Jump to content

Featured Replies

Cao svima.Pretrazila sam sve teme ali nikako da nadjem precizan odgovor na ono sto me interesuje.E ovako;Imam Slovenacki multisengen na godinu dana,sa 90 dana boravka.Prethodno nemam nikakvih viza,putovanja....nista.Isla bih u NORVESKU sa tom vizom.E sad,da li da idem preko Slovenije pa sledecim letom za Oslo ili mogu da skoknem do LJubljane autobusom i vratim se nazad u Srbiju(cisto da dobijem pecat),pa posle par dana da letim Beograd-Oslo direktno.Sluzbenik u Norveskoj ambasadi mi je rekao da moze DIREKTNO,ali da uvek imaju pravo da me ispituju i vrate,sto i sama znam,i kaze da je pozeljno da imam neformalno pozivno pismo,sa podacima osobe iz Norveske,cisto da dam carinicima na uvid.Inace viza je poslovna.STA MI JE CINITI.HELP PLEASE! :-\

Cao svima.Pretrazila sam sve teme ali nikako da nadjem precizan odgovor na ono sto me interesuje.E ovako;Imam Slovenacki multisengen na godinu dana,sa 90 dana boravka.Prethodno nemam nikakvih viza,putovanja....nista.Isla bih u NORVESKU sa tom vizom.E sad,da li da idem preko Slovenije pa sledecim letom za Oslo ili mogu da skoknem do LJubljane autobusom i vratim se nazad u Srbiju(cisto da dobijem pecat),pa posle par dana da letim Beograd-Oslo direktno.Sluzbenik u Norveskoj ambasadi mi je rekao da moze DIREKTNO,ali da uvek imaju pravo da me ispituju i vrate,sto i sama znam,i kaze da je pozeljno da imam neformalno pozivno pismo,sa podacima osobe iz Norveske,cisto da dam carinicima na uvid.Inace viza je poslovna.STA MI JE CINITI.HELP PLEASE! :-\

mozes da putujes ali uvek mogu da te pitaju zasto ides......u praksi se to ne desava......shengen je shengen ciji god da je .....sve ti je lepo rekao covek - najbolje je da ti taj kod koga ides posalje recimo kopiju pasosa (ili dozvole za boravak ako nije norvazanin) i da ti da adresu gde zivi i sl da kazes da ides tamo......

jedini problem moze da bude sledeci put kada budes aplicirala za slovenacku vizu da ti kazu zasto trazite nas ako ne idete za sloveniju ;)

Hvala puno,bas sam u frci...milion razlicitih odgovora sam dobila.Mozda cu overiti pasos kod Slovenaca.Jedno glupo pitanje...... :-[,ako idem u Sloveniju busom i vratim se,udaraju mi pecat na ulazu i izlazu?Izvini na glupom pitanju?

Hvala puno,bas sam u frci...milion razlicitih odgovora sam dobila.Mozda cu overiti pasos kod Slovenaca.Jedno glupo pitanje...... :-[,ako idem u Sloveniju busom i vratim se,udaraju mi pecat na ulazu i izlazu?Izvini na glupom pitanju?

naravno....dobijas i ulazni i izlazni pecat.....to ti je najcistije jer onda nemas granicu u norveskoj i nema ko sta da te pita ;)

E sada, ja sam putovao sa nekim drustvom u Holandiju preko Dusseldorfa, oni su svi imali NL vize, ja jedini madjarski multisengen, do tada neiskoriscen. Njih su mrcvarili te pokazite pozivno pismo, pokazite ovo, pokazite ono i to je trajalo... ja sam dobio vilkomen i pecat bez pitanja. Cim imas godisnji multisengen, ma koje drzave, bolje je nego petodnevni single entry, pa makar bio i od Norvezana...

Ako imas neko neformalno pozvino pismo ponesi ga, ali slobodno bez brige putuj prvo u Norvesku. Nema razlike da li ides sa SLO i NO vizom, uvek te mogu vratiti ako ocene da nisi tu kao turista nego potencijalni ilegalni emigrant. Inace, imam malo iskustva sa Norvezanima, i oni uvek tako zakukuljeno odgovore - ne kazu ti da ne moze (jer ocigledno moze!), ali pokusaju da te obeshrabre da ides ako nisi kod njih aplicirala. Malo nije fer. Na aerodromu, medjutim, sve je kao i na svim drugim mestima - ako imas sengen, nema problema.

To da li je poslovna ili privatna ili ne znam kakva viza, nema razlike. To je sve tip vize "C", kao sto na njoj i pise - odnosno to je "viza za kratki boravak", koja podrazumeva da nemas pravo na rad.

pa posto sam vas posmatrala iz prikrajka,valjda je red da i ja nesto pitam...nadam se da cu dobiti pravi odgovor!? :) inace ja sam predala za Holandski(vizu) sengen,ali nemam nameru da ulazim u tu zemlju...nego u Svajcarsku,a tetka iz Holandije mi je poslala sve sto treba,tako da se ne brinem oko dobijanja,jer vec imam jednu u starom pasosu ali sad to nije bitno...e i sad da li ce mi Svajcarci praviti problem sto ja necu niti uci niti izaci iz zemlje odakle sam dobila sengen???malo sam u frci,pa se nadam da ce sto pre neko reagovati... :)  flowers::

:-\mozda i nema veze sa temom......dok nisam odlucila da otputujem van nase zemlje,nisam ni bila svesna GDE MI ZIVIMO.... :-\i koliko je za nas traumaticno i neizvodljivo,ono sto je za vecinu evropljana normalno....

a ako bih imao pozivno pismo od prijatelja iz italije, sta bih trebao da navedem kao razlog putovanja, da bih dobio vizu na 3 meseca sa multi ulazom...vec imam jednu italijansku vizu na mesec dana sa jednim ulazom/izlazom?? ako neko zna foru kako da dobijem bilo koju sengen vizu na duzi period, 30 dana i vise sa multi ulaskom, neka pomogne, student sam????? :?

slusaj, napises u aplikaciji da hoces na 6 meseci, sa multi ulascima, i to je to...

ne vidim u cemu je problem..oni ako hoce, dace ti, ako nece, nece ti dati jer ne postoji nikakav razlog zasto bi ti u shengenu proveo toliko vremena vezano, a da nemas nameru da radis tamo...

ja sam tako isto uradio, isto sam student, i kad su me u nemackoj ambasadi pitali na osnovu cega trazim tako dugo, rekao sam da stalno putujem negde, ne samo u shengen, nego svuda po svetu, i da ne mogu stralno da placam tolike vize...dali su mi multi na godinu dana, a trazio sam na 8 meseci...

slusaj, napises u aplikaciji da hoces na 6 meseci, sa multi ulascima, i to je to...

ne vidim u cemu je problem..oni ako hoce, dace ti, ako nece, nece ti dati jer ne postoji nikakav razlog zasto bi ti u shengenu proveo toliko vremena vezano, a da nemas nameru da radis tamo...

ja sam tako isto uradio, isto sam student, i kad su me u nemackoj ambasadi pitali na osnovu cega trazim tako dugo, rekao sam da stalno putujem negde, ne samo u shengen, nego svuda po svetu, i da ne mogu stralno da placam tolike vize...dali su mi multi na godinu dana, a trazio sam na 8 meseci...

a sta si imao od viza pre toga?

evo kopi pejst iz topika koji sam otvorio kao visak :(

E ovako ...

Pitanje glasi:

Imam HU schengen, sa jednim ulaskom. Letim u Letoniju preko Praga, sa 6-satnom pauzom u Pragu. Da li mogu napustiti aerodrom u Pragu i vratiti se na let, tj. odem u Letoniju?

evo kopi pejst iz topika koji sam otvorio kao visak :(

E ovako ...

Pitanje glasi:

Imam HU schengen, sa jednim ulaskom. Letim u Letoniju preko Praga, sa 6-satnom pauzom u Pragu. Da li mogu napustiti aerodrom u Pragu i vratiti se na let, tj. odem u Letoniju?

evo kopi pejst odgovora ;)

naravno - prodjes pasosku kontrolu u pragu i od tada si u sengenu i nemas vise granice......mozes slobodno da napustis aerodrom a kada se vratis da se ukrcas na let procices samo sigurnosnu kontrolu opet ali ne i pasosku Wink

p.s. zasto pravis novu temu? imas vec postojecu o sengen vizama

da znam . nemacka me i brine. drug treba u oktobru da ide za nemacku a ima stari pasos. on je iz crne gore a tamo treba 45 dana za novi pasos.

ne treba 45...ko mu je to rekao. meni je juce drug dobio novi pasos 5 dana nakon predaje zahtjeva

koliko se secam glavna misija ove teme je da se pomocu pitanja i odgovora dodje do nekog  teksta sa svim objasnjenjima i foricama koji bi bio okacen na vidljivom mesu.

uovoj temi se nije lako snalaziti, treba ciati sve komentare kod kojih su neki poduzi, pitanja se ponavljaju i ima 15 strana komentara.

Da li ce se napraviti taj ultimativni tekst? Ja bih to uradio ali mislmi da nemam dovoljno iskustva u pisanju, a i vizu sam vadio samo dva puta (tj. drgui mi je vadio).

da znam . nemacka me i brine. drug treba u oktobru da ide za nemacku a ima stari pasos. on je iz crne gore a tamo treba 45 dana za novi pasos.

ne treba 45...ko mu je to rekao. meni je juce drug dobio novi pasos 5 dana nakon predaje zahtjeva

on mi je rekao. da li je tvoj drug  potegao neku vezu ili je regularno dobio pasos ?

objasnjenje za tih 45 dana je navodno to sto nemaju dovoljno formulara za  pasos pa cuvaju za najbitnije slucajeve

on mi je rekao. da li je tvoj drug  potegao neku vezu ili je regularno dobio pasos ?

objasnjenje za tih 45 dana je navodno to sto nemaju dovoljno formulara za  pasos pa cuvaju za najbitnije slucajeve

Regularno sve. MUP je skoro dobio kontigent novih obrazaca tako da je izdavanje sad redovno

nemoj da si naivan, nije prvi put da bošnjački mediji plasiraju najneverovatnije informacije koje štete republici Srbiji, i to baš u najnezgodnije vreme. Niti su političari u EU toliko zaludni da zbog te sitnice (ako je to uopšte tačno) odlože sednicu.

Najgori je pompezni Blic, ni njima nije prvi put da najraznoraznije neproverene informacije ovako lagano objavljuju.

Mogu samo da te drkaju u ambasadi kada budes vadila sledecu vizu zasto si isla ovamo,ili onamo,ali zemlje sengena moraju da te prime,to je i smisao toga. Ja sam sa Austrijskim isao u Pariz,Barselonu npr,i to bez problema,sa Madjarskom sada idem u Italiju,odande cu u Spaniju,pa u Portugal...

Pre par dana predali zahtev za izdavanje slovenacke vize, medjutim posle se setili da smo napravili malu gresku kad smo popunjavali.  :D

Naime, u polju gde pise "Molim za vizu na....dana" mi napisali 7, a sa druge strane datum ulaska u RS napisali 20.09. a datum izlaska 27.09. , dakle to je onda 8 dana !  :? Na rezervsciji hotela stoji 20-27 , kao i na osiguranju... Da li nas zbog te greske mogu smarati, ili nam mozda i ne izdati vizu ? Verujem da je pitanje mozda glupo, ali nemamo bas iskustva u pojedinacnom vadjenju sengena....

Guest
This topic is now closed to further replies.