Jump to content

Featured Replies

Ne treba zapostaviti ni Balkan, "sagan dolme" u Sarajevu

Sogan dolmu ;)

• 1 month later...

Meni je jedno od otkrovenja u Americi bio Rib Eye Steak.

Debelo parce govedjeg, masnijeg, mesa na rostilju.

Jednostavno i ukusno.

Ono sto me interesuje je kako se Rib Eye zove kod nas?

Bas sam razmisljao da ga pazarim i bacim na rostilj, ali dzaba kada ne znam koje je to parce mesa. A ne mogu da nadjem ni na netu.

Pomagajte. Ogladn'o sam!

Pauflek?

Nikada čuo!

Hvala beep beep.

Moraću da se konsultujem sa poznatim mesarom Šickom sa Dušanovačke pijace, da vidimo da li on zna da reši ovu zagonetku.

Moje gastronomsko otkrovenje je Chivito al plato. Najukusnije nešto što sam jeo još od Mekdonaldsa.

U pitanju je urugvajsko jelo.

To je marinirani Rib Eye (pauflek), pa preko američka slanina, isprženi luk i ostalo povrce, pa na vrh svega toga- jaje na oko!

Sve je ovo dijetalno, bez brige ljudi.

A ima i interesantna priča iza Chivita.

Naime, neka gospođa je naručila Chivito (što u bukvalnom prevodu znači- jare).

A gazda nije imao jare, pa joj je smućkao sve ovo... i ispade sve kao bog!

Priča je živa istina, rekao mi je Huan iz Montevidea.

Moje gastronomsko otkrovenje je Chivito al plato. Najukusnije nešto što sam jeo još od Mekdonaldsa.

U pitanju je urugvajsko jelo.

A ima i interesantna priča iza Chivita.

Naime, neka gospođa je naručila Chivito (što u bukvalnom prevodu znači- jare).

A gazda nije imao jare, pa joj je smućkao sve ovo... i ispade sve kao bog!

Chivitli na tanjiru  :eat:

:hihi:

U Kambodži sam otkrio lok-lak, goveđe kockice u nekoj vrsti paradajz sosa, sa dodatkom sosa od bibera, limunovog đusa i soli. Fenomenalno! Najbolje je što se začini mogu naći i u Evropi tako da ću moći da ga pravim i kad se vratim kući. Evo recepta ako neko želi da proba: http://www.epicurious.com/recipes/member/views/CAMBODIAN-LOK-LAK-50012663

Onaj sos od bibera je veoma bitan, on daje poseban ukus.

U Vijetnamu je dobar i najobičniji pho, tj. supa sa testom i govedinom/piletinom/pačetinom. U Sajgonu sam na jednom ćošku jeo pho sa pačetinom, a posle sam se vratio još 5 puta, pošto je to jedno najbolje jelo koje sam jeo u Vijetnamu. Nažalost ne može se napraviti kod nas, pošto puno sastojaka mora da bude sveže i ne može se kupiti u prodavnici u suhom formatu (a kod nas se ne može naći uopšte).

• 3 weeks later...

Novopazarski cevapi i mantije; Sarajevski Zeljovi cevapi; pita na Igmanu; iskender, kumpir, vafle, imam bajdili u Turskoj; kuskus u Tunisu; saher torta u Becu, zarbo i strudle u Budimpesti...ne mogu vise, ide mi voda na usta... :eat:

ako se neko zadesi u Lincu otici u mongolski resotran...ne znam tacnu adresu al tu je u pesackoj zoni, ima znak da se popne na sprat...

Tonkatsu omiljeni sos iz Japana koji se pravi od povrca i voca sto mu daje kiselkasto-slatkasti ukus; obicno se sipa na mesinu, ali za nas vegetarijance preporucljivo uz pohovani sir ili bilo kakvo vegetarijansko meso:

zqb-30130b_1z.jpg

Nastar, indonezanski kolacici sa punjenjem od ananasa, fino slatki - slatki ali ne previse, kad krenes da grickas ne mozes da stanes a cini ti se da si malo pojeo posto su maleni:

Kue%20Nastar.jpg

Tom ka, omiljena tajlandska supa od kokosovog mleka, zacinjeno sa lemongrass, savrsen kiselkasto-slatkasti ukus:

TomKa116-1692.JPG

Vegetable thali, indijsko vegetarijansko jelo `za sve pare`, 3-5 vrsta karija, naan palacinka pozeljno sa istopljenim sirom filovano iznutra, pirinac sa ljutim zacinima i dezert nesto kao baklava, samo u obliku mekse loptice; obavezan je i jogurt  :):

Gujarati%20Thali.gif

`Autenticna` australijska hrana (oksimoron posto takvo nesto ne postoji sa izuzetkom mesa lokalnih zivotinja koje nikada nije postalo sastavni deo ishrane nakon kolonizacije), vegetarijanski burger u domacoj izvedbi Burger Kinga koji se ovde zove Hungry Jack`s:

image_veggieburger.jpg

Arepas kolumbijske palacinke od kukuruznog brasna sa sirom, ultra-slana kombinacija:

DSC02733.JPG

Tajvanska vegetarijanska pachetina, decko drugarice moje devojke koji je ultra mesozder se odusevio tajvanskim veggie specijalitetima i sada radije kupuje vegetarijansku verziju; inace Tajvancima kapa dole za sve vrste vegetarijanskih mesa:

5847550990_408d861eb8.jpg

@noskich nisam previse upucena, sta znaci vegetarijansko meso, vegetarijanska pacetina... ?

Nema nista lepse od vrucih belemskih kolaca u pekari Belem. Mogu da pojedem koliko novcanik moze da izdrzi.  ;D

@noskich nisam previse upucena, sta znaci vegetarijansko meso, vegetarijanska pacetina... ?

Znaci da izgleda kao meso, po mnogima ima ukus kao meso (ja ne znam da ti kazem posto se ne secam ukusa mesa), a napravljeno je od soje, pecuraka i ostalih sastojaka od povrca i zacina.

http://en.wikipedia.org/wiki/Meat_analogue

Jednostavno i ukusno.

Bas sam razmisljao da ga pazarim i bacim na rostilj, ali dzaba kada ne znam koje je to parce mesa. A ne mogu da nadjem ni na netu.

Pomagajte. Ogladn'o sam!

kod nas taj nacin rasecanja mesa i nije toliko popularan koliko jeste u Americi i Britaniji. Svejedno rec je o rozbratni, koja se kod nas sece uglavnom sa koskom, i nije toliko masna, jer masnoca ostaje na rebrima. svejedno mozes traziti od mesara da ti sa rozbratne skine kosku, i isece debele stekove, i pitaj ga za deo blizi ramsteku, jer je kvalitetniji, a opet gornji deo rozbratne blizi vratu je masniji, pa se odluci. neki mesari kod nas i skidaju kosku ali nije sigurno.

kad je peces, trebalo bi je malo marinirati ali nije obavezno, vreo tiganj ili rostilj, po 1-2 sa obe strane i jednom okreces meso. nemoj da prepeces

Jednostavno i ukusno.

Pomagajte. Ogladn'o sam!

kod nas taj nacin rasecanja mesa i nije toliko popularan koliko jeste u Americi i Britaniji. Svejedno rec je o rozbratni, koja se kod nas sece uglavnom sa koskom, i nije toliko masna, jer masnoca ostaje na rebrima. svejedno mozes traziti od mesara da ti sa rozbratne skine kosku, i isece debele stekove, i pitaj ga za deo blizi ramsteku, jer je kvalitetniji, a opet gornji deo rozbratne blizi vratu je masniji, pa se odluci. neki mesari kod nas i skidaju kosku ali nije sigurno.

kad je peces, trebalo bi je malo marinirati ali nije obavezno, vreo tiganj ili rostilj, po 1-2 sa obe strane i jednom okreces meso. nemoj da prepeces

Hvala Vlado!

Moraću da bacim rib eye na roštilj uskoro.

Da li da se stavi u marinadu nekoliko sati ili ceo dan?

Meni se sviđa američka kuhinja.

Preporučio bih i Buffalo Burger, od mesa bizona. Sjajna stvar!

Kao i Jack Daniel's supu sa lukom i sirom.

Evo kako izgleda:

http://www.flickr.com/photos/stubiebrother/850413153/

so, malo secera, malo senfa, crni luk na kolutove izmedju snicli (stekova), i ostavis dan dva moze i duze nije problem.

postoji i marinada isto gore navedeno plus ulje da ogrezne. tu savetujem da stavis stekove u neku malu posudu, tj da sto manje ulja koristis

kasnije kad peces, samo skines marinadu, tj luk, ne valja sad ovaj isti luk da se koristi.

ah ne ne pominji mi pasteis de nata iz pekare belem....pojela sam samo jedan, na svu srecu...toliko mi je to bilo masno da...a nisam bas od onih koji vole sve light

moram da se slozim.. stvarno ima boljih po pastelarijama po gradu. Mada bi bas bila lepa ta pekara kad se ne bi toliko turista guralo u nju..

Inace u Lisabonu sam se navukao na kombinaciju: puzici, zapeceni tost i mini pivo (0,2 l za 0,70 €, pa repete; jer mrzim kad se veliko pivo leti ugreje..:))

Ima ih u svakoj kafani koja drzi do sebe..

I probajte voce! Breskve, sljive, sve te neke normalne stvari koje nikome ne bi palo na pamet da kupuje bas tamo.. Vredi..

moram da se slozim.. stvarno ima boljih po pastelarijama po gradu. Mada bi bas bila lepa ta pekara kad se ne bi toliko turista guralo u nju..

Inace u Lisabonu sam se navukao na kombinaciju: puzici, zapeceni tost i mini pivo (0,2 l za 0,70 €, pa repete; jer mrzim kad se veliko pivo leti ugreje..:))

Ima ih u svakoj kafani koja drzi do sebe..

I probajte voce! Breskve, sljive, sve te neke normalne stvari koje nikome ne bi palo na pamet da kupuje bas tamo.. Vredi..

Uh, ja se necu sloziti za pasteis :) Mislim da su sve jednako masne, samo sto su ove u Belemu uvek vruce pa je ta masnoca vidljiva. Ovako kad se ohlade, to se ne vidi, ali i dalje se oseti.

Sto se voca tice u Portugalu, nekako mi je uvek bilo ukusnije voce u Srbiji... Ovde mi cesto sve ima isti ukusa :(

naravno ukusi su ukusi, ali smo se slozili da su pasteis masne :)) kad to kaze neko ko je rodjen u srbiji, onda su zaista masne :)))