Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav,

Imam stalno boravište u Srbiji i stalno sam zaposlen u jednoj beogradskoj firmi, ali radim honorarno za jednu firmu iz Bosne koja je distributer neke italijanske kompanije tamo.

Trebalo bi da putujem u Italiju u junu i ta italijanska firma nam sledeće nedelje šalje garancije.

E sad, ne znam da li u ambasadi u Beogradu mogu da mi prave problem zato što za firmu, zbog koje apliciram za vizu, radim honorarno, a ne stalno. Iako imam stalno zaposljenje u drugoj?

Uz to, nije mi jasno da li kada/ako dobijem tu vizu mogu putovati i u druge zemlje šengena, jel nikada do sada nisam vadio tu poslovnu vizu?

I da li je pametno da u zahtevu za vizu zaokružim više ulazaka, iako bi u suštini za sada išao samo jednom?

Hvala unapred na odgovorima.

Uz to, nije mi jasno da li kada/ako dobijem tu vizu mogu putovati i u druge zemlje šengena, jel nikada do sada nisam vadio tu poslovnu vizu?

Naravno da možeš, izmedju šengenskih zemalja nema granica. Samo naravno u okviru perioda/broja dana koji pišu na vizu.

Imam stalno boravište u Srbiji i stalno sam zaposlen u jednoj beogradskoj firmi, ali radim honorarno za jednu firmu iz Bosne koja je distributer neke italijanske kompanije tamo.

Trebalo bi da putujem u Italiju u junu i ta italijanska firma nam sledeće nedelje šalje garancije.

...

I da li je pametno da u zahtevu za vizu zaokružim više ulazaka, iako bi u suštini za sada išao samo jednom?

Zavisi šta piše u pozivnom pismu italijanske firme. Ako navode da ćeš im u odredjenom periodu (napr. 6 meseci) biti potreban više puta (s tim što napr. prvi put u junu od tad do tad) onda ćeš naravno tražiti više ulazaka u tom periodu. Tvoj zahtev u formularu treba da odgovara njihovom pozivnom pismu. Ako te traže samo jednom i to tačno od-do, a tebi je to prvi poslovni šengen, ne verujem da imaju osnove da ti daju vizu na duže i to višeulaznu.

Nemam iskustvo sa italijanskom ambasadom, već sa austrijskom, ali sam primetila da pri predaji dokumenata jedino obrate pažnju na pozivno pismo (i druga dokumenta od firme koja me poziva). U mom slučaju to je austrijska firma - partner firme u kojoj radim - ali ne verujem da ćeš imati problem jer će te u pozivnom pismu direktno imenovati. Ako se dodatno referišu na bosansku firmu, onda bih ti preporučila da priložiš kopiju svog ugovora po kojem ti isplaćuju honorar. Naravno, i dokaz o zaposlenju u tvojoj firmi uz sve ostalo što inače treba za poslovnu vizu.

Ovo su samo moje pretpostavke i predlozi, ali bi najbolje bilo da sve informacije potražiš u italijanskoj ambasadi.