Jump to content

Featured Replies

Posted

tražio sam po forumu da li je ovo već neko pitao ali nisam našao.

evo ovako:

predao sam jutros dokumenta u francuskoj ambasadi za posetu bratu u Tuluzu od 1-28. aprila. Rekli su mi da je ok i da dođem u pola četiri što sam i uradio.

E sad, u francuskoj ambasadi (za razliku od većine drugih šengenaca kod nas) putno osiguranje traže tek nakon što ti kažu da su ti odobrili vizu, tj. ako je sve ostalo ok.

tako sam ja u pola četiri dobio svoj pasoš i obaveštenje o tome koja dodatna dokumenta treba da donesem. to je jedan papirić na kome je odštampano sledeće:

DOPUNE za vizu mozete izvrsiti svakog radnog dana izmedju 11h30 i 12h30

○ povratne karte + fotokopije

○ vozacka dozvola + fotokopija

○ saobracajna dozvola + fotokopija

○ zeleni karton + fotokopija

○ osiguranje

○ osiguranje za prvo putovanje

○ potvrda i podizanju novca(evro) iz banke ili menjacnice

Salter 2

sa strane mi hemijskom stoji napisano "Viza odobrena na 6meseci/90dana"

a pored ovih stavki je meni štriklirana samo stavka "○ osiguranje za prvo putovanje" (a ne i stavka "○ osiguranje")

sasvim je jasno da to znači da treba da im donesem ovih dana od pola dvanaest do pola jedan putno osiguranje i da ću onda ostaviti pasoš i dobiti vizu.

ali evo šta me zbunjuje: ja sam tražio vizu na 28. dana i jedan ulazak. oni su napisali da mi odobravaju na "6meseci/90dana" i pretpostavljam da to znači i više ulazaka, što bih veoma rado iskoristio tokom leta za švrljanje tamo-vamo po evropi.

Ali mi nije jasno da li "osiguranje za prvo putovanje" znači da je dovoljno da im donesem osiguranje za 28 dana i da ću dobiti tu vizu za 6meseci/90dana?

ili moram da vadim osiguranje za 6meseci/90dana?

ili na koliko donesem osiguranje toliku će mi vizu dati?

ukratko rečeno rado bih da dobijem tu šestomesečnu vizu, ali bih ako je moguće da ne plaćam 7940din (koliko je osiguranje za 6meseci/90dana) nego 2030din (koliko je osiguranje na 28 dana).

iskustva, predlozi?

vadis samo osiguranje za ovih prvih 28 dana....

a dal ces ti posle ponovo da putujes,kad, i gde, to njih ne zanima, jel to ni ti sam ne znas u ovom trenutku, zar ne ;D

Ja sam juce uzeo Uniqa osiguranje za Italiju, 11 dana, 1090 dinara! Jos ako imas Euro 26 ili ISIC studentsku karticu, daju 25% popusta!