Jump to content

Featured Replies

Ima i danas cokolada sa cilijem.

Ima, a bilo je i ranije, bilo je a ima je i sada i u Meksiku, ja samo rekoh da ta topla cokolada, nalik pudingu ne sadrzi cili.

E sad moram da idem da spremim jednu, onako malo gorcu - moj recept, sa cimetom, muskatnim orascicem i kardamomom. Probajte :)

Naravno, kad` mogu da svratim ;D

Kad god hoces :)  Samo, ponestaje mi ovog nekog kvalitetnog kakaa iz Madjarske, a s Alevinim ne valja. Moram naci neki dobar.

ponestaje mi ovog nekog kvalitetnog kakaa iz Madjarske

Mislis li na onaj u tamnoj kutiji sa nekom macom? Mozemo zamoliti Pedju 9koji se tako ljubazno nudi) ili Voju da to donesu iz Madje, sve zavisi koji ce prvi tamo , odnosno odatle...

Ej jeste! Ima macku na pakovanju! Moj je doduse bio u nekoj povecoj kesici. Ako nekom nije cimanje, nek mi donese koliko moze, keshiracu :)

• 2 weeks later...

evo pomenucu nekoliko gastronomskih otkrovenja, koja sam probao unazad jedno 10-ak godina ;D, a da ni u snovima ne mogu da se nadju u srbiji, pa ako idete u te zemlje, obavezno probajte, necete pogresiti :)

u australiji sam jeo meso kengura, emu-a i krokodila, i ovo poslednje je stvarno vrh ;)

na tajlandu moram da pomenem nezaobilazni pad thai, ali onako kako ga prave u severnim, ne juznim provincijama, sa malo vise fish sauce-a heheheh

u spaniji pice horchata( cita se bez h  :D), koje dolazi iz okoline valensije, i pravi se od badema...

peru je moram da priznam, jedan do vrhova svetske gastornomije, pomenuo bi peruanske churos ( stapici od testa) punjene karamelom mmmm, kao i ceviche, jelo od zive ribe, prelivene limunovim sokom i jos nekim stvarcicama...ovih jela ima i u drugim delovima hispanskog sveta, ali su peruanski neprevazidjeni..

zivi amazonski crvi iz ploda drveta krap (na indijanskim se tako kaze, ne znam zvanicni naziv hehe), su nesto sto mora da se proba, ako idete u amazon, extra su ukusni, kao i piranja,na moje iznenadjenje.

i za kraj, da pomenem japanski rostilj tepinjaki, to meso, kad se napravi, je toliko mekano da se i bukvalno topi u ustma, uopste ne morate da ga zvacete  klanj::

a da, od pica moram da pomenem kava( ili ava), ako vas put nanese na havaje....ali najbolja je ona sa Big Island-a.....jedino ne sme da se mesa sa alkoholom, to vam nece cak u baru ni dozvoliti, dovoljno je tripy i bez toga hehehe

• 2 weeks later...

Ja sam prošle nedelje u Istanbulu saznao da se sutlijaš na turskom kaže sutliač (sut - mleko, sutli - sa mlekom, ač - jelo) i da je neverovatno ukusan. Malo je drugačiji nego kod nas, ali ne bih umeo da definišem šta je to drugačije. U svakom slučaju, još jedna korisna reč, pored "pirinč" i "pilav" :)

Jedan off topic, ali kad se pominju turske reci vec, da kazem da je meni najsmesnije bilo kad sam video da na muskim wc-ima pise "Baya" ;D

• 3 months later...

u juznoj americi imaju obicaj sluzenja jednog specijalnog jela na dan mrtvih-dia de los muertos, 2. novembra....to je jedno pice zvano colada morada, pravi se od raznog bobicastog voca, izuzetno je jako i gusto, i mnogo ukusno, a usta su vam crna bukvalno ceo dan posto ga popijete...sluzi se zajedno sa jako simpaticnim hlebchicima napravljenim u obliku dece- guaguas de pan

jos jedno jelo koje nikako da zaboravim su male palacinke koje sam jeo na cape cod-u u masacusetsu, one su tamo lokalni specijalitet...sluze se sa slatkim od jagoda, i sve bi bilo potpuno normalno, da se  testo za palacinke ne pravi od 6 jaja!, slatke pavlake ,secera, i ekstrakta badema( naravno, ide i brasno), i to za kolicinu dovoljnu za 10 palacinaca ( duplo manjih od normalne velicine palacinki kakve pravimo kod kuce )...vrh :eat:

• 3 months later...

1.

Japanci jedu vrlo malo masnoće i imaju manje srčanih udara od Amerikanaca i Engleza.

2.

Meksikanci jedu puno masnoće i imaju manje srčanih udara od Amerikanaca i Engleza.

3..

Kinezi piju vrlo malo crnog vina i imaju manje srčanih udara od Amerikanaca i Engleza.

4.

Francuzi i Italijani piju puno crnog vina i imaju manje srčanih udara od Amerikanaca i Engleza.

5.

Nemci piju puno piva i jedu puno masnih kobasica i imaju manje srčanih udara od Amerikanaca i Engleza.

ZAKLJUČAK:

Jedite i pijte šta hoćete, samo nemojte govoriti engleski - izgleda da to ubija!

:P

• 3 months later...

Ja sam prošle nedelje u Istanbulu saznao da se sutlijaš na turskom kaže sutliač (sut - mleko, sutli - sa mlekom, ač - jelo) i da je neverovatno ukusan. Malo je drugačiji nego kod nas, ali ne bih umeo da definišem šta je to drugačije. U svakom slučaju, još jedna korisna reč, pored "pirinč" i "pilav" :)

Turcizmi su i pogaca, i djuvec, i tursija (u stvari tursiju su pozajmili uz arapskog)...i mnogo sta sta vezano za hranu. :)

A sto se tice gastronomskih carolija, posebno su mi se dopali, i jos uvek mi se dopadaju:

- mansaf - arapski specijalitet od mesa pirinca, karakteristican za Siriju i Jordan

- birjani - varijacija na temu, slican je mansafu, ali priprema se za vise zacina, dodeje se i suseno voce, inace je u pitanju indijski specijalitet ali se dosta jede u zemljama Arapskog zaliva pa su ga Arapi prisvojili.

- samose ili sabuse, indijsko punjeno pecivo

- turski djuvec bez mesa

- tajlandska tom kai kai supa :eat:

Pogača nije turcizam, to smo mi njima uvalili  ;D

Doduše, nije ni da smo izmislili reč, to je iz italijanskog, mislim da se piše ''focaccia'' iliti ''fokača''.

Srbalji su slabo jeli 'leba u to vreme.....

• 3 months later...

A Grci kazu Bugaca (Μπουγατσα - ako dobro pamtim)! Tako da nisam siguran ko je od koga preuzeo famoznu pogacu :)

Grci kažu svašta što je mene uspelo da iznenadi.  :D

Uključujući i ''riblja tsorba'', ali ne za jelo, nego za situaciju u kojoj je sve izmešano  ;D

Ako njih pitaš, nema reči u srpskom koja nije ili grčkog ili turskog porekla, tako da se vrlo iznenade kad shvate da je neka reč putovala u drugom pravcu. A ima ih, samo  :shh:

za sad  u secanju mi ostao restoran na Aljasci....mongolska kuhinja(bar oni tako kazu, u Mongoliji jos bio nisam)...imas rafu sa svezom klopom, nakupis sta hoce i onda ti to lik zgotovi na nekoj ogromnoj zeljeznoj oplati....

• 6 months later...

Čitajući tekst "turski voz" gosn. sofersajbne, i ostavljajući komentar, setio sam se jednog gastronomskog otkrovenja upravo iz turskog voza. Pišmanije! Neka vrsta alve u vidu vlakana.

Prodavci idu od kupea do kupea i viču "pišmaaaanije, pišmaaaanijeeee...." :)

Evo i fotke pišmanija, mljac!

Ja sam se pre neki dan setio ovog tvog posta u turskom vozu, dok je čovek prolazio kroz voz i isto to vikao i prodavao :) pišmaaaanije, pišmaaanije.....  ;D

• 1 month later...

Shuva - govedina koja se uvalja u zacine, zatim obmota palminim liscem, i onda pece ispod zemlje dvadeset cetiri sata!  :)

Edited by Ena

• 1 year later...

Aj malo da oživimo temu:

Salata od hobotnice u nekakvoj vrsti kiselog mleka

Tokio, pre 14 godina; od tada tragam za tim receptom i bezuspešno objašnjavam svim Japancima i niko nije čuo za to..

Kineska "Stogodišnja jaja"

Pačija jaja fermentisana nekoliko meseci u mešavini pepela, soja sosa i crnog čaja; dobiju konzistenciju tvrdo kuvanih jaja, žumance dobije braon boju a belance providno crnu, kao da gledate kroz tamne naočare; dobro se slaže uz salatu od tofua i mladog luka. Može da se dobije u većim evropskim gradovima na mestima gde se hrane kineski biznismeni (npr. onaj restoran "9 zmajeva" blizu Trga Heroja u Pešti)  uglavnom ne stoji u jelovniku nego mora da se zatraži

Poljski "Žurek", čorba od raži, sa krompirom, pavlakom, kobasicom i jajima. Zaliješ sa par votaka i baš te briga što je -20 C

u istu kategoriju spadaju i Litvanski "Cepelini", gigantske slane gomboce punjene slaninom i pavlakom. (sva sreća pa ne idem često u te krajeve..)

Još jedan od bizarno zvučećih specijaliteta  je turski "tavuk gögsü" mlečni puding sa kuvanim belim mesom.. Zapravo ima iznenađujuće "normalan" ukus, jedino je zamisao malo bljak..

Zatim pužići i tost u Portugalu, savršeno meze uz ono "mini" pivo (max. 1€ za 2 dl, stalno dobijaš repete i stalno je hladno)

Dopala mi se i fora u Tel Avivu, prave neki "california" sushi umotan u šnite slatkog krompira (umesto u kavijar ili susam)

Takodje Tel Aviv, specijalitet Jemenskih emigranata; neko lisnato testo koje se jede sa pasiranim paradajzom; jezivo dobrog ukusa, http://en.wikipedia.org/wiki/Jachnun

Ne treba zapostaviti ni Balkan, "sagan dolme" u Sarajevu, "filija" u Đakovici, onda dimljeni plavi patlidžani, koji se jedu i u Rumuniji i Bugarskoj mada sam ih ja prvi put probao u Atini i od tada ne mogu da ih zaboravim..