Jump to content

Featured Replies

Polazivsi od ovog:

Redovna cena povratne karte je 17,50 EUR ma kad god kupljena. Cena karte u jednom smeru i povratne je ista.

Dakle,cena u jednom pravcu 17,50 evra.

Cena povratne karte 17,50 evra.

Iz toga sledi...?

Koliki je popust na povratnu kartu (u "%" ili u evrima,svejedno)?:)

Prosto je, za povratnu kartu (puna cena) bi platio 35eur. Sa popustom, povratnu kartu ces platiti 17.5eur - odnosno 50% jeftinije. Nadam se da je sada jasnije. :)

Međunarodnim ugovorima su propisani popusti koji se odobravaju na određenim relacijama u železničkom saobraćaju. Kada se određuje popust na određenu povratnu kartu u 100% slučajeva (u Evropi) se govori o popustu na sabranu cenu odlaska i povratka, pa tako npr:

cena karte u jednom smeru 10 EUR

popust na povratnu kartu (odlazak i povratak) 60%

dakle cena povratne karte (10+10)x0.4= 8 EUR

ovde dolazimo do zaključka da je cena povratne karte 8 EUR, a karte u jednom smeru 10 EUR, međutim čak iako tražiš kartu u jednom smeru (cena 10 EUR) blagajnik će ti prodati povratnu kartu (za odlazak i povratak) jer je cena manja (8 EUR)

iz ovoga po tvojoj logici izlazi da je popust na deo karte u povratku 120%, ali to u izračunu cene nije relevantno jer se popust dogovara uvek na sabranu cenu odlaska i povratka

konkretno, ovakav slučaj gde je 60% popust je na relaciji HR-HU

nadam se da je sad jasnije.

pozz

Aha...nisam znao da se tako racuna popust,tj. cena pri kupovini povratnih karata.

Bilo mi je logicno da se na cenu karte u jednom smeru dodaje i cena karte sa popustom za povratnu kartu.A ne da se taj popust primenjuje i na cenu karte u jednom smeru (u slucaju da se uzima povratna).

OK,sad je jasno.

• 2 weeks later...

Da li je neko ovih dana putovao "Avalom" (dnevni voz Bg-BP-Prag)???? Jutros nisam videla češke vagone,nego samo srbijanske!!!!???? :? Ako su ih ukinuli ima da se zagadim u ovim nasim!

Da li je neko ovih dana putovao "Avalom" (dnevni voz Bg-BP-Prag)???? Jutros nisam videla češke vagone,nego samo srbijanske!!!!???? :? Ako su ih ukinuli ima da se zagadim u ovim nasim!

Imaš jedan mađarski, jedan srpski i jedan češki vagon 2. razreda, od čega je samo češki sa kupeima, ponekad i lošiji od srpskog i mađarskog (često stavljaju onaj sa 8 sedišta po kupeu), a ponekad stavi najnoviji koji ima i stočić u kupeu i utičnice za struju. Srpski i mađarski su sa sedištima kao u autobusu. A šta fali našem vagonu? Taj što ide na Avalu je dobar.

Pa fali, zato sto,kad sam ja isla,uvek su bili oni prljavi najgori (osim 1 razreda koji je dobar)....ali ja jutros ne videh ni jedan ceski( prozor iz kuhinje mi gleda na prugu) ...ceski su su crveni ili zeleni i jasno se vidi oznaka zeleznice...nego su bili samo, iza vagon restorana, onaj za biciklove, dva JŽ i moskovski!

A česki su bili oni sa kupeima,6 sedista i bili su mnogo bolji od nasih. I uvek je radila leti klima, zimi grejanje. Tako sam ja bar ja"ubola" kad sam isla...a idem 3-4 puta godisnje! Sad nisam bila od novembra!

Do decembra su išla 3 češka, sad ide samo 1. Tačnije idu 4 češka, od čega 3 idu Avalom samo od Praga do Budimpešte i onda se obrnutom Avalom vraćaju za Prag (ne idu do Beograda), a dodaje se jedan mađarski koji ide Beograd - Budimpešta i obrnuto. Totalno su ga iskomplikovali, a u vozu je za praznike bila velika gužva, naročito što su ukinuli "Ivu Andrića".

Pa jbg. to znaci da,kad se budem vracala iz Bratislave ( a udjem u ceski vagon),moram da se prebacim u drugi kad dodjem u BP...???? Katastrofa...jos ako bude guzva,a bice, jer ce biti Uskrs katolicki....lepote!!!! Hvala na ovom info o vagonima...nisam znala!!!

Pa jbg. to znaci da,kad se budem vracala iz Bratislave ( a udjem u ceski vagon),moram da se prebacim u drugi kad dodjem u BP...???? Katastrofa...jos ako bude guzva,a bice, jer ce biti Uskrs katolicki....lepote!!!! Hvala na ovom info o vagonima...nisam znala!!!

Ako ideš iz Bratislave uđi u 3. vagon (češki) ili 4. (srpski), oni idu do Beograda (pogledaj na vratima uvek piše relacija na kojoj vagon saobraća).

Pozdrav svima!

Pratim vas već par godina, tako da vi meni niste novi, iako ja vama jesam.

Imaću par pitanja za ljude sa ovog topika.

Krajem aprila idem sa devojkom na vikend u Berlin. Letimo iz Budimšešte EasyJetom. Do Budimpešte ćemo vozom.

Ono što me kopka je koliko mogućnosti imamo da vidimo malo i Budimpeštu? Kažete da se vozom stiže rano ujutru, a nama chek in na terminalu br.2 traje od 12-13:20. Da li za tih 6-7 sati može da se ode do centra da se malo prošeta i razgleda grad. Pitam, zato jer još nisam bio u Budimpešti, a šteta je da budemo u gradu i vreme provedemo tako što ćemo se razvlačiti po aerodromu.

Šta biste vi uradili i šta savetujete? Ne interesuju nas nikakvi spa i šoping centri, interesuje nas da malo prošetamo, nekom budimpeštanskom Knez Mihailovom i Kalemegdanom. :)

Mozes, bez brige. Metroom od zeljeznicke odes do centra do Deak Ferenz ter-a, odatle ti je blizu Vorosmarty ter-a, prosetaj malo Vaci ulicom, pa obalom Dunava do Lancanog mosta (Szechenyi lanchid), pa do bazilike sv. Istvana i zatim do Parlamenta.

Mozes, bez brige. Metroom od zeljeznicke odes do centra do Deak Ferenz ter-a, odatle ti je blizu Vorosmarty ter-a, prosetaj malo Vaci ulicom, pa obalom Dunava do Lancanog mosta (Szechenyi lanchid), pa do bazilike sv. Istvana i zatim do Parlamenta.

Super. Hvala Ela.

Je l' može neko preciznije informacije, kojim linijama da idemo? I da li nam se isplati da uzmemo dnevne karte na železničkoj, ili je isplativije kupiti pojedinačne? Kada se vraćamo, da li da idemo do železničke ili ima nešto direktnije iz centra do terminala 2?

Od Keleti zeljeznice ides do Deak Ferenc ter-a (crvena linija, izlazis na trecoj stanici), za to ti treba jedna karta (single ticket 350 HUF). Ovo sto sam navela po gradu sve mozes obici pjeske.

Parlament je na Kossuth ter-u, pa crvenom  linijom ides do Deak F. ter-a (jedna stanica), tu presjedas na plavu, pravac Kobanya-Kispest i ides do kraja linije. Onda hvatas autobus 200E kojim takodje ides do zadnje stanice - aerodroma.

http://www.budapestinfo.org/images/metromap.jpg

Za to ti je potrebna jedna transfer ticket, koja kosta 530 HUF.

Moras je ponistiti dva puta, kada udjes u meto i kada udjes u autobus (prilikom mjenjanja linija metroa ne treba).

http://www.bkv.hu/en/single_tickets

Hvala ljudi, verujem da ćemo se snaći uz ova uputstva.

Da li nam se isplati da kupimo ovo odmah na železničkoj i da ne razmišljamo dalje?:

One-day travel card (Budapest 24 órás jegy): Valid for 24 hours after purchase (not only on the day of purchase - a new rule introduced in January 2009). Valid also on MÁV trains and suburban yellow Volán buses HUF 1650.

Samo ne racunaj na 6-7sati...imaces realno ne vise od 4-5h, ali ti je i to uz metro dovoljno da vidis odredjene znamenitosti...

Prvo sastavi sebi neki plan sta bi obilazio i kako, da li vise volis lagano da setas ili bi malo ubrzao tempo da obidjes sto vise...Ako planiras obici samo ono sto sam navela, nema potrebe za jednodnevnom kartom, one dvije (single ticket ili short section ticket for up to 3 stops + transfer ticket) izadju skoro duplo jeftinije od jednodnevne.

Ako planiras malo vise trcati kroz Budimpestu i obici mozda Budu ili Hosok tere sa Vajdahunjad zamkom - onda ti se vise isplati jednodnevna.

Generalno, ja bih se za to vrijeme drzala onog sto sam navela.

Radije lagano, da se oseti atmosfera grada, posmatraju ljudi... A dnevna karta mi je pala na pamet, jer onda ne moram da razmišljam koju vrstu karte za šta treba da koristim ili gde da je otkucavam, a takođe mogu i da menjam plan i improvizujem tokom šetnje. Razmisliću još o tome.

• 2 weeks later...

sadaa vozovi idu po normalnom redu,nema vise nikakvih radova na prugama? ja bi isla u maju,onim jutarnjim za budimpestu.

sadaa vozovi idu po normalnom redu,nema vise nikakvih radova na prugama? ja bi isla u maju,onim jutarnjim za budimpestu.

Znas kako ...sve je relativno...ja sam isla krajem marta....Osim, 40 minutnog stajanja u Novom Sadu, zbog kvara lokomotive i jednosatnog stajanja u Kelebiji,gde je otkacen srbijanski vagon prve klase (i ostao na drugom koloseku) zbog sverca ( a nerviralo se jaaaaako nase osoblje zbog toga....ko je mogao TO da javi?????), sve je bilo OK....Tako da ipak stigosmo u BP sa "samo" sat kasnjenja! Ali to je VALJDA samo po nekad!

a nadam se da taj jedan put necu bit baksuz.od 3 do 7imam fore do leta.i valda cu se snac metroom haha to je meni ko labirint