Jump to content

Featured Replies

Meni je hobi da se svercujem po evropskim gradovima.

Hm  :o

Nemam naviku da stavim svaki put smajli kad se salim. Ali vodicu o tome racuna da ne bi dolazilo do zabune.

Evo treba jedan smajli tamo kad sam scautu rekao da se u prevozu predstavlja kao akademik, a moze i jedan tamo kod Robina huda.

[Apsolutno se ne slazem.

Prvo nisu sitne pare ja sam proslo leto ustedeo sigurno 50 evra na svercovanje u gradskim prevozima po evropi.2 puta sam se svercovao u vozu sa devojkom to je jos nekih 50 evra.

Jel i ovde treba smajli?

ja kod nas imam studentsku markicu za gsp...kad je ne kupim ni ne setim se da je nemam...ima nesto slatko kad se svercujes  lol::

A sta ako se vozac slaze da vi udjete u autobus i vozite se besplatno? Gledajte malo i na taj nacin - slicno stopiranju. U slucaju sa vozacem - verovatno, pretpostavimo, ne bi imao nista protiv ali bi se mozda bunili ljudi koji kupuju kartu, ali i oni ne bi trebalo da se bune jer kupuju kartu zbog sebe. Sistem funkcionise i bez moje kupljene karte i ja sam u manjini i ne hvalim se time, ne podsticem druge. Druga stvar je da li dobro funkcionise, recimo GSP Beograd. Odakle njima prava da lepe reklame na prozorima autobusa? Zasto vozaci puse u autobusima a pusenje je zabranjeno i to pise ispred njihovog nosa? Zasto bar deset puta nedeljno vidim na stanici kako dva autobusa istog broja dolaze zajedno, a sledeci dolazi tek za pola sata? Zasto sluzbenici mahom ne nose uniforme? Te sve stvari ne funkcionisu najbolje,ali zato cene karata i markica samo poskuplju? I u krajnjem slucaju ljudi koji se svercuju obezbedjuji kontrolorima hleb. :)

Jaoo... Moja omiljena tema.  ;D

U inostranstvu sam se svercovao samo u Zagrebu i Sofiji. U Sofiji nikad nisam nesto proucavao sistem jednostavno udjem u tramvaj/autobus. U Zagrebu je karta jezivo skupa, kosta 8 kuna. Oba domacina, kod kojih sam bio su mi rekli da je placanje karte u busu/tramvaju u Zagrebu greh i da se svi svercuju. Kontrolori u Zagrebu nose uniformu i idu po dvoje tako da ih mozete primetiti pre nego udju u vozilo. Doduse rekli su mi i da se desi da kontrolori za razliku od ovih u Novom Sadu pozovu muriju.

Sto se rasprave tice mislim da bi bilo bolje da se ona prebaci u "Trice i kucine" zato sto opravdanost svercovanja i ne spada bas u putnicke teme. Ja se u Novom Sadu svercujem vec 7-8 godina svaki dan. To ne vidim kao kradju vec kao  svoj mali bunt protiv sistema.

Ziveli: Robin Hood, Charuga i somalijski pirati.  :spot::dance:

U Rigi -  ne placajte kartu za tramvaj. Kontrola nailazi jednom u sto godina, a kazna je neverovatnih 2 evra.  :) inace cena karte je pola evra, ali mislim da svakako vredi rizikovati

U Minsku svercovanje tesko prolazi. Kontrola je na svakoj liniji, ko nema kartu placa kaznu, ko nece da plati zovu miliciju koja je vrlo azurna i naplacuje kaznu + trosak sto su dolazili. Kazna za svercovanje je nekih 14 evra.

Kontrolori obicno sede u vozilima maskirani kao obicni putnici i snimaju ko nema kartu, ko ima a nije je ponistio, a onda krecu u akciju.

Ja sam u jednom danu prosao cak 17 kontrola u autobusu na raznim linijama od ranog jutra do poslednjih ponocnih autobusa.

Sverc je moguc samo u autobusu i trolejbusu u periodu 16-17 h kada se svi vracaju sa posla ali guzva je toliko velika da ni kontrolori nece da udju.

Osim toga gradski saobracaj je toliko jeftin da nije isplativo da se placa kazna ako te uhvate.

Dekadna karta (koja vazi 10 dana) za dva vida prevoza po izboru (recimo autobus + tramvaj) kosta nekih 3 evra.

nekada davno u Budimpesti... ja i drugarica...u metrou... uhvatila nas kontrola... pravile se lude 5 min i onda morale da platimo kaznu...

U Novom Sadu se švercujem redovno godinama, kontrola naiđe svake prestupne, nikada mi nisu naplatili kaznu. Takođe u Sofiji. Švercovanje dobro prolazi i u Alepu, mada je karta ekstra jeftina, svega 5 sirijskih funti, a ako vas uhvate kazna je 50 sirijskih funti, što je takođe jeftino. Ako ste žensko, ne naplaćuju ni kaznu  ;D::arabia:

Ja, zbog licnog bunta prema GSPu ne placam kartu vec skoro godinu dana i za to vreme mi je, mozda pet puta naisla kontrola ali nikada nisam platio kaznu...valjda sarm ili sta vec...  :roll:

u Moskvi sam morao da platim kaznu, ako se ne varam oko 5e, mada sam imao kartu kod sebe ali je nisam ponistio, jer mi je bila prva noc u Moskvi i prva voznja tako da nisam usao na prednja vec na srednja vrata. Neki ogromni Kozak, koji nas je prignjecio u onom srednjem delu busa (kako ne bi pobegli valjda?) ponavljao je na ruskom 5e i pravio se da ne razume engleski. Kada smo platili na sasvim dobom engleskom nam je objasnio kako da ponistimo kartu...  :-\

U Zagrebu mi drustvo nikada ne dozvoljava da kupim kartu, kazu da je greh... mada kada sam sam uvek kupim dnevnu kartu od 18 kuna ako se ne varam...  ;)

U svakom slucaju mislim da, bez preke potrebe, nije pametno svercovati se u inostranstvu... sem ako nemas dovoljno para da platis kaznu... ali  :yok:

Zivim u Bg-u vec skoro 2 godine i mislim da sam kartu kupila par puta u vreme kad sam trazila posao pa da ne zakasnim na razgovor za posao.

Trenutno sam u Italiji i platila sam 2 vozne karte i nijednu autobusku. Mislim da sam se vozila bar 20 puta. Na sitnijim relacijama kontrola skoro nikad ne ulazi u voz a pod sitnijim relacijama smatram voznje do sat vremena mada sam se juce vozila na relaciji Firenca-Lucca i ta voznja je sat i po i opet nisam imala kartu.

:dance:

Ja se nikad ne svercujem a u Atini sam se svercovala u metrou blazeno nesvesna opasnosti sve dok nisam skontala da sam nedeljnu kartu zaboravila u hotelu. Nema mnogo sansi za neprijatne susrete jer za 11 dana koliko sam bila u Atini i vozila se svaki dan vise puta, na kontrolu sam naisla samo dva puta. Ali karte su pregledali bas svima. Kazna je, kako sam cula 60 evra, karta za jednu voznju 80 centi a nedeljna 10 evra.

Rim,prosle nedelje(preksinoc dosli):

Metro- redovno smo placali karte,malo je bezveze da se preskacu ona plasticna vratanca

Autobus i tramvaj: ni jednom nismo kupili kartu! Ja i zena smo imali po desetak voznji dnevno tokom sest dana x  1 evro-znacajna usteda(ili kradja kako ko gleda na to). Ne bi se mi svercovali ali kada smo posli da kupimo prve karte za bus automat nam progutao dva evra pa pocesmo iz protesta a posle nam se osladilo.... I da, ni jedan susret sa kontrolorima nismo imali. 

U Novom Sadu sam 3 godine. U pocetku sam kupovao kartu za gratski. Kasnije sam video da se puno njih svera i da mogu ustedeti oko 400 dinara mesecno za mesecnu kartu (izvinte ja sam srednjoskolac to je velika para za mene) prestao sam da kupujem. Kupim jedino kartu kada idem gratskim na glavnu autobusku (dva puta mesecno) stanicu i to samo kada imam neki osecaj da treba da je kupim, za divno cudo skoro svaki put pogodim  ;D

Ne smatram kradjom svercovanje po gratskom. Kao kod laganja, ako precutis nisi lagao ali opet nisi ni rekao istinu. I ja smatram ne kupovinu karte malim buntom prema sistemu i svestan sam da GSP normalno funkcionise i bez mojih 40 dinara.

Evo jedan trik za srednjoskolce:

Kada kupujete kartu za autobus (prigratski) na salteru lako mozete dobiti studentski popust od 30-40%. Umesto indeksa izvadite djacku knjizicu, stavite je na pult i prekrijete rukom. Kazete destinaciju i trazite studentski popust, u 99% slucajeva nece vas ni pitati za broj indeksa niti traziti na uvid. Jedino zapamtite neki petocifren broj da im kazete ako traze broj indeksa.

Uvek birajte duze redove za cekanje, uvek stanite kod manje nadrkane radnice. Ukoliko fora ne uspe prvi put, izvinite se salterskoj radnici i kazete da ste zabunili i stanite u drugi red i sve ponovo.

Ovo sve gore navedeno vazi za staru novosadsku autobusku stanicu, svaki put je prosla. Prolazila je i u manjim mestima i na salterima bez guzve. U autobusu vam nikad nece traziti indeks na uvid.

I ovo sto sam opisao ne smatram kradjom. Ne znam da li znate ali djacke popuste skoro ni jedan prevoznik ne daje za jednokratne karte, samo studentima, vojnicima i penzionerima. Zasto smo mi srednjoskolci zapostavljeni? 

Evo nas su u Italiji "uhvatili" u vozu na kratkoj relaciji izmedju Venecije i Treviza (2 stanice, 10 min). Mi smo kupili karte ali nismo znali da treba overiti, pa smo pukli 100 evra. :bang:

U Rimu mozes kupiti 3-dnevnu kartu za 11 evra, s njim mozes ici metrom, busem i tramvajem neograniceno, pa nema smisla ni kupovati pojedinacno, a nema ni sverca niti straha od kontrole. Ali istina je da kontrola nije nijednom naisla... mada na metro stanicama skoro uvek ima policajaca koji stoje pored vrata pa nije bas da mozes samo tako da preskaces. 

U autobusu vam nikad nece traziti indeks na uvid.

bogami dešava se, i to sve češće, da uđe kontrola konduktera i onda gledaju karte i uz njih sve na osnovu čega imaš popust, indeks ili kartice itd. međutim, obično se ni onda ne zamaraju, nego čim vide da ti počneš da vadiš neku indeksoliku knjižicu kažu okej, hvala, izvinite, moramo ili nešto slično, sad, možda neko bude posebno nervozan, ko zna.

U autobusu vam nikad nece traziti indeks na uvid.

bogami dešava se, i to sve češće, da uđe kontrola konduktera i onda gledaju karte i uz njih sve na osnovu čega imaš popust, indeks ili kartice itd. međutim, obično se ni onda ne zamaraju, nego čim vide da ti počneš da vadiš neku indeksoliku knjižicu kažu okej, hvala, izvinite, moramo ili nešto slično, sad, možda neko bude posebno nervozan, ko zna.

Ja putujem busom na relaciji Novi Sad-Senta i Senta-Novi Sad svake nedelje vec tri godine i ni jednom mi nije usla kontrola. Najcesce koristim prevoznika Severtrans i Becejprevoz. Kontrola nikad. Jednom u zivotu mi je usla kontrola u medjugratski bus ali to je bio neki lokalni izmedju  Padeja i Ostojiceva (severni Banat), to se desilo pre jedno 3-4 godine. 

Ako neko ima drugacija iskustva sa drugim prevoznicima bilo bi lepo da podeli sa masom  :blob:

Nikola, srednnjoskolce!! Ne kaze se graTski nego graDski bre! Gde si to u srednjoj skoli ucio da se grad menja u grat? Nije to palatalizacija je'ote! Ispravi to.

graTSki t je bezvucno kao i s, pa na prvi pogled izgleda tacno, ali to je jedino oDStupanje kod jednacenja suglasnika po zvucnost kada se d nadje ispred s i sh :)

U pravu si ti , ali i bez ikakvog znanja, ako imas imalo sluha, znaces da tu nesto ne stima. Jednostavno, sama rec gratski zvuci rogobatno. Ali dobro, nema frke. Naucice Nikola. Vazno je da se dobro svercuje :-).

• Author

nastavite na nekom lingvistickom forumu ;)

mada mislim da je dobra ideja da pokrenemo temu oko toga sta se kako pravilno kaze, a da ima veze sa putovanjima.

Guest
This topic is now closed to further replies.