Jump to content

Featured Replies

Posted

E, ljudi pomagajte!

Idem s drustvom na Trenchtown, bicemo tamo od cet do nedelje, a necu za prvi maj da jedem tunjevinu ili pastetu! Svi mi govore da oni rucni frizideri ne mogu dugo da hlade, posto se led otopi, jel, pa me interesuje kako da odrzavamo meso tokom svog tog vremena.  :?

Ko pomogne, ima poklon konzervu tunjevine na planinarenju :kamp:

A koliko dugo treba da odrzis to meso? Fora je da zamrznuto mesto uvijes u debeo sloj novinske hartije, tako mu mozes odrzati stanje "zamrznuca", cak i bez tih plasticnih posudica sa rashladnom tecnoscu. No ako imas rucni frizider i puno tih posudica sanse su ti vece da mesto ostane duze smrznuto. Dakle prvo u hartiju, pa sa puno tih posudila zaledjenog sadrzaja u rucni frizider. A i kada se potpuno otopi tokom noci moze da prezivi jer se spusti tempertura, a i sutra ga malo intenzivnije peces i to je to.

ako budes imao problem, onda me pronadji na trenchu tamo negde i daj mi vishak mesa, spreman sam da ti pomognem, samo da se meso ne pokvari.

eto, problem naizgled tezak, a resenje lako.

• Author

A koliko dugo treba da odrzis to meso? Fora je da zamrznuto mesto uvijes u debeo sloj novinske hartije, tako mu mozes odrzati stanje "zamrznuca", cak i bez tih plasticnih posudica sa rashladnom tecnoscu. No ako imas rucni frizider i puno tih posudica sanse su ti vece da mesto ostane duze smrznuto. Dakle prvo u hartiju, pa sa puno tih posudila zaledjenog sadrzaja u rucni frizider. A i kada se potpuno otopi tokom noci moze da prezivi jer se spusti tempertura, a i sutra ga malo intenzivnije peces i to je to.

Pa sad, to traje cet, pet, sub, a jescemo nekoliko puta dnevno svaki dan, dok ne nestane mesa. Dobar savet....svidja mi se:D

Nego Marko, samo navrati na meso ako budes gladan.

- Pečeno meso zatopljeno u duboku svinjsku mast može dugo da izdrži.

- Možeš da iskopaš rupu u zemlji (što dublja, to bolja), staviš frižider torbu u nju, preko ide deblji sloj paprati, a oko rupe 2-3 puta dnevno natapaš vodom (nemoj da štediš). Naravno, sve to mora da je u debeloj hladovini. Ja ostajem na kampovanju i po mesec dana i na tu foru održavamo namirnice sveže, skoro kao u frižideru.

- Postoji fora i sa NPK veštačkim đubrivom, kojim se postiže efekat zamrzivača (zahteva posebnu proceduru), ali sumljam da ti se isplati da vučeš džak od 50 kila za par dana kampovanja :)

- A možete da ponesete roštilj meso koje spremite i smažete prva dva dana, poterate živo prase/jagnje koje trećeg dana na licu mesta zakoljete, uredite ispečete i pojedete ostalih dana, naravno, ukoliko ste dovoljno "afričke mačke" za takvu akciju

Zaboravih da kažem: Kad vam se svo meso definitivno odledi, ono što niste spremili i pojeli odmah, to odimite na licu mesta, a dimljeno meso uz minimum uslova za čuvanje dugo može biti upotrebljivo...

a mozete i svaki dan da kupujete sveze u mesari na Palicu.

Ja cu verovatno biti u tom periodu kod mojih u Subotici i svracacu do Etno kampa svakodnevno, da obidjem drugare, pa ako se ne snadjete drugacije mogu ja deo da strpam u zamrzivac pa vam donesem kada vam zatreba.

Predlazem da ponesete jagnjetinu zvizhd  :angel:

Samo da znate, u kamp ne mozete da unesete hranu, barem je tako bilo proshlih godina, a ne verujem da su ove menjali, bilo je neke povoljne klope kuvane u onoj kafanici u kampu, palic je reeeeelativno blizu, pa kombinujte...

• Author

Da, cuo sam i ja da je bilo cimanja oko hrane, tako da moramo iskombinovati nesto. Da ne ispadne mi ponesemo meso, a ne daju nam da ga unesemo :bang:

Postoji i fora sa potokom. Ako imate neki potok u blizini sa po obicaju ledenom vodom stavite meso u plasticnu kesu, dobro zavezete, zakacite za vrpcu, i bacite u vodu, naravno drugi kraj za nesto pricvrstite da vam meso ne zavrsi negde daleko.  :D