Jump to content

Featured Replies

On 4/21/2017 at 9:20 PM, mima7 said:

Piše da je udaljeno 6 km od centra Bg, a javni prijevoz je odmah ispred.

Jeste, ima vise linija autobusa koje vode u sam centar grada. 43, 95, 96 itd. Dobro je povezano do centra Beograda.

Hvala puno na informaciji! Znam da nije baš u direktnoj vezi s temom, ali me zanima gdje se može dobro pojesti - srpska kuhinja, roštiljčići i te stvari - za malu lovu. Znači, ne zanimaju me restorani za turiste, nego oni gdje domaći fino klopaju :smile:. Ako ima što povoljno u centru ili možda u blizini našeg smještaja, super, a ako nema, snaći ćemo se. Samo da je povoljno i dobro. Hvala unaprijed!

Ako zelite dobro da klopate u Beogradu i probate srpsku kuhinju onda morate u restoran. Tu gde ćete vi da budete smešteni je Zrenjaninski put glavni, prometan put.  Na Zrenjaninskom putu ima jako dosta kafana, restorana, brze roštiljske hrane na kioscima.  Tu jedu mahom lokalci, putnici prolaznici i namernici.  Par puta sam sedio po tim lokalnim restoranima davno beše. Najbolje da pitate tu gde ćete da spavate. Oni će vam sve objasniti i preporučiti kafane i restorane ili kioske sa brzom hranom.  Moj savet da probate"Karađorđevu šniclu" pravi srpski specijalitet. Na Zrenjaninskom putu ima jedna kafana zove se Bitolj http://kafanabitolj.rs/  bacite pogled ima roštilja. Pitajte za cene ako vam se uklapa, a ako ne, onda je tu brza hrana koja je povoljnija u cenama. U suštini Zrenjaninski put je pun kafana, restorana, krčmi, malih prodavnica itd. Nema brige za hranu.

Što se tiče centra grada šetajući se centrom nabasaćete na brzu hranu, klasika pljeskavice, ćevapi, kobaje  to je jeftinija varijanta ako vam je restoran skup.  Centar je dosta širok, zadjite sporednim ulicama uvek se nešto zanimljivo nađe za klopati.. U centru grada imate etno  restoran" Zavicaj"u ulici Gavrila Pincipa 77, isto srpska kuhinja prava. Tu je i ćevabzinica kod "Cice". Skadarlija je klasicna turisticka zona prošetajte ali to je skuplja varijanta.

Ako vam još nešto treba slobodni pitajte. Prevoz je super povezan, nema presedanja direktno dolazite autobusom u centar grada. Svako dobro vam želim u Beogradu. Napišite posle utiske pozz

Beskrajna vam hvala na ovim informacijama! Gledala sam i na internetu neke preporuke (restoran Rada, restoran Trem, Dunavska priča, Gurman, konoba Akustik, Mamma mia, roštilj Stepin vajat...). Ima toga dosta, ali eto, kad ne poznaš, nemaš pojma kamo bi zavio :wink: Nećemo biti prvi put u Bg, ali ovaj put smo htjeli baš probati ono što domaći preporučuju, nešto dobro, a nije nužno da svatko za to zna, posebno ne turisti. Ne mislimo baš škrtariti, nismo u Bg svaki dan, ali ipak se ne bismo razbacivali bez potrebe, ako se isto dobro može pojesti i za manje love (luksuz nam uopće nije bitan, ali čistoća jest). U svakom slučaju mislim da po gradu ne bismo išli autom. Budući da moramo i do Novog Beograda, vjerujem da su i za tamo veze dobre i da nam auto za vožnju gradom ne treba.

Da,bas kao sto easy rider rece u Bitolju je fina klopa,to je stara kafana u nasem kraju,samo autobusom 43 necete moci do vaseg smestaja jer on skrece pre za naselje Kotez.Do vaseg smestaja stizu autobusi 95,96 iz centra grada i 101,104,105,106,107 sa Omladinskog stadiona koji se nalazi odmah posle Pancevackog mosta u gradu, pa odatle mozete birati dosta linija za druge delove grada.U BG-u je prevoz vrlo dobro povezan tako da se svuda stize relativno brzo..Konkretno za Novi Beograd posto napisaste da mozda budete isli,idu linije 95,16,74 sve zavisi gde treba da idete mada su sve blizu vasem smestaju.

Ja konkretno,kada sam par puta koristio prevoz do Brankovog mosta,sa stanice kod Bitolj kafane sam stizao za nekih 20-25 minuta sto znaci da ste u centru za npr. 15-20 minuta.Ima i u Borci do koje stizete autobusom 95,96 (predzadnje stanice) kafe La'Gano gde je hrana bas dobra,a cene su vrlo prihvatljive.

Konkretno,kada dolazite do smestaja iz grada,racunajuci stanice posle Pancevackog mosta,vi bi trebali na 6-tu da sidjete i onda da se vratite nekih30-40 metara i tu ste.
Taksi od centra(nocna ili ranojutarnja :-) tarifa )do Bitolja je oko 700 dinara ovo je od tvrdjave Kalemegdan.

Vi ste divni ljudi, koliko ste mi informacija dali. Puno vam hvala! Ako može još jedno pitanje: imam neku kartu BusPlus, jer smo bili prije 3 godine u Bg (imam onu varijantu karte što se puni). Zanima me je li ta karta još vrijedi i mogu li je napuniti na kisoku ili je sad neki drugi sistem?

Ako je ona plasticna,trebalo bi da vazi jos,nisam siguran.Stanje kredita i vaznost kartice mozete proveriti na bilo kojoj trafici,naravno mozete i ocitati i vise karata na jednoj kartici.Znaci dve ili cak do 5 osoba (nisam siguran bas) se moze voziti uz pomoc jedne kartice.

Opet,ja ne koristim bas cesto javni prevoz,najcesce za par stanica,a i iskreno ne kucam cesto karte.

Edited by WorldCitizen

Ispod Pančevačkog mosta nalazi se konoba "Kod Goce i Renata", jedno zaista vrhunsko mesto. Tu dolazimo mi domicilni stanovnici kad zelimo da se sklonimo od gradske dzungle,. Predivan pogled sa velikom terasom na pogledom u Dunav i most sve to u prirdnom ambijentu.. Ako volite da odmarate uz reku onda je to dobro mesto za opuštenciju. Hrana izvrsna od ribe do roštilja.

Hvala puno, WorldCitizen i easy rider! Da, plastična je karta, ali pitat ću na kiosku, to nije problem, samo da znam da je još uvijek isti sistem. Pogledala sam na internetu konobu "Kod Goce i Renata", baš lijepo izgleda i mislim da ćemo to mjesto svakako posjetiti. Jako mi se sviđa, bar na slikama :smile: 

Da,da bas taj.Mi se cesto salimo da samo oni koji ne gledaju vesti i ne citaju o njemu,naprave gresku i skoce bas tu. :-)

Inace pre je bio malo jaci sa cenama u odnosu na druge restorane sa ribljim specijalitetima,mada nisam bio tamo bas dugo,tako da nisam upucen u trenutno stanje.
Pored njega imate i restoran Dunavski pirat,a jos malo napred i malu galeriju i ujedno i mesto gde se skupljaju umetnici raznih profila.

Evo i moj mali doprinos za nefensi varijantu. Dobri cevapi su u cevabdzinici "Drama", odmah iza Narodnog pozorista, mislim da je Brace Jugovic ulica. I ljudi koji rade su bili bas prijatni prosle godine kad sam bio. Dobar burek i peciva su u pekari Trpkovic, na Slaviji, Nemanjina 32. Dok sam ziveo u BGu, uvek se cekalo u redu za burek, verujem da je i dalje tako. Za neki vecernji izlazak na skromno i pristojno mesto, da se popije poneko pice, vikendom i uz zivu muziku, pojedu neke palacinke, pica ili slicno, predlazem Akademiju 28, takodje u Nemanjinoj. Pogledajte repertoar na njihovom sajtu. Obavezno idite na Adu Ciganliju, setajte, uzivajte, ili iznajmite bicikle i provozajte neki krug. Ako resite da peske obidjete krug (oko 8km), napravite pauzu u poslednjem kaficu sa desne strane, simbolicno se zove "Na kraj sveta". Verovatno da ima i boljih mesta, stvar je ukusa, ali, taj je nekako najdalji i najizolovaniji. Posle kad produzite i predjete na Makisku stranu, pa kad se opet umorite, odaberite vec neki koji vam se svidi i uzivajte u zalasku sunca. Ja sam ranije praktikovao da vozim bicikl od Ade pa sve do 25.maja, ponekad i da pesacim po nekim delovima, ali, tamo je sad valjda gradiliste, pa mozda nije preporucljivo. Ali, verujem da je Donji Kalemegdan "prohodan" za pesake, pa mozete prosetati barem od pristanista do 25. maja. Tu je sada valjda i jedno od glavnih urbanih jezgara za "blejanje" i izlaske, pa ako vam je suvise fensi, samo lepo prodjite pored. Svojevremeno sam par puta isao na pice u restoran Bella Vista, na samoj obali i stvarno je bela vista ("lep pogled"), narocito uz zalazak sunca. Ima i drugih lokala kad se ide ka Sportskom centru "25. maj" ("Milan Gale Muskatirovic"), pa mozete odabrati koji vam se svidi. A onda se uspentrajte gore na Kalemegdan, ima uredjena staza, i svratite u crkvu Svete Petke i crkvu Ruzica, male su i lepe za videti. Skoknite i na Novi Beograd, prosetajte Zemunskim kejom i probajte da nadjete put do Gardosa, pa uzivajte u pogledu odande. U blizini, ako uspete da se snadjete, ima neki vagon restoran Balkan ekspres, zanimljivo mesto da odete na pice ili hranu i uzivate u pogledu na Dunav. Stvarno ne znam kakve su cene hrane i pica sad, ali sigurno nije preterano skupo za otici barem na pice.

Edited by Dragance

Pozdrav mima7,

Od Ade Ciganlije do 25. maja i dalje postoji biciklisticka staza koja prolazi kroz gradiliste Beograda na vodi. Mozda zvuci neprohodno, nije. Zapravo je veoma interesantno videti kako se gradi jedan novi deo Beograda za koji kazu da ce biti novi centar grada. Pored voznje biciklom mozete i da prosetate novom obalom jako je lepo sredjeno, tu su i  kafici a i nove terase iznad reke gde moze da se sedne i uziva u zalasku sunca.

Sto se klope tice, preporucujem kafanu Čedić http://www.cedic.co.rs/kafana/index.php Lokalci je obozavaju. Hrana je prava domaca srpska, cene povoljne, porcije ogromne. Ona je na pola sata voznje gradskim prevozom od centra grada a nekih 10 min od Ade Ciganlije. Ukoliko se odlucite za njih, preporucujem da se najavite dan ranije zbog mesta, kafana je puna i vikendom u vreme rucka je lutrija ubosti mesto.

Jos jedna dobra kafana u blizini je http://www.staratresnja.com/ odlicna klopa! Tu preporucujem rostilj pre svega. Obimne porcije i veoma ukusne.

Na trasi biciklisticke staze iz pravca Ade ka Dorcolu imate restoran http://www.restoran-stenka.com/  i http://www.bellavistarestoran.com/    

koji ima odlicnu riblju corbu i super pogled na usce Save i Dunav.

Veliki pozdrav svima! Beskrajna vam hvala na ovim opisima i preporukama! Baš htjedoh napisati da me, naravno, ne zanima samo klopa, nego bismo rado i vidjeli puno toga, a dobila sam evo odgovore na sve. Iako o tome što se ima za vidjeti ima i na internetu dosta, pa sam si već napravila popis:smile: . Ali kad hodaš i gledao, onda i ogladniš, e za to već trebaju preporuke, jer nije svejedno kamo ćeš se uputiti. Posebna vam hvala na ovim restirančićima za koje kažete da ih posjećuju domaći, jer to nas uvijek najviše i zanima. Mislili smo malo i okolicu Beograda pogledati, možda i još koji grad, ali par dana je premalo za sve. Razlog više da dođemo opet :smile: 

• 2 weeks later...

Još jedan pozdrav (nakon povratka iz Beograda). Najprije, hvala svima na prijedlozima i sugestijama. Nekoliko dana premalo je da bi se sve vidjelo u tom lijepom gradu. Prošetali smo Kalemegdanom i užim centrom, bili i na Novom Beogradu i šetali uz Dunav te popili kavu u jednom restorančiću na brodu, posjetili Hram Svetog Save (veličanstveno je, a kako će tek izgledati kad obnova glavne kupole bude završena!), također smo autobusom prošli kroz Beograd (panoramska vožnja), posjetili Kuću cveća i muzej i sreli susretljive i drage ljude. Hvala i njima! Što se klope tiče, bili smo na ćevapima u Drami, pa na jednom privatnom ručku a najjednostavnije nam je bilo, nakon obilaska grada, večerati u hotelu. Da, promijenili smo smještaj drugi dan. Istina, Konoba Stara Planina je cjenovno vrlo povoljan smještaj, soba ima sve što treba i vlastitu kupaonicu. Kao informacija za sve koji možda namjeravaju tamo ići, u sobi nema ormara. Ali okolica (dvorište) djeluje upravo deprimirajuće. Pa i to bi čovjek preživio, nisi tamo čitav dan. Ali bila je jedna grupa gostiju - doslovno u 6 sati ujutro glasna glazba, vježbaju nam pred vratima i jednostavno mi nije padalo na pamet da mi strani ljudi pokvare odmor. Pa smo odjavili smještaj i otišli u hotel Elegance u blizini. Imali smo sreću, jer smo našli slobodnu sobu. Nešto sasvim drugo. Simpatičan hotel, dobili smo sobu u standard dijelu po cijeni od 42 EUR/sobi (postoje i sobe u ekonomik dijelu za 33 EUR/sobi), uključen i dobar doručak. Osoblje ljubazno, zaista smo se osjećali skroz domaće. I još jedan detalj, jer se to rijetko nalazi. Doručak od 6 do 11 sati, a sobe na dan odlaska trebaš isprazniti tek do 12. sati. Tako da je sve skupa bilo skroz ležerno i opuštajuće. Zaista lijepi prvomajski praznici! Pozdrav svim Beograđanima!