Jump to content

Featured Replies

@Rax

Nisam jos cuo da neko podmicuje konduktere kad ide do Budimpeste ili Zagreba, cak i da podmite nase, morace da kupuju kartu u vozu od hrvatskih ili madjarskih, pa ce ih to skuplje izaci nego neka od specijalnih ponuda. Sveukupno jako sam malo korupcije video u medjunarodnim i poslovnim vozovima. Par puta sam bio prinudjen da idem tim vozom od Novog Sada do Beograda i mito koji sam dao kondukteru me je izasao vise nego karta u putnickom, plus sto sam ga dosta dugo ubedjivao. Onaj koji zeli da podmiti ide putnickim, tako da ne vidim logiku u tvrdnji da se ovi medjunarodni vozovi ukidaju zato sto niko ne kupuje karte.

Sto se tice Zeleznica Srbije drago mi je da kupuju nove vozove i da se modernizuju, mozda  jednog dana kad se sve to zavrsi necemo citati vesti poput one od skora da su se putnici posmrzavali u vozu za Sofiju, ili situacije kao sto je bila kad su bili blokirani putevi od strane poljoprivrednika, a zeleznica se na sav glas hvalila kako ce da pojaca polaske bas iz tog razloga, a umesto da pojacaju polaske izmedju Novog Sada i Sombora (na tim putevima je inace na svakih 10km bila blokada) i otmu putnike autobusima, cak ni oni sinobusi koji su trebali da idu po redu voznje nisu saobracali. Tim sinobusom se inace vozim jako cesto, i nikad nisam podmitio konduktera, retko kad sam i video da je neko to uradio, sinobus je uvek pun, ali nekad saobraca, a nekad ne, i na njega se zaposlen covek ne moze osloniti. Sto sve implicira da u zeleznici ima mnogo vecih problema od podmitljivosti konduktera, tj mnogo veceg lopovluka.

@ludiprasinar

da, sa Keletija polaze.

@gosnshofershajbna

Podmićuju se kondukteri u međunarodnim vozovima bez problema u Srbiji, samo kad znaju da nema kontrole. Što se cene tiče, naravno da traže više nego u putničkom, ali u svakom slučaju manje nego što je cena za međunarodni. Da ne pričam ka Crnoj Gori...Po Mađarskoj i Hrvatskoj teško da se mogu podmititi kondukteri (mada može tu i tamo u Hrvatskoj), ali tu je uvek čika iz Nemanjine koji prodaje nekorišćene FIP legitimacije (koje su namenjene železničarima i članovima njihovih porodica za dž).

Nije svakako to najveći problem, ali opet neću zbog toga pljačkati kiosk pod izgovorom da se pljačkaju banke, ako me razumeš...

@ludiprasinar

da, sa Keletija polaze.

Osam sa Keleti p.u. i

dva sa Nyugati p.u.

Osam sa Keleti p.u. i

dva sa Nyugati p.u.

Ne polazi ni jedan sa Nyugatija, to je sa presedanjem na voz koji polazi sa Keletija.

...koji prodaje nekorišćene FIP legitimacije (koje su namenjene železničarima i članovima njihovih porodica za dž).

Jel su to one (bivse?) P-2,P-4 i P-6 legitimacije?

Ne, to nije nikakv P-x, to je FIP. Namenjeno je za besplatna putovanja železničara i njihovih porodica po zemljama članicama FIP. Oni to dobijaju jednom godišnje, ako se ne varam, a mnogi to ne iskoriste, pa ih neki lik iz ŽS-a diluje za novac i stavlja u svoj džep. Cene su se kretale oko 35 za manje i 60 eur za veće države. Važi 3 meseca i za to vreme možeš da čekiraš 4 polja. Svako polje važi 2 dana. Mislim da je sad poskupeo tarifu. Znam da ima vrlo dobar promet i da verovatno zaradi više nego većina putničkih blagajni u Srbiji.

Ljudi, nemojte da se lozite. Te karte vaze uz legitimaciju koju nemate.

Da, u Srbiji. U inostranstvu vaš potpis na karti i pasoš su dovoljni. Legitimacija u inostranstvu nema nikakvo značenje.

Istina je da retko traze ali je moguce da traze i legitimaciju i pasos kako bi proverili identitet. Rizik postoji pa sad ...

to je FIP. Namenjeno je za besplatna putovanja železničara i njihovih porodica po zemljama članicama FIP. Oni to dobijaju jednom godišnje, ako se ne varam, a mnogi to ne iskoriste, pa ih neki lik iz ŽS-a diluje za novac i stavlja u svoj džep. Cene su se kretale oko 35 za manje i 60 eur za veće države.

Malo mi je ovo nejasno. Da li on "valja" karte sa imenima zeleznicara koji ne iskoriste, kako kazes, ili stavlja na korice ime njegovog "klijenta"? I jos nesto. Ako ides npr. u Prag, trebaju ti tri karte, za Madjarsku, Slovacku i Cesku. Da li on sve to naplacuje ukupno 35 evra?

Ljudi, nemojte da se lozite. Te karte vaze uz legitimaciju koju nemate.

Da, u Srbiji. U inostranstvu vaš potpis na karti i pasoš su dovoljni. Legitimacija u inostranstvu nema nikakvo značenje.

Pa nije bas bez znacaja. Sa legitimacijom se moze kupiti neogranicen broj karata sa popustom od 50%. To naravno ne ide na vec snizene karte, promocije i sl. vec na redovnu voznu cenu. Ali i clanovi porodice imaju to isto. Mislim, supruznik i deca.

Ne, karte su nepopunjene, tj. bez imena, na korice se samo potpiše korisnik karte.

Cene koje sam napisao su po državi, dakle 35 x 3.

Kada si rekao legitimacija, mislio sam na legitimaciju ŽS. Ti si mislio na FIP legitimaciju (daje popust 50%), koja nije isto što i FIP karta (besplatna vožnja). Sa korišćenje jednog od ova dva, nije potrebno drugo.

I sta sad? Kad dam pare Cika kondukteru u vozu ukinuce vozove zbog mene, a kad dam Ciki iz Nemanjine onda ce ŽS napraviti brze pruge?  :?

evo, opet da vam se javi legalista i  na ovoj temi :)))) i mamahaker je takodje u pravu, manje je zlo dati kondukteru u vozu nego ovima iz nemanjine. kad bi poceli da ih prijavljujemo.......ali, nam da necete i znam da necete prijavljivari ni lekare, kao ni carinike,...i posle se cudimo sto nam je ovako, sve su to sitnice, ali nam se sve te sitnice polako lupaju o glavu. npr: ne dajem mito nikad i zato prodjem ko bos po trnju zahvaljujuci onima koji su navikli da sve probleme resavaju podmicivanjem...izbacite me sad sa foruma, nije me briga, znate i vi u sebi negde da sam u pravu, ali mitomanija nam je dosla kao genetski kod i pozeljan vid resavanja problema.

@hekata....mislim da ti je moj stav jasan,ali isto znam da su na*ebali svi oni koji su prijavili mito: Naplatne rampe,Institut u Kamenici......ja se ne stidim kad se pogledam u ogledalo ni malo....a imam puno godina da bih menjala svet...to je posao za vas mladje. Ja sam svoj posao zavrsila time sto sam pravilno vaspitala svoje dete u najgorim vremenima.Od mene dovoljno. A sigurno su to  uradili i tvoji roditelji. Na zalost,nedovoljno za bolji svet. I ja sam besna kad se osvrnem oko sebe,ali ja vise snage nemam, a bila sam vrlo buntovna.Moja deviza je bila:NECU LJUBITI SVINJU U DUPE, MAKAR NIKADA NE JELA ČVARAKA! I platila veliku cenu....

A tebi samo mogu da poslajem  :tt:

@hekata....mislim da ti je moj stav jasan,ali isto znam da su na*ebali svi oni koji su prijavili mito: Naplatne rampe,Institut u Kamenici......ja se ne stidim kad se pogledam u ogledalo ni malo....a imam puno godina da bih menjala svet...to je posao za vas mladje. Ja sam svoj posao zavrsila time sto sam pravilno vaspitala svoje dete u najgorim vremenima.Od mene dovoljno. A sigurno su to  uradili i tvoji roditelji. Na zalost,nedovoljno za bolji svet. I ja sam besna kad se osvrnem oko sebe,ali ja vise snage nemam, a bila sam vrlo buntovna.Moja deviza je bila:NECU LJUBITI SVINJU U DUPE, MAKAR NIKADA NE JELA ČVARAKA! I platila veliku cenu....

A tebi samo mogu da poslajem  :tt:

Potpuno se slazem sa tobom. Ja sam bio SFRJ vojnik tj. dete socijalizma. Ali sada je drugi sistem u kojem vaze druge vrednosti. Da bismo opstali moramo se prilagoditi. Meni, priznajem, ide malo teze. I placam cenu.  serenade

Ti si mislio na FIP legitimaciju (daje popust 50%), koja nije isto što i FIP karta (besplatna vožnja). Sa korišćenje jednog od ova dva, nije potrebno drugo.

Besplatna FIP karta se izdaje na osnovu legitimacije. Na legitimaciji je samo ime i prezime i overava se svake godine. Nema slike. Nesto slicno kao zdravstvene knjizice. Nemaju sliku i vaze uz licnu kartu. I kao sto ti niko ne trazi licnu kartu kod lekara tako ne traze FIP legitimaciju u vozu. Ali ako se desi ..  zvizhd

hekata je potpuno u pravu clap. U redu je izmuvati za kartu u Luvru ili minhenskoj Pinakoteci ili inim evropskim muzejima sa pokradenim blagom iz celog sveta, ali u nasoj zemlji podmicivanjem drugih praznite svoje dzepove.

Zato sto ne platite kartu ŽS platu nece dobiti radnik u ŽS, pa ce onda RS naštampati pare da nadoknadi neisplaćene zarade, zbog toga ce budžet da poraste, a onda će uzeti još jedan kredit  i....

Mamahaker, ako ovo pročita tvoje dete i ono će usvojiti takav način razmišljanja, a to onda nije dobro vaspitanje.

I ja mnogo volim čvarke, (više od čokolade ), ali plaćam cenu.

Besplatna FIP karta se izdaje na osnovu legitimacije. Na legitimaciji je samo ime i prezime i overava se svake godine. Nema slike. Nesto slicno kao zdravstvene knjizice. Nemaju sliku i vaze uz licnu kartu. I kao sto ti niko ne trazi licnu kartu kod lekara tako ne traze FIP legitimaciju u vozu. Ali ako se desi ..  zvizhd

U praksi ne traži niko, znam ljude koji su celu Evropu tako proputovali. Ako imaš FIP kartu to na papiru podrazumeva da imaš i FIP legitimaciju, i kondukteru je karta dovoljna.

Potpuno se slazem sa tobom. Ja sam bio SFRJ vojnik tj. dete socijalizma. Ali sada je drugi sistem u kojem vaze druge vrednosti. Da bismo opstali moramo se prilagoditi. Meni, priznajem, ide malo teze. I placam cenu.  serenade

To je najveća greška u razmišljanju. Onaj ko popusti pred masom je i sam masa.