Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li je neko stopirao iz Ljubljane ka Beogradu, Zagrebu, u tom smeru uopsteno? Meni su preporucili mesto koje se zove Dolgi Most, sto je, koliko sam razumela, neko ukljucenje na autoput, ali nisam probala. Da li neko jeste ili moram ja prva? :)

Dolgi Most je na jugozapadnom izlazu iz Ljubljane, na Tržaški cesti (drumu za Trst), i tamo je dobar stop, ali ka Postojni, Rijeci, Kopru, Trstu... Teorijski, mogla bi i tamo da izađeš na obvoznicu i stopiraš ka istoku južnim delom obvoznice, ali ipak mislim da je taj što ti je preporučio Dolgi most malko pomešao stvari ;).

(Možeš da pratiš nastavak priče uz http://maps.google.com/, a u Ljubljani ćeš imati komad mape grada na svakom autobuskom stajalištu.)

Tebi u principu treba Dolenjska cesta, jugoistočni izlaz iz grada, u naselju Rudnik. Tamo možeš stići autobusom broj 3 iz centra (ili 27icom, uz malko više šetnje). Ideš trojkom do kraja i još malo produžiš ispred do semafora. Tu će ti se već sve samo kaasti. Ideš levo, prođeš rakljicu gde se desno odvaja pravac ka zapadu (piše čini mi se Koper), i tu staneš. Mesto je daleko od idealnog jer je još unutar obvoznice (obvoznica je autoput koji zatvara pun krug oko Ljubljane), tako da sigurno nećeš uhvatiti nikog ko ne ide iz same Ljubljane. Ali ipak radi posao. Pošto si još manje-više u gradu, lepo je da imaš karton, na kome će recimo sa jedne strane da piše DOL (Dolenjska) za slovenačka vozila, a sa druge HR/CRO za strana.

Ja sam jednom krenuo da prošetam odatle (ima jedno kilometar i po - dva) kroz sistem petlji na spoljnu stranu obilaznice, ali su - avaj - naišli panduri dok sam pretrčavao autoput. Oprostili su mi kaznu (50 evra, čini mi se), i odvezli me nazad na onaj isti semafor da tu stopiram.

Druga varijanta ti je izlaz na autoput na Rakovoj Jelši (balkanski geto, inače) (na gugl mapi piše Ljubljana center). Staješ ispred ulaza na autoput. Ova petlja je dosta bliža centru grada pa verovatno dosta ljudi i ovuda ide u Dolenjsku. Ali ovo sam probao samo jednom.

Sledeće pitanje je - dokle minimalno hvataš prevoz iz Ljubljane. Između Ivančne Gorice i Trebnja ti je naplatna "rampa", ona posred druma. Kažem "rampa", jer je naplata uglavnom elektronska, znači nema zaustavljanja, nego samo usporavanje. Kod Trebnja ima deonica puta još nije ceo autoput (možda su je u međuvremenu odradili !?), i tamo može da se nađe zgodno mesto.

Ako budeš imala prevoz do Novog Mesta, traži da te voze na drugu petlju (Novo Mesto Istok), jer tamo možeš lepo ustopirati i na ulazu na autoput.

Pred Krškom petljom je izlazna "rampa" posred druma.

Hrvatska granica se najnormalnije prelazi pešaka uz manje ili više priče sa pandurima (uglavnom hrvatskim). Jednom su me oterali na naplatnu rampu, nepun kilometar iza (da, da, i iza onog znaka za zabranjen autostop ;)). Ta rampa je - ako se dobro sećam - prava, sa stajanjem. Odatle hvataš prevoz minimum do one rampe istočno od Zagreba, a tu si već na svom terenu.

• Author

hej, hvala na iscrpnim informacijama. rekose mi za dolgi most upravo zbog toga sto je to "ring" pa su zakljucili kako tu mogu da stopiram u svim smerovima. mada, znala sam da ima neka caka. :)

a sto se tice naplatnih rampi, znam da su u sloveniji u upotrebi vinjete i da nema zaustavljanja na naplatnim rampama a, koliko sam primetila, ni pumpe nisu bas usput, bar ne naricito cesto.

stopirala sam ja odavde na tamo, i iz istre do ljubljane, nije bilo nikakvih problema na prelazima ako izuzmemo dosadne hrvatske policajce koji vole sve da znaju i sve im je sumnjivo.

u svakom slucaju, hvala ti, prvom prilikom isprobavam mesta. :)

dosadne hrvatske policajce koji vole sve da znaju i sve im je sumnjivo

Jest, vala, i ranac sam im otvarao. TI radiš kao programer, ha ha, klošaru. Pa i nije ti baš neka plata, kad stopiraš. Eh, pazi da mu ne objasnim neke stvari...

hvala na iscrpnim informacijama

Ma, ovo je ukratko ;). Isprobao sam ja stop i iz Grosuplja, i iz Šmarje Sapa smartass.

Nego, možda smo mogli sklopiti par tekstića za nekakav stoperski vodič kroz region, ili tako nešto, na sajtu. Pisali smo vać o stopu iz Sofije. Ako ti umeš da izađeš iz Zagreba do one istočne rampe i ispišeš nešto o tome, onda već imamo kritičnu masu tekstova :D.

Meni je drugar iz Zagreba pricao o tome koliko je lako stici na tu naplatnu rampu. Bacicu mu mail da mi opet objasni.

Ja znam Sarajevo sa svih strana, koliko se secam Nina je stopirala iz Budimpeste ... stvarno bi mogli da prosirimo na region. Meni je sveze secanje iz Sofije.

• Author

hahaha :D i meni je skenirao moj hrvatski pasos pola sata, pa kad je procita da sam profesor engleskog omeksao je, pa krenuo da zbija neke posalice kao:

- sta ces u sloveniji, sta ima tamo, bolje ti je ovde, a gde radis?

- u beogradu.

- molim?

- pa, u beogradu, u skoli.

- aha, dobro. dovidjenja.

nije im tesko zaklopiti usta, izgleda. ;)

a iz zagreba zna marina da izadje, ja se nisam proslavila ono jednom sto sam probala, mnogo sam se pravila pametna, pa prepesacila 5 kilometara autoputa po kisi sa sve poljakom za pojasom. uh. mada, mislim da znam gde sam pogresila, tako da bih mogla to da isprobam i ispravim.

ja sam ekspert za stop po istri i za to mogu da napisem kojesta, ovo ostalo sve idem na sigurno, od rampe do rampe. a za budimpestu sam dala detaljno police free uputstvo ovde na forumu, mozemo da ga isceprkamo, valjda se nije puno promenilo od pre dve godine.

• 2 months later...

Posto nemam vremena da proceprkam malo po forumu, zamolio bih nekoga da mi predlozi gde i kako da stopiram iz Zagreba? Na kojem izlazu iz grada je nabolje da se nacrtam? Koje je vreme najbolje?

Isto vazi i za Karlovac, posto nisam siguran gde cu zavrsiti za dva dana ;) Inace, od BGa do Ljubljane stigao sam brze nego da sam isao sopstvenim kolima :)

A gde ideš iz Zagreba  :fool: ? Ako ideš ka Sremu, definitivno ti je najbolje da prošetaš do one rampe koju si prošao pred Zagrebom dolazeći iz Srbije. Mislim da je zovu Zagreb-istok.

Ovako na brzaka mogu da ti preporučim recimo lokalni voz do Sesveta, pa onda još par kilometara šetnje ka jugoistoku do rampe. Ili u vozu pitaj, pa verovatno možeš da ostaneš još stanicu-dve iza Sesveta. I onda prošetaš ka jugu.

Dan je obično bolji od noći. Ja sam na Zagreb-istok izlazio obično predveče. I nije frka ustopirati tamo i posle 9 uveče, ali računaj da te posle verovatno čeka još jedan stop na grani, pa vidi da se tamo (na grani) pojaviš pre ponoći. A ako krećeš kasnije, onda bi možda mogao na toj rampi Zagreb-istok da vataš direkt prevoz za Beograd (znači, ne šlepere, oni obavezno ostaju na grani), na grani u sitne sate ume da bude kilavo.

Ako zaglaviš, a bude te mrzelo da čekaš jutro na drumu, možeš da prihvatiš neki prevoz do recimo Slavonskog Broda ili Vinkovaca, pa da tamo sačekaš noćni voz.

Hvala na korisnim informacijama! :)

Ja sam se u stvari vracao iz Slovenije pa sam planirao da svratim do Zagreba, međutim na granici SLO-HR za nepune tri sekunde uhvatio sam direktan stop do Beograda... i to jos devojka :)