Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima.

Trebao bih da putujem u ove dve drzave, kod svojih prijatelja koji bi mi poslali garanta pisma.

Shta je josh potrebno od dokumenata da prilozim, da shto pre i bezbolnije zavrshim sa vizom?

Ako nekome nije teshko da objasni.

Inache, student sam.

Unapred hvala.

Dovoljno je da ti samo jedan prijatelj (bilo iz Svajc. ili is Port.) posalje garantno pismo na period celog putovanja, zato sto su i Svajcarska i Portugal u Sengenu.

Potrazi malo po forumu, ima puno prica o sengenskim vizama.

Jesi li siguran da sa Svajcarskom moze da se ide po Jevropi?

Ja planiram da vadim neku vizu ovde u Britaniji i krenem kuci preko kontinenta.  Ako to mogu da uradim sa Svajcarskom onda je supe, jer imam  sigurno rodjake koji bi mi poslali garantno pismo. shtrumpf

Naravno da da Vlado. Ne pratis, svajcarci su pre neki mesec usli u sengen! A sa UK vizom takodje mozes da udjes u Svajcarsku!

pa ne verujem da cu moci da udjem sa ovom vizom jer mi istice pre nego planiram da signem do svice. Svejedno cuo sam lepu vest. :banana:

• Author

Hvala na odgovoru.

Prvo putovanje (Portugalija) je u junu a Shvajcarska u avgustu.

E sada me zanima u tom garantnom pismu, na primer drugar iz Shvajcarske da mi poshalje, treba da stavi ceo taj period ili samo dane kada cu biti u tim drzavama...?! U pitanju je po 7 dana.

Naravno da da Vlado. Ne pratis, svajcarci su pre neki mesec usli u sengen! A sa UK vizom takodje mozes da udjes u Svajcarsku!

Sad cu ja verovatno da izgledam kao da sam pao sam Marsa, ali: Da li moze sa UK vizom u shengen zonu? Mislim, Svajcarska je sad punopravni chlan i ne razlikuje se od ostalih zemalja Shengena, pa me zanima da li je to za ulazak sa UK vizom vazilo pre njenog ulaska ili je to i dalje tako i inache vazi kao pravilo za sve zemlje Shengena.

• Author

Evo mene opet u vezi pozivnog pisma.

Poshto sam prochitao na nekoliko mesta pa imam par dilema.

Vidim da ima neshto da pokupim neki formular u ambasadi pa onda shaljem to ovome koji poziva, on popuni, pa se od tamo shalje ambasadi ovde kolko sam razumeo?!

Ima li neki brzi nachin, da lepo napishe to pozivno, overi ili shta je vec potrebno i jendostavno mi poshalje na adresu i ja sa tim idem u ambasadu?

mOzda su ovo nekome glupa pitanja ali stvarno ne znam jedino od putovanja shto sam video je preko agencija nekoliko letovanja i par samostalnih u Rusiju, nikada nisam sam sredjivao oko viza  :hihi:

Onaj ko te poziva prikuplja dokumentaciju, ide kod notara, salje ti garantno pismo, ti s tim (i tonom propratne dokumentacije) odes u ambasadu i uz malo srece dobijes vizu.  :spot:

• 2 months later...

Drugari, da li neko od vas zna koliko sada kosta Svajcarska viza? Na njihovom sajtu pise 60evra, a sve ostale sengenske vize su 35.? Kod nas na sajtu pak pise da je 2800 din! Ajde ako neko zna javite mi sto pre jer mi je nekako hitno!

• Author

Sada cimam za Shvajcarsku (za Portugal je proshlo nekako :D).

I ja sam chitao da je oko 60 evra, dobijao sam i informacije od mog pozivaoca (dobio je u nashem konzulatu u Shvajcarskoj) da je 60 shvajcarskih franaka.

Videcu kada nazovem ambasadu ovde, mada sam ubedjen da je 60 evra u pitanju.

• Author

Opet ja sa pitanjem-ima  :hihi:

Gde mogu da izvadim "potvrda o osobama koje žive u istom domaćinstvu" i po kojoj ceni poshto, naravno, u Srbiji se sve naplacuje, uskoro i vazduh?! :banana:

• 2 weeks later...

Caos!Posto svi znamo koliko cesto putujemo,onda isto tako znamo koliko je neopshodno postavljati,nekome,nebulozna pitanja.No,mene zanima sledece.Ako moj drug,svajcarski drzavljanin,meni posalje garantno pismo i zdravstveno osiguranje za period od dve-tri nedelje,sta ostaje da ja pripremim od dokumentacije?Odlazim kao turista,naravno.Hvala unapred.

Zvrki poseti nas odeljak za vize i tamo imas spisak dokumenata a i link svajcarske ambasade. Ja preporucujem da uzmes neku drugu sengen vizu ako imas mogucnosti jer je svajcarska skuplja (60e u odnosu na ostale koje su 35) a i procedura je malo komplikovanija, bar sam ja steko takav utisak kada sam se raspitivao o njoj!

hvala na informacijama!Ja tek sad ne znam sta da radim!Ovo je kao odredjivanje parcele na Mesecu,koja bi bila moje vlasnistvo!Uzas

• 2 weeks later...
  • Author

E pozdrav ljudi, opet ja sa nekim pitanjima.

Nashao sam neki jeftin let sa 2 presedanja Belgrade-Munich-Duseldorf-Zurich i moje pitanje je hocu li imati nekih problema poshto kada sam aplicirao za vizu naveo sam da mi je prva tachka ulaska Zurich?

Mozda ce nekome zvuchati glupo ovo pitanje ali shta cu, stvarno nisam siguran pa bolje da pitam nekoga ko vishe zna  ;D

• Author

Pozdrav ljudi.

HITNO MI TREBA INFORMACIJA!

Nadajuci se da cu dobiti vizu (poslato mi je garantno pismo pisano rukom na papiru i scan pasosha) danas umesto naravno viziranog pasosha uvaljen mi je glupavi garantni list koji treba da shaljem mom pozivaocu. E sada, to je sasvim druga pricha od one koju sam dobio od sluzbenice ambasade kada sam zvao, rekla je da ce pisano garantno biti dovoljno. U panici sam poshto to traje dugo.

A imao sam i potvrdu iz banke o stanju na rachunu i kreditne kartice skenirane, sve. Zaista mi nije jasno zashto su me bacili u ovu proceduru.

Sada ovo ide sa nekim odobravanjima i tim glupostima a putujem 08.08, ja stvarno ne znam kao prvo da li ce mi na vreme biti odobrena.

Sada pitanje zbog kojeg sam i pisao post:

I sada kada mu poshaljem, shta on treba da radi sa ovim papirom, popuni i kome shalje to? Stvarno mi je hitno pa ako neko ko je upoznat sa ovim moze da mi odgovori?!

Da povlachim aplikaciju (najradije bih i uradio to) je kasno a i ne pada mi na pamet lopovima da ostavljam 60 evra nizashta.

Pritisak mi je vec na 200...

I sada kada mu poshaljem, shta on treba da radi sa ovim papirom, popuni i kome shalje to? Stvarno mi je hitno pa ako neko ko je upoznat sa ovim moze da mi odgovori?!

Ovako stoji stvar sa time... Pošto živim u Švajcarskoj često moram da se bakćem sa ovim kada tražim vizu za roditelje itd.

Pretpostavljam da se radi o formularu koji se zove "Verpflichtungserklärung". U tom slučaju treba popuniti deo koji se odnosi na tebe kao posetioca i poslati ga poštom pozivaocu u Švajcarskoj. On treba da popuni ostatak koji se odnosi na njega, da se potpiše itd.

Osim toga, treba da izvadi formular iz lokalne administracije da nema finansijskih potraživanja protiv njega ("Betreibungsregisterauszug")--dobija se u roku od 5 minuta ali mora da se plati administrativna taksa.

Zatim sa svime time, plus odsečci od plate ili bankovni izveštajima kao dokazom finansijskog stanja treba otići na šalter gde se garantni formular overava (lokacija zavisi od toga gde dotična osoba živi--kanton, grad itd., treba uraditi google search sa stringom "Verpflichtungserklärung ime grada" ili nešto tome slično pa će se pronaći; na primer za Cirih, informacije su ovde: http://www.stadt-zuerich.ch/content/prd/de/index/bevoelkerungsamt/personenmeldeamt/internationale_kundschaft/verpflichtungserklaerung.html ).

Odluka da ili ne će biti doneta odmah ali problem je u tome što povratna informacija do ambasade mora da putuje zvaničnim kanalima (tj. ne možeš ti da doneseš nazad overen formular već se to njima šalje nazad dipl. poštom ili u tom stilu). To uglavnom potraje 7-10 dana. S obzirom na to da treba da putuješ 8 avgusta, plus vreme koje će trebati da formular stigne od tebe do pozivaoca ja bih rekao da treba da se raspitaš u ambasadi da li može da se ubrza postupak jer ja nemam utisak da će to sve moći da se obavi za samo dve nedelje.

Nadam se da su ove informacije od pomoći!

• Author

Hvala na odgovoru, veoma je precizan.

Da, to je taj formular.

Blago recheno, ovo je katastrofa.

I josh uvek mi nije jasno zashto su me bacili u ovu proceduru a dao sam stanje deviznog rachuna + iskopirao kreditne kartice, znachi dovoljno novca da se pokrijem tamo...