Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li neko ima iskustva voznje vozovima kroz Siriju i Jordan. Na njihovim sitovima ne mogu da se snadjem ili su na arapskom sto nerazumem.

Da li neko ima iskustva voznje vozovima kroz Siriju i Jordan. Na njihovim sitovima ne mogu da se snadjem ili su na arapskom sto nerazumem.

Kroz Siriju sam uglavnom putovao vozom. Sirijska zeleznica prilicno dobro funkcionise: vozovi su udobni, klimatizovani, brzi, bez kasnjenja i pre svega jako jeftini: bilo gde da ides karta ce te izaci od 0.1 - 3 eura.

Voz izmedju Sirije i Jordana ne bih ti preporucio, jer ide samo dva puta nedeljno (i to nije bas sigurno), jako je spor - putuje 10-tak sati od Damaska do Amana i prilicno je u raspadnutom stanju. Karta kosta oko 3 eura. Autobus je bolja varijanta za ovu rutu: putuje se oko 4 sata, a karta kosta oko 7-8eura.

Unutar Jordana ne postoji putnicki zeleznicki saobracaj.

Ja sam prošlo leto putovao vozom od Alepa do Damaska i zaista je voz bio vrhunski. To su neki novi klimatizovani vozovi, cak imaju i stjuarta koji ti deli kafu, čaj... Od lokalaca smo culi da je super i voz Alepo-Latakia, a da nesto losiji voz svako vece ide iz Alepa za Al Quamishli (koliko sam video, prilicno matori vagoni, bez klime, nesto slicno kao nash voz za Bar npr). I to je otprilike to... A imas i super sajt za skoro sve zeleznice sveta, http://www.seat61.com , informacije su prilcno azurne, a mozes videti i kako koji voz izgleda! 

Ako si student, dobiješ i popust 50% na voznu kartu. Inače, mi smo izjavili da smo studenti i nisu nam tražili nikakvu potvrdu ni na stanici ni u vozu.

Karta od Alepa do Damaska košta 2 evra u jednom smeru (studentska - 1 evro :)).

Ako si student, dobiješ i popust 50% na voznu kartu.

Tesko da Pedja moze da prodje kao student ;), ali nekom drugom ova informacija moze koristiti...

Ja sam se u Siriji vozila uglavnom vozom... Damask-Alep, Alep-Latakia, Alep-Adana... Vozovi su udobni, čisti, jeftini, ljubazno osoblje... i ne kasne mnogo.

Meni je želja bila da od Beograda stignem vozom do Crvenog mora, ali to nam nije uspelo. :( Stara pruga između Damaska i Amana ne radi već neko vreme, već par godina izgleda, novembra 2008 još nije bila popravljena, a sumnjam da se sada nešto promenilo.

Taj deo smo prošli autobusom, nije bilo nešto skupo. Samo proveri da li je u autobusu dozvoljeno pušenje. U odlasku autobus je bio toliko zadimljen da se nije videlo dva sedišta ispred, a ne možeš ni prozor da otvoriš, niti se staje negde usput. :cry22: U povratku smo uzeli malo skuplju kartu (JETT) i nismo imali tih problema.

Samo proveri da li je u autobusu dozvoljeno pušenje. U odlasku autobus je bio toliko zadimljen da se nije videlo dva sedišta ispred, a ne možeš ni prozor da otvoriš, niti se staje negde usput. :cry22: U povratku smo uzeli malo skuplju kartu (JETT) i nismo imali tih problema.

Slazem se. Obavezno proverite da li se pusi u autobusu, inace put moze da vam postane nocna mora.

• 2 months later...

Kad vec pricamo o prevozu kroz Siriju i Jordan, zna li neko pribliznu cenu povratne karte od Damaska do Petre, i koliko to putovanje traje? Hvala lepo!

Kad vec pricamo o prevozu kroz Siriju i Jordan, zna li neko pribliznu cenu povratne karte od Damaska do Petre, i koliko to putovanje traje? Hvala lepo!

Cene za jedan pravac, najbrzi nacin da stignes i da se vratis - service taxi Damask-Amman 10 evra i autobus Amman-Wadi Musa 3 evra; Damask - Amman oko 4 sata, Amman - Wadi Musa oko 3 sata  :mah:

Srdacan pozdrav svima! Mene zanima da li taj voz Damask-Aman saobraca, da li je neko skoro bio, pa da cujemo informacije iz prve ruke?

• 9 months later...

Odlicne i vredne informacije!  clap

Inace ovde se ne spominje voz ka Amanu, da li neko zna da li taj voz saobraca jos uvek? ako ne, zbog cega? Hvala

Kako sam negde procitao voz za Aman ne saobraca od 2004. godine. Zvanicno objasnjenje je da se izvode radovi, a nezvanicno  :? Pruga juzno od Damaska je veoma stara - u pitanju je uskotracnica. Znam da je voz bio veoma spor i neudoban.

Čak, koliko se ja sećam prošle godine Železnička stanica u Damasku je bila skroz razrovana.. (Hejaz).. Kao prave novu, ili su je napravili... to već ne znam