Jump to content

Featured Replies

Posted

nesto sam smislila da prvi put idem u Tursku na letovanje.

znaci potpuno nemam pojma o nicemu...sta je vasa preporuka?

Idemo suprug,sin (15) i ja. :)

da li avionom ili kolima?

koja destinacija?

koji hotel?

pomagajteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Ovako - najtoplije preporucujem da idete kolima.

Ja sam Tursku obisao autom i imam jako dobra iskustva. Putevi su dobri, policija ne zaustavlja strance i vrlo je usluzna.

Ako se ide autom, moze se videti neuporedivo vise nego ako se ide avionom ili (ne daj Boze) busom. Moze se stati bilo gde, obici neki zabaceni anticki grad, okupati na nekoj divljoj plazi na Crnom, Mramornom, Egejskom ili Sredozemnom moru.

Ako krenete autom, prvo turisticko mesto, nedovoljno poznato strancima je Sarkoy. Nalazi se na Mramornom moru 20-30 km od Dardanela. Malo i fino mesto. Nema stranaca uopste.

Drugo turisticko mesto je Sarimsakli kod Ayvalika, na pola puta izmedje Canakkalea i Izmira. Tamo ima jako mnogo ljudi iz nasih krajeva, ciji su preci pobegli posle 1 svetskog rata i koji jos uvek cuvaju jezik.

Izmir i Kusadasi ne treba posebno pominjati. treba ih obici, a narocito malo poznat nacionalni park juzno od Kusadasija. Plaza je neverovatna.

Bodrum i Marmaris su po meni najslabija mesta, a preskupa, jer su puna Britanaca. Zglavne plaze su predaleko od centara.

Za miran porodican odmor preporucujem mesto Oludeniz (Mrtvo more) kod Fethija - na granici izmedju Egeja i Sredozemnog mora. Iako nije veliko mesto, ima najrazlicitijeg smestaja - od bungalova do hotela i gomilu restorana za pristojan novac. Ima neverovatne plaze i nacionalni park.

Od Fethija do Antalije ima na desetine rajskih plazica, duzine svega 20-30 metara sa belim sitnim sljunkom i nestvarnom bojom vode. Ta mesta nikada necete biti u prilici da obidjete ako idete preko agencije.

Ako ste zainteresovani za sportove na vodi, idite u Kas. U samom gradu nema lepih plaza, ali ako ste fan sportova na vodi, to je mesto za vas.

Ako volite beskrajne pescane plaze, idite u Pataru, rodno mesto sv. Nikole, koja je proglasena za jednu od najlepsih plaza na svetu. Potvrdjujem. Nesto istocnije se nalazi i mesto Myra, koje je mesto gde je sv. Nikola sluzio. Tamo se jos uvek nalazi crkva iz njegovog perioda.

Antalija je predivan grad, koji necu opisivati, jer sigurno vec postoji gomila opisa.

Sto se tice Crnog mora, nema mnogo organizovanog turizma, ali ima mnogo potencijala. Moze se stati bilo gde pored puta i kupati ili cak kampovati. Ako Vam se ide bas u letovaliste na Crnom moru, preporucujem Amasru. Posle Amasre valja malo obici put uz more, jer je vrlo los. Preporucio bih i ostanak u okolini Trabzona, jer ljudi tamo imaju vrlo specificne obicaje, muziku i mentalitet, a ne bi se smeo obici manastir Sumela.

Uz sve ovo bih napomenuo da je gorivo u Turskoj znatno skuplje nego kod nas, te bi bilo pametno napuniti rezervoar pre ulaska u Tursku. ;)

Za smestaj se treba cenkati bez blama. Cena se moze spustiti i do 50%.

Kikiriki

Ne bi bilo loše da napišeš malo preciznije kakva su vam interesovanja, jer Turska je ogromna, predivna i prebogata sadržajima, pa je malo teško dati ti predloge. Kolosus ti je puno rekao, a ja bih dodao da su putevi više nego dobri, signalizacija jasna (putokazi), oni kao vozači jako dobri i pažljiviji mnogo više nego što je naša predstava o njima. Po velikim mestima je neophodno da znaš kuda hoćeš, ako to znaš, onda nema problema, sve je obeleženo.

Međugradski autobusi su im izvanredni, ali je naravno veća sloboda ići svojim kolima. Ako vozite na gas, znajte da ga svuda ima.

Turci su ekstra ljubazni i uslužni i rado hoće da pomognu za sve za šta im se obratiš. Što je mesto "turističkije" to više njih govori engleski.

Dakle, odredi šta te interesuje pa da ti se pomogneeeeeeeeeeeeeeee

Za miran porodican odmor preporucujem mesto Oludeniz (Mrtvo more) kod Fethija

da,chak i previshe miran

ako se ja pitam

mada more je lepo za kupanje

ali pruza jedinstvenu priliku leta paraglajderom ;D

sa 2000m iznad mora i sletanje na plazu

u oktobru su tamo aero igre...acrobatsko takmichenje i parada svega chto je na nebu bez motora i aerodroma...jedinstven dogadjaj po broju i atrakciji svega toga na nebu  ;D

a nacionalni park...pa planina kao planina...lepa,visoka ali kao i svaka druga kod nas ;)

no ne pitam se ja niti moj ukus

uzivajte

Cini mi se da niko nije spomenuo Olimpos, sjano za porodicni odmor, fantasticna plaza, neverovatna priroda.

• Author

ej ljudi-DIVNI STE :spot:

znaci ovako...

u Turskoj sam bila davnih 80-tih, kad su u hordama isli nasi sverceri...na moru nisam bila...

e sad bih i more...sto se interesovanja tice...ja sam ko mali mamun-hocu sve i da vidim i da probam. zvizhd

E sad, nesto nisam za neki nocni zivot,jer sta bih sa sinom? ali volimo da setamo uvece pa ne bih bas u neko previse mirno mesto,bez ikakvih sadrzaja...volim i izloge...volimo i akva parkove...krstarenja...

isla bih negde najverovatnije krajem jula i pocetkom avgusta, nikako autobusom,najverovatnije autom.

Pomogao bi i neki sajAt ili neka vasa slicica mesta gde ste boravili...

eto.

HVALAAAAAAAAAAAAA klanj::

Obavezno nabavi Lonely Planet vodič za Tursku. Ima ga po svim većim knjižarama u Beogradu npr. Plato, Mamut, IPS..., a verovatno i u drugim većim gradovima. A možeš da ga naručiš i internetom, direkt od izdavača. Stiže za nedelju dana.

E, u tom vodiču imaš mnogo više podataka nego da ti svi mi ovde zajedno pišemo. Planovi gradova, gde spavati (u kategorijama jevtino, srednje i skupo), gde jesti, gde piti, gde izaći...ma sve, sa sve okvirnim cenama svega toga.

Pa kad lepo proučiš LP i odabereš destinacije (obzirom da ste kolima, valjda nećete sedeti samo u jednom mestu), onda ti neko od forumaša kaže svoje impresije o tom mestu.

Mislim da je tako najbolje, inače ovako možemo nadugačko i naširoko o sva 4 Turska mora + kopneni deo gde tek ima čudesa