Jump to content

Featured Replies

Posted

Ukoliko se u Istanbulu vadi viza za Jermeniju, da li je potrebno pozivno pismo?

Na sajtu pise da nije potrebno pozivno pismo (naravno onda se placa), medjutim u napomeni (Jtta) se govori da je za turisticke posete potrebno overeno pozivno pismo. Malo su kontradiktorne informacije.

Moze li mi neko objasniti o cemu se tu radi?

hvala unapred i pozdrav svima

Jesi li ti siguran da postoji jermenski konzulat u Istanbulu? Pa, njihova granica je godinama zatvorena i, koliko ja znam, nemaju diplomatske odnose.

O jermenskoj vizi je vec pisano i same informacije su isle od toga da nam viza ne treba, pa do mog slucaja, da sam je bez problema dobio na kopnenoj granici, bez ikakvih pisama - dakle samo pasos i pare.

Inace, opet me je to pitanje zaintrigiralo pa sam pre pet minuta video podatak na zvanicnom sajtu ministarstva inostranih poslova Jermenije. Vize nam ne trebaju samo za diplomatske i sluzbene pasose. Izgleda da su obicne pasose Jermeni ipak prebacili u grupu zemalja kojima je neophodna viza za ulazak u zemlju.

Jermenija nema konzulat u Istambulu, ni ambasadu u Ankari.

Ni u ludilu  :death:

Bilo je nekih razgovora prosle godine da se otvore medjusobna "predstavnista" ali jos nista od toga.

Drzavljanima Crne gore nije potreba viza ako imaju pozivno pismo.

Drzavljanima Srbije TREBA viza koja se dobija na granici. Kao sto rece Globe samo pasos i pare.

Te pare za 2009. godinu su 15 000 jermenskih drama / 49$ / 33 Evra jedana ulazak.

Za multi je 80 000 jermenskih drama / 261$ / 178 Evra za multi vizu.

Ranije je po bilateralnom sporazumu Jermenije i SiCG bilo dovoljno samo pozivno pismo ali negde od leta 2007.

je potrebna viza, ovi nasi nisu obnovili bilateralni sporazum a Crna Gora jeste.

Multi vizu mozes dobiti samo u konzulatu ili ambasadi i to samo poslovnu (koja kosta koliko je navedeno) ili posetu familiji (koja je besplatna, ali se mora dokumentovati, a dokumentacija mora biti overena apostilom), nikako turisticku. Jedino sto mozes dobiti, a da je sa 2 ulaska je tranzit i to na dva puta po 3 dana. Ta viza je znatno jeftnija.

Ono sto je Rale napisao za placanje na izlazu iz Jermenije NIJE IZLAZNA TAKSA, VEC VAZDUSNA TAKSA, koja se naplacuje zbog zagadjivanja blagorodnog jermenskog vazduha i placaju je svi koji odlecu iz Jermenije (oni koji dolecu ne placaju ovu taksu). Nema sanse da se ovo placanje izbegne, jer ne mozes da predas prtljag i dobijes boarding kartu ako nisi platio ovu taksu.

Ista taksa (ali u drugacijem iznosu) se naplacuje ako se u Jermeniju ulazi kolima, s tim da se kad se ulazi kolima plati i carinski pregled, koji se inace ne izvrsi. Kad se autom izlazi iz Jermenije, opet se placa carinski pregled, koji se naravno opet ne izvrsi. Bitno je samo da se taksa naplati. A da bi se platila taksa, valja se nacekati u redu, koji inace niko od lokalnih ne postuje - svi idu preko reda bez blama.

• 2 weeks later...

Predpostavio sam da nije izlazna taksa... :)

Inače, kada sam pred put zvao Ministarstvo spoljnih poslova dobio sam informaciju da prema nekom sporazumu iz sedamdesetih izmedju SFRJ i  Jermenije nije potrebna viza za ulazak i da se ništa ne brinem oko toga, da se granica samo predje. A ako budem imao neki problem "mogu slobodno da pozovem ambasadu preko koje mi saradjujemo sa Jermenijom a ona se nalazi ni manje ni više nego u Atini..."

Zvanicno je nadlezna ambasada u Atini, ali fakticki sve ide preko Moskve.

Inace, za Srbiju je nadlezna jermenska ambasada u Becu, iako ima blizih - u Sofiji i Bukurestu. Tako da ako nekome treba jermenska poslovna multi viza - treba je traziti u Becu. Ili Moskvi.

Sedamdesetih je Jermenija bila jedna od 15 republika SSSR, tako da sigurno nije bilo nikakvih medjudrzavnih sporazuma Jermenijesa bilo kim u to vreme. ;)

Kad smo vec kod Jermenije zanima me da li se odlazak u Nagorno Karabakh racuna kao izlaz iz zemlje. Tj. treba li traziti vizu sa jednim ili dva ulaska...

Ovo me cisto onako zanima jer sam danas citao malo LP u vezi Jermenije...

Jedan ulaz je dovoljan. Jermeni nisu priznali Karabah kao nezavisnu drzavu, vec ga prakticno priznaju kao deo svoje teritorije, pa odlazak tamo ne smatraju izlaskom iz zemlje.

Ali ako ti je plan da odes samo u Karabah, onda mozes uzeti tranzitnu jermensku vizu sa 2 ulaza (koja je mnogo jeftinija), dobiti vizu za Karabah u Jerevanu, biti u Karabahu koliko hoces i vratiti se kroz Jermeniju... Jermeni su vrlo predusretljivi kad je Karabah u pitanju. ;)

Jermenska tranzitna viza ima trajanje od 3 dana po prolasku, tako da ako hoces u Karabah, a 6 (3+3) dana u Jermeniji ti je dosta, idi tako i ustedeces dosta para.

• 3 years later...

На шта мислиш да је ново? Јел на могућност електронског захтева?

Електронско подношење захтева за визу није ново, постоји бар 5 година.

Оно што јесте ново, то је да држављанима еу и шенген зоне од 10. 01. више не треба виза за боравак у Јерменији до 180 дана у години.

http://www.mfa.am/en/visa/

Електронско подношење захтева за визу није ново, постоји бар 5 година.

Оно што јесте ново, то је да држављанима еу и шенген зоне од 10. 01. више не треба виза за боравак у Јерменији до 180 дана у години.

http://www.mfa.am/en/visa/

Ja sam 2010. podneo zahtev na papiru u njihovoj ambasadi u Londonu  :?

Када сам ја први пут ишао у Јерменију, а то је било средином 2008. године, добро се сећам да је та могућност постојала, али сам ипак визу купио на граници (када ми клаузула "пословно у Јерменију" није упалила).

Када сам ја први пут ишао у Јерменију, а то је било средином 2008. године, добро се сећам да је та могућност постојала, али сам ипак визу купио на граници (када ми клаузула "пословно у Јерменију" није упалила).

i čak se i ja sećam da su neki ljudi odbijani za vizu u toj e-aplikaciji, dok na granici je to čisto proceduralne prirode, pa su meni savetovali kad sam išao u Jermeniju da ne uzimam tu e-visu već da lepo na granici uzmem.

Ја нисам одбијен приликом подношења захтева за е визу, него сам покушао да се провучем на клаузулу "Пословно у Јерменију" (то је 2008. функционисало са гомилом екс СССР држава). Међутим, није ми прошло, па сам платио 50$ за визу на граници (тада није било ове јефтине варијанте).

• 2 years later...

Zna li neko mogu li imati problema pri dobijanju vize za Jermeniju, s obzirom da imam azerbejdzanski pecat u pasosu?

Znam da je u obrnutom slucaju to moguce, da neki ljudi nisu mogli da dobiju vizu, jer su prethodno bili u Jermeniji.

Vizu dobijes elektronski na mail, prilikom ulaska u zemlju je moguć manji problem tipa ispitivanja i sl. , zavisi na kakvog carinika naletis...

Нема никаквих проблема добити јерменску визу после посете Азербејџану. Може се са азербејџанском визом чак ићи и у Арцах / Карабах, с тим да би можда приликом добијања те визе нешто питали. Али кад виде да сте прави аван-туриста, нема никаквих проблема.

Иначе Азербејџанци могу без визе слободно да путују у Јерменију, али се то не дешава, јер би их њихови одмах стрпали у затвор. Читао сам да су једног држављанина Узбекистана којем је писало да је по народности Азер држали дуго у притвору зато што су му у узбекистанском пасошу нашли јерменски печат. Азери не пуштају у земљу никога ко има јерменске корене или је у браку са јерменином, без обзира на држављанство. Дешава се да на граници полицајац каже неколико речи на јерменском како би проверио реакцију сумњивог лица...

• 5 months later...

Sto se tice elektronskog izdavanja viza, evo informacije od danas: 
 Procedura aplikacije preko interneta traje nekoliko nedelja i više košta, jer su u nju  uračunate bankarske provizije vezane za deviznu uplatu. Konzulat Republike Jermenije u Beogradu nema ovlašćenja da izdaje vize, pa su građani Republike Srbije upućeni da se obrate Ambasadi u Atini, što pravi nove troškove. U ovom trenutku nije moguće dobiti vizu apliciranjem preko interneta.

Na granicnom prelazu, naravno, moze i funkcionise kao i do sad.

Edited by Jovanka

Hteo sam da ovo ubacim u vize, ali mi je sve to kontradiktorno. "Traje nekoliko nedelja" i "nije moguće dobiti" su oprečne informacije. Drugo, da li Konzulat u Beogradu nema ovlašćenja da izdaje elektronske ili nikakve vize?

• 4 years later...