Jump to content

Featured Replies

Rayuela, mozda je to tebi nepovezano, ali meni je jedan od glavnih faktora, ako ne i glavni (a verovatno jeste) pri izboru zemlje za imigraciju supruga, posto sam i dalje neozenjen.

Vec sam pisao o mojim preferencama, samo cu reci da nije slucajno sto sam bas u Sidneju posmatrano iz te perspektive.

Pa, pazi, razlozi zbog cega se neko odluci da emigrira u konkretnu zemlju mogu biti strahovito raznorodni. Iako se vecina seli zbog novca, to moze biti i zbog klime, zelje da se nauci jezik, ljubavi prema kulturi, hrani, prirodi, kosmopolitizmu ili izolaciji zemlje, sta god...

Cesto jedan razlog povuce druge, pa tako ako je neko zainteresovan za kulturu nauci i jezik ili obrnuto, a koliko ja vidim po drugima, ne samo po sebi, privatne veze sa ljudima drugih nacija vrlo su cest i jako motivisuci faktor da se nauci jezik, informise o kulturi i cak preseli.

Idi u Nemacku, sljakas od jutra do mraka a za vikend odes na Sinana. pijjj 

Za Bozic iznajmis Mecku i pravac rodna gruda da delis deci bombone i penkala kao Bob u seriji "Vruc vetar" i pokazes se pred komsijama i rodbinom.

;D:bang:;D

Ovo se ne zezam, zaista mislim da meni licno najvise odgovara kao bracni partner Korejka ili Japanka. I nikako ne zelim da mi deca poprime australijski (ili srpski) mentalitet, zelim da imaju Asian pristup zivotu.

Moja drugarica je udata za japanca. Prilikom jedne posete u bg u nekom razgovoru rece japanac kako on vaspitava svog (njihovog) sina da bude spreman jednog dana da da zivot za Japan, ako bude trebalo.

Pogledah drugaricu koja je bojazljivo spustila svoj tuzni pogled.

He, he, da sam zensko ne verujem da bi mi izbor bio isti. U tom slucaju bih preferirao nekog Islandjanina ili bilo kog Skandinavca. Alternativa - Svajcarac.

Od kad sam u Portugalu, uspela sam malo da sagledam situaciju sto se tice imigracije ovde. Sa imigrantima iz Rusije, Ukrajine, Belorusije, i nekoliko iz Uzbekistana idem na casove jezika, a nekoliko puta sam bila i u udruzenju gde pomazu imigrantima i srela dosta Marokanaca i ljudi iz drugih africkih drzava.

Situacija je otprilike sledeca - Ukrajinac, 28 godina, sa solidnim znanjem portugalskog i phD iz istorije doduse, ne moze da nadje ni posao u supermarketu vec nekoliko meseci. Uzbekistanka, psiholog, 26, takodje. Devojke mogu da se eventualno zaposle u salonima lepote ako znaju manikir itd, mada i to je tesko. Ima dosta Rusa i Ukrajinaca sa diplomama gradjevinskog fakulteta koji rade na gradjevini - fizikalisu. U Portugalu kao i u Srbiji dosta stvari se resava preko veza i poznanstava i zato su imigrantima sanse male. Neko eventualno uspe da pokrene svoj biznis - neke usluge - selidbe, renoviranja, itd i tako se izdrzava. Jezik je zaista tezak, ali barem imaju ponekad besplatne kurseve za imigrante. Ovo sto sam napisala odnosi se na grad u kom ja zivim i koji ima 70.000 stanovnika. Mozda je lakse u Portu ili Lisabonu. Upoznala sam tango instruktora, Srbina, koji se npr super snasao u Lisabonu i tamo je jedan od najpoznatijih instruktora. Eto, nadam se da sam vam malo docarala kako stvari stoje u Portugalu.

Nije to samo u Portugalu. I u ovim tzv. zapadnim-zapadnim zemljama ista stvar, samo nasminkanije. Sta ti vredi politicka korektnost i sto je zavijeno u celofan kad se svodi na isto.

• 3 weeks later...

Поздрав свима, баш дивна тема и рекох да поделим са вама своје искуство, укратко... Ја сам рођен у Француској (отац ми је одатле), одрастао у Србији, проживео онда скоро деценију у Француској (из које сам побегао) након чега сам у току пет година живео у Београду, Берну, Канарским Острвима, Криму (у Украјини), Москви и путовао по многим земљама Европе и Блиског Истока. Након свега, знајући као философ (тиме се бавим иначе) ову цивилизацију у дубини/тј. из корена, одлучио сам се да одем за Иран, у Техеран или Шираз, што би требало да се деси средином јуна. Осим уколико не наиђем на неке изузетно негативне аспекте у тој земљи, ја већ озбиљно размишљам да тамо купим кућу а о деци, пошто сам видео да је то помињано овде, такође ни за живу главу им не би дао да одрастају на Западу, у Србији или у (јадној нашој) Русији. И да хоћу, срести девојку здраве психе, са моралом и способну да буде права жена и мајка у овом делу света је готово немогућа мисија, а да не говорим о другим присутним, изузетно деструктивним, социо-економским факторима по "институцију" породице. Ово је једна болесна цивилизација а сви ви који сањате о ЕУ, или сте слепи па лажете себе или сте стварно глупи. Све у свему, моја препорука: што даље од Запада то боље, то је само један нашминкани трули брод који тоне већ одавно само што се сада то више не може ни сакрити. О нашој драгој изгубљеној Русији нећу ништа коментарисати, то је једно езотерично искуство о коме знају једино они који су га имали...

Istina je da je na Zapadu autoritet braka i porodice doveden u pitanje. Medjutim, Sergey, treba biti oprezan u velicanju istocnjacke kulture i nacina zivota.

Konkretno za Iran ne znam, ali cinjenica je da su zenska (a i mnoga druga ljudska) prava u mnogim islamskim zemljama na minimalnom nivou, pa ne bih mogao da ih okarakterisem kao zdrava drustva.

Isto tako ne glorifikujem Zapadni svet, druga je to strana iste medalje.

Po meni, idealne zemlje za emigraciju su one gde je kapitalizam dovoljno snazan da moze covek u njoj posteno da radi i da pristojno da zivi. A ipak i ne previse snazan, da ne pretvara svoje gradjane u robote (da se tako slikovito izrazim :) )

Od onih zemalja koje sam posetio, tom idealu mi je najbliza Grcka.

И да хоћу, срести девојку здраве психе, са моралом и способну да буде права жена и мајка у овом делу света је готово немогућа мисија

jesi razmišljao o tome da na ovom forumu postoji popriličan broj devojaka i žena? :mah: što se mene tiče, prihvatam da ti se više dopada neka druga kultura, o svemu tome pišemo i diskutujemo ovde, ali, moram da odreagujem jer je tvoja izjava potencijalno uvredljiva za polovinu članstva ovog foruma (a verovatno i za više, pošto verujem da ima i priličan broj momaka koju su takve devojke pronašli), pa te molim da slične opaske sačuvaš za kafanu, dok se ovde ipak držimo malo kulturnijeg načina razgovaranja :)

isto važi i za izjavu da su oni koji veličaju zapad "stvarno glupi" i "lažu sebe". pre svega, mislim da nemamo nikoga na forumu ko slepo i nekritički veliča ijednu kulturu, naprotiv, ovde smo da bismo ih upoznali što više, i od svake ponešto naučili,  a drugo, ako već polažeš puno na moral i zdravu psihu, onda te savetujem da, makar na ovom forumu, počneš da polažeš i na pristojnost u razgovoru (nekako mi ide uz te vrednosti za koje se i sam zalažeš), te da se uzdržiš od "pljuvačke" filozofije. umesto da  napadaš sve što te nervira, prenesi nam svoje oduševljenje onim što te je opčinilo, i neće biti problema.  flowers::

Cek cek idemo redom..

Bavis se filozofijom i hoces da zivis normalno (u materijalnom i duhovnom smislu).Pa to je nemoguce, to je stavise oksimoron :spot:.Ko se jos bavi filozofijom da uzme pare(nevezano za tebe, ali neki ljudi jos uve zive u zabludi da od filozfije moze lepo da se zivi).

Dalje hoces da nadjes zenu koja ce biti dobra majka u Iranu..Pa dobro to bas i nije nemoguce, premda ne znam zasto bas odatle ali ajde sad..Ljubav ne poznaje granice ::artist: tako da tu te istok-zapad konotacije nisu bitne..

A ni u Sirazu ne ocekuj med i mleko..Ne znam koiko si kriticki nastrojen, ali negativnih aspekata tamo ces naci koliko hoces(ovo je barem prema svedocenju jednog mog drugara).

Nadam se da sam pomogao.

Pozdrav

Samo jedno skromno zapažanje s moje strane :)

U celoj toj priči o emigraciji, mislim da treba imati u vidu i ono "trava je uvek zelenija u komšijskom dvorištu". Kao i mnoge narodne izreke, i ova u sebi krije jedno mnogo ozbiljnije zapažanje nego što na prvi pogled izgleda.

Živimo u nekoj zemlji 10, 20, 30 godina, taman dovoljno da sasvim lepo uočimo šta sve u njoj ne valja. O drugim zemljama samo slušamo, ili tamo nakratko boravimo, pa nemamo vremena da uočimo negativne aspekte. I onda nam se ta druga zemlja čini boljom, jer zapravo nemamo predstavu kako u njoj funkcioniše, recimo, zdravstvena služba (pre ili kasnije će zatrebati) ili kako je to tražiti posao u toj zemlji, itd.

Ako pogledamo ljude koji putuju, ima ih dosta koji nešto kukaju, ma odakle bili. Kukaju Amerikanci, kukaju Finci, kukaju Španci, kukaju Šveđani. Jednima smeta potrošački mentalitet i kapitalistički sistem vrednosti, drugima smeta što ljudi nisu topli i srdačni, trećima smeta što nema sunca, četvrtima što nema posla, petima što moraju da rade, i tako dalje.

Onda se neki tamo zapadnoevropljani oduševe nekom tamo Turskom, ili Kinom, ili Sirijom. A ovi iz tih zemalja se oduševljavaju Francuskom, i Engleskom, i Nemačkom. Pa tako mladi ljudi sa Zapada vide Istok kao nekakvo duhovno spasenje, a ovi sa Istoka samo sanjaju o Zapadu gde možda nema toliko "duhovnosti", ali ima posao, hleb, kuća, doktor, kola, slobodni mediji, sloboda da ideš ulicom obučen kako ti hoćeš, relativna izvesnost da zemlja pored tebe neće sutra izvršiti invaziju i pobiti pola tvoje zemlje, mogućnost da se školuješ gde hoćeš, putuješ kuda hoćeš, itd.

Naravno, ovi sa Zapada, kad se tako oduševe Sirijom, ne razmišljaju kako je to biti inteligentan mlad čovek u Siriji. Sve ono dobro što su imali tokom odrastanja uzimaju zdravo za gotovo, a loše ne uzimaju zdravo za gotovo, jer im smeta.

Možda sam to već pominjao, ali ja sam se u Kini ozbiljno naježio kada sam shvatio da Wikipedija uopšte ne može da se otvori. A braća Turci, evo, isto uradiše sa sajtom youtube, a sad većaju da li će i celu Wikipediju da cenzurišu, tj da svom stanovništvu onemoguće pristup - a pretenduju da budu moderna, evropska zemlja.

Drugim rečima, trava je zelenija u komšijskom dvorištu jer, gledajući iz našeg, ne možemo da je vidimo baš dobro. A ova naša nam ne deluje tako zeleno, jer stojimo na njoj, pa joj vidimo svaki defekt. Pa onda izgleda da svi drugi imaju bolju zemlju, bolji posao, bolju ženu, bolje zdravlje, itd :)

Ја од своје философије не мислим да живим тј. по професији сам преводилац, но то свакако нема везе са овом темом. Шта више, не сматрам да жене требају да имају икаква посебна права. И мушкарци и жене имају своје обавезе, пре свега пред природом. Прва од њих је да заједно стварају здраво потомство у сваком смислу, пре свега психичком. Ако су жене дошле у тај, подчињени положај у свим друштвима (у чему не видим ништа лоше, источни мушкарац подчињава своју жену али је одговоран за разлику од западних пед**** и дао би живот да је заштити), што је и код нас био случај, то је због женске природне наклоности ка томе. Своју срећу жена може наћи једино ако је подчињена моћном мушкарцу и то није зато што ја тако хоћу већ зато што је то по природи тако и уколико добије здраву децу. То је једини пут остварености за праву жену. Женама не сме да се даје финансијска самосталност, са изузетком о мужевним женама. То иначе упропаштава друштво. Ја никога директно нисам вређао а ако се неко осећа поменутим што се тиче неморала, то није мој проблем.

PS: Како вас није срамота да пишете латинском азбуком? Да ли сте лењи да промените конфигурациу тастатуре или просто несвесни сопственог језика, писма и културе?

Захваљујем се искрено на свим конструктивним коментарима. Не мислим да ћу уопште даље учествовати, ни активно ни пасивно, у овој дискусији.

Човеку који ју је започео саветујем да учини исто, већина "путника" на овом форуму је путовало искључиво у својој соби пред екраном и стопирало већ одавно...у својој глави.

Како вас није срамота да пишете латинском азбуком?

Sramota nas je, al' navikne se čovek... Nikako da se modernizujemo i pređemo na drevnu srpsku ćirilicu staru 191 godinu :)

већина "путника" на овом форуму је путовало искључиво у својој соби пред екраном и стопирало већ одавно...у својој глави.

Kanda će neko malko da otputuje do psihijatrije...

Своју срећу жена може наћи једино ако је подчињена моћном мушкарцу

Женама не сме да се даје финансијска самосталност, са изузетком о мужевним женама

Gospode boze... :?

Ok prijatelju, polako.

Predstavljas se za filozofa, a zatim dajes komentare ovog tipa. Ok ako je to tvoje misljenje, medjutim moram da te upozorim dai tu nema ni malo filozofije. To sto ti propagiras je sovinisticka ideologija dostojna neolitskog choveka, bez uvrede.

Suludo je iznostiti neke stavove i etiketirati ih kao "pravi i jedini put", bez ikakvih argumenata.

Evo jednog kontra-argumenta. Ja poznajem mnogo srecnih (iako je to relativna stvar) zena koje nisu "potcinjene mocnom muskarcu".

Brkas teze. To sto pricas je pitanje morala a ne pitanje srece.

S obzirom na to da sebe smatram za 'devojku zdrave psihe, sa moralom i sposobnu da bude prava zena i majka' dajem sebi za pravo da kazem da si ti Sergey u teskoj zabludi...

Potpuno je jasno da ti imas veliki problem sam sa sobom i da svoju srecu mozes pronaci samo u dominaciji i kontroli osoba koje su njihovom nesrecom naucene da ako zive... a coveka kome je tako nesto potrebno za srecu jasno treba samo zaliti. Takve potrebe su daleko od 'psihicki zdravih' na cemu toliko insistiras. Mogu samo da kazem 'blago' tvojoj buducoj zeni (ili da kazem robinji?)

Svim tvojim pisanijem si jasno pokazao i dokazao koliko se cvrsto drzis primitivnih i krajnje uvredljivih uverenja, te smatram suvisnim za dalje kontraargumentovanje tvoje poruke, jer ne mislim da bi ti mogao shvatiti bilo sta od toga... Mislim da su ti ljudi ovde vec dovoljno rekli...

Iako smatram da se daleko odmaklo od teme, i zbog toga se svima izvinjavam, zelim samo da skrenem paznju na jos jednu stvar. S obzirom na to da si bez ikakvog povoda osuo paljbu po ljudima koji pisu latinicom, kako to da je tvojih prvih deset postova pisano istom?? Kako te nije sramota!  ;D

a ovi sa Istoka samo sanjaju o Zapadu gde možda nema toliko "duhovnosti", ali ima posao, hleb, kuća, doktor, kola, slobodni mediji, 

:happyyy:

narocito su im slobodni mediji....

svako ima pravo da odluci gde ce da zivi, i jako bi zeleo da ljudi budu u mogucnosti da sto vise putuju, prozive, vide, i onda donesu zakljucak....

ja licno sam obisao vise od 70 zemalja,na svim kontinentima, u nekima boravio (ne ziveo) i duze vremena,2-3-6 meseci.....ali nikada, ni po koju cenu, se ne bih iselio iz svoje srbije, i svog beograda...

ne zaboravite sta cini kvalitet jednog zivota......pare su tu jedna od stavki blize dnu lestvice....

ja sam rastao  zajedno sa svim drvecem ispred moje zgrade, ja sam se razvijao zajedno sa mojim gradom, i gledao kako nicu novi delovi, otvaraju se nova mesta i zatvaraju stara, znam svaku ulicicu i svaki park, gde mogu da sednem, gde mogu da se najlepse odmorim, gde mogu nesto dobro da popijem....svaki kamen iz plocnika po kome hodam je moj....

vecina mojih prijatelja, porodica, rodjaci, su ovde, nikad necu biti usamljen, ni sam, i nemati s kim da popricam ako mi je to potrebno....znam kad ce ootprilike da padne kisa, kad je najbolje vreme da se ide na adu, kad nema guzve na terenima za sport, kojim ulicicama nema guzve, gde izlazi kakva ekipa....

sve su to stvari koje cine kvalitet zivota....

u inostranstvu nista od toga ne znate....a i kad saznate, posle godina provedenih tamo, ipak cete i dalje biti stranac