Jump to content

Featured Replies

Shofershajbno brodom!

Malo cu da se muvam po Sahalinu a odatle prelazim na kopno u Nahodku.

To je duboka luka pored Vladivostoka. Tu imam obecanu voznju ruskim teretnim brodom koji

ide stalno do Fusana u Koreji pa cu i ja njime ako sve ispadne po planu. Brod ostaje tamo 4 dana dok se pretovari pa

nazad. To je plan ali nista nije sigurno dok se ne nadjem tamo.

U vezi vize mozda treba da se proveri u ruskoj ambasadi ali sam siguran da oni tamo o tome pojma nemaju.

Evo ga sajt ruskog MIP-a gde se nalaze informacije o viznom rezimu:

http://www.mid.ru/dks.nsf/tekinf

Nema ni pomena da je na snagu stupio bezvizni rezim za Srbiju.

To moze da znaci da nije jos zvanicno stupio ali moze da znaci da su Rusi poceli da ga primenjuju "nezvanicno" jer

oni bez viza mogu u Srbiju vec godinu dana.

17.02. Споразум о безвизном режиму између РФ и Србије ће потписати у петак у Москви шефови МИП две земље.

17.02. Споразум о безвизном режиму између РФ и Србије ће потписати у петак у Москви шефови МИП две земље.

A ratifikovati skupštine ko zna kad.

ne može bez bize još uvek, to što su oni potpisali sporazum u februaru ne znači za sada nama ništa praktično, dok skupštine ne usvoje, što se do ovog trenutka nije desilo.

Bez vize jos uvek nije moguce putovati u Rusiju.

Provererio u ruskom MIP-u preko svojih kontakata.

Kao sto se zna sporazum je samo potpisan a da bi stupio na snagu moraju da ga ratifikuju parlamenti obe zemlje.

Kod nas nije jos ratifikovan (a kada ce ne zna se) a ruskoj Dumi nije na dnevnom redu jos neko vreme.

Prema iskustvu sa dosadasnjim slicnim sporazumima ruskoj strani treba minimalno fodinu dana za ratifikaciju.

Siv znaju da je sporazum potpisan i Vladan je to cuo kao i svi mi ali verovatno nije licno usao u Rusiju samo sa pasosem da bi direktno preneo da moze tako.

Evo jedne nezvanicne informacije. Cuo sam od ljudi koji su isli posle nove godine u Rusiju (radnici su), da ne treba viza za boravak do 29 dana u Rusiji. Konkretno, covek je isao 10. januara ove godine, znaci jos pre vesti o sporazumu izmedju Srbije i Rusije.

Da to je tacno  i nije neka novost, to postoji vec 2-3 godine.

Ali to vazi samo za drzavljane Srbije koji rade legalno u Rusiji i imaju boravisnu dozvolu.

Odnosno za clanove njihovih uzih porodica (bracni drug, deca, roditelji) kako bi ih posetili u Rusiji.

Za 29 dana nisam siguran, mislim da je bilo 21 dan sa ogranicenjem da mora da se boravi u gradu gde taj

radnik kod koga se ide u posetu boravi i radi.

Za druge to ne vazi, u ambasadi mora da se podnese uverenje da clan porodice radi u Rusiji i jos neka papirologija.

Ljudi koji rade u Rusiji meni su pricali da je to dosta komplikovao pa ako neko hoce da ga posete clanovi porodice salju pozivno pismo jer je brze i jeftinije da se dobije.

Ili su ti sto su ti rekli da ne treba viza pogresno rastumacili ali opet su rekli istinu.

Da ponovim mi iz Srbije mozemo "bez vize" u Rusiju samo uz pozivno pismo.

Drugima treba to isto pozivno pismo koje se prilaze ruskoj ambasadi da bi se dobila viza u pasosu.

Ja sam bio u Rusiji u februaru pa mi niko nije rekao "samo napred bez vize" nego sam isao na pozivno pismo

kao i uvek.

Konkretno, potpuno slobodno putovanje u Rusiju (bez pozivnog pisma ili vaucera) nece biti moguce jos neko (duze) vreme.

1. Da li je u tom slucaju moguce putem vaucera bez vize putovati u Rusiju sa novim pasosem, buduce da u napomeni u odeljku vize na ovom sajtu pise da to nije moguce?

2. Gde nabaviti vaucer u tom slucaju kod nas?

Ako nije moguce kod nas bez avionske karte i sl., da li neko zna nesto u vezi ovog sajta:

http://www.visatorussia.com/russianvisa.nsf/tourist_visa_support.html

Salju vaucer za turisticki boravak do 30 dana. cena je 30 USD.

1. Pa trebalo bi da je moguce. Ja sam isao u Rusiju sa novim pasosem i pozivnim pismom znaci da bi trebalo da je moguce i sa vaucerom. E sada da nikakvog sporazuma nema to je tacno za vaucer ali je takodje tacno i za pozivno pismo. Ali opet kombinacija novi srpski pasos + pozivno pismo radi...

2. Kod nas vuacer za Rusiju moze da se uzme u agenciji "Putnik" i to bez avionske karte. Cena je malo veca. Pominjano je da moze i u agenciji "Moma turs".

U Rusiji postoji X agencija koje sredjuju dokumenta za vizu. Vecina njih sredjuje dokumenta kao sto su pozivna pisma i rezervacije hotela koja sluze da bi se podne zahtev za vizu u ruskoj ambasadi. U vezi samo turistickog vaucera to moze da se dobije. Stvar je u tome sto se u Rusiji taj vaucer tretira ne kao "boravak do 30 dana" sto znaci koliko hoces, vec precizno odredjen datumom od-do. Jer tako treba da stoji na vauceru. Ja sam recimo hteo da uzmem turisticki vaucer u agenciji "Putnik" ali oni su tamo izricito zahtevali da im navedem tacan datum ulaska u Rusiju i tacan datum izlaska.

U principu turisticki vaucer je to sto se kaze turisticki i tacno preciziran boravak.

Mnogo bolja varijanta je pozivno pismo sa kojim je boravak do 30 dana brojano od datuma ulaska na pecatu u pasosu.

Da li se moze putovati sa plavim pasosem i fiktivnim vaucerom(ne bih zaista odsedao u tom hotelu) i da li oni to proveravaju?

Evo nekih korisnih linkova koje sam nasao. http://www.ambasadarusije.org.rs/pr/09/001.php , http://www.koznazna.com/pages/rusija.html

Iz toga i prethodnih postova zakljucujem da se moze putovati na vaucer i plavi pasos, ali ne znam koliko oni to proveravaju. Svaka informacija je dobrodosla ali da bude proverena.

Evo danasnja (27.04.2009.) vest. Skupstina tek treba (danas) da usvoji sporazum o bezviznom rezimu sa rusijom. A posle toga treba i rusi to da urade i potom da jedni druge obaveste o tome da su ratifikolvali sporazum i tek nakon mesec dana od prijema zvanicne potvrde obe strane, sporazum stupa na snagu. Tako da sa nase strane sporazum moze da stupi najranije za mesec dana i to da direkt iz pisarnice skupstine cata posalje rusima potvrdu, bez da prodje kroz MIP! Znaci najranije za dva meseca!! I to sa nase strane!! A sa ruske (sto nas vise zanima) ko zna!

link

• 2 weeks later...

Drugari imam jedno pitanje posto idem na 15 dana u Moskvu kod druga u drugoj polovini jula..Nemam pproblem za vizu iz registrovanje jer idem kod njega u stan..

Nego mislim da bi bilo grehota da ne odem do Lenjingrada(St.Peterburga).Cuo sam da su Rusi uveli neke brze vozove  i da za 3 sata moze da se stigne-bas sam gledao na vestima.

Dakle da li je moguce otici tamo posto cu biti prijavljen u Moskvi?Jel ima neka sluzba gde se prijavljujem da ne bude problema?Dakle ako ne St.Peterburg  koji jos grad moze da se stigne da se vidi>?

Bas gledam kartu mozda Niznji Novgorod(voleo bih murmans ili arhangelsk ali da ne budem previse ambiciozan :angel:)

Pozdrav i hvala na odgovorima

Ako si prijavljen u Moskiv nije nikakav problem da ides bilo gde po Rusiji. Po zakonu moras da se prijavis u novom mestu tri dana po dolasku, mada moze i da se izbegne. Znaci ako si prijavljen u Moskvi i odes u St. Petersburg i vratis se posle 3 dana u Moskvu nema potrebe da se registrujes u St. Petersburgu. Jedino ako planiras da duze boravis tamo.

Ti vozovi koji stizu za tri sata postoje vec neko vreme valjda se zovu "Petar Veliki" i "Zvezda Baltika" ali nisam siguran.

Imaj na umu da su to brzi i luksuzni vozovi koji imaju paprenu cenu.

Ako hoces da izaces iz Moskve na dan-dva preporucujem sledece gradove: Tver, Jaroslav, Rjazanj, Tula, Kaluga.

Svi su oko Moskve na jedno dva sata vozom, ima sta da se vidi i cisto da se malo predahne od Moskve i da se vidi grad koji jos uvek ima tradicionalni ruski (i sovjetski :)) duh a nije zapadnjacki megapolis poput Moskve.

Meni su Rusi rekli da od gradova u Rusiji pored Moskve i Sankt Peterburga, vredi videti i Kazanj, Njiznjij Novgorod i Samaru.

Koga interesuje Rusija, preporucio bih mu da prati kanale Russia Today i Russia Travel Guide na satelitu Hotbird, gde se moze videti gomila putopisnih emisija.

1. Pa trebalo bi da je moguce. Ja sam isao u Rusiju sa novim pasosem i pozivnim pismom znaci da bi trebalo da je moguce i sa vaucerom. E sada da nikakvog sporazuma nema to je tacno za vaucer ali je takodje tacno i za pozivno pismo. Ali opet kombinacija novi srpski pasos + pozivno pismo radi...

2. Kod nas vuacer za Rusiju moze da se uzme u agenciji "Putnik" i to bez avionske karte. Cena je malo veca. Pominjano je da moze i u agenciji "Moma turs".

U Rusiji postoji X agencija koje sredjuju dokumenta za vizu. Vecina njih sredjuje dokumenta kao sto su pozivna pisma i rezervacije hotela koja sluze da bi se podne zahtev za vizu u ruskoj ambasadi. U vezi samo turistickog vaucera to moze da se dobije. Stvar je u tome sto se u Rusiji taj vaucer tretira ne kao "boravak do 30 dana" sto znaci koliko hoces, vec precizno odredjen datumom od-do. Jer tako treba da stoji na vauceru. Ja sam recimo hteo da uzmem turisticki vaucer u agenciji "Putnik" ali oni su tamo izricito zahtevali da im navedem tacan datum ulaska u Rusiju i tacan datum izlaska.

U principu turisticki vaucer je to sto se kaze turisticki i tacno preciziran boravak.

Mnogo bolja varijanta je pozivno pismo sa kojim je boravak do 30 dana brojano od datuma ulaska na pecatu u pasosu.

verujem da je to najlakse ali moja drugarica nije u mogucnosti da mi to posalje. Idem na 14 dana tamo i znam tacno kad cu gde biti. Dolazim u utorak i u petak iz moskve idem u niznju novogrod (dakle 3 dana ali 4 po pasosu) pa onda posle 2 dana idem u st peters i tamo ostajem 5 dana. Da li mogu tek tamo da se prijavim? hostel u kome cu biti nudi registraciju za 15-20eu sto mi je ok ali na njihovom sajtu pise:

"Registration

Registration is needed to ensure that you can be contacted in case of any emergency. Every person staying in Russia for over 3 days should register at the Department of Passports and Visas. Hostels are responsible for the registration of their guests. In case the invitation was provided by another company the person will not be able to get registered by Russian youth hostels. "

neke informacije? :)

Da sam na tvome mestu (ali nisam) ja bih radio sledece.

U Moskvi se ne bih prijavljivao jer tesko da ce milicija da me startuje na ulici da vidi da li sam prijavljen.

Osim ako im nekako ne privucem paznju, recimo tesko pijanstvo i cudno ponasanje. Ili odem u neki nocni provod tipa popularni klub i odjenom unutra uleti 50 pripadnika OMON-a i pocnu da legitimisu. U takvoj situaciji gurnem 1000 rublji u pasos i pravim se blesav :o

U situaciji da me startuje milicija na ulici i trazi registraciju ja im kazem odseo sam u hotelu "Izmailovo Vega" a tamo ne stavljaju nista u migracionu kartu kao dokaz registracije - sto je i istina.

U Nizni Novgorodu naravno ne bih se prijavljivao jer ostajem samo dva dana tako i da nema potrebe.

Ako idem u hostel u StP zasto da se prijavljujem kod njih i platim im to. Odem lepo u glavnu postu, tamo gde se predaju preporucena pisma i tamo izvrsim registraciju. Popunim obrazac i platim nekih 150-200 rubalja. Ali ima fora za to jer ti treba neki lokalac da popunis i njegove podatke jer te on registruje kao svog gosta i na svojoj adresi. Ako imam nekoga da mi to uradi dobro ako ne onda da platim tom hostelu registraciju. Ali opet im je to fora da mi uzmu pare jer ako odsedam kod njih kao gost onda oni moraju da me registruju bez naknade.

Ako kazu da mi nisu oni sredili "invitation" lepo im objasnim/slazem da mi viza nije potrebna i neka je nadju u pasosu ako mogu :) i dosao sam bez ikakvog "visa support".

Kako god usao u Rusiju (pozivno pismo, vaucer ili bezvizno) u pasosu ce samo da mi vide pecat .

Zasutavila me je milicija u metrou samo zato sto sam nosio trenerku, a to im je bilo neobicno, i bilo je prilicno neugodno, jedan milicajac me zaustavi nekom plasticno palicom udarivsi je u zid ispred meen, zaustavivsi me

U Rusiji trenerke nose samo na stadionima a na ulici Ceceni, Azeri, Gruzijci i razni kriminalci.

Jedan Australijanac koji zivi u Moskvi a koga ja poznajem u kasno popodne krenuo da dzogira i u roku od 5 minuta

trojica radnika milicije ga orkuzila.

Nego prilikom tog susreta u metrou koliko rubalja si pukao? :yok:

Da sam na tvome mestu (ali nisam) ja bih radio sledece.

U Moskvi se ne bih prijavljivao jer tesko da ce milicija da me startuje na ulici da vidi da li sam prijavljen.

Osim ako im nekako ne privucem paznju, recimo tesko pijanstvo i cudno ponasanje. Ili odem u neki nocni provod tipa popularni klub i odjenom unutra uleti 50 pripadnika OMON-a i pocnu da legitimisu. U takvoj situaciji gurnem 1000 rublji u pasos i pravim se blesav :o

U situaciji da me startuje milicija na ulici i trazi registraciju ja im kazem odseo sam u hotelu "Izmailovo Vega" a tamo ne stavljaju nista u migracionu kartu kao dokaz registracije - sto je i istina.

U Nizni Novgorodu naravno ne bih se prijavljivao jer ostajem samo dva dana tako i da nema potrebe.

Ako idem u hostel u StP zasto da se prijavljujem kod njih i platim im to. Odem lepo u glavnu postu, tamo gde se predaju preporucena pisma i tamo izvrsim registraciju. Popunim obrazac i platim nekih 150-200 rubalja. Ali ima fora za to jer ti treba neki lokalac da popunis i njegove podatke jer te on registruje kao svog gosta i na svojoj adresi. Ako imam nekoga da mi to uradi dobro ako ne onda da platim tom hostelu registraciju. Ali opet im je to fora da mi uzmu pare jer ako odsedam kod njih kao gost onda oni moraju da me registruju bez naknade.

Ako kazu da mi nisu oni sredili "invitation" lepo im objasnim/slazem da mi viza nije potrebna i neka je nadju u pasosu ako mogu :) i dosao sam bez ikakvog "visa support".

Kako god usao u Rusiju (pozivno pismo, vaucer ili bezvizno) u pasosu ce samo da mi vide pecat .

e hvala puno mislim da cu bas tako i da uradim :)

nego sto se tice vaucera moma turs naplacuje 1000din i ubedljivo su najjeftiniji ali koliko sam shvatio sam moram da rezervisem sve i oni na osnovu toga samo izdaju vaucer - najmanji problem je rezervisati neki hotel i posle otkazati tako da je to mnogo bolje nego r-toursovih 3500 (ukoliko ne kupujete kod njih avio kartu - onda je dzabe) ili putnikovih bezobraznih 50eu :)

btw kontaktirao sam hostel i oni mi nude da mi oni posalju to za 25eu (20eu cena +5eu postarina) pa cu mozda da se odlucim za to - mala razlika u parama a mislim da je sigurnije. slazes se geoplans ? :)

Moze i hostel da ti posalje samo proveri da se oni ovlasteni da izdaju vaucere.

Po ruskom zakonu agencije koje sredjuju dokumentaciju za putovanje u Rusiju treba da budu ovlasteni od tamo nekog ministarstva. Nije to neki problem i tesko da ce neko da prverava ali opet sigurno je sigurno.

Moze i hostel da ti posalje samo proveri da se oni ovlasteni da izdaju vaucere.

Po ruskom zakonu agencije koje sredjuju dokumentaciju za putovanje u Rusiju treba da budu ovlasteni od tamo nekog ministarstva. Nije to neki problem i tesko da ce neko da prverava ali opet sigurno je sigurno.

hm kako to proveriti :) ? crazy-duck.com je hostel :) guglao sam ali nista pametno nisam nasao.....

Verovatno moraju legalno da rade jer imam neki osecaj da taj hostel vode neki stranci (Amerikanci).

hvala na savetima ;) a sto se tice hostela pitao sam ih "da li je obaveza hostela da sam uradi registraciju" i odgovor je bio "duzni ste da se registrujete ako ostajete duze od 3 dana :) slazem se da je  to njihova obaveza ali ajde prezivecu tih 700RUR :)