Posted April 15, 200915 yr U ovoj temi možete postaviti pitanje o šengen vizama koje verovatno interesuje veći broj ljudi. Ideja je da od vaših pitanja i odgovora na njih na kraju sastavimo tekst za sajt
April 15, 200915 yr Pre svega, mora ovo: P: Ako dobijem vizu za jednu zemlju shengena, da li sa istom vizom mogu da idem i u neku drugu zemlju shengena? O: DA!!! Ne postoje granice u Shengen zoni, znaci udjes u npr. Madjarsku ili Sloveniju i posle toga jednostavno nema granice.
April 24, 200915 yr tek sad sam videla i ovu temu. i odlicna je dakle, koju sengen vizu je NAJLAKSE dobiti? hvala puno
April 25, 200915 yr Verovatno madjarsku ili slovenacku. Moze li neko opet o rezervacijama hostela? Znam da je o tome diskutovano ali cuo sam razno-razna misljenja. Koje su cene otprilike i ono sto je najvaznije : da li je u ambasadi dovoljno pokazati rezervaciju ili je potrebno da hostel bude placen? Sta ako platim a posle mi ne daju vizu? Koji su troskovi rezervacije i koji su troskovi ako posle otkazem rezervaciju? pozdrav svima
April 27, 200915 yr ok neka bude i glupo... ok znam da sa jednom shengen vizom mozhesh da idesh u bilo koju posle zemlju shengena a da li mozhe da se izvadi shengen jedne zemlje a da se uopshte ne ide u tu zemlju vec u drugu? da ne komplikujem - moglu li da izvadim nemachki shengen a da putujem u grchku?
April 27, 200915 yr Mozes. Ali postoji problem kod prvog ulaska u zemlje u koje srbi ne idu tako cesto. Recimo holandija. Ja sam dosao iz Kardifa u Amsterdam sa italijanskim sengenom i nisu hteli da me puste.Odveli su me u neku prostoriju i ispitivali. Posle nekih pola sata , kad su se zaista uverili da ne zelim da ostanem u holandiji pustili su me da udjem .
April 27, 200915 yr ok neka bude i glupo... ok znam da sa jednom shengen vizom mozhesh da idesh u bilo koju posle zemlju shengena a da li mozhe da se izvadi shengen jedne zemlje a da se uopshte ne ide u tu zemlju vec u drugu? da ne komplikujem - moglu li da izvadim nemachki shengen a da putujem u grchku? Ja lično nisam imao takvih situacija, tako da ne mogu da pričam iz sopstvenog iskustva, već iz onoga što sam čuo od drugih. Da, u teoriji je to moguće, ali mogu da se pojave dva problema: 1. Na ulazu u Grčku carinici bi mogli da te malo poduže ispituju koji je razlog zašto ulaziš u njihovu zemlju sa vizom koju je izdala druga država. Bolje spremi neku priču unapred, jer ako se zbuniš i počneš da zamuckuješ mogu da te vrate sa granice, to je njihovo čuveno 'diskreciono pravo' 2. Ako se iz Grčke odmah vratiš ovde, a u medjuvremenu uopšte ne udješ u Nemačku (ili ideš u još neku šengensku zemlju, a ne odeš u Nemačku) Nemci mogu vrlo lako da odbiju idući put da ti izdaju vizu, jer će videti da je koristiš da sa njom posećuješ druge zemlje; a onda ćeš dobiti tzv. 'visa refused' pečat (odbijenica) sa kojim ćeš teško moći u dogledno vreme da dobiješ vizu bilo koje zemlje Šengena Ponavljam, ovo je ono što sam čuo od drugih, ako neko ima lično iskustvo, neka se javi sa nekim preciznijim informacijama
April 29, 200915 yr joj...a npr ovako... da trazhim nemachki shengen na mesec dana,i odem u grchku prvih 15 dana vize,sa objashnjenjem idem u grchku a posle iz atine avionom u berlin?! na primer i ostanem u grchkoj 15 dana,pa se vratim u srbiju i to je to zapravo ,jel postoji kontrola prilikom izlaska iz grchke? jer kada bi zaista ishla avionom iz atine do berlina nikakav pechat mi ne bi bio udaren u pasosh,tako da kako oni mogu da znaju gde sam bila zapravo?
April 29, 200915 yr Ta kontrola ne postoji (sve i da ti pogledaju pasos, sto se desava s vremena na vreme, neces dobiti pecat). Ja sam sa madjarskim sengenom isao u Grcku. Prvo sam usao u Madjarsku na par sati, "overio" sengen, i onda bio 10 dana u Grckoj. Posle toga sam isao svuda sa tim istim sengenom, bez problema. Tako da je i tebi verovatno najisplativije da ga overis u Madjarskoj, ako mozes, odes na dan-dva tamo (kao kobajagi ides u Nemacku)...
April 29, 200915 yr Ako imam cesku multi vizu koja jos uvek vazi ali je izdata par meseci pre nego sto je Ceska postala zemlja Sengena, da li sa njom mogu u sve zemlje Sengena, ili samo u Cesku, ili ona uopste ne vazi?
May 3, 200915 yr Author Izmenio sam svoj originalni post, pošto je ova tema krenula u malo drugačijem smeru u odnosu na zamišljeno, ali okej je i ovako, pa ćemo na kraju sklopiti tekst
May 4, 200915 yr Verovatno madjarsku ili slovenacku. Moze li neko opet o rezervacijama hostela? Znam da je o tome diskutovano ali cuo sam razno-razna misljenja. Koje su cene otprilike i ono sto je najvaznije : da li je u ambasadi dovoljno pokazati rezervaciju ili je potrebno da hostel bude placen? Sta ako platim a posle mi ne daju vizu? Koji su troskovi rezervacije i koji su troskovi ako posle otkazem rezervaciju? pozdrav svima Ja sam pre desetak dana rezervisao hostel u Budimpesti zbog madjarske vize.....Dobri ljudi sa foruma su mi rekli da ce odstampan mail u kome mi je potvrdjena rezervacija biti sasvim dovoljan za vizu sto se smestaja tice i bili su 100% u pravu. Vizu sam dobio u Subotici bez ikakvih problema. Sto se tice same rezervacije......na www.hostelworld.com sam nasao neki najjeftiniji hostel i platio 10% cene. Tih 10% su bili 5$ plus 2$ koju mi naplacuje sajt za uslugu rezervacije plus 1$ koliko sam platio osiguranje da mi vrate pare kad otkazem rezervaciju. Dakle sve skupa 8$ tj oko 5 evra sto nije neki trosak, mada mi jos nisu vratili pare iako sam otkazao pre dva dana. Dakle nadjes hostel, platis karticom, stigne ti potvrda na mail, odstampas potvrdu i odes u ambasadu. Na potvrdi stoji tvoje ime i broj rezervacije i to je sasvim dovoljno....
May 4, 200915 yr ...mada mi jos nisu vratili pare iako sam otkazao pre dva dana... Nece ti ni vratiti te pare, to ne rade! Ako si platio ta 2 evra cancelation protection i otkazao hostel, tih 10% koje si platio ti se vracaju na tvoj "virtuelni" racun i te pare mozes da iskoristis prilikom sledece (samo jedne) rezervacije hostela (mislim u narednih 6 meseci) ako se ulogujes sa istog naloga i ako koristis isti mejl.
May 4, 200915 yr Verovatno madjarsku ili slovenacku. Moze li neko opet o rezervacijama hostela? Znam da je o tome diskutovano ali cuo sam razno-razna misljenja. Koje su cene otprilike i ono sto je najvaznije : da li je u ambasadi dovoljno pokazati rezervaciju ili je potrebno da hostel bude placen? Sta ako platim a posle mi ne daju vizu? Koji su troskovi rezervacije i koji su troskovi ako posle otkazem rezervaciju? pozdrav svima Ja sam pre desetak dana rezervisao hostel u Budimpesti zbog madjarske vize.....Dobri ljudi sa foruma su mi rekli da ce odstampan mail u kome mi je potvrdjena rezervacija biti sasvim dovoljan za vizu sto se smestaja tice i bili su 100% u pravu. Vizu sam dobio u Subotici bez ikakvih problema. Sto se tice same rezervacije......na www.hostelworld.com sam nasao neki najjeftiniji hostel i platio 10% cene. Tih 10% su bili 5$ plus 2$ koju mi naplacuje sajt za uslugu rezervacije plus 1$ koliko sam platio osiguranje da mi vrate pare kad otkazem rezervaciju. Dakle sve skupa 8$ tj oko 5 evra sto nije neki trosak, mada mi jos nisu vratili pare iako sam otkazao pre dva dana. Dakle nadjes hostel, platis karticom, stigne ti potvrda na mail, odstampas potvrdu i odes u ambasadu. Na potvrdi stoji tvoje ime i broj rezervacije i to je sasvim dovoljno.... Na koliko dana si trazio vizu?
May 6, 200915 yr Ovo nikako ne shvatam oko sengena: Ako bilo koji sengen vazi po celom sengenu zasto onda ne bi postojala jedna ustanova u kojoj se vadi ista? Ili barem da bude standardizovano koje dokumente moras nositi. Jer mi je neshvatljivo da se ceka u redovima ispred nekih ambasada a da na primer u madjarskoj ambasadi mozete dobiti vizu za par sati. Drugo pitanje: Ako uzmem madjarski sengen, prodjem kroz madjarsku i odem za francusku moze li me neki policajac/carenik/sluzbenik zezati sto imam madjarski a ne francuski sengen?
May 6, 200915 yr ako imas madjarski sengen, i udjes u Madjarsku prvo, pa onda ides u Francusku, neces imati nikakvih problema, verujem da sleces na Orly ili Bueavais, cak nece ni da ti se izvrsi kontrola pasosa. A drugo madjarski sengen se NE DOBIJA ZA PAR SATI, vec za cini mi se 5 radnih dana, ja sam cekao 8 dana sve ukupno, naravno u beogradskom konzulatu, gde je bilo OK iskustvo. Jednostavno dao sam dokumentaciju, (fake rezervacija smestaja hotela, bespaltno na booking.com) i nikakvo pitanje mi nije postavljeno. Losa stvar je sto naplacuju vize studentima i srednjoskolcima jedino je besplatna ako imas pozivno pismo od zvanicne instirucije u Madjarskoj.
May 6, 200915 yr Vidim da se cesto rezervisu hosteli koji se naknadno otkazu, sto je ok, ali mislim da ne treba za to da placate. Ja nemam kreditnu karticu pa ne mogu ni da rezervisem preko interneta, nego umesto toga napisem email/telefoniram pa pitam da li moze rezervacija bez da platim i do sada nije bilo problema. Naravno, nisam ni otkazao rezervaciju nego zaista jesam otisao u hostel, ali samo kazem...
May 6, 200915 yr Ako rezervisete preko www.booking.com , neplacate nista za rezervaciju a i nista za njihovu uslugu.
May 6, 200915 yr Jedno relativno glupo pitanje, koliko zahtevaju da vazi pasos pri povratku u zemlju. Tj. da ne jurim nov pasos ako mogu stari da koristim do recimo septembra (ostaje oktobar, novembar, decembar). Neko mi rece da traze da pasos vazi jos minimum 3 meseca. A meni taman to odgovara, da posle u septembru jurim papire kad nije neka guzva. Isao bih u sengen zonu. pozdrav
May 6, 200915 yr Meni su Rumuni trazili da mi pasos vazi minimum 6 mjeseci od dana isteka vize... Posto je pasos vazio samo 4 mjeseca u startu su me upozorili i izvadila sam novi...Drugarica je imala isto iskustvo sa Egipcanima... Ne bi bilo lose da provjeris u ambasadi...
May 6, 200915 yr Ela, ni Rumunija ni Egipat nisu u Šengenu. Pre tri nedelje vadio sam grčku vizu i pisalo je da pasoš mora da važi još najmanje tri meseca po isteku vize.
May 6, 200915 yr Ela, ni Rumunija ni Egipat nisu u Šengenu. Glupnem Naslov nisam ni procitala, a jos se pitala na koju se zemlju odnosi
May 6, 200915 yr ako imas madjarski sengen, i udjes u Madjarsku prvo, pa onda ides u Francusku, neces imati nikakvih problema, verujem da sleces na Orly ili Bueavais, cak nece ni da ti se izvrsi kontrola pasosa. A drugo madjarski sengen se NE DOBIJA ZA PAR SATI, vec za cini mi se 5 radnih dana, ja sam cekao 8 dana sve ukupno, naravno u beogradskom konzulatu, gde je bilo OK iskustvo. Jednostavno dao sam dokumentaciju, (fake rezervacija smestaja hotela, bespaltno na booking.com) i nikakvo pitanje mi nije postavljeno. Losa stvar je sto naplacuju vize studentima i srednjoskolcima jedino je besplatna ako imas pozivno pismo od zvanicne instirucije u Madjarskoj. Hmmm... Ja sam cuo drugaciju pricu. Sengen se ne placa valjda do osamnaeste ili dvadeset pete, u svakom slucaju mene kaci i jedno i drugo. Cak sam citao po forumu da su neki radili vizu u subotici tako sto zakazu pre podne i posle podne bude gotova. Na zalost ne idem avionom nego busom ali idemo kroz madjarsku, tako da mislim da ne bi trebalo da bude problema.
May 6, 200915 yr Author Ovo nikako ne shvatam oko sengena: Ako bilo koji sengen vazi po celom sengenu zasto onda ne bi postojala jedna ustanova u kojoj se vadi ista? Ili barem da bude standardizovano koje dokumente moras nositi. Jer mi je neshvatljivo da se ceka u redovima ispred nekih ambasada a da na primer u madjarskoj ambasadi mozete dobiti vizu za par sati. Postojao je predlog da se uvede jedinstveni šalter za šengen vize, kao što postoji u nekim zemljama, ali se odustalo od njega. Spartak, zavisi od zemlje do zemlje, moraš pitati u ambasadi u kojoj planiraš da vadiš šengen.