Jump to content

Featured Replies

Ne bih da mracim, ali dogadjaji u poslednje vreme ne idu bas u prilog "belom".  Ja cu opet juriti neki multi u narednim mesecima, pa ako dospemo na listu, odlicno, ako ne... :102:

On 9/22/2009 at 11:53 AM, Born In The Run said:

zna li neko koliko su rigorozni meci za osiguranje? moram da platim 1200 din za 10 dana.moje iskustvo do sad je samo za italijanskim sengenima, a njima sam navikao da platim samo 2,3 dana bez obzira na koliko trazi vizu.

mislio san nemci, ne meci

On 9/22/2009 at 5:15 PM, Pretender said:

Ne bih da mracim, ali dogadjaji u poslednje vreme ne idu bas u prilog "belom".  Ja cu opet juriti neki multi u narednim mesecima, pa ako dospemo na listu, odlicno, ako ne... :102:

Ne bih ni ja da mrachim, ali mislim da sanse sad vise nema za beli sengen u skorije vreme. Daj Boze da gresim ,ali...
  On 9/22/2009 at 6:01 PM, ivanaste said:

Ne bih ni ja da mrachim, ali mislim da sanse sad vise nema za beli sengen u skorije vreme. Daj Boze da gresim ,ali...

zasto ? nisam u toku, mozete lli napisati zbog cega

Valjda misle zbog ovih desavanja... I ja imam takav osecaj,mada za sada,bez konkretnog razloga  :)

Bez obzira kako nama crno izgledali (a stvarno i jesu :() ovi dogadjaji od prethodnih desetak dana, oni ne mogu da uticu na celu pricu oko viza. Naravno, los imidz se zacas stvori i ostaje, ali na osnovu njega se ne donose neke bitne odluke, kao sto je ova koju svi tako zeljno ocekujemo.

Po meni, najevidentniji dokaz da je tamo negde gde treba "prelomljeno" je ukidanje viza sa izraelske strane, prema nama. Sigurno se oni ne bi zaletali i na svoju ruku donosili ovakve stvari.

Sad, mozda ja nisam u pravu. Samo, mislim da par losih stvari (koje nikako ne treba da se zaborave), ne mogu da skroz poremete jedan proces koji je vec u toku.

ljudi, moze li neko da mi objasni funkcionisanje ovog naseg sengena koji cemo da dobijemo.

dakle, to je neki sengen tipa C.

e sad, sta to znaci?

ja sam citao da je to dozvola da se bez vize udje u sengen zonu ali SAMO JEDNOM U 6 MESECI.

sto znaci, da ako hocu da idem, lupam u USA, sa aerodroma u Frankfurtu,

ja udjem u Nemacku, iskoristim taj jedan ulaz i izlaz u 6 meseci, a kada se vracam iz USA, posle npr mesec dana, opet preko frankfurta, treba mi viza za sengen, jer niej proslo 6 meseci?!

e sad, mzoda treba da budem srecan i zadovoljan i ovime, ali ipak sam jako radoznao, i pomalo mi je cudno sve to.

takodje, shvatam da cemo kada udjemo u sengen moci da idemo u rumuniju i bugarsku bez vize. pa se otvara sledece pitanje, da li sam ulaskom u Rumuniju iskoristo taj jedan ulazak u 6 meseci ili ne?

kakav je uopste status Rumunije u EU, kako su oni u EU, a ne u sengen zoni? oni ne mogu da putuju po EU bez vize???

takodje, ako cemo mi biti na tom sengenu C tipa, koji jos tipovi postoje, npr, koji status imaju hrvati? koja su iskustva drugih drzava, koliko im je trebalo da se 'unaprede' sa tog C tipa na sledeci(bolji)?

znam da je mnogo pitanja, mozda i ima odgovora na forumu, al ja sam citao i trazio, al nisam nasao... :/

poz!

On 9/23/2009 at 4:01 AM, Andrej013 said:

ljudi, moze li neko da mi objasni funkcionisanje ovog naseg sengena koji cemo da dobijemo.

dakle, to je neki sengen tipa C.

e sad, sta to znaci?

ja sam citao da je to dozvola da se bez vize udje u sengen zonu ali SAMO JEDNOM U 6 MESECI.

sto znaci, da ako hocu da idem, lupam u USA, sa aerodroma u Frankfurtu,

ja udjem u Nemacku, iskoristim taj jedan ulaz i izlaz u 6 meseci, a kada se vracam iz USA, posle npr mesec dana, opet preko frankfurta, treba mi viza za sengen, jer niej proslo 6 meseci?!

e sad, mzoda treba da budem srecan i zadovoljan i ovime, ali ipak sam jako radoznao, i pomalo mi je cudno sve to.

takodje, shvatam da cemo kada udjemo u sengen moci da idemo u rumuniju i bugarsku bez vize. pa se otvara sledece pitanje, da li sam ulaskom u Rumuniju iskoristo taj jedan ulazak u 6 meseci ili ne?

kakav je uopste status Rumunije u EU, kako su oni u EU, a ne u sengen zoni? oni ne mogu da putuju po EU bez vize???

takodje, ako cemo mi biti na tom sengenu C tipa, koji jos tipovi postoje, npr, koji status imaju hrvati? koja su iskustva drugih drzava, koliko im je trebalo da se 'unaprede' sa tog C tipa na sledeci(bolji)?

znam da je mnogo pitanja, mozda i ima odgovora na forumu, al ja sam citao i trazio, al nisam nasao... :/

poz!

E ovako, na srecu pobrkao si sve stvari, jer da je tako kao sto si napisao nikoga ne bi zanimala vijest o ukidanju viza.

Ako bog da, od prvog januara sledece godine drzavljani Crne Gore, Srbije i Makedonije ce moci da ulaze u drzave sengenskog sporazuma + Bugarska, Rumunija i Kipar bez viza uz dozvoljeni boravak do 90 dana tokom 6 mjeseci od dana ulaska. E sad da rasclanimo. Primjer:

Usao si 01.01.2010 u sengenski prostor. U tim drzavama mozes da boravis maksimalno 90 dana , tj do kraja marta i nakon toga moras napustiti te zemlje. E sad moras ostati van sengena narednih 90 dana, i odprilike pocetkom jula mozes opet da se vratis i da opet boravis tamo 90 dana.

Tehnicki gledano ukidaju se sengenske vize tipa A,B i C medjutim i dalje ce ti trebati D i D+C jer su to dugorocne vize.

@Andrej013

ne, imas multi ulaske, znaci mozes da udjes i izadjes koliko god puta hoces, ali zbir tvojih ostanaka u shengen zoni ne sme da predje 3 meseca u okviru 6 meseci...

to je postavljeno tako iz prostog razloga da ne bi ljudi ostajali tamo i radili...jer je 3 meseca ipak prekratak period da se zaposlis negde...

znaci, zato i postoji cela ta prica oko duzine ostanka..a briga njih da li ti usao 3 puta u shengen ili 30...

joj hvala vam ljudi!

citam neke komentare po novinama i osobe po kojima ni ne treba nikao putovati u 'djavolju uniju' ubedjuju onako prepotentko kako imas samo jedan ulazak i izlazak u 6 meseci. ja se smorio ziv i pola noci se vrtim po sajtovima, trazim zvanicno sta dobijamo, al se umorio od engleskog.

uf, znaci, bice sve u redu :)

pozdrav!

Imam jedno pitanje, nevezano za ovo gore, mada su i meni sad neke stvari jasnije, jbg ljudi šire svakojake dezinformacije i gluposti.

Elem, neka mi kaže neko ko je putovao avionom između zemalja Šengena, postoji li pasoška kontrola i kako to sve funkcioniše (udaraju li pečat u pasoš)? Pitam jer putujem sa mađarskom vizom koja traje 8 dana, iz Budimpešte u Pariz, gde ostajem 5 dana, pa se pitam da li mogu Francuzi da me izdrkavaju. Inače, ulazim prvo u Mađarsku, vozom.

andrej013

"kakav je uopste status Rumunije u EU, kako su oni u EU, a ne u sengen zoni? oni ne mogu da putuju po EU bez vize???"

Da oni putuju bez vize.

On 9/23/2009 at 9:41 AM, pedjalon said:

andrej013

"kakav je uopste status Rumunije u EU, kako su oni u EU, a ne u sengen zoni? oni ne mogu da putuju po EU bez vize???"

Da oni putuju bez vize.

Jedini Rumuni koji imaju pasos su oni koji idu u Srbiju  ;D

dobro vece svima (:

imam jedno lepo pitanje za ostale clanove i nadam se da ce neko od vas moci da mi odgovori (;

naime, uskoro mi istice sestomesecna sengen viza i planiram da apliciram za novu. interesuju me vasa iskustva vezana za sledece: kako konzulati gledaju na broj dana koji ste proveli u EU sa prethodnom vizom? definitivno nisam premasila dozvoljeni broj dana, medjutim iskoristila sam oko 3/4 dozvoljenog perioda pa me interesuje da li neko ima slicno iskustvo i da li mogu da ocekujem neke probleme prilikom aplikacije za sledecu vizu?

u pitanju je viza izdata u svrhu privatnih poseta.

unapred hvala svima na odgovorima (:

veoma sam voljna da sa ostalim clanovima podelim svoja dosadasnja iskustva sa Sengenima, so feel free (:

On 9/23/2009 at 7:09 PM, Annie.D said:

dobro vece svima (:

imam jedno lepo pitanje za ostale clanove i nadam se da ce neko od vas moci da mi odgovori (;

naime, uskoro mi istice sestomesecna sengen viza i planiram da apliciram za novu. interesuju me vasa iskustva vezana za sledece: kako konzulati gledaju na broj dana koji ste proveli u EU sa prethodnom vizom? definitivno nisam premasila dozvoljeni broj dana, medjutim iskoristila sam oko 3/4 dozvoljenog perioda pa me interesuje da li neko ima slicno iskustvo i da li mogu da ocekujem neke probleme prilikom aplikacije za sledecu vizu?

u pitanju je viza izdata u svrhu privatnih poseta.

unapred hvala svima na odgovorima (:

veoma sam voljna da sa ostalim clanovima podelim svoja dosadasnja iskustva sa Sengenima, so feel free (:

Pa ovako... Meni je svaki put proslo,s' tim da nikada nisam bas jednu za drugom trazio,i nisam provodio toliko vremena. E sad,ako si ti ispostovala njihove datume,onda ne bi trebala da imas problema...

Još jedno pitanje od mene, zbuniše me na jednom drugom, kudikamo neozbiljnijem, forumu, ali ajde da proverim. Naime, da li sa single entry mađarskom vizom na 10 dana (toliko tražim) mogu iz Pešte da skoknem do Pariza, vratim se posle par dana nazad i izađem iz Mađarske kući? Neki kažu, što mi je suludo, da mogu da odem, ali da ne mogu da se vratim istim putem jer bi to bio drugi ulazak u Mađarsku (iz Francuske), ali mi to nema smisla  :o. Zar taj single entry ne važi za ceo Šengen, a ne samo za zemlju čija je viza?!

Druze ti si u pravu. Ti fakticki kad udjes u Madjarsku usao si u jedinstven prostor od 25 + 3 drzava gdje granice nisu bitne za tebe.

I jedan savjet.... citaj pravi forum, a ne lupetanja kao sto su na tom forumu.

On 9/23/2009 at 10:39 PM, mashoni said:

I jedan savjet.... citaj pravi forum, a ne lupetanja kao sto su na tom forumu.

:hihi: :hihi:

@nvuketic

ako krenes od kelebije peske do pariza,neces videti ni jednog carinika,policajca,policijskog psa... A letovi unutar sengen zone se trtiraju kao domaci letovi,i nema kontrole. (ja ne znam odakle mi snage vise da ovo ponavljam  :bang: )

A jbg, ljudi svašta pričaju, a da pojma nemaju sa životom, znaš kako je, čuješ svašta sa više strana i onda se totalno izgubiš. Zato i dolazim ovde, u vas iskusne na ovom forumu imam poverenja  clap.gif' alt=':clap:'>.

On 9/23/2009 at 10:54 PM, Makaveli13 said:

:hihi: :hihi:

@nvuketic

ako krenes od kelebije peske do pariza,neces videti ni jednog carinika,policajca,policijskog psa... A letovi unutar sengen zone se trtiraju kao domaci letovi,i nema kontrole. (ja ne znam odakle mi snage vise da ovo ponavljam  :bang: )

A jebiga druže, izvini  :roll:

On 9/23/2009 at 10:54 PM, Makaveli13 said:

Ja ne znam odakle mi snage vise da ovo ponavljam  :bang:

Welcome in the club :fool:

A, sada imam i ispravku, nije 25+3, nego 22+3. Ima citavih pet zemalja EU koje nisu u Schengenu (IE, UK, RO, BG, CY), a onih plus 3 nisu u EU ali jesu u Schengenu (NO, IS, CH).

Inace, za pitanje u vezi sa istrosenim danima, zavisi od konzulata verovatno, ali ja sa Madjarima nisam primetio nikakvu razliku kada sam dosao sa prakticno potpuno iskoriscenim danima, i prakticno neiskoriscenom vizom. Uvek sam produzavao, odnosno vadio novu vizu, nekoliko dana pre nego sto mi stara istekne. Niko nije pravio pitanje.

Guest
This topic is now closed to further replies.