Jump to content

Featured Replies

• 6 months later...
  • 3 weeks later...

Prelazio prošle godine više puta. Stigao sam na Kipar preko aerodroma u Larnaki, bio u Nikoziji. Turski Kiprani s fakulteta su nas pozvali da vidimo severni deo ostrva. Mi smo čuli priče da su prilično zategnuti i da ne dozvoljavaju da se non-EU državljani kreću tako (jer EU građanima gledaju samo lične karte i ne udaraju pečate), a nama uzimaju pasoš, plašili smo se da nam ne udare pečat. Na kraju smo krenuli s njima. Iako su išli na fakultet s nama oni su svaki dan prelazili granicu i dolazili na predavanja, kola su ostavljali na severnoj strani. Zajedno smo otišli do Lidras (nije Ledra nego Lidra :laugh:) ulice (kao naš Knez) i prešli granicu, uzimali su nam pasoše i gledali i samo skenirali, i na grčkoj i na turskoj strani. Ne prelazi mnogo ljudi granicu, a i prelaz je samo za pešake tako da nije bilo mnogo gužve. Drugari su nas odveli u Kirenju i tamo smo sve obišli, lep je grad jako. Jeftinije je nego u južnom delu svakako, ali nije ništa specijalno koliko možete da čujete iz priča. Hrana im je bolja, i jedan od najboljih restorana je u Nikoziji kad pređete granicu, krenete desno ka džamiji. Mesto se zove Buyuk Han ako se dobro sećam, a za 10€ se najedete pošteno. U povratku su me Turci na grčkom(!) pitali koliko dugo smo bili i šta smo radili, i nakon što smo mu odgovorili smo opušteno prošli. Grci nisu ništa pitali, samo su rekli dobro veče i doviđenja zaključak, lepo je tamo gore, niko vas neće smarati ako dođete s grčke strane i odete gore. Vodite računa samo šta kupujete, cigare su tamo malo jeftinije ali ako se ne varam smete dve pakle da prenesete, retko kad pregledaju ali može da se desi.

Kada sam se vraćao u Srbiju na aerodromu su me pitali da li sam posećivao okupirani deo; nemojte da se plašite da kažete da jeste, pitao me i zašto samo kažete turistički. Verovatno me je pitao to jer sam bio maalo duže nego što traje jedno obično letovanje :huh:

S druge strane, jedna devojka iz Španije je došla preko Istanbula na Ercan i uzela taksi koji je dovezao do granice, ona prešla i uzela taksi na grčkoj strani do kuće. Njoj niko nije pravio problem iako je imala pasoš, nisam siguran da li su joj lupili pečat na aerodromu na Severnom Kipru ali eno je u Španiji sad živa i zdrava.

Za savete o severnom delu nemojte da pitate grčke Kiprane jer jako bojkotuju sve to, i većina njih nikada nije bila na toj strani, barem od mlađih.

Koji je najlepši grad na ostrvu? Limassol, a za kupanje Lady's Mile Beach južno od Limassola, na teritoriji britanske baze. Ne treba viza i nema graničnog prelaza. :smile:

• 4 years later...

Pozdrav svima! Da li je neko skoro išao u Grčku sa pečatom Severnog Kipra u pasošu? Iz 2014 je i nije preuočljiv xD  Koliko sam shvatila, jedino što može da se desi je da mi Grci daju pečatiran papirić koji ću morati da nosim uz pasoš, da li neko zna da li je ovo još uvek aktuelno? ?

Nisam znao da pecat Severnog Kipra moze da se dobije i direktno u pasosu. Ja sam ga dobio samo na papiricu 2012. na prelazu u Nikoziji. Valjda bas iz razloga da ne bi bilo problema kasnije. Nisam bas upucen, ali ne razumem kakav bi ti sad to papiric Grci dali i zasto:???:

Može samo su oni po automatizmu stavljali na papirić (bar je tako bilo kad sam i ja bio poslednji put) pa nije bilo problema prilikom ulaska ostale države. Znam da su aktivno odbijali ljude na granicama sa pečatima S. Kipra (ali ove informacije su 10+ godina stare tako da ih uzmi sa rezervom)

Vjerovatno da nećeš imati problema mada sam ja imao neugodno iskustvo koje se samo završilo na diskusiji, nisam imao problema sa ulazom-izlazom (mislim da je to bila 2013). Možda će ti samo prekrižiti pečat u pasošu. Grci su znali biti napeti oko Makedonije i Kipra ali i oni gledaju da se ne smaraju....posebno u ovim vremenima kada je svaki turista više nego dobrodošao.

@Dragance U tom periodu se mogao dobiti i na papiriću i u pasošu, ne sećam se u kom trenutku i kako smo se "opredelile" za pasoš, mislim da je došlo do zabune u komunikaciji, neiskustvo

Hvala vam mnogo na odgovorima!! Ako je ostalo na diskusiji tada, valjda će sad biti još labavije ? Ako se desi nešto neočekivano, javljam ?

2014. se definitivno mogao dobiti pecat u pasos (mislim da je bila opcija i sa papirom)- ulaz u Nikoziji, izlaz sa Ercan aerodroma.

e316b7c62cda82a4155d66e839e69ffa.jpg

Sent from my iTelephone using Tapatalk

• 11 months later...

Zdravo, samo da pitam kakva je sada situacija sa prelaskom na Severni Deo? 

Molim ako neko ima neku informaciju jer navodno je kontrola pooštrena i ako neko planira da boravi na Severnom delu, bice vracen