Jump to content

Featured Replies

pun mi pasoš viza... imam i važeću rumunsku i svežu nemačku (koja ističe)

ja bih išao u Suboticu sa formularima, al ne znam dal mi treba ono osiguranje....

Poz. Ko je skoro vadio madjarsku vizu? Ja bih putovao po evropi malo u aprilu, malo u maju pa kontam da tražim od madjara vizu na bar 3 meseca... al da im ne kažem gde bih išao ni kada... ?

Jel bi dali? U kakvom su raspoloženju sada? Ranije sam uvek dobijao vizu na godinu dana bez problema... al sad su šengen...

Sto se mene tice, raspolozeni su, evo bas sam danas izvadio svezu godisnju vizu na 90 dana u beogradskom konzulatu. Doduse, vadim madjarske vize od kada su ih uveli i stvarno cesto idem tamo...

E sada, ako imas prethodne, svakako ces lakse dobiti neku bolju vizu (barem na tri/sest meseci), ali to da im ne kazes gde i kada ides nece moci. Stos je da imas hotelsku rezervaciju (i osiguranje) i isplanirano prvo putovanje (ja sam, recimo, imao rezervaciju krajem marta na jedan vikend), ali prosto oznacis da hoces vizu na npr. 45 dana i vise ulazaka i pitas sluzbenika za neku duzu vizu - on/ona ce ti reci gde na papiru da napises to "sest meseci" ili "godinu dana", posto ne postoji "zvanicno" polje na formularu za to... Ako si ranije isao u H i imao njihove vize, ne bi trebalo da to bude neki poseban problem. U mom slucaju, cak se stvar olaksala otkako su Sengen - ranije sam dobijao madjarske vize na sest meseci, a kako su usli u Sengen dobijam samo godisnje :)

Kakvo osiguranje si imao kad si dobio 90 dana? Samo za taj prvi planirani boravak, ili neko godisnje sto se dobija npr. uz Intesine kreditne kartice? I ako je godinje, da li je vazilo bas godinu dana (priblizno) od dana vadjenja vize, ili to nije bitno?

I jos nesto, da li je hotel bio placen ili samo rezervisan na nekom od sajtova gde se ne placa? I da li si imao jos neki od pecata sengena na prethodnoj vizi a da nije madjarski? Posto ja imam grcki, italijanski ... pa ne znam da li ce im se to svdeti ;)

Hvala :)

Kakvo osiguranje si imao kad si dobio 90 dana? Samo za taj prvi planirani boravak, ili neko godisnje sto se dobija npr. uz Intesine kreditne kartice? I ako je godinje, da li je vazilo bas godinu dana (priblizno) od dana vadjenja vize, ili to nije bitno?

I jos nesto, da li je hotel bio placen ili samo rezervisan na nekom od sajtova gde se ne placa? I da li si imao jos neki od pecata sengena na prethodnoj vizi a da nije madjarski? Posto ja imam grcki, italijanski ... pa ne znam da li ce im se to svdeti ;)

Hvala :)

Imao sam to godisnje osiguranje, ali trenutno vazi samo do juna. Mislim, izvadicu ja novo, vec mi je koristilo, ali oni to ne znaju... U teoriji moze da se dobije i ako imas osiguranje kupljeno samo za taj put. Znam iz prve ruke i za slucajeve koji su dobijali long term vize i na taj nacin - recimo, gospodja na salteru do mog :)

U sustini, takvu vizu sam dobio zbog uredno iskoriscenih viza ranije i cinjenice da ih bilo dosta madjarskih. Nekako mi deluje da je, posle toga, sve bilo samo forma. Hotel je bio samo rezervisan, nije bio placen, cak je bio rezervisan tako da je prilicno providno da necu tamo ici... (ono, cena i lokacija) :) Cak se i sluzbenik malo nasmejao na rezervaciju. Nisam imao nekakvu povratnu kartu, nego sam kopirao saobracajnu + zeleni karton. I konacno, da, bilo je puno ne-madjarskih pecata (sest-sedam nemackih + po jedan grcki i slovenacki), ali nisu nista rekli. Prilikom podizanja prethodne vize su, naprotiv, bas ponosno naglasili da sa tom madjarskom vizom mogu slobodno da idem gde god po sengenu, pa sam se ja u skladu sa tim ponasao :) Still, treba dodati i da madjarskih pecata nema bas malo.

Hvala lepo. Ja imam godisnji sengen, vazi do kraja avgusta, ali na 30 dana boravka. Pa sam vec poceo da razmisljam sta i kako za sledecu vizu :) Ali ti si mi doneo ohrabrenje :)

Jedino sto sam ga ja do sad vadio u Subotici, a tamo su od decembra meseca postavili novog konzula koji je neki mrgud izgleda, pa cu razmisliti da li mozda da sledeci vadim u BG. Ima li jos neko slicnih iskustava?

Samo nekoliko pitanja.. :)

Na leto, dva drugara i ja planiramo da idemo malo po zapadnoj Evropi (5-6 dana Madjarska, jos toliko Austrija i 1-2 Slovacka). U Madjarskoj (ili Austriji) i Slovackoj cemo verovatno koristiti HC/CS. Dakle, trebala bi nam viza na 14 dana, eventualno koji vise, da ne brinemo. Ukoliko pokazemo rezervaciju na 5 dana za hostel, da li trebamo da rezervisemo i u Austriji i to dostavimo da bismo dobili madjarski sengen na dve nedelje ili je dovoljno da imamo ovu jednu rezervaciju? Kako to tacno funkcionise?

I da, da li je bolje traziti vizu u konzulatu u Beogradu ili u Subotici? Znam da je pre bilo lakse dobiti u Subotici, ali sad vidim (^) da je situacija drugacija.. Inace, sva trojica imamo po nekoliko ulazaka u Madjarsku u pasosu, ali i u druge zemlje EU.. Doduse, Sengen samo za grupu..

Hvala unapred.. ;)

Ako hoces da ostanes 14 dana, onda rezervisi hostele na 14 dana u Madjarskoj i uzmi povratnu voznu kartu do Budimpeste, npr., pa sa tim u ambasadu i trebalo bi da dobijes vizu bez problema. Najbolje neki hostel 7 dana u Budimpesti, npr i 7 dana negde drugde gde planiras, pa se pojavis onda u tim hostelima, ostanes noc, dve, a ne 7, cisto da ne bacis pare, a ostatak otkazes. Naravno, prvo ih obavestis mejlom da neces ostati svih 7 dana. A kad vec dobijes sengen, onda idi u Austriju, Slovacku ili gde vec zelis! U BGu su bili ok u madjarskoj ambasadi, ja sam tako dobio vizu, doduse, na 5-6 dana.

Moja prica je sledeca:

Dobio sam tranzitnu Sengen vizu (Madjarsku) koja mi vazi do 10.06.

Moguce je da ce mi trebati novi sengen za ljeto..ali bih trebao aplicirati za isti u toku maja.

(znaci dok ovaj stari sengen jos vazi..bez obzira sto cu ja ispucati dozvoljni broja dana jos u aprilu)

Koje mi se opcije nude?

Da li da ponistim ovu Madjarsku vizu..i da li je uopste moguce ponistiti vizu ako sam je vec fakticki iskoristio?

Ili, sta bi se desilo kada bih ovaj pasos "izgubio" i proglasio nevazecim.. i izvadio novi pasos? Znam da mozda zvuci nelogicno: da li je sengen viza "vezana" za pasos ili za osobu?

(nemoj te mi zamjeriti na ovom poslednjem pitanju  :-[ )

Hvala na odgovorima :)

Ja sam do sada vadio 20-ak sengen viza. Sada ih dobijam na godisnjem nivou. Vise puta sam pravio garantna pisma za ljude koji su vadili sengen i nekoliko puta sam bas o raznim problemima razgovarao i urgirao u Grckoj ambasadi. Koliko ja znam sengen viza ti je istekla nakon datuma do kog vazi ili nakon iskoriscenog broja dana koji su ti odobreni za boravak. U tvom slucaju to ce biti u aprili pa mozes slobodno traziti novu vizu bez da ponistavas staru.

Viza je vezana za osobu.  :shh: nema potrebe da "gubis" pasos jer nemas problem.

To se radi ako imas neke odbijenice, zabrane ... mada ni onda bas ne pomaze jer je Sengen centralizovan.

imam jedno pitanje.. prilikom apliciranja za vizu (u pitanju je Portugal) da li je neophodno da imam povratnu avionsku kartu iz istog mesta? S obzirom da bih isla preko spanije, a vracala se preko francuske.. hvala :)

u portugalskoj ambasadi moras da im pokazes sve moguce avio karte koje imas bez obzira sto ne putujes direktno itd. mislim da ce ti, ako npr ides iz budimpeste a ne bg, cak traziti i voznu kartu do budimpeste! nazovi ih i raspitaj se.

uskoro trebam da apliciram za spanski tranzit, posto putujem u Peru; u obrascu stoji pitanje:U slucaju tranzita, da li imate dozvolu ulaska u zemlju krajnje destinacije? Ako imam-vazi do...i sluzba koja je izdala...Kako popunjavam obzirom da nam za Peru nije potrebna viza?

Pa ne treba nam viza, dakle imas dozvolu ulaska, a u ostalim poljima stavis crticu. Znaju oni dobro za koje zemlje kome treba viza!

jos jedno pitanje..ja bih u portugalu provela 2 nedelje (za to cu dobiti pozivno pismo) a nakon toga bih otisla 7 dana u francusku, al mi se ne cima sa francuzima zbog prethodnih iskustava.. mislila sam da uzmem madjarsku vizu sa hostelima. uglavnom, da li bi bio problem da se nakon tih 7 dana vracam iz lyona za srbiju, preko slovenije, sa ulazom na portugalsku vizu i madjarskom vizom?

Cao svima!Da li mi neko moze dati odgovor na sledece:Otisla bih u Sloveniju na najmanje mesec dana.Nisam zaposlena,nisu ni moji roditelji,imam garantno pismo,novi pasos je prazan,a stari nisam ni imala,sto znaci da nisam putovala.Ako nesto znace potvrde iz banke o stanju sa racuna sa par hiljada evra,mogu izvaditi,i cula sam da je pozeljno,posto sam ja izdrzavano lice,izvadim dokaz o svemu sto moji roditelji poseduju....npr,kuca,stan koji se izdaje,i dokaz da od toga zivimo....Ili nista od toga nije potrebno?Ako neko zna odgovor....bila bih jako jako zahvalna. :(

• 4 months later...

pomoć!!!!

udala sam se i promenila prezime u ličnoj karti morala sam zbog posla, bilo je obavezno. imam stari važeći pasoš do juna 2010 god i važeći šengen mađarski do aprila 2010 na devojačko prezime . da li sada kada budem vadila novi pasoš na udato prezime treba da poništinim staru vizu i novu vizu da pravim na novo prezime, da tražim samo prebacivanje vize,  ili će mi važeti ova na devojačko prezime u starom pasošu.

Ja imam jedno pitanje,nadam se da ce neko uspeti da mi odgovori.

Da li neko zna kako je moguce dobiti poljsku vizu za svrsenog studenta na godinu dana?Unapred hvala

Vize na period preko 90 dana su nacionalne (dakle ne sengen) i dobijaju se na osnovu: studija, zaposlenja ili spajanja porodice.