Jump to content

Featured Replies

Posted

Nedavno sam otkrila čitav jedan novi svet, doduše za sada samo online, pa reših da podelim, možda još nekom bude interesantno. Radi se house i (eventualno) petsittingu. 

Preciznije, znala sam da postoje platforme preko kojih se nalaze kuće za čuvanje, ali sam imala iz nekog razloga ideju da se ovo praktikuje otprilike samo u Australiji i na Novom Zelandu. Međutim, postoje brojne grupe na FB za mnogo zemalja preko kojih se spajaju siteri i vlasnici kuća i ljubimaca u potrazi za siterima. Ovde se mogu pronaći linkovi: https://www.facebook.com/YourHousesitters

Princip grupa (mislim da ih sve ili većinu vodi ista osoba) je da se usluge ne naplaćuju kao i da čuvarkuće ne pokrivaju bilo kakve troškove. Postoji templejt ugovora, predlozi za pitanja prilikom upoznavanja i slični resursi (nije ih obavezno koristiti), i jedino što mislim da manjka bio bi neki sistem referenci, sličan onome na CS, mada mi je jasno da je to teško sprovesti na FB grupi.

"Poslovi" idu od nekoliko dana pa sve do nekoliko meseci, a gradovi/države su najraznovrsniji mogući, od Meksika preko Kanade, Norveške, Grčke i dr. i deluje da ima dosta i ponude i potražnje. Zadaci su uglavnom zalivanje cveća, robovanje mačakama, maženje zečeva, hranjenje kokoši, šetnja sa psima. 

Eto, pa ako neko ima iskustva, podelite utiske :)

Nedavno su me posetili prijatelji, bračni par iz Finske koji putuje svetom već 18 godina. Pričali su mi da su cele Sjedinjene Države proputovali preko petsittinga. Kažu da im je to bilo super, jer bi ih inače smeštaj po Americi izašao jako skupo, a ovako su svuda imali besplatan smeštaj. E sad, možda treba uzeti u obzir i taj faktor da su oni plavokosi plavooki ljudi iz prebogate zemlje, kojima će svako rado dati ključeve svog stana bez bojazni da će ovi nešto ukrasti, oštetiti, skvotovati itd. Rekoše mi da postoje neki sajtovi koji su baš za petsitting, ali da ima takvih ponuda i na workaway, helpx i sl.

Cuvao kucu i ljubimce (2 kornjace, 2 psa, 2 macke) poznanicima u Bocvani. 
Lose iskustvo prvenstveno zbog toga sto ovi ljudi generalno zive kao svinje, psi spavaju u ljudskom krevetu, linjaju se svuda po kaucu, macke jedu sa kuhinjskog stola i sl... Zbog tih zivotinjskih navika smo morali da cistimo jedno 2 puta dnevno da bi sav taj prostor nama bio iole normalan za zivot. Pretpostavljam da bi bilo super nekome ko voli da zivi u tim dlakama i prljavstini.
Pokusao bih opet ali sa ljubimcima koji zive napolju i ne prave od kuce svinjac.

Jednom sam kaučsurfovao u Istanbulu kod žene koja je imala desetak mačaka u malom stanu... Pokušao sam to da izbrišem iz sećanja. Verovatno treba obratiti pažnju na broj i veličinu ljubimaca, i prvo pitati kakve su im navike. Nekima je sasvim normalno da mačka skoči na kuhinjski sto za vreme ručka.

• Author

Da, može lako da dođe do ovakvih nesporazuma ako se ne razjasne očekivanja i potrebe sa obe strane. Na ovim FB grupama postoji dokument sa predlozima svih mogućih pitanja kojima je između ostalog cilj da se takve situacije izbegnu.

Mada mislim da šta god mi pisali ili rekli, mačke ipak na kraju spavaju gde same odluče.