Jump to content

Featured Replies

moze da se ide i preko turske, i ako si na aerodromu manje od 24 sata ne treba ti ni tranzitna, ako ostajes duze onda placas na licu mesta msm 10e,ali nisam bas sigurna za iznos, pozz :mah:

• 2 months later...

Pozdrav, znam da je Maroko vec bio tema, ali voleo bih da mi oni koji su bili u Maroku (a znam da ima eksperata) prenesu neke prakticne informacije. Naime, djavo mi ne da mira i na ivici sam da kupim kartu do Maroka za male pare u novembru i tamo provedem oko dve i po nedelje. Nisam nesto pri parama, a ove godine sam malo i preterao sa putovanjima i ispucao budzet, pa me interesuju kakve su cene u Maroku i koliko ste vi trosili dnevno. Naravno, bez bilo kakvog lukzuziranja (najskromniji smestaj, ako ga moram placati, cena prevoza i hrane)..

Dalje, kakvo je vreme u novembru? Ima li kise ili je ok?

Naravno, sta ste obilazili? Poznata su mi mesta poput Fesa, Meknesa, Marakesa, eventualno Kazablanke (koja, cujem nije nista narocito). Rabata... Sta jos preporucujete? Hvala unaped!

Postoji let Air Arabie iz Istanbula za Kazablanku direktno (bez presedanja u Sharjahu) za nekih 120-130 EUR (cena povratne karte, naravno), zavisno od datuma. Medjutim, kako Vasko ima i putovnicu (cisto da se ne zeza oko Schengena), mozda je nesto izbunario i sa letovima iz EU.

Da, razmisljao sam o kombinaciji Temisvar- Milano (4 e) i Milano-Fes (8 e), a u povratku Fes-Milano (7 e) i Milano-Budimpesta (10 e)...Malo sam neodlucan oko ostalih troskova, pa moguce da ce skociti cene dok se nakanim da kupim te karte...

Cene skacu svakog dana. Ako ipak ne odes rizikujes da izgubis 30-tak evra, ako cekas cene lete u nebo...

Procitajte www.mojputopis.com i procitacete lepu reportazu o Maroku,covek putnij je nas komsija Hrvat ali je tako fino sastavio,narodski receno!!

• Author

cene su ok ako se cenjkas. uvek hoce da naplate vise. ali u sustini naravno da nije skupo. mi smo za po 15 evra po osobi bili u SUPER smestajima, sa zasebnim kupatilima, tako da verujem da su losiji smestaji sigurno i duplo jeftiniji. za cene prevoza ne znam, posto smo isli kolima, hrana, ukoliko nisu neki fancy restorani nije skupa - 3-4 evra sve i svasta jedes. a mozes da kupujes i na pijaci pa da spremas ponesto sam. u sustini stvarno ne treba mnogo novca. ulaznice nisu skupe osim u hasan II dzamiji u kazablanki (12, a ako si novinar ili student ili lazni novinar 6 evra) ali to se stvarno isplati! u svakom sl opcija za smestaj (riada i hostela, i naravno hotela ali to je skuplja varijanta) imas bukvalno na svakom koraku i ako im predvece pokucas mozes da dobijes jako dobru cenu, ili bolju sobu po ceni losije, jer im se ispalti da izdaju za makar male pare vise nego da im niko ne spava.

jedino za sta mislim da ne treba da propustis, a sta dosta kosta je noc u sahari. imas u sustini dve opcije, merzouga i zagora. ako ides u zagoru, pa na vece dine koje su maltene na alzirskoj granici treba ti 60ak evra po osobi za vodice, njihov prevoz dzipom do tamo i nazad, veceru, dorucak, setnju na kamili i spavanjac u malom kampu u podnozju ogromnih dina. ako ti budu trebali kontakti javi se. inace kod zagore vode i na male dine do kojih se stize kamilom. to je oko 30 evra i neuporedivo je losiji dozivljaj od onog kad bas bas zagazis u saharu. sto se merzouge tice, kazu svi da je lepo, nismo bili, ali smo culi i da dine nisu toliko visoke. evo nek neko drugi kaze ko je bio...

ako te jos nesto konkretno zanima, pitaj, obisli smo veci deo maroka.

• 4 weeks later...

Sloba i ja kad smo bili tamo prosle godine u Novembru smo imali odlican smestaj kod CS-ovaca ali zna da bude problem sto nemaju grejanje po kucama i ponekad cak i nemaju tople vode. Doduse mi smo imali tu srecu da smo svuda imali kakav takav komfor.

Sa nasim hostom iz Essaouire smo se toliko zblizili da nas je za tren oka nagovorio da ostanemo  jos jedan dan. Host u Fesu je ziveo sam u velikom trosobnom stanu tako da sni svi imali svoju sobu.

Da Essaouira je fenomenalna za mozdani odmor  ;D Niko te ne juri, niko te ne maltretira, niko te ne vuce za rukav da nesto kupis...  ;D

U Esauiru obavezno :)

U hostelu smo bili samo u Chefchaouenu i tu smo platili dvokrevetnu sobu 10 evra. Sve je bilo super cisto, kupatila mala i zajednicka ali uvek cista. I to je bio prvi hostel u koji smo usli, nismo trazili dalje, a malo smo se cenkali, prvo je trazio 15 e.

Kila fenomenalnih mandarina 4-5 dirhama (manje od pola evra). Obrok u malom prosecnom restorancicu oko 4 evra (supa, jelo i caj). 3 dcl cedjene pomorandze 5 dh (oko pola evra). Autobusi su ti jeftiniji od voza, sad sam vec pozaboravljao cene.

Ja sam poceo da planiram put za maroko pa bih voleo da me posavetujete :)

Krenuo bih iz Tangiera pa preko Chefchaouen , Feza, Rabata, Casablanke, Essaouira do Marakesha odakle bih leteo nazad.

E sad, za pocetak me zanima koliko dana da odvojim za koji grad? Ukupno cu na raspolaganju imati 12 ili 16 dana.....

za transport sam nasao ovo - http://www.morocco-holidays.com/holidays/bus.htm

da li su to cene ili na licu mesta moze jos jeftinije? :)

hvala unapred :)

Ah, poznate slike stanice u Esauiri. CTM i Supratours su skuplji busevi, ti su kao "za turiste" i trebalo bi da su udobniji. Mi smo isli obicnim, koji su jeftiniji. Na svakoj stanici svaka kompanija ima svoj salter, tako funkcionisu. Takodje cim vide stranca na stanici salecu te sa svih strana pitajuci gde ides i nudeci da ides bas njihovim autobusom. Iako to deluje haoticno, cini mi se da su ipak fer i da ne naplate vise kojim god da pristanes da ides. Samo sto ti likovi koji te kao "dovedu" do busa, kao da si ti debil pa ne znas sam da nadjes koji ti treba, oni traze da im se da neka sica. Ali ne moras. Dobiju oni svakako sigurno i od tih sto drze taj bus/liniju.

Voznja busom je pravi dozivljaj. Od bizarnijih dogadjaja, izdvojicu onaj kad su na jednom stajalistu u nekoj nedodjiji zivoj ovci vezali noge i ubacili je u prtljaznik...

Nije na odmet da kupis karte za bus dan dva ranije...

U Fesu sam provela ukupno 12 dana svog zivota i nije mi bilo dosta... Marakes 2-3 dana, Casa ne vise od 3 sata, Rabat dan dva, Chefchauen... moz ostati vecno :D dan dva... za opustanje... Essaouira dan dva tri... zavisi koliko te zadrze :D

Tanzir... lepsa je okolina nego sam grad i ima gomila stvari da se vidi okolo pa mozes provesti tamo 2 dana.

• 2 weeks later...

Pozdrav, moj prvi post.

Ja sam bio 3 puta u Maroku. Naravno odusevljen sam i uvek imam u planu ici tamo. Prvi i drugi put sam obilazio Fez, Serfou, Meknes, i par mesta po planinama srednjeg atlasa. Treci Put sam isao Nador- Al Hocema- Chefchoeun.

Sledeci put bi isao malo juznije, Agadir i okolina, moze i dalje Mauritanija. PLaniram to putovanje za februar. Malo je rano ali evo bar da se pojavim na sajtu. Imam 30 godina i zivim u Norveskoj. Uglavnom letim Ryanairom sa Oslo Torp aerodroma., pa onda uglavnom hvatam drugi let negde iz srednje evrope.

Interesuju me destinacije sverna afrika i bliski istok za pocetak, evropu uglavnom volim samo da prelecem. Uvek sam raspolozen za putovanja i vrlo fleksibilan. Javite se

• 3 weeks later...

Ako neko moze da preporuci jako jeftine a kvalitetne hostele ili druge vidove smestaja u Meknesu, Rabatu, Casablanci i Marakeshu neka napise ime mesta i lokaciju, naravno i ako se seca cene :)

Ja sam trenutno u Maroku i treba mi semestaj za ova mesta pa bih bio zahvalan na trudu. ;)

• Author

uh, tesko pitanje. ne secam se cena, a lokacije su sve bile u centru.

uvek kad nismo imali unapred rezervisan smestaj, ili kad jesmo, a nije nam se dopao, lepo bismo pokucali na dvoje troje vrata raznih riada, hostela, hotela (posto ih ima na svakom koraku), uporedili uslove i odlucili se za onaj koji nam najvise odgovara. u maroku smo imali problem da nadjemo kafu, ali smestaj - nikada.

ne znam sta su po tebi jeftine cene, ali za oko 15 evra po osobi mozes da budes u super smestaju, npr hotel u ulici Ghazza br 8 u Rabatu bese Splandid, mislim, pa Majestic u Kazablanci itd (jeftino, cisto, skromno).. mislim ipak da ces se u ovim dzinovskim gradovima brze i lakse smestiti negde ako se osvrnes oko sebe, nego ako trazis zadatu adresu koju ti neko od nas ovde ostavi. u konfuznim medinama cesto smo morali nekog da platimo da nas dovede do ulice gde nam je smestaj, jer nema sanse da se snadjes i nijedna mapa ne pomaze kad sokaci pocnu da se suzavaju.

Na primer youth hostel, cene su oko 60 dirham za Meknes i Fez. moze da se nadje dobro drustvo po tim hostelima. Smestaj je vrlo jednostavan ali je cisto. Dorucak je uracunat u cenu i topli tus ujutru. Mislim da je youth hostel u Meknesu renoviran ove godine. Kakvo je vreme dole sada? Jel su pijace pune urme i ostalih djakonija severne afrike. Ah kako mi se jede Tajine!

Kazablanku preskoci...

a sto se tice smestaja u medinama imas gomilu hostela i hotela koji su veoma povoljni... samo pazi da nisu pored Dzamije

:hihi: