Posted April 28, 200915 yr Vidim da je Born In The Run na topicu London pomenuo da se svercovao par puta u prevozu pa mi je palo na pamet da bi bilo korisno da napisemo iskustva i mogucnosti svecovanja i u drugim gradovima. Ja se, recimo, u Budimpesti uvek svercujem u tramvajima, busevima, ali NIKAD u metrou jer od onih njihovih kontrolora nema gorih lesinara na svetu. Nekoliko puta sam se svercovala u metrou u Parizu, ali me je jednom uhvatila kontrola, i buduci da sam zurila na avion morala sam da im posle jedno 20 minuta kuknjave platim 20 evra kaznu. Bili su to neki ogromni nabildovani crnci kontrolori. Moze da se plati i karticom kakvo olaksanje U Portu vidim da ljudi non stop overavaju te karte za metro ali nikad u zivotu tamo kontrolu nisam videla. Tacnije, na svakoj stanici imate neka uniformisana lica ali oni nista ne rade, samo stoje. Eto, to je cega sam se trenutno setila. A vi?
April 28, 200915 yr Ja sam u Rusiji više puta video zanimljiv metod ulaska u metro. Zatrčiš se i preskočiš onu rampu, i onda otrčiš dalje. Uniformisani čovek obično dune u pištaljku, ali ne uradi ništa, jer - šta će? Ne kažem da bih i sam probao tako nešto, deluje kao da zahteva popriličnu atletsku spremnost
April 28, 200915 yr mislim da svako pravi sopstveni stil u svercovanju po Moskovskom metrou. Neki ga preskoce, neki se pribiju uz osobu koja prolazi ispred njih, a neki rukom zaklone svetlosni zrak i prodju dok jos uvek drze ruku preko lasera (Automat reaguje tek kada se ponovo uspostavi kontakt ) .... treba biti kreativan, sigurno ima jos mnogo nachina za prodju. A sto se tice uniformisanih lica, cesto ne reaguju, ali ako si u dometu znaju da potkace metlom. Meni je iteresantno sto je svim automatima defoult-ni polozaj sa slobodnim prolazom, a zatvaraju se tek kada "pogresis" - SVE JE SLOBODNO I DOSTUPNO, AL TI SLEDI KAZNA AKO VRDAS. Inace je jako bolno kada te automat opici po kolenima...
April 28, 200915 yr E to je istina, za taj bolni deo... Tipično ruski pristup U petrogradskom metrou, recimo, na vratima za ulazak u podzemlje piše "pridrži vrata". Ako ih pustiš, ogromna teška vrata spljeskaju onog ko ulazi iza tebe. Ako ih onaj ispred tebe pusti, spljeskaju tebe.
April 28, 200915 yr svercovao sam se i u moskovskom metrou i trolama i autobusima..takodje u moskvi..oni njihovi aparati sto se npr prolazi kad kupis kartu kod vozaca uopste nije tesko zeznuti..kad kreme neko da prolazi pri kraju samo zadrzis preckicu i vratis da bi ti mogao da predjes...posto imam dugacke noge..to sam i preskakao
April 28, 200915 yr Vozio sam se metroom u Atini, Budimpesti, Becu i Rimu, doduse na po 2-3 dana, ali nikad nisam video kontrolore! Osim u Budimpesti, gde stoje njih 3-4ica i proveravaju karte na ulazu, ali to nisu oni klasicni kao ovi nasi u vozilima GSPa. Tamo sam se i jedini put svercovao u metrou, jer smo dosli iz Beca i nismo imali forinte, a menjacnice nisu radile jer je bilo oko 10-11 uvece. Tih na ulazu tada nije bilo, stojali su malo sa strane, tako da smo elegantno prosli pored njih U ostalim pomenutim gradovima je relativno lakse svercovati se, jer samo postoji onaj automat kroz koji provuces kartu, kojeg mozes preskociti, ma da mi to nikad i nije palo na pamet.
April 28, 200915 yr U Atini nikad nisam video kontrolu, a i Grci mi kažu da ih nema. Ponekad, retko, može se desiti da dođu na platformu gde se čeka metro, ali u tramvajima, trolama i busevima - nikad. U Solunu ih ima, i izgledaju isto kao oni u Novom Sadu - bezobrazno-agresivni.
April 28, 200915 yr Evo i mene. Ja se u GSP Beograd zvanicno svercujem od 1 Marta 2005. Pre dva meseca sam kupio kartu za 42 dinara i jos je nisam otkucao, belezio sam svaku voznju sa jednom reckom u svesci i za sad dosao do podatka da se sa njom vozim oko 1500 puta, jer prevoz menjam oko 20-30 puta dnevno, cesto izlazim sa posla do klijenata itd. Na tih 1500 voznji u Bg od februara do danas, imao sam 17 kontrola, i uvek sam se izvlacio sa pricom.(Invalid, Vozac nema karte, nema da mi vrati kusur od 1000 din...) A imam i medjunarodno iskustvo. Zagreb, Budimpesta, Sofija, Skopje, i samo jednom u Istanbulu. Tamo je jako tesko za sverc. 8 Karta u ZG je bila 8kn, to mi nije padalo na pamet da kupim.1 eur=7,4kn.
April 28, 200915 yr Istanbul, dani oko Nove godine (2006. na 2007.). Vozio sam se autobusom ka Taksimu. Negde na stanici kod Kapali čaršije, posle nekoliko Turaka koji su regularno *beepnuli* (za neupućene, poništili svoju kartu na čip aparatu), uđoše i dve blajhane plavuše, sa dve, tri poveće kese. Prođoše pored vozača kao pored pravog turskog groblja i instaliraše svoje pozicije negde na sredini autobusa. Vozač se okrenuo ka njima i nešto im je rekao. Pošto ga nisu konstatovale, nastavio je da ih žustro zove narednih pola minuta. Jedna od njih se malo uzvrpoljila, no druga, verovatno iskusnija, reče joj da ne brine i da će *ovaj da se smiri*. Ta kratka rečenica mi je zaparala uši, pošto je bila izgovorena na srpskom, BG akcenat. Kako je vozač nastavio da bude uporan i da ih, sada povišenim glasom, zove da dođu kod njega i kupe karte (po njegovoj gestikulaciji je tako izgledalo), autobus je stajao. Ostali putnici su postajali zbog toga nervozniji. Međutim, flegmatičnija od njih dve se i dalje nije obazirala. Bila je 100% u onom glupom opušteno iritirajućem stavu. Kada je vozač konačno video sa kim ima posla, ustao je sa svog mesta, došao do njih, i izbacio ih napolje. Kada je, posle toga, autobus krenuo, primetio sam da su ljudi komentarisali celu situaciju, onako sa nipodaštavanjem u gestikulacijama i pogledima. Beogradske junakinje su bez ikakvog blama ostale na stanici, čekajući novi autobus, gde će opet pokušati sa istom forom. Bez obzira što i ja volim da se švercujem kada god to mogu, ipak je u tih minut, možda dva, ostala neka nelagoda, blaga gorčina, što sa ove dve osobe delim isto državljanstvo i boju pasoša
April 28, 200915 yr Meni je hobi da se svercujem po evropskim gradovima. Nezgodni su oni trozubci, njih treba prihvatiti , pre nego "krcnu", jer onda nema prolaza. U Parizu u centru u vecernjim casovima posle 21 pustaju da udjes bez karte, samo pridjes i zamolis a nekad ne treba ni to samo tupavo stojis pored ulaza i gledas u njega i puste te. U holandiji imaju neke trake na kojoj je 10-tak karata, za jednu voznju ti treba najmanje 2 a ako je malo duza voznja onda onda 3,4 ili vise. Ja sam redovno ponistavao po 2 li cak jednu a vozio se za 5 ili 6 karata.
April 28, 200915 yr Možda bi trebalo da napomenem da se ja nikad ne švercujem, jednostavno zato što mi se ne isplati da za tako sitne pare razmišljam hoće li me neko uhvatiti, ili da nekim gorilama objašnjavam zašto nisam kupio kartu. Na kraju krajeva, ako mi je potrebno više novca nego što ga imam, radiću više, pa ću ga zaraditi, a ako je vožnja autobusom iznad mojih finansijskih mogućnosti, ići ću peške. Generalno mi se ne dopada taj sitničarsko-pilićarski duh švercovanja u autobusu. Što je više pilićarskih mozgova u nekoj zemlji, što je više ljudi spremnih da gledaju druge ljude u oči i lažu da bi uštedeli neki dinar, to je ta zemlja gora za život. Naravno, postoji i druga strana medalje, a to je da ljudi tako razmišljaju zato što u zemlji generalno nema dovoljno para, pa moraju da se snalaze. Ali generalno mislim da bi za sve bilo bolje da taj problem rešavamo povećanjem količine rada, a ne usavršavanjem sposobnosti za laganje. Pa se posle čudimo kako političari lažu i kradu Naravno, to je samo moje mišljenje, a svako radi onako kako misli. Al to je kao kad izbegavaš da platiš drumarinu, a posle psuješ što ti je točak uleteo u rupu na putu, koja je možda baš od tih para trebalo da se zakrpi
April 28, 200915 yr Na tih 1500 voznji u Bg od februara do danas, imao sam 17 kontrola, i uvek sam se izvlacio sa pricom.(Invalid, Vozac nema karte, nema da mi vrati kusur od 1000 din...) Sto invalid, reci da si akademik, oni isto ne placaju
April 28, 200915 yr Švercovanje je eufemizam za kradju (usluge). Da li se neko na ovom sajtu hvalio za kradju robe po prodavnicama i takvu "uštedu" putnih troškova? Začudilo me je da se neki hvale svojim kradjama (po inostranstvu ili kod kuće svejedno) i da na to (osim Lazara, blago) niko ne reaguje. Bar mogu reći da su mi prethodni postovi zvučali žalosno i bedno ali ne baš iznenadjujuće kad bolje razmislim. A još se neko hvali kako to radi iz hobija!? Asocijalno ponašanje, stil "za mene to ne važi", nedostatak svesti o društvu, zajednici, pravima i obavezama, posledicama... jeste da su odlike ovdašnjeg mentaliteta ali zar da preovladjuje kod putnika koji su valjda videli i nešto drugačije!? Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba.
April 28, 200915 yr Možda bi trebalo da napomenem da se ja nikad ne švercujem, jednostavno zato što mi se ne isplati da za tako sitne pare razmišljam hoće li me neko uhvatiti, ili da nekim gorilama objašnjavam zašto nisam kupio kartu. Na kraju krajeva, ako mi je potrebno više novca nego što ga imam, radiću više....... Apsolutno se ne slazem. Prvo nisu sitne pare ja sam proslo leto ustedeo sigurno 50 evra na svercovanje u gradskim prevozima po evropi.2 puta sam se svercovao u vozu sa devojkom to je jos nekih 50 evra. Ja sam student i da sam razmisljao "sta je u okviru mojih finansijskih moci" sigurno ne bi proveo 3 meseca putujuci po Evropi vec bi otisao na 2 nedelje u Crnu Goru. Neki moji prijatelji smatraju da je "pilicarski" to sto sam stopirao. I tu su se ustedele silne pare A to da cu raditi vise ako mi treba vise para je smesan argument u srbiji. Rekoh da sam student al da sam i zavrsio fax - posla nema za lekare.
April 28, 200915 yr Ako kreneš da kradeš i po samoposlugama (dakle robu a ne samo usluge) "uštedećeš" još više Ponavljam: Švercovanje je eufemizam za kradju (usluge). Da li se neko na ovom sajtu hvalio za kradju robe po prodavnicama i takvu "uštedu" putnih troškova? Začudilo me je da se neki hvale svojim kradjama (po inostranstvu ili kod kuće svejedno) i da na to (osim Lazara, blago) niko ne reaguje. Bar mogu reći da su mi prethodni postovi zvučali žalosno i bedno ali ne baš iznenadjujuće kad bolje razmislim. A još se neko hvali kako to radi iz hobija!? Asocijalno ponašanje, stil "za mene to ne važi", nedostatak svesti o društvu, zajednici, pravima i obavezama, posledicama... jeste da su odlike ovdašnjeg mentaliteta ali zar da preovladjuje kod putnika koji su valjda videli i nešto drugačije!? Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba.
April 28, 200915 yr Lucija , lucija da li si citala Robina Huda. To je samo uzimanje od bogatih i davanje siromasnima. Inace nisam krao vec polovicno placao. Kupovali smo po jednu kartu na koju je ulazila moja devojka a ja uletao za njom.
April 28, 200915 yr Ako kreneš da kradeš i po samoposlugama (dakle robu a ne samo usluge) "uštedećeš" još više To ne bih nikad uradio i ne smatram da to moze da se poredi sa svercovanjem.
April 28, 200915 yr Prvo nisu sitne pare ja sam proslo leto ustedeo sigurno 50 evra na svercovanje u gradskim prevozima po evropi.2 puta sam se svercovao u vozu sa devojkom to je jos nekih 50 evra. Ja sam student i da sam razmisljao "sta je u okviru mojih finansijskih moci" sigurno ne bi proveo 3 meseca putujuci po Evropi vec bi otisao na 2 nedelje u Crnu Goru. Da ne bude nesporazuma, ne mislim da ima nešto loše u tome da nekad ne platiš kartu, ili bilo šta drugo, kako bi uštedeo pare koje ti u tom trenutku puno znače. Mislim da je loše od toga praviti naviku i životno pravilo na duge staze. A to da cu raditi vise ako mi treba vise para je smesan argument u srbiji. Rekoh da sam student al da sam i zavrsio fax - posla nema za lekare. Uf, ovo bi možda trebalo da bude posebna tema, to kako "nema posla u Srbiji". Ja se sa tim baš i ne slažem. Al' dobro, što više ljudi misli da ga nema, biće više posla za one koji ga traže
April 28, 200915 yr Ako kreneš da kradeš i po samoposlugama (dakle robu a ne samo usluge) "uštedećeš" još više To ne bih nikad uradio i ne smatram da to moze da se poredi sa svercovanjem. Misliš kradja je ako postoji opipljivi predmet (čija je proizvodnja itd. nekog koštala) a ako nema šta da se turi u džep (već te neko preveze od tačke A do tačke B, što takodje nekoga košta) to nije kradja?
April 28, 200915 yr Najbolje reci da imaš preko 80 godina, mislim da ti je i onda besplatno. 80 godina i jeste prosek u akademiji nauka
April 28, 200915 yr Da ne bude nesporazuma, ne mislim da ima nešto loše u tome da nekad ne platiš kartu, ili bilo šta drugo, kako bi uštedeo pare koje ti u tom trenutku puno znače. Mislim da je loše od toga praviti naviku i životno pravilo na duge staze. To si potpuno u pravu.