Jump to content

Featured Replies

Posted

Isao bih na leto u gore tri navedene zemlje pa me zanimaju iskustva ljudi. Kako najlakse i najjeftinije stici do Kavkaza? Posto nikada nisam putovao van Balkana koliko bi me sve otprilike kostalo ako bih proveo oko 3 nedelje koristeci vozove i smestaj po hostelima. Sta sve obici? I najzad ima li zainteresovanih za ovo putesestvije?  ;D

Ukratko:

Viza za Gruziju - u Istanbulu, gotova u toku dana

Postoje autobuske linije Istanbul - Tbilisi

Od Tbilisija do Kazbegija (mestašce u podnožju, odakle se ide na uspon ka meteorološkoj stanici i glečeru Kavkaz) ima redovna autobuska linija. Bar je tako bilo kad sam ja bio, godinu pre ulaska Rusa.

Ja bih voleo da posetim AP Nakicevan (Azerbejdzansku enklavu). Jel ima neko iskustva? Problem je sto je granica izmedju Jermenije i Azerbejdzana/Turske zatvorena. Sto se tice Nagorno-Karabaha cuo sam da odbijaju ulaz u Azerbejdzan ako imate NK vizu.

Ja sam do Kavkaza stigao kolima, sto je verovatno skuplja varijanta nego ici vozom.

Vozom mozes od Beograda stici do Istanbula. U Istanbulu bi verovatno trebalo da se snadjes kako da predjes Bosfor, a onda i zeleznicu stanicu na drugoj strani kako bi nastavio putovanje, jer nisam video na istanbulskim mostovima ima sina.

U svakom slucaju, autobuski prevoz u Turskoj je brz i znatno jeftiniji od naseg. Jos ako se provuces na neki studentski popust i uhvatis 30% popusta, super. Uzmes bus Istanbul - Trabzon. Voznja ce trajati najmanje 18 sati. U Trabzonu ces lako naci prevoz do Batumija. Raspitaj se odmah na autobuskoj stanici.

U Trabzonu imas gruzijski konzulat, gde mozes uzeti vizu. Preporucujem da uzmes tamo, a ne na granicnom prelazu, jer na granici ne mozes dobiti vise od jednog ulaska, a u konzulatu mozes i to za iste novce, s tim da na granici moras platiti u gruzijskim larima (koje ne znam gde ces nabaviti, jer na granici nema menjacnice). Procedura izdavanja vize na granici traje prilicno (30-40 minuta), tako da ako ides autobusom, postoji debela sansa da te ostave na granici, jer Turcima ne treba viza za Gruziju, pa ne znam da li ce ceo autobus biti voljan da te ceka.

Na granicnom prelazu Sarp/Sarpi NE PRELAZITI PESKE, jer su guzve ogromne! Ako bas morate, predjite nocu.

Inace, plaze na tom delu Crnog mora su sljunkovite i prilicno ciste. Mozete se okupati i pre i posle granicnog prelaza.

Batumi sa okolinom je glavna primorska turisticka destinacija u Gruziji. Moze se naci mnogo hostela i privatnog smestaja i boraviti za smesno malo para ako niste probirljivi, a ako jeste, ima i nesto malo skupljih hotela.

U Gruziji skoro niko ne prica engleski, a mladja generacija ne zna ni ruski, ali zato nema sanse da makar jednu njihovu rec razumete, a jos manje da procitate...

U Gruziji postoji samo jedan dobar put - Sarpi - Tbilisi, koji se posle racva na 2 - za Jerevan i Baku. Na samom putu ima uzasno mnogo krava. Drugim putevima se ne usudjujte da idete. Gruzini voze kao ludaci, cuvajte se! Iako su oznaceni putokazi prema otcepljenim oblastima, ne moze se u njih uci sa gruzijske strane. Ako vam se tamo ide, mora preko Rusije. Od Batumija se moze ici direktno za Jerevan vozom (20 sati klackanja - stanica je van grada) ili mini busom (12 sati, uzasan put i nema ustajanja u voznji).

Tbilisi je pun interesantnih stvari za videti. Preporucujem da i obidjete Staljinovu kucu nedaleko od Tbilisija.

Jermenija - viza se uzima na granici. Procedura traje prilicno dugo, posto treba da se ceka u vise redova, koje lokalni ne zarezuju mnogo. Jermeni prelazak naplacuju prilicno. Jermenija nema more, ali ima jezero Sevan, koje je jako lepo odrzavano i solidna je zamena za more. Ako idete zimi, u blizini navedenog jezera je zimski centar Cahkadzor. Jerevan je ubedljivo najzivlje mesto u zemlji. Oko samog grada ima dosta stvari za videti- Garni, Ecmiadzin, kaskade, a iz grada puca fenomenalan pogled na Ararat.

U Jermeniji svi manje ili vise pricaju ruski.

Putevi su prilicno dobri. Sto se tice obilazenja grada i okoline, slobodno idite taksijem, jer nije skupo.

Ako odete do Nagorno Karabaha, znajte da vam nema ulaska u Azerbejdzan.

Lep opis Kolosuse. Samo bih dodao da se ni po koju ce nu preskoci poseta manastiru Khor Virap. E, odatle je tek fenomenalan pogled na Ararat. Ja sam bio u poseti manastiru u nedelju (u maju 2008.) i bilo je mnogo interesantno i puno ljudi. Dosta njih je i donosilo petlove i prinosilo ih kao neku vrstu zrtve. Sad, da li je to tamo svake nedelje ili postoje odredjeni periodi u godini kada se to radi - ne znam.

Inace, veoma je lako doci do samog manastira, marsrutkom iz centra Jerevana. Putuje se nekih pola sata, maksimalno 45 minuta. A za povratak preporucujem auto stop. Ne zbog ustede novca u prevozu. Prevoz je jevtin, marsrutke voze na metan  ;) Jednostavno, kao jedini stranac tamo, upascete u oko mnogom Jermenima. Posto vecina njih dolazi iz Jerevana, moze se desiti i da vam se u povratku sami ponude da vas povezu. Njih itekako interesuju vasi utisci oko same posete manastiru i deluju jako ponosni ako se i vama nesto svidelo. Veoma su prijatni i ljubopitljivi. Cak i sa basic znanjem ruskog jezika uspecete da se razumete sa njima. Mada, ako se i srpski prica polako - nema problema ;D   

Upravo sam se, pre nekoliko dana vratio iz Jermenije. Ako putuješ u Jermeniju nemoj zaobići selo Garni, 30tak kilometara JI od Jerevana. U selu se nalazi ogromna gradjevina koja liči na AKropolj, samo znatno je manja. Kroz selo prolazi reka Arni čiji kanjon je usečen u bazaltne stene koje prave prelepe formacije. U selu se nalazi i jedna Taverna, u kojoj su me ljudi častili litrom sampanjca i vecerom kada su culi da sam iz Srbije :) Karta marsrutkom do Garnija košta manje od 1e, ali možeš da hvataš i stop, nije problem, samo što oni umeju i da naplate što te prevezu.

Sto se tice Tsangkhadzora, zimskog turistickog centrra istočno od Jerevana, jedino što u tom mestu vredi zapravo je planina visoka oko 3000 metara, do čijeg vrha vodi žičara koja košta nešto manje od 10e, ali planina je veoma jednostavna za penjanje tako da možeš i peške do vrha. U selu se nalazi i jedan od najstarijih manastira u Jermeniji (ne mogu trenutno da se setim kako se zove).

Inace, u selu Garni je interesantno posetiti i lokalnu drzavnu pekaru gde se na licu mesta moze pogledati kako oni prave preukusni tanki hleb, tj. njihov nacionalni lavash. Pekara je u centru, odmah pored lokalne crkve (koja je skoro pa narandzasta od boje kamena od kog je napravljena i ne moze da se promashi).