislim da nisam bas objektivan kada je rec o tome.
Bilo mi je bas podnosljivo,posebno u nekim delovima kao sto je Zapadna obala,deo oko Chefchaouen-a,oko Tangier-a,Asilah i dr. a dole na jugu pa i u Marakech-u ume da bude bas toplo.Ipak je to dole Sahara..:smile:M'Hamid,Ouarzazate i juznije su bas topli,kao i Agadir iako je na Atlantiku,dok je 25km od njega u Tagazud-u bas prijatno,vetrovito i odlicno za surfovanje.

Iskreno verujem da ce ti vreme tamo u Septembru ako se odlucis da ides tada biti bas prihvatljivo,narocito kada budes isla u prirodu i verujem da ce ti se bas svideti.

• 3 weeks later...

Vratio sam se iz Maroka i evo nakon nekih 10tak dana slegli su se malo utisci od moje 12to dnevne posjete ovoj zemlji.

Sto se tice toplote, vlaznost je mnogo manja (subjektivni osjecaj) tako da je meni tamosnjih 27-30c bilo mnogo prijatnije nego trenutne temperature kod nas zaista.

Ovo je posle Egipta u tipicnoj turistickoj reziji prva posjeta nekoj africkoj zemlji i moj prvi utisak je da je Maroko zemlja prepuna kontrasta na svakom koraku. Medjutim iako ne volim da hejtujem moram da kazem da meni licno svi gradovi mirisu na urin i da su extremno prljavi. Fotografije su sjajne i mnogo romanticne, ali mom licnom senzibilitetu prilicno je neprijatno za svakdonevni zivot.

Pored mirisa urina druga stvar koju bih istako je abnormalno velik broj macaka (zgoljavih) koje cirkulisu u svim djelovima zemlje i u pojedinim krajevima se najopustenije penju na stolove "restorana" i uspevaju da maznu neki zalogaj. U poredjenju sa mackama broj pasa je zanemarljiv i zaista sam se odusevio kada sam u Rabatu posle par gradova ugledao psa.

Obisao sam: Marakech, Fes, Chefchaouen, Akchour zonu, Rabat, Casablancu, Skhirat i mislim da je to neki objektivni maksimum za broj dana koji sam ja proveo u zemlji.

Neko je spomenuo da su masline odlicne i sa tim moram da se slozim i da dodam da isto vazi i za urme, suve smokve, kikiriki, pistace i tako dalje i da nista od toga nije previse skupo. Sa druge strane klopa po mom misljenju je prilicno problematicna i bez obzira na probiotike i ostale zajebancije i konzumaciju flasirane vode ja i ortak smo upseli da zapatimo dijareju. Takodje u hrani nisam uzivao osim u hevi francuski orjentisanim restoranima u prestonici i Casablanci koji svakako nisu pristupacni.

Od gradova najaci utisak na mene je ostavio Marakech ne svojom lepotom nego opstom ludnicom na ulicama, street hastlerima koji pokusavaju da ti izvuku kintu na sve nacine i saobracajem bez ikakvih pravila koji odlicno funkcionise (tomos(i njegove varijacije)  je glavno prevozno sredstvo). Usluge brice/frizera su sjajne (topla preporuka muskima) i ta ulicna dinamika je nesto sto meni licno prija ali znam da velikom broju ljudi moze da smeta.

Ono sto je takodje jedno sjajno iskustvo jeste setnja pustim ulicama Casablance recimo jer sam kacio ramadan i u vrijeme molitve nema nikog na ulicama ali bukvalno sve staje.

Imajuci u vidu njihove trosne medine i kolicinu prljavstine u istima zaista je impresivno videti neka arhitektonska zdanja poput Hassan II mosque-a u Kazablanci recimo.

Akchour zona za ljubitelje prirode je definitivno must se i citav taj deo mi je nekako najmanje Marko za sad. Sto se tice plaze Rabat ima prelepe dokove koje bi evropljani sigurno znali da iskoriste ovako je samo ok da covek ode napravi sjajne fotke i kuka koliko je to prljavo.

Od konkretnih plaza sam uspeo da cekiram samo Skhirat i mogu reci da je prljavstina (glave od ribe i plasticne flase na svakom koraku u pesku) glavni problem, ali da je okean cist i voda je bila vrlo prijatna sa minimalnom kolicinom turista tako da je sasvim ok po mom misljenju za kupanje i 1nodnevnu bleju recimo.

Prevoz dobro fukcionise i nije skup: vozovi bolji nego kod nas, autobusi rekao bih takodje (pricam za medjugradske linije) taxi extremno povoljan (Marakech je izuzetak ali ni tu nije papreno) a za entuzijaste vidim da ni renta car nije issue samo sto saobracaj sam po sebi moze da bude.

Definitivno preporucujem da se vidi i dozivi ali nisam siguran da cu na tu stranu opet u bliskoj buducnosti.

• 2 months later...

Pozdrav ljudi!

Planiram putovanje u Maroko krajem septembra pa mi treba par korisnih savjeta. 

Naime, slećemo u Casablancu i odatle kreće putešestvija po Maroku. Citajuci ovih 12 strana kao i ostale forume na ovu temu, nailazim na različita mišljenja o ovom gradu. Da li se zadržavati više od pola dana? Razlog-avion sleće oko 15:30, da li je dovoljno vremena za vidjeti i nastaviti prema Rabatu ili Fesu? Odatle planiramo za Marakes. Takođe, u planu je i Essaouira i Sahara (Merzouga). 

Molila bih vas za malu pomoć, koliko dana je dovoljno u kom gradu?

Hvala unaprijed!!!

Pozdrav :smile:

P.S. Djevojka iz Cg, da li si išla i kakva je procedura za vizu? Da li moramo ići do Bg?

• 1 month later...

Pozdrav 

Ja zivim u Fes sa zenom i decama  vec skoro 2 godine i putovao sam skoro u svaki Grad. Maroko je sigurno sto se tice turista, al opet ja bi rekao nema veze jesi li musko ili zensko treba gledati ako si sama da budes oprezna gde ides i u koja doba. Fes ja velik Grad, ima dobre stvari i lose takodje. Normalno ovde ljudi imaju mnogo postovanje sto se tice turistima, toliko postovanje ja nikad video nisam. Plus zakon je ovde takav da ako ljudi pravu nesto turistima kazna je velika. Ima dela grada gde ljudi si vise siromasni, ja bi rekao tebi i svako ko dolazi ovde sam da ne Ide na primer na onija mesta posle 9 ponoci. Ima razlike kad covek dolazi ovde preko agencije i sve ja planirano. Ako dolazis sama tebe ce trebati kad tad pomoc ili informacije,,, sve to ne znaci da neko ce skakat na tebe ali to sto cu hocu ja da kazem je da ima dosta slucaja da ljudi ce traziti vise para od tebe, ili oni siromasni deca ce tebe pratiti po 5 min sve dok ne dajes nesto ili vidu policiju. Sve u svemu ja bi rekao svakome sto dolazi ovde sam da uzima oficialno guide, njih ima dosta, nego da rizkuje bez razloga.