Jump to content

Featured Replies

Kada sam ulazio u Rusiju, nisam imao pojma na kojoj cu adresi biti, pa nisam nista napisao. Mislim da je trebalo napisati ko te poziva ili koja ti je konacna destinacija u Rusiji, napisao sam samo Moskva i to je bilo sve.

Na migracionoj karti postoji deo gde pise (na engleskom) "Name of host person or company, locality".

Tu bi trebalo da se napise ime i adresa domacina ili kompanije ali je prostor mali pa tesko da moze da s enapise puna adresa. U principu niko to i ne gleda, osim ako se poseduje poslovna viza.

U tom slucaju tu bi trebalo popuniti ime komanije i grad tipa OAO "Blabla" Moskva.

Mora da se podudara sa onim sta pise na poslovnoj vizi odnosno isto ime kompanije i grad.

Gorane budi siguran da taj ko ti izda sobu nece hteti da te registruje. Po ruskom zakonu ako ti on izda sobu kao strancu i uzme pare to je prihod iz inostranstva na koji mora da se plati porez.

Moj savet ti je sledeci. Neka te registruje tvoja prijateljica, ako je ruska drzavljanka i ima registraciju u StP (to se tamo zove "propiska"). Neka te odvede u glavnu postu i tamo te registruje na salteru za preporucena i vrednosna pisma.

Tamo uzmes obrazac za prijavu (zove se tipa "uverenje o registraciji stranca na privremenoj adresi boravka").

To ti je A4 format papira obicno fotokopija, ima dva dela koji se popunjavanju, obavezno cirilcom, velikim slovima, crnom ili plavom hemijskom olovkom. To popunis, lupe ti pecat, pocepaju po sredini i tebi ide donji deo. Ulsuga se placa. Koliko? Zavisi od grada do grada. Po mom iskustvu sto se ide vise na istok to je veca cena. Samara-120 rubalja, Novosibirsk-130, Vladivostok-150, Sahalin-190. U Moskvi mislim da je 150. Cene su iz poslednja dva meseca.

Ovaj nacin se retko koristi ali meni je najbolji, najbrzi i najjeftiniji. Imas hostele u StP koji je da te registruju kod njih iako ne odsedas za cenu 400-700 rubalja. Znaju da mnogi stranci imaju frku zbog registracije pa zato deru.

Matori, sve je to mnogo konfuzno... Ja sam boravio 8 dana u Moskvi bez registracije. Onda sam otisao u volonterski kamp u Volgograd gde sam insistirao da mene  ostale strance registruju, iako oni za to da stranci treba da se registruu nisu ni culi (ili samo tako kazu zato sto ih mrzi... ma idioti u svako slucaju). Odveli su me u pandursku stanicu u blizini stepe u kojoj smo boravili i tamo lik nije hteo da me registruje akoo mu ne dam 50 eura zato sto se nisam registrovao posle 3 dana vec sam cekao 10-12 dan (u Rusiji, ja sam kontao da treba da budes vise od 3 dana u nekom mestu). Onda smo otisli u Postu i dobili registraciju (nisu gledali datume). Na izlasku iz Rusije nije bilo problema.

Ih Sajbo gde nadje Volgograd :)

U Rusiji i mala deca znaju da treba registracija, znaci pravili se blesavi (tipa nece da se cima oko tebe) ili mozda u pravilima tog kampa pise negde "registracija samostalno".

Pandur te lepo nasao i po zakonu bio je u pravu i hteo da ti naplati kaznu. Dobro malo za drzavu a malo za njega.

Znaci tog trenutka ti si bio vec 10-12 dana u Rusiji on ti je lepo pogledao pasos i video kada si dosao, na migracionoj karti nisi imao nikakvu registraciju jer se nisi ni registrovao. To sto si bio treci dan u Volgogradu nije vazilo jer nisi imao registraciju za ono vreme pre dolaska. Eto posta najbolje odradi stvar.

Ja sam na Sahalinu vec trecu nedelju, nisam se ni registrovao ispalo da ne treba jer imam FSB odobrenje ;)

Хвала Geoplans,само не знам да ли она може то,јер има привремену регистрацију у Питеру.Она је из јужне Русије,ту је тек око две године.Распитује се код неких пријатеља,али ако ништа друго,регистроваћу се у неком хостелу.Само да ја стигнем тамо  :) .Ово ми је прво путовање у иностранство уопште,због тога ми све то изгледа компликовано,а вероватно за бригу нема потребе.

Хвала и све најбоље!  :)

@Geoplans

Citajuci forum i jos neke stvari skontao sam da je registracija potrebna u slucaju da boravis tri dana u jednom mestu. Tako da sam ko iz puske unduru ispalio moju rutu (koja naravno nije imala veze sa istinom) Moskva-Piter-Moskva i to sve autostopom sa po dva dana odsedanju u svakom gradu... Njega to naravno nije zanimalo vec mi je samo trazio 50 eura.

I onda sam otisao u postu (u kojoj uzgred budi receno prodaju i makarone i najlon carape  ;D  ).

Gorane nema problema. Bez obzira odakle je ako ima urednu prijavu ona moze da te prijavi kao svog gosta.

Uslov je da ima propisku odnosno da je prijava na toj adresi boravka a ne nekoj drugoj.

Znaci moze sa tobom u postu na registraciju. Ako nije moguce onda nekog prijatelja. Ali znaj da vecina stanovnistva Rusije izbegava da prijavljuje strance - prosto nece da se bakcu sa organima vlasti.

Cak i na CS ljudi u Rusiji nudi smestaj ali registracija na njihovoj adresi je  nono.

Obrati paznju trenutno u Rusiji je praksa da ako se odseda u hotelu kada te oni registruju kao svog gosta neces dobiti nikakav pecat pozadi na migracionu kartu. U Moskvi je to redovna praksa a verovatno i u StP. Insistiraj da ti lupe pecat da ne bude situacija ti si platio registraciju a pare u dzep za nista.

E Shajbno sada si ispekao zanat i za sledeci put znas kako. A sutrodnik milicije nije blesav pogleda ti datum ulaska u Rusiju i konta da nisi uopste registrovan. Dobro si i prosao samo se nadaj da taj prekrsaj nije negde zapisao i javio tamo gde treba. Pa sledeci put kad ides u Rusiju moze da se stvori neki problem.

Da u Rusiji nema prostora za bacanje pa tako na jednom mestu se nalazi i posta i prodavnica i kafana.

Posaljes razglednicu prijatelju a onda pola metra dalje sednes u kafance da malo  :pivoooo: i usluzi te konobarica koja ti je trenutak ranije primila razglednicu na salteru poste.

Хвала Geoplans!!!

Рећи ћу јој то,па нека провери!

Хвала ти много,и све најбоље ти желим!!! :)

Zdravo ljudi!

Evo mala pomoć što se tiče prijave.

Ja sam bio 25 dana i prijavio sam se u jednoj lokalnoj agenciji koja je bila među najpovoljnijim.

Mene je prijava izašla oko 15eura. Procedura traje jedan, eventualno dva dana.

Agencija se nalazi u blizini Čkalovske metro stanice. Znam da su neki prijave plaćali papreno mnogo. Cene se kreću i do 50eura.

Na pasoškoj kontroli traže samo imigracioni listić(koji dobijate u avionu i na koji vam lupe pečat prilikom ulaska u zemlju) koji morate čuvati kao oči u glavi. Prijavu niko ne traži prilikom izlaska iz zemlje. Čak i ne pitaju gde ste odseli.

Prijava je radi vaše sigurnosti. Može se desiti da vas službeno lice zaustavi na ulici ili prilikom izlaska iz metroa i traži vam istu. Ukoliko nemate praviće vam probleme, tj. privesti i naplatiti kaznu koja je poprilična.

jos jedna informacija za prijavu ko boravi u Moskvi... agencija se nalazi na metro stanici Kurska. prijava kosta 400 rubalja tj. oko 880 dinara (po trenutnom odnosu rub.- din.) . Cekacete jedan dan, ili ako bas ubodete subotu, onda 2 dana, jer nedeljom tamo takve stvari ne rade :) ... ako je nekome potrebna adresa ili telefon te agencije, neka mi napise pisamce.

Hej Milena, tačno, u pravu si, ima i tu.

Nadam se da mislimo na istu agenciju... Kad izađeš iz podzemnog prolaza, popenješ se malo uzbrdo, sa leve strane jedan neugledni lokal. Kad uđeš prvo nailaziš na menjačnicu a zatim je u produžetku agencija. Jel sam u pravu?!

Mislim da oni imaju lanac svojih agencija i menjačnica po gradu.

Super što imaš i adresu, pa eto ukoliko nekom zatreba neka te kontaktira!

• 1 month later...

У Русију, само са пасошем,

и без пасоша, само са женом, и без жене, са кћерком и женом, са таштом, са другом...

без ташне и без кравате...

Већ петнес година путујем тамо амо.

Пишем ово јер су ми већ досадили Руси са својим пријавама, одјавама, регистрацијама....

Мука ми је више да попуњавам глупе формуларе сваки пут кад улазим у РФ па сам направио примитиван ексцел фајл

попуњавање пријава за регистрацију странаца. Налази се на http://www.greenmore.com/counter/counter.php?book=1

Теча

• 3 weeks later...

По Русији сам путовао 25 дана и од тога барем 6 дана сам провео у Москви. Током боравка у Русији, нисам се нигде регистровао и нисам имао икакве проблеме приликом изласка из земље.

Поседујем црвени пасош :)

• 2 months later...

Прочитао сам целу ову тему и презадовљан сам јер је пуна корисних информација. Мада ја имам још неких недоумица.  :P

За улазак у Русију (идем авионом) ми није потребан ваучер хотела, потребан ми је само црвени пасош и "миграциони картон"? истина?

Бићу у хотелу 7 дана, да ли то значи да ће хотел мене регистровати код миграционе службе/полиције, и да ја не морам да се тим малтретирам?

Ако ме полиција заустави на улици у граду, ја морам да им покажем само пасош, или неку потврду боравка у хотелу?

И још нешто.. где држати у иностранству веома битна документа: авиоска карта, виза картица, пасош, и др..?

Видим да хотел има опцију:

Камера хранения, расположенная в отеле даст возможность не беспокоиться о привезенных с собой вещах.Всего за 30 рублей в сутки Вы сможете оставить багаж и не беспокоитьося за его сохранность. Специализированные ячейки сейфа помогут Вам решить проблему хранения крупных денежных средств и драгоценностей, не выходя из гостиницы.И все это за символическую плату, в размере 35 рублей за сутки.

Да ли да ту држим авиоску карту и друге вредне, ситне ствари?

Ako imas crveni pasos za Rusiju ti viza nije potrebna za boravak do 30 dana.

Znaci ako ides avionom do Moskve u avionu dobijes migracionu kartu koju popunis.

Na pasoskoj kontroli das pasos i i migracionu kartu da ti lupe pecat. Proveri da li su ti stavili pecat i na migracionu kartu

da kasnije ne bude problema. Migracionu kartu podele na dva dela, jedan ide tebi.

Hotel ce te registrovati kao njihovog gosta nista vise ne petljas. Na poledjini migracione karte stave pecat hotela i napisu "registrovan od-do". Obrati paznju na sledece. Praksa mnogih hotela je da ti na migracionu kartu pozadi ne stavljaju nista i to ne stvara problem. U provincijskim gradovima (ti ides u Barnaul) je druga praksa i tu je najbolje da ti stave pecat a tako verovatno i rade.

Ako te policija zaustavi traze ti pasos i migracionu kartu. Verovatno ce da te pitaju gde si odseo itd.

Ne brini, sanse da te zaustave na ulici nisu toliko velike, osim ako sam ne privuces paznju nekim cudnim ponasanjem.

U Moskvi recimo najvise kontrolisu u metrou. Cak i da te zaustave uvek mozes da platis neku lovu i nema problema.

Konkretno za cuvanje vaznijih stvari ja ih uvek drzim u maloj torbici oko vrata. Dzeparosi nemaju sanse da ih tu dohvate.

Mozes i u tom hotelskom sefu ali Rusi imaju bezbroj varijati da ti i tu uzmu sta im je interesantno.

Pratim ovu temu duže vreme pa bih sad da se uključim.

Ovo je sve vrlo komplikovano, pa moram da proverim jel sam dobro shvatio. Ako sam dobro shvatio, kad te zaustavi murkan ti mu prilažeš migracionu kartu. A ako nemaš pečat i ne napišu period od kad do kad si registrovan, kažeš samo u kom si hotelu. Tj. praktično ne moraš ni da se registruješ, jer ako ti ništa ne stave na poleđinu migracione karte to je isto kao i da se nisi registrovao, na papiru. A na izlasku iz Rusije uopšte nije bitno da li si se registrovao, prilažeš samo migracionu kartu, ma kakva ona bila, sa pečatom na poleđini. Pitam sve ovo jer jedna od varijanti za leto mi je Transsibirska, pa bi boravio u nekoliko gradova i mrzi me da se registrujem više puta i da više puta plaćam....

Pozdrav

• 2 months later...

MOJE ISKUSTVO! Znaci gde god da odes, mozes da se registrujes u posti. STvarno smesno zasto je to tako, ali izvodljivo. Prvi put sam se registrovao 2007-e i tada je to kostalo oko 6E. Posle sam se registrovao 2008-e za 5e i ukapirao da mi je ona od prosle godine naplacivala obrazce za registracij, a nije trebala :D Dakle, sve sto vam treba je vas pasos i osoba kod koje ste odseli. Vas domacin u posti moze da pogleda kompletan program popunjavanja (u svakoj posti ima jedna debela knjiga sa podatcima o popunjavanju). Znam da treba da se fotokopira pasos i migracija stranog drzavljanina.

Ja vam nikako ne bih preporucio da se ne registrujete. Prvo to je posao 30min u posti, a drugo uopste nije skupo. Samo 5e! A zasto bi da se maltretirate sa pandurima? Tacnije 2007-e, meni su prodali vaucer u agenciji PUTNIK i isto mi pricali da kada udjem u zemlju, ja sklonim vaucer i ne pokazujem ga vise nikome i da ne moram da se registrujem. Vaucer zamalo nisam bacio, a kad ono da se vratim za BG, prvo me startovala murija, ali srecom imao sam registraciju i nisam pokazao vaucer. A da prodjem granicu, kada pocinje maltretiranje.... Ja ne znam sta ona hoce. Pa razmisljam da li smem da pokazem vaucer, pa prvo pokazem registraciju. A ona mi trazi vizu. I ja se sav userem od straha!!!! Znaci 21 godina, a nikome zivome nisam rekao da idem za Rusiju. Cak ni roditeljima. I na kraju, zavucem ruku u dzep i sav srecan video sam vaucer koji sam planirao da ubacim u torbu (donji prtljag). I tako ja prodjem sve te muke i posle u avionu sam svo vreme spavao. Tako se to kod mene desava kada se mnogo potresem :D

Salu na stranu. Ovo se meni zaista desilo i imao sam ogromu srecu sto se situacija nije iskomplikovala. Kada sam se vratio za BG, prvo sam otisao ove iz PUTNIKA da poducim i posebno sam im naglasio da svako mora da se registruje i da to kosta samo 5e, a kazna je 10 puta skuplja, a da ne govorim o maltretiranju i o tome da moze da pokvari odmor...