Jump to content

Featured Replies

posto sam obisao planetu manje vise uzduz i popreko....meni nekako ovaj gradic ostao kao idealno mjesto za zivot...http://www.tauranga.co.nz/.....rotoroa je blizu ako ste u fazonu kupanja po termalnim izvorima a vjecitu zimu imate na nekih 5h voznje(treba uzeti ferry da se predje na juzno ostrvo) a gore sjevernije na oko 2-3h voznje je uglavnom leto...u gradu je otprilike vjecito prolece...

• 2 weeks later...

e sad kako gledate...ako hocete da ratujete onda ce vam stvarno biti dosadno jer vlada apsolutni mir medju stanovnistvom... ;)

najuzbudljivija tura na kojoj sam do sad bio je na novom zelandu...ljudi voze jet boat kroz kanjon...ludoooooooooooooo...iance sto se tice ekstremnih sportova novozelandjani su minekako najjaci po tom pitanju...i ne vidim sto bi nekom bilo dosadno...ako ocekujete da imate velike evropske festivale svake nedelje negde onda zaboravite mada ima finih koncerata i dole...ali ako ste porodica covek kom je pun k... politicara na televiziji, gledanja minskih polja pored puta i sl onda je ovo idealna zemlja...

i sto bi to bilo dosado ako vam je recimo Fidzi 1-2h leta i karta kosta 40e, do Sidneja karta 60e...i kao sto rekoh u zemlji imate sve vrste klime od skoro vecitog leta na severu do skoro vecite zime na jugu...

Pa to je to, kad budem otisao u penziju preselicu se tamo na Novi Zeland ili Fidzi i po ceo dan cu gledati more i planine. Slazem se da je to raj za ekstremne sportove, ali to je opet zato sto ljudi nemaju sta drugo da rade, nemaju gde da izadju jer u gradu vlada mrtvilo pa sta drugo nego da skacu sa mosta :)

Pa na to jos dodaj da im standard i nije neki i da su siromasniji od Slovenije, da hranu moraju da uvoze pa je zato dosta skupa, da na severnom ostrvu postoji odredjena netolerancija prema istocno-evropljanima i odmah je jasno zasto toliko malo ljudi migrira na NZ u poredjenju sa Australijom.

da hranu moraju da uvoze pa je zato dosta skupa

ne znam gde nadje ovo....za 10NZD sto je oko 6USD se moze posteno najesti na mnogim mjestima...farme su na sve moguce strane i ljudi ne znaju sta ce sa ovcetinom i govedinom...a inace klima je idealna za poloprivredu u vecini zemlje...

sto se izlazaka tice onda bi mi po Srbiji i Bosni trebali biti najekstremniji sportisti...Auckland(najveci grad) je velicine Beograda i ima brdo mjesta za izlaske kao i sam Beograd ako ne i vise...e sad jedino sto je tamo zakon i red pa ne mogu da se kace splavovi po svakom cosku...

sto se siromastva tice...pa mozda im standard nije najsjajniji ali nisam nigde video naselja tipa Cagana Mala i sl...da ljudi zive u izbjeglickim centrima, prihvatilistima...ako neko sanja da ce otici tamo kao vodoinstalater i posati bogat onda Novi zeland nije zemlja za njega...ali za ziviot dostojan prosjecnog coveka svakako jeste...

netolerancija prema istocno evropljanima...e pa skidam kapu ljudima za ovo...ja bi vecinu nasih ljudi zauvjek deportovao otuda...ako se selite u neku zemlju onda postajete gradjanin te zemlje i zakone te iste zelje treba da postujete a ne da se borite za svoja nacionalna prava i da pokusavate da buete jos veci Srbin, Hrvat, Musliman ili sta vec...njihovi regulatorni mediji treba da zaposle nekog teskog ex-yu komunistu na tom planu...ako upalite radio dole cucete najgore nacionalisticke pjesme ovih gore pomenutih koje se ovde ne mogu nigdje cuti(bar ih ja nisam cuo)...ti ljudi jednostavno ne znaju da je ovde rat stao ili ne zele da znaju...one tipa noz, zica, srebrenica se regularno vrte po radijima i to na sve tri strane....

bio sam dole 6 mjeseci tako da ne prenosim ono rekla kazala...a ona lista...jesmo li mi broj 101 na toj listi il se racunamo kao kolinija EU...

Poštovanje svima! Skoro sam se registrovao na ovaj forum i ima jako zanimljivih tema.

ja se jako trudim da odem iz Srbije za stalno,ne zato što mislim da je ovde najgore na svetu,ali jednostavno sam umoran ovde postao. Od mnogo stvari,jedostavno želim da probam da živim u nekoj drugoj zemlji. Normalnijoj,ako je korektno tako da kažem,ne znam ni sam ...

ja sam dr.veterinarske medicine,tj bicu s tim zvanjem do kraja ove godine. Ostalo mi je da dam još 2 ispita i to je to! Jedan od razloga što bih išao je i taj,što sa ovim znanjem u nekoj drugoj zemlji mogu biti jako uspešan,misleći na finansije i na struku,prilično bih dobro mogao da radim! Ne kažem da sam lenj da ovde radim,ali mogao bih možda više da napredujem u inostranstvu,mada sam bio malo lenj student pa sam malo razvukao studiranje,ali tako je,nema nazad! Ništa loše!

Pokušao sam da kontaktiram veterinarkse fakultete ili slične ustanove,oko posla ili priznavanja diplome,polaganja bilo kakvih testova i sl.,na bi li probao da na duže vreme ostanem u inostranstvu! U kontaktu sam sa veterinarskim fakultetom u Košicama,sa njima razmenjujem mail-ove pa videćemo kako će ići ... pokušavao sam i sa ustanovama u Beču,Kanadi i Novom Zelandu,tako da ne znam još ..i dobro je i nije dobro!

Ovde sam otvorio temu,pa sam dobio prilično korisnih saveta i predloga,pa ako neko ima neku ideju ili neku vezu,neki pravac ili nešto sa kim bih mogao da porazgovaram ili nešto slično,bio bih jako zahvalan ...

Izvinjavam se ako mi je post predugačak,ali iz najbolje namere!

Hvala unapred!

• 3 weeks later...

Cao svima,

Ja sam dipl. biolog, i ujedno 1,5 god. bez posla. Zanima me koje zemlje imaju potrebe za ovim kadrom? Cuo sam da je Holandija blagonaklona biolozima, ali mi treba neko konkretnije usmerenje???

...i da dodam da sam na doktorskim u Bgu (I god.). Da li se vise isplati nastaviti postdiplomske u inostranstvu, u smislu daljeg nalazenja posla?

Svaka informacija je korisna.

Hvala!

Ja mogu da ti kazem moje generalno misljenje, a to je da ako vec hoces da palis, a jos ti se uci, onda su postdiplomske u inostranstvu najpametniji izbor. Kad si vec tamo onda ces mnogo lakse naci nesto i za posle toga i eventualno ostati ili otici negde dalje.

Imam gomilu kolega koji su tako otisli.

Ako mozes da nastavis doktorat negde napolju, mislim da je to najbolje. Kakav posao mozes da ocekujes kao doktor biologije u Srbiji???

Slažem se sa Slobom, traži postdiplomske!

Prijateljica mi je završila biologiju, i pre par meseci se prijavila za postdiplomske u nekoliko zemalja. Prošle nedelje su je zvali da je primljena u Španiju za rad na nekom projektu na tri godine. Pri tom nije imala neke dodatne bodove u smislu nekih radova, ili slično. Verujem da kad provedeš toliko vremena tamo radeći, već sebi lakše raskrčiš put.

Probaj da pročeprkaš tako nešto... Srećno!

Uf... imao sam viska slobodnog vremena i sada sam zavrsio sa citanjem teme od pocetnog posta. Misljenja su razlicita, ali se na kraju ipak sve svodi na isto... Bilo gde, samo ne ovde.

Sve u svemu, zelim puno srece svima clanovima koji su se otrgli u svet i traze svoj novi dom.

Ja sam za moju destinaciju izabrao Kinu (Beijing). Imam neke net prijatelje iz cele Azije pa i iz Kine koji su mi ponudili smestaj i eventualnu pomoc oko pronalaska posla. Ako od posla na pocetku ne bude nista, verujem da bih mogao da se snadjem kao teacher Engleskog jezika, posto sam cuo da je to veoma trazeno zanimanje u Kini. Zbog toga sada svo slobodno vreme gledam da iskoristim tako sto cu Engleski dovesti do savrsenstva i ako uspem u buducnosti da zavrsim TOEFL ili ESOL testove kako bih dobio diplomu. Ujedno, za Kinu sam se opredelio i zbog znanja Kineskog jezika. Jeste da je jos uvek pocetnicki, trenutno znam nekih 500 svakodnevnih fraza ali nadam se da cu koliko/toliko i to savladati. Ovu zemlju sam isto zavoleo zbog njene veoma ocaravajuce kuhinje, njenih festivala i naravno zbog prelepih Kineskinja  ;D

Negde sam procitao da je izdavanje kao i produzavanje vize prostije nego li u ostalim zemljama. Da li je neko vise informisan po tom pitanju. Ja sam googlao po netu i pronasao razne tekstove, ali iritira to sto su uglavnom svi razliciti. Tako da ne znam kome pre da poverujem.

Ne znam zasto bih isao u Kinu (osim turisticki "zbog njene veoma ocaravajuce kuhinje, njenih festivala i naravno zbog prelepih Kineskinja"). Zar nije tamo 3x gore nego ovde, pa Kinezi dolaze u Srbiju da se usrece!?!

Mozda nisam u toku...jel se tamo bolje zivi?

Svi Englezi i ini koji su bili kod mene kuci preko CSa imaju za plan da odu malo do Kine da uce engleski jezik u kineskim skolama, kazu da diploma filologije nije potrebna, samo neko srednje znanje engleskog govornog je pozeljno. Kazu da se dobija sve, ukljucujuci i "sobaricu"...  :spot:

Ne znam zasto bih isao u Kinu (osim turisticki "zbog njene veoma ocaravajuce kuhinje, njenih festivala i naravno zbog prelepih Kineskinja"). Zar nije tamo 3x gore nego ovde, pa Kinezi dolaze u Srbiju da se usrece!?!

U velikim gradovima se zivi dosta bolje nego u Srbiji, plate su vise i  ima vise posla, narocito za visoko obrazovane. Na selu se zivi bedno, isto kao u Srbiji po unutrasnjosti. Mislim da obicni radnici po fabrikama zaradjuju nekih 1500 -2000 juana (170-220 eur) mesecno u proseku, otprilike isto kao u Srbiji, ali tamo za te pare moze da se kupi dosta vise. Ovi Kinezi sto dolaze nisu ovde zbog viseg standarda, nego zbog trgovine: kupe robu u nekoj fabrici u Kini za neke smesne pare i prodaju u Srbiji 5X skuplje. Ogromna vecina njih se vrati. Kina je zemlja u zaletu, mogucnosti su ogromne, a Srbija je zemlja koja propada, tako da rekao bih da emigracija u Kinu ima smisla.

Zar nije tamo 3x gore nego ovde, pa Kinezi dolaze u Srbiju da se usrece!?!

Imam par drugara Kineza ovde u Leskovcu, oni su mi objasnili da su emigrirali iz njihove zemlje zbog politicke situacije ili tako nesto. Pri potpisivanju dokumenata za emigraciju morali su da se sloze da pravo povratka imaju samo na Kineske praznike i kada rade transport robe i naravno svako ponaosob je dobio odredjenu sumu novca zbog izlaska iz zemlje. To sam odavno cuo, ne znam da li je istina i da li jos uvek vazi ovako nesto. Naime ovi Kinezi kod nas su dosli in najruralnih delova Kine. Kako vukad kaze, dosli su ovde zbog trgovine. Licno mi je pokazao jednog Kineza za koga mi je rekao da je u Kini bio niko i nista, obican fabricki radnik. A ovde je toliko napredovao da sada vozi audi sa zatamljenim staklima, da poseduje tri velike radnje...

U velikim gradovima se zivi dosta bolje nego u Srbiji, plate su vise i  ima vise posla, narocito za visoko obrazovane. Na selu se zivi bedno, isto kao u Srbiji po unutrasnjosti. Mislim da obicni radnici po fabrikama zaradjuju nekih 1500 -2000 juana (170-220 eur) mesecno u proseku, otprilike isto kao u Srbiji, ali tamo za te pare moze da se kupi dosta vise. Ovi Kinezi sto dolaze nisu ovde zbog viseg standarda, nego zbog trgovine: kupe robu u nekoj fabrici u Kini za neke smesne pare i prodaju u Srbiji 5X skuplje. Ogromna vecina njih se vrati. Kina je zemlja u zaletu, mogucnosti su ogromne, a Srbija je zemlja koja propada, tako da rekao bih da emigracija u Kinu ima smisla.

:spot:

Tako sam i ja cuo. U velikim gradovima ima i puno stranih kompanija koje uvek traze zaposljenike sa poznavanjem Engleskog jezika. Istina je da po fabrikama zaradjuju manje, ali kao sto kazes za tu platu oni zive sasvim dobro. Hrana im je relativno najeftinija u regionu, imajucu u obzir da je skoro svaki Kinez kuvar i da na svakoj ulici i sokaku ima na desetine malih restorana. I slazem se da je Kina u velikom napretku i trenutno u veoma zavidnoj ekonomskoj situaciji.

• 2 years later...

Evo malo da oživimo temu.

Meni se posle četiri godine smučio Portugal samo tako, posebno u poslednjih godinu-dve sa ovim merama štednje koje se uglavnom svode na dranje kože narodu s leđa.

U ovom trenutku sam toliko besna da bih emigrirala bilo gde. Trebalo bi da u februaru dobijem državljanstvo, i onda put pod noge.

Naravno da bih više volela da ostanem u Evropi, ali pošto je najteža opcija za posao, razmatram Emirate, Australiju, Floridu ili Kaliforniju, Brazil itd itd.

Dakle, posle dve godine od kako smo poslednji put pisali na ovoj temi, šta mislite o ovim destinacijama, imate li neke savete za traženje posla, itd?...

Sa znanjem portugalskom, u Brazilu bi se osecala kao na domacem terenu :) A sa portugalskim pasosem mislim da bi ti bilo jos lakse da apliciras za posao, posto se secam da sam jednom video neki konkurs za posao i da je bilo za Brazilce, Portugalce ili strance sa stalnom vizom. A kad prodjes konkurs i udjes u neko drzavno preduzece, onda si beli medved :D

Sto se ekonomske situacije tice, malo je losije nego 2010. kad sam ja dosao, u smislu da su malo skresali budzet, da je malo porasla inflacija, a plate ostale iste, pa su bili ucestali strajkovi da se plata uskladi sa porastom inflacije, domaca valuta je devalvirala(mislim namerno, zbog izvoza) i izgubila nekih 15-20% vrednosti u odnosu na dolar, tako da se sad manje zaradjuje gledano u dolarima. Ali, generalno, mislim da je i dalje bolje nego drugde, otvaraju se radna mesta, rekao bih, istim intenzitetom, a plate su, ipak i dalje dobre.

Jest Brazil dobra opcija, cini mi se. Nego, naravno da bih vise volela prvo da nadjem posao, pa onda da dolazim :)

Znas li za neki sajt sa ponudom poslova ili tako nesto? Ili sajt za neke konkurse za MA studije?

Pretpostavljam da ce biti mnogo novih radnih mesta uoci OI, ali sve to treba naci..

Koji deo Brazila ti se cini kao najbolja opcija za zivot?

Za Australiju: ili stipendija za research studije pa da se onda nekako kalemuje da se ostane (za one bez iskustva) ili useljenicka viza ako se ima radno iskustvo i kvalifikacije u nekoj od deficitarnih oblasti (http://www.immi.gov.au/skilled/sol/). U svakom slucaju nije lako i veoma je neizvesno (pravila se stalno menjaju).

Ko ima novca i spreman je da rizikuje - studije u nekoj od trazenih oblasti: inzenjerstvo, racunovodstvo, IT, medicina.

Sto se Brazila tice, ima radnih mesta i sad, ali, nisam bas nesto upucen gde bi to moglo da se nadje po sajtovima. Raspitacu se vec, ako ne zaboravim, pa cu napisati. Sto se stipendija tice, recimo da ih ima dosta u ponudi i da iznose negde oko 1350 reala za master i 2000 za doktorske, ili malo bolje, zavisi od koga su. Trenutan kurs je 1EUR= 2,7 R$. Sad, mozes ih dobiti tako sto ces aplicirati za neki od programa, koje bi morala sama da potrazis, a posle stipendiju dobijas vec u zavisnosti od dostupnosti. Takodje, ovde je vrlo uobicajeno da dobijas neke tzv. "radne" stipendije, tj, da radis na projektu i da primas stipendiju. Takve stipendije su bolje od studentskih, zavisi od nivoa strucne spreme. Neke od institucija koje daju stipendije su,npr. cnpq, fapesp, capes. Potrazi na netu sajtove.

Sto se tice zivota u Brazilu, kod njih je obrnuto od onog naseg, ""sto juznije, to tuznije" :D Dakle, nekako najevropskije i najuredjenije je na jugu, gde su mahom nemacki i italijanski doseljenici. Najvise ljudi dolazi u drzavu Sao Paolo, koja je jedna od najbogatijih. Rio je takodje tu. Sever i severoistok su vec dosta siromasniji, ali, recimo, tamo drzava ponekad daje i bolje plate sa ciljem da se i taj kraj razvije. Brazilija je lepa i uredjena, ali prilicno skupa, barem iz onog sto sam cuo. Gde god da odes, ne bi ti bilo tesko da se prilagodis, osim mozda na vremenske prilike blize ekvatoru ili u Amazoniji :)

Probirljiviji je covek kada hoce ponovo da emigrira jer (uglavnom) ima vise mogucnosti nego isprve (radnog iskustva, kvalifikacija, poznavanja jezika, drzavljanstva...).

Ja vec dugo razmisljam o sledecoj destinaciji i tu imam dve grupe, jedna u kojoj su pozeljna mesta gde bih ostao jednu godinu ili malo duze i druga mesta gde bi to bilo znatno duze (+3 godine).

Za kraci boravak me zanimaju: Brazil, neka od zemalja na bliskom istoku (prvenstveno UAE ili Katar, Bahrein...), obe Koreje, Japan, Butan, Mongolija, Francuska Polinezija.

Za duzi: Singapur, Tajland, Ekvador.

• 1 month later...

A sto ne odes u Makao?

Portugalska bivsa kolonija ... portugalski jezik je zvanican, ima posla za strance, fino se zaradjuje, slavis i kineske i zapadne praznike, klima fina suptroska, AirAsia leti odande ...

:)