Jump to content

Featured Replies

Posted

Bio neko? Utisci? Guglao i guglao i deluje interesantno ali me interesuju utisci iz prve ruke...

Skoro sam kupovao neke avio-karte u Turkish Airlines-u u Bg i pitao kako stici do tamo?

I rekose mi-kupi  kartu do Stambola, onda tamo kupi kartu do Nikozije  (ne moze se kupiti direktno iz Bg, vodi se kao domaci let i

mislim da i Turkish Airlines ima poseban ogranak kompanije za Kipar koji se zove Kibris-http://www.kthy.net/) i onda bi trebalo da dobijes jos jedan pecat preko Turske vize koji ti je u stvari ulaznica za Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, tj Republiku Severni Kipar. Znaci nije preterano  komplikovano stici...

pozz

• Author

E da...da se ne zbunite ako budete gledali stranicu KTHY - Nikozija se vodi kao ERCAN

Mislim da najjeftinije karte za Severni kipar prodaje Pegasus: www.flypgs.com. Ima let iz Istanbula, a sa Kipra lete i za Antakiju (tamo se vodi kao Hatay), koja je sat vremena od sirijske granice. Milina....

Ako ti bude zatrebao, imam ja LP vodic za Kipar, iz 2003. Obradjena su oba dela ovog ostrva, a TRNC-u (Turkish Republic of Northern Cyprus) su posvecene 42 strane.

Pre neki dan kupljena povratna karta Istanbul (aerodrom Sabiha Gokcen) - Lefkosa (Nikozija, aerodrom Ercan) u aprilu, za nesto preko 45 evra. Avio kompanija je Pegasus Airlines, kao sto nr pomenu malo ranije: www.flypgs.com.

Mozda je izvodljiva varijanta avionom iz Bg-a do Larnake a posle busom....Mislim da su granice izmedju grckog i turskog dela otvorene...Odnosi su otoplili u zadnje vreme......

• Author

Hm ne bih ja tako..vizu za grcki deo Kipra je dosta teze dobiti jer su u EU..drugo, mislim da  JAT vezuje liniju Larnaka-Dubai tj da je to  isti avion(nisam siguran, ili sad  ide preko Bejruta? Uostalom sad ce krajem marta letnji red letenja pa ko zna cega ce sad da se sete?) tako da moz da bude i frka da se nadje mesto...

To da su granice otvorene je tacno.

Ali, tu ima jedno veliko ALI, za one za koje ne trebaju vize za grcki Kipar (koji je clan EU-a) nije problem, ali za jadnike sa Balkana to je jos svemir. A plus taj let bi kostao nenormalno mnogo.

Ist.-Ercan, the best

• 4 weeks later...

pa to mene interesuje ako su granice otvorene,ali iz drugog pravca ...znaci da li je moguce kolima uci sa turskog dela na grcki (naravno podrazumeva se da imam vizu za grcki deo)...znaci marsuta bi bila Turska do Alanje,pa feribot na tursi Kipar pa prelaz u grcki deo u Lefkoziju...i onda sve to nazad

Zar nebi bilo jeftinije da auto ostavis u Alanji, da neplatis ferry za auto, i da na Cipru iznajmis auto?

Koliko sam cuo, ako udjete na Kipar kroz Turski deo, a zatim udjete u Grcki deo, necete moci direktno da letite sa Grckog Kipra ka EU, zato sto se ulaz u Turski Kipar smatra nelegalnim.

Zato ako vec idete tamo, neka vam ulaz/izlaz iz Kipra budu sa istog entiteta.

Inace, na Kipru se nalazi i treci entitet, koji i zvanicno nije deo Kipra a to je Suverena Baza Akrotiri i Dekelija, koja je prekomorska teritorija Britanije i smatra se odvojenom teritorijom od Kipra

http://en.wikipedia.org/wiki/Akrotiri_and_Dhekelia

ne isplati mi se da iznajmljujem auto jer bih ostao 2mes.Zato mi je ova sema potrebna...doduse voze na pogresnoj strani, ali niko nije savrsen.Pa ako je ovo zadnje tacno sto se tice entiteta ja bih onda teoretski to mogao da izvedem....inace to sam planirao i prosle godine ali sam odustao jer nisam imao potvrdu da bi to moglo,narocito me je naplasio ovaj njihov sluzbenik ovde u bgd... e sad kad bi se nasao neko ko je to uradio...pozzzz

ps.feri iz Atine je out of diskusija zbog see siknis

• 2 weeks later...

Pre neki dan kupljena povratna karta Istanbul (aerodrom Sabiha Gokcen) - Lefkosa (Nikozija, aerodrom Ercan) u aprilu, za nesto preko 45 evra. Avio kompanija je Pegasus Airlines, kao sto nr pomenu malo ranije: www.flypgs.com.

Nikola kako je (bilo) na Kipru?

Nikola kako je (bilo) na Kipru?

Pozdrav svima!

Pre neki dan se vratismo sa Kipra, bili smo iskljucio na severnom (turskom) delu. Let od i do Kipra je, kao sto rekoh, bio Pegasusom, sasvim korektno, bez ikakvih problema. Na aerodromu Ercan mi je lik na pasoskoj kontroli uredno lupio pecat u pasos, iako sam ga zamolio da mi da papiric :-). Elem, nista strasno, prvi pecat u novom, crvenom pasosu je bas crven i bas pecat nepriznate Turske republike Severni Kipar :-).

Turski deo je pun raznoraznih kontrasta...luksuzni automobili, mnogo prasine po ulicama, moderne i prastare zgrade, prljave i ciste plaze (kako gde), odlicni nocni klubovi, itd.

Bili smo tamo nedelju dana, ali nismo imali puno vremena za obilazak, s obzirom da smo bili na generalnoj skupstini studentske organizacije. Bili smo u turskom delu Nikozije (takozvana Lefkosa) i u Famagusti (Gazimagusa na turskom).

Malo su nas iznenadile cene koje nisu bas niske, odnosno, neke stvari su iz nase perspektive bile relativno jeftine dok je vecina drugih bila dosta skuplja. Primera radi, kebab nismo nasli nigde ispod 3 evra. Nas utisak je takav valjda i zbog toga sto smo poredili turski Kipar sa Turskom, a cene ocigledno nisu bas slicne. Cene u restoranima su od 10-30 lira (od 5 do 15 evra).

Malo o vremenu...Kipar ima 340 (da, bas toliko) suncanih dana godisnje i mislim da mozemo da potvrdimo da je to istina. Tokom naseg boravka je cesto duvao vetar pa nije bilo bas mnogo toplo, ali je svaki dan sijalo Sunce.

Sto se prelaska na juzni (grcki) deo tice, isti se odvija sasvim normalno u oba pravca. U vezi sa tim imamo i jednu anegdotu. Elem, sa nama su isle i tri devojke iz Beograda koje su sa grupom drugara iz EU krenuli na grcki deo bez vize i strazar na granici ih je pustio. Po povratku im je priznao da je pogresio i shvatio to kad ih je pustio, ali nije hteo da ih vraca, verovatno jer nisu imale prtljag i znao je da ce se za koji sat vratiti. E sad, one su po povratku zamolile ciku da ih pusti i sutra da kupe nesto, na sta im je on ljubazno odvratio da ipak nece moci, pravila su pravila :-).

To bi, ukratko, bilo to!

Zanimljivo je da sam i ja bio na generalnoj skupstini neke studentske organizacije na Severnom Kipru isto kao i Nikola. Samo ja sam bio krajem oktobra 2008.

Bili smo u Famagusti u hotelu Salamis Bay http://www.salamisbay-conti.com/  Ja sam mnogo jeftinije prosao nego sto je inace cena u hotelu, 90 evra za 6 dana sa punim pasionom u hotelu s 5*  :P  Sve je nekako cudno, kao sto je vec napomenuto veliki je kontrast prisutan.. Da ne govorim o tome da voze sa leve strane puta a vecina vozila ima volan sa leve strane  :P  Jako sma se lepo proveo, bio je pocetak novembra a ja se kupao u moru na nekih 26,27 stepeni, a voda toplija nego negde severnije sto je leti topla.

Isao sam do Istanbula jatom pa onda od Sabiha Gokcen do Ercan aerodroma u Lefkosi sa Pegasusom.. Sve u svemu vredi videti, mada me interesuje kako izgleda grcki deo Kipra, voleo bi ih uporediti..

• 5 years later...

Bio 2012, mislim da se ništa značajnije nije promijenilo od tada. U turski dio se slobodno ulazi iz grčkog, pod uslovom da imate ulaz u Larnaku. Javni prevoz na sjeveru Kipra jako limitiran, na grčkom dijelu tek se razvija i postoje busevi među većim gradovima. Preporučujem unutrašnjost grčkog dijela Kipra, dakle Trodos planine:)

• 4 months later...

Dino, Stevane, i ko god se jos motao po Severnom Kipru, 

malo informacija i podrske oko planiranja mi je vise nego potrebno :)

Idemo u Aprilu, ja i drugarica. U petak ujutru krecemo iz Pafosa, sto znaci da u petak oko 2-3 mozemo da budemo u Farmagusti ili Lefkosi (Nikoziji), a u nedelju ujutru treba da budemo vec u Larnaci na juznom delu na aerodromu.

Pitanja su sledeca: dve devojke same, po severnom Kipru - da li uopste postoji pouzdani nacin putovanja, da ne zaglavimo negde na pola puta sa prevozom "ako naidje"?

Budzet nam nije veliki, tako da varijanta "uzmite lokalni taksi i pregovarajte oko cene da vas vozika", ne dolazi u obzir, osim ako rang cena nije tu oko 50 Eur po osobi, ali za ceo dan, i vracanje do granice.

Gledala sam malo i mogucnosti da uzmemo organizoovanu turu iz Larnake, limasola, Nikozije ili Aya Nape, ali za tu organizaciju cemo imati jako malo vremena - samo petak popodne da se dogovorimo za subotu, a te dnevne ture su vrlo sturo objasnjene na sajtovima...

Sto se tice stvari koje bi obisle tu je Farmagusta, i jos vaznije - pored njega Salaminios - da li je tih "nekoliko milja" moguce preci pesaka uopste?

Dalje, Kyrenia (samo utvrdjenje, ne zanimaju nas pijace i sl.), a uz to jos neki zamkovi iz Vizantijskog perioda: St. Hilarion, Buffavento i (bilo bi lepo) Kantara.

U principu, jasno je da nema vremena za sve, pa je ok da to bude samo i istocni deo, ili neka kombinacija koja ima najbolji prevoz. Medjutim, nije mi do toga da se nadjem npr. na pesackoj stazi ka Hilarionu, sama sa drugaricom (koja nema putnickog iskustva), da se rvem sa zmjama, trazim vodu po izvorima, i da nam jurim prenociste medj' domorocima i slicno (prosla sve to, ne bih da drugarica pozeli da ne putuje vise sa mnom :-D). Znaci, neka bezbednija, smirenija varijanta a da moze da se vidi sto vise...

Ima li neko neku ideju, savet, komentar?  flowers::

• 1 month later...

Evo mog iskustva sa ulaznim/izlaznim pecatima ''Severnog Kipra'', mozda nekom budu od koristi...

Prvi put sam na Kipar usao preko grckog dela i to preko aerodroma Paphos. U turski deo sam usao na prelazu Akyar koji sa juzne strane kontrolisu Britanci (valjda je tu negde britanska suverena teritorija). Pecat ''Severnog Kipra'' sam dobio u pasosu, mada postoji mogucnost da se dobije i na zasebnom papiricu. Nakon toga, u Nikoziji, na prelazu Ledra Palas ponovo ulazim u juzni deo bez ikakvih problema. Vracam se istim putem nazad i sa aerodroma Ercan letim u Adanu.

Nekoliko meseci kasnije odlazim na grcko ostrvo Mitilini. Takodje bez ikakvih problema.

Jos nekoliko meseci nakon toga ponovo odlazim na Kipar. Ulazim preko aerodroma Larnaka bez ikakvih problema. Nekoliko puta prelazim iz juznog u severni deo preko prelaza Lokmaci u Nikoziji i obratno. Sa aerodroma Ercan letim u Hataj. Iz Hataja za Cesme pa onda hvatam trajekt za grcko ostrvo Hios. Zbog pecata ''Severnog Kipra'' u pasosu grcka policija ni na ulazu ni na izlazu nije htela da mi udari pecat u pasos vec su mi izdali poseban papir Ministarstva za Zastitu Gradjana na kome pise moje ime i prezime i broj pasosa, i na njemu udarili ulazni i izlazni pecat. Receno mi je da na dalje uvek kad putujem u Sengen zonu pokazem na granici taj papir. Kasnije sam saznao da Grci isti takav papir izdaju makedonskim drzavljanima, kao i da ni njima ne udaraju pecate u pasos. Pokazao sam im da sam pre toga vec bio na Mitiliniju i da su mi pecat udarili u pasos, na sta su oni odgovorili nesto kao ''Pa pogresili su...''. Posle Hiosa ponovo ulazim u Grcku, na granicnom prelazu Kipi, ne pokazujem papir i bez ikakvih problema dobijam pecat u pasos.

Kasnije sam cuo pricu da prilikom ulaska na Kipar, ukoliko imate pecat ''Severnog Kipra'' u pasosu, policija ima prava da vas uputi u ambasadu i zahteva od njih da vam oni izdaju nekakav papir na osnovu kog bi vas pustili na Kipar.

Edited by pecanj

Da, i ja sam cula vise prica vezanih za tu peripetiju, vec shvatih da je ulazni pecat pozeljniji na papircetu nego u pasosu :)

Nego, da li bi bio voljan da malo podelis informacije o Severnom kipru, sto se tice snalazenja?

Recimo, znacila bi info kako iz Ayia Nape realno izgleda put do Famaguste, gradskim prevozom do posl. stanice (britanske zone), pa zatim narednih nekoliko kilometara do Famaguste?  Na google mapi deluje da moze pesaka bez problema, ali vidim po stranim forumima da uglavnom uzimaju taxi...

I recimo, da li je od Bellapisa moguce uzeti prevoz do Hilariona, i koliko bi otprilike tu bila relana cena? Vidim da za prevoz Kyrenia-Hilarion, cekanje sat vremena i nazad postoji neka standardna cena od 100 Lira, ali da su neki uspeli da ispregovaraju i za 90, i za cekanje od 2 sata...

I ima li neko preporuka sto se tice Lefkosie, sta treba videti? Da li je moguce napraviti krug starim zidinama u njoj, kao u Nikoziji?

Ja sam presao u Severni Kipar u Nikoziji i vratio se za par sati. Dobio pecat na papiricu, u pasosu nemam nista u vezi te posete i ne boli glava posle :) Mislim da je tako najbolje.

Svima sada ne udaraju pečat u pasoš. Na prelazu ka Famagusti mi je policajka ispunila papirić.:)

Strovilia je prelaz.

Ne znam da li ima bus, sa grčke strane do prelaza. Ja sam imao auto i ostavio ga, kao i mnogi drugi, na samom prelazu. Prešli smo peške i turska policajka nas je pitala da li da nam zove taksi.  Mi smo došli do Famaguste stopom. U povratku isto stopom, peške.

Sam grad se može obići za par sati.

Konacno  da dobijem neki info  :dance:

Pedjalon, kada ste isli - kako vam se cinio deo "granica"-famagusta - moze li pesaka skroz?

Decembar-januar, pisah već.

Može i peške ali kada te Turci vide da hodaš sami stanu da te povezu.:)

Ne, "to kada ste isli" je odrednica pitanja, nije dodatno pitanje :)

Hvala!

Jeste li isli mozda Kyrenia-Bellapis-Hilarion zamak?