May 9, 200915 yr Uskoro dobijam italijansku poslovnu vizu, ali verovatno neću ići u Italiju, već npr. Sloveniju, Grčku itd. Znam da je u nekoliko navrata bilo reči o tome da li može doći do naknadnih problema prilikom vađenja sledeće vize u ambasadi iste zemlje, ali mene interesuje kako u ambasadi da znaju da nisam bio u Italiji ako npr. uđem kolima u Sloveniju? Koliko znam, između Slovenije i Italije nema više graničnog prelaza, pa jedini pečat koji mogu dobiti je slovenački? Hvala.
May 9, 200915 yr Tako je. Ako kolima udjes u Sloveniju nece ti verovatno ni udariti pecat u pasos. A ako i udare imas ulaz u Shengen. Hrvati ce ti udariti pecate i kod ulaza i izlaza.
May 9, 200915 yr Hmmm... Ja sam cuo drugaciju pricu. Sengen se ne placa valjda do osamnaeste ili dvadeset pete, u svakom slucaju mene kaci i jedno i drugo. Cak sam citao po forumu da su neki radili vizu u subotici tako sto zakazu pre podne i posle podne bude gotova. Na zalost ne idem avionom nego busom ali idemo kroz madjarsku, tako da mislim da ne bi trebalo da bude problema. Nema tu nikakve price. U Sporazumu o viznim olaksicama (imas na sajtu Delegacije EK u Srbiji) lepo pise za koga je viza besplatna, a to su oni studenti (ili naucni radnici uopste) koji u profesionalnom kapacitetu idu u Sengen - dakle, na razmenu, seminar, sastanak, itd. a NE kao turisti. Ako idu kao turisti, placaju standardnih 35 evra. Ima isti taj tekst i na sajtu Madjarske ambasade. Takodje, u BG konzulatu se ceka 5 radnih dana osim u ekstremno hitnim situacijama (dakle, predas u ponedeljak, dobijes u petak). Inace, poslednjih meseci Madjari i Slovenci imaju prilicno liberalnu politiku prema onima kojima odobre vize, uglavnom ukoliko osiguranje pokriva neki duzi period (ako imate osiguranje od banke, npr). Sest meseci ili godinu dana sa vise ulazaka su vize koje se najcesce izdaju, samo je potrebno da pitate. I jedna tuzna prica za kraj - putovao sam pre nekoliko dana Eurostarom i francuska policajka na pasoskoj u Londonu je samo pogledala sliku u pasosu i rekla dovidjenja, na sta sam je ja zamolio za pecat da ne bih imao nekakav problem prilikom izlaska iz Sengena... Ona je sa cudjenjem otvorila pasos jos jednom i pitala "Pa zar Srbija nije u Evropskoj uniji?". Zamolio sam je da se kandiduje na nekim izborima
May 10, 200915 yr Hmmm... Ja sam cuo drugaciju pricu. Sengen se ne placa valjda do osamnaeste ili dvadeset pete, u svakom slucaju mene kaci i jedno i drugo. Cak sam citao po forumu da su neki radili vizu u subotici tako sto zakazu pre podne i posle podne bude gotova. Na zalost ne idem avionom nego busom ali idemo kroz madjarsku, tako da mislim da ne bi trebalo da bude problema. Nema tu nikakve price. U Sporazumu o viznim olaksicama (imas na sajtu Delegacije EK u Srbiji) lepo pise za koga je viza besplatna, a to su oni studenti (ili naucni radnici uopste) koji u profesionalnom kapacitetu idu u Sengen - dakle, na razmenu, seminar, sastanak, itd. a NE kao turisti. Ako idu kao turisti, placaju standardnih 35 evra. Ima isti taj tekst i na sajtu Madjarske ambasade. Takodje, u BG konzulatu se ceka 5 radnih dana osim u ekstremno hitnim situacijama (dakle, predas u ponedeljak, dobijes u petak). Inace, poslednjih meseci Madjari i Slovenci imaju prilicno liberalnu politiku prema onima kojima odobre vize, uglavnom ukoliko osiguranje pokriva neki duzi period (ako imate osiguranje od banke, npr). Sest meseci ili godinu dana sa vise ulazaka su vize koje se najcesce izdaju, samo je potrebno da pitate. I jedna tuzna prica za kraj - putovao sam pre nekoliko dana Eurostarom i francuska policajka na pasoskoj u Londonu je samo pogledala sliku u pasosu i rekla dovidjenja, na sta sam je ja zamolio za pecat da ne bih imao nekakav problem prilikom izlaska iz Sengena... Ona je sa cudjenjem otvorila pasos jos jednom i pitala "Pa zar Srbija nije u Evropskoj uniji?". Zamolio sam je da se kandiduje na nekim izborima To se sve razlicitoprimenjuje, u francuskoj i spanskoj ambasadi je besplatna viza iako je turisticka i za djake i za studente, tj. u francuskoj je besplatna za mladje od 26 godina.
May 13, 200915 yr Koliko sam shvatio izmedju NIJEDNE zemlje Schengena ne postoji kopnena granicna kontrola. Da li to znaci da sa vizom za jedan ulazak mogu da posetim X zemalja sengena, ako pre povratka u Srbiju nisam napustao sengenski prostor? Pozdrav
May 13, 200915 yr Koliko sam shvatio izmedju NIJEDNE zemlje Schengena ne postoji kopnena granicna kontrola. Da li to znaci da sa vizom za jedan ulazak mogu da posetim X zemalja sengena, ako pre povratka u Srbiju nisam napustao sengenski prostor? Pozdrav Da.. Kada jednom udjes u zonu Sengena, slobodno mozes da se kreces po svim zemljama koje pripadaju zoni dok ne izadjes iz iste.
May 14, 200915 yr Hvala! A da li Vatikan i Monako pripadaju Sengenu? Znam da npr. Andora ne pripada, a planiram da prodjem kroz ove 2 drzave...
May 14, 200915 yr Hvala! A da li Vatikan i Monako pripadaju Sengenu? Znam da npr. Andora ne pripada, a planiram da prodjem kroz ove 2 drzave... da
May 15, 200915 yr Hvala! A da li Vatikan i Monako pripadaju Sengenu? Znam da npr. Andora ne pripada, a planiram da prodjem kroz ove 2 drzave... Ne pripadaju Sengenu ali imaju otvorene granice.
May 15, 200915 yr Evo sta mene interesuje......U julu idem na more u Grcku preko agencije. Dakle, agencija vadi grupnu vizu. Ja sam planirao da sam vadim vizu da bih par dana ranije isao u Atinu. Ako me eventualno odbiju za indovidualnu vizu, da li ce biti problema da dobijem grupnu preko agencije, tj. da li postoji neki vremenski period koji mora da prodje izmedju dva zahteva za vizu ukoliko su mi prvi zahtev odbili???
May 15, 200915 yr Hvala, jos jedared...e sad (bas sam dosadan), kad sam popunjavao Sengen formular stavio sam da mi je granica prvog ulaska Slovenija, medjutim, plan mi se promenio i ja bih sad preko Madjarske. Da li mogu da mi prave problem na madjarskoj granici, ili opusteno mogu preko Kelebije?
May 16, 200915 yr Hvala, jos jedared...e sad (bas sam dosadan), kad sam popunjavao Sengen formular stavio sam da mi je granica prvog ulaska Slovenija, medjutim, plan mi se promenio i ja bih sad preko Madjarske. Da li mogu da mi prave problem na madjarskoj granici, ili opusteno mogu preko Kelebije? Ja sam imao istu nedoumicu kada sam vadio madjarsku vizu. Nisam bio siguran da li cu ici na Horgos ili Kelebiju, medjutim u ambasadi mi je receno da je to nebitno i da mogu da udjem gde hocu....
May 19, 200915 yr Drugari, interesuje me posto treba da vadim vizu za Finsku a imam pozivno pismo na 14 dana, postoji li mogucnost da ja trazim u ambasadi duze trajanje vize?
May 19, 200915 yr mozes da trazis na koliko god zelis, a oni ce ti dati na onoliko dana za koliko oni procene... tako da, go ahead... uopste ne znaci da ce te potpuno odbiti ako im budes trazila za duze vreme...
May 19, 200915 yr Pa ideja mi je da covek hoce da dobije vizu. Prilikom trazenja vize treba biti pristojan a ne bezobrazan. Ako imas pozivno pismo na 14 dana trazi na 14. Da sam ja ambasada i da mi neko donese pozivno pismo na 14 dana a trazi vizu na mesec dana ja mu vizu ne bih dao! To je moja preporuka, nisam rekao "nemoj" vec "bolje nemoj" a da li ce covek da trazi ili ne ... njegova stvar.
May 19, 200915 yr ok. problem je u tome sto su ljudi uvek bezrazlozno uplaseni i tresu se po shalterima, a to uopste ne treba da bude tako.....pogotovu sto od salterskih radnika nista ne zavisi, nego od konzula koji odlucuje kome ce dati i koliko...a njega mi smrtnici ni ne vidimo nase je da trazimo koliko smatramo da nam treba, a njihovo je da nam daju koliko procene da nam je dosta prema tome ako trazis na vise vremana nego sto ti vazi pozivno pismo, uvek mozes da navedes neki razlog zasto, ako bas insistiraju, tipa mozda ostanem par dana duze, ili planiram da posle toga odem na nedelju dana u madjarsku npr...i necu da bacam tolike pare na vize... uglavnom i ne pitaju takve stvari, nego ti upises u formular.... najgore sto ti se moze desiti je da ti daju bas onoliko dana za koliko ti vazi pozivno pismo, ali zato se moze desiti i da ti daju na mnogo vise.... sigurno te nece odbiti potpuno za vizu, samo zato sto si trazio vise, za takav slucaj jos nisam cuo... a ako ne trazis, onda neces ni dobiti..logicno
May 19, 200915 yr Planiram da probam sa varijantom da otkazem rezervaciju hostela (u Madjarskoj), i moje pitanje je: na koliko dugo mogu dobiti vizu? Na onoliko dana koliko imam rezervaciju? Planiram da putujem interrailom, da obidjem vise gradova i zemalja i nigde se ne bih duze zadrzavala, a ukupno bih ostala 22 dana. I jos nesto - hocu li imati problema zbog tog otkazivanja? Mislim - niko nece posle proveravati tamo gde sam? Izvinjavam se ako su glupa pitanja, prvi put se upustam u ovo... Hvala unapred!
May 19, 200915 yr Jedna moja asistentkinja je nedavno isla u Svedsku na neki seminar i jos posle htela da ostane, u formularu napisala da zeli vise dana da ostane, prilozila rezervacije hotela i bez problema dobila koliko je trazila.
May 20, 200915 yr Sada sledi drugi problem... posto bih ja bila u Finskoj 14 dana, a narednih 2/3 dana(naravno, ako dobijem na toliko vizu) bih otisla u Oslo, kako ja sada da rezervisem karte za avion? Tacnije, kako da obrazlozim u ambasadi zasto mi je povratni pravac preko Osla, sa pauzom od 2/3 dana pre povratka u Beograd?