Jump to content

Featured Replies

interesuje me da li bi ovo radilo vezano za Oyster lodonsku karticu, pay as you go, npr treba da putujem u 3. zonu gde je karta 3,50 funte.  Kada udjem u metro sa karticom, skine mi pocetnih 1,2 funti jer onii ne znaju gde sam se ja uputio. I posle pri izlasku iz metro skinu mi jos koliko treba. Ako izadjem bez cekiranja kartice, onda mi skinu neke penale koji su 4 funte. E sada da li postoji mogucnost da ja uplatim na Oyster karticu 1,5 funti udjem u metro, vozim se dokle zelim, i posle oni ne bi mogli da mi naplate te penale od 4 eura.

stefane, ako im je tako dobro odradjen softver ne bih rekao da mozes. Ustavi nemam pojma, probaj. Jedna stvar koja mi pada na pamet je da uzmes normalno karticu  sa recimo 5 finti, udjes u metro oni ti skinu 1.5 funtu. Ti odes do sledece stanice metroom odes do izlaza, otkucas karticu ali da ne izlazis van tih sipki koje ti ne dozvoljavaju da se vratis. Ako moras da porodjes kroz njih zamolis osobu koja ide iza tebe da otkuca umesto tebe karticu i proturi ti. Ti si onda slobodan i idi  do koje god hoces stanice.  ;) 

To je samo ideja, nemam pojma kako funkcionise metro u londonu.

• 1 year later...

Pazljivo sam procitao sve postove i odlucih da dodam sledece:

Ja licno neopravdavam svercovanje jer lose utice na raspolozenje, jednom prilikom nas cetvoro je krenulo Smederevo-Leskovac-Smederevo sa namerom da se svercujemo koliko god mozemo, i verujte mi da je prijao samo deo puta koji smo morali da platimo i jedan deo gde nas je dobri kondukter uzeo pod zastitu i omogucio da se vozimo bez para. Mislili smo da ce to biti avantura ali smo se vratili izmoreni i nervozni jer smo skoro celim putem gvirkali preko ramena i smisljali price za izvlacenje.

Jedini slucaj u kome opravdavam svercovanje je po inostranstvu kada ostanes bez para i nemas kako da se dovuces do prve destinacije na kojoj te ceka utociste rodjaci, prijatelji ...

Ako platis kartu narocito u vozu, imas prilike da upoznajes ljude da sa njima bezbrizno razmenjujes iskustva sa putovanja i nerazmisljas kako moze da upadne kondukter i izblamirate.

interesuje me da li bi ovo radilo vezano za Oyster lodonsku karticu, pay as you go, npr treba da putujem u 3. zonu gde je karta 3,50 funte.  Kada udjem u metro sa karticom, skine mi pocetnih 1,2 funti jer onii ne znaju gde sam se ja uputio. I posle pri izlasku iz metro skinu mi jos koliko treba. Ako izadjem bez cekiranja kartice, onda mi skinu neke penale koji su 4 funte. E sada da li postoji mogucnost da ja uplatim na Oyster karticu 1,5 funti udjem u metro, vozim se dokle zelim, i posle oni ne bi mogli da mi naplate te penale od 4 eura.

Minimalna uplata na Oyster je 5 funti, tako da ne mozes da ih zeznes s malim uplatama od npr. 1.5 funte.  :)

• 5 weeks later...

svezha iskustva iz osla

javni prevoz obuhvata metro, autobuse, tramvaje, vozove i trajekte, a cena prevoza je prilicno velika, dnevna karta koshta 70 kruna shto je 910 dinara.

kontrole su svuda i kazna za voznju bez karte je 700evra ali ako platish na licu meshta onda je 500, tako da nam nije palo na pamet da se shalimo.

medjutim, kada se kupi dnevna karta, ona pochinje da vazhi tek kada se prvi put chekira, kada automat ishtampa datum na vrhu. nigde osim na aerodromu nisam video automate koji ti ne daju da prodjesh niti bilo koga da nadzire prolaze. kontrole su u vozilima. vozili smo se svim i svachim i kad god konroler/kontrolerka pridje sa osmehom, mi mu/joj pokazemo karte on/ona oshacuje iz daljine, zahvali se i nastavi dalje. nema shanse da prochitaju taj datum ishtampan na vrhu karte. a tachno se vidi da je bilo dovoljno samo da vidi da mi imamo neke karte, nebitno da li su one vazece ili ne, jer se vishe isplati da odradi taj dan do tih 17h kao svaki norvezhanin bez mnogo cimanja sa tamo nekim turistima koji sigurno dolaze iz neke zemlje koja ima 10 puta gori standard od njih. deshavalo se i da sluchajno promashimo prevoz ili stanicu i udjemo u prevoz za koji ta karta ne vazi i smisljamo prichu kako sad da objasnimo... ali objasnjenje nije potrebno, prodje kontrola, vidi imamo mi tu neke karte, nasmeju se i nastave dalje.

a shto se tiche shvercovanja u gsp-u u novom sadu, donekle ga opravdavam chinjenicom da je to javno preduzece. ali od kad sam se zaposlio placam kartu svaki put. shto kaze lazar nema potrebe za pilicarenjem.

Budimpesta

Konstantno sam se svercovao u svim vidovima prevoza i nikada nisam kupio niti jednu kartu. Doduse u metrou je malo teze posto se karte proveravaju i na ulazu i na izlazu, ali sam uspeo da par puta protrcim pored.

onog sto proverava, kao zurim na voz.

Bratislava

Takodje sam se svercovao konstantno, ni jednom me nisu uhvatili kao ni u Budimpesti, ali su mi moji CS domacini govorili da to ne radim i da su kontrolori veoma grubi prema ljudima koji nemaju kartu.

Prag

Konstantno sam se svercovao, kupio sam kartu samo nekoliko puta kad sam zurio. U Pragu me je uhvatila kontrola, posle malog predavanja, trazili su mi pasos ili pare, nisam dao ni jedno , rekao sam da nemam. Onda su mi rekli da izadjem sa njima da sacekam policiju, ja sam izasao i krenuo da hodam od njih. Jedan me je uvatio za ruku, ali sam ga odgurnuo i rekao : Bezi bre. Onda su samo odsetali u drugu stranu uz par pogrdnih reci na Ceskom. U metrou ako se svercujete postoje dve vrste kontrola, u vozu i na izlazu. Ako vidite ove u vozu gledajte da izadjete pre nego stignu do vas na iz voza, a ove na izlazu ako vidite nemojte izlaziti vec udjite u neki voz i odvezite se do sledece stanice

Berlin

Svi pricaju kako su im zeznuti kontrolori, nisam to iskusio posto me nikad nisu uhvatili. JEdnom su usli u U Bahn ali sam ih skontao pre nego su dosli do mene i izasao na sledecoj stanici (to je bio onaj voz koji nema razmak izmedju vagona).

Moskva

Na ulazu u metro treba da provucete karticu koju ste kupili (za jednu, 10... voznji). Ima vise vrsta masina na ulazu, npr postoje one najnovije koje imaju neku staklenu pregradu koja se otvori kad provucete karticu (tu nema svercovanja), imaju one najstarije koje imaju sipku koja se odkoci kad provucete karticu kao kod nas na autobuskim stanicama, te mozete preskociti, ali to ce privuci paznju zene koja stoji na ulazu i ako se negde nadje i milicajac mozete zapasti u problem. Najjcesce su one koje nemaju nikakvu prepreku i kad provucete karticu one puste neki zvuk i vi prodjete. Ako ne provucete karticu one imaju neku pregradu koja treba da iskoci ispred vas i zaustavi vas, ali ako brzo hodate ili trcite ova pregrada ce se zatvoriti posle vas ili ce vas udariti u nogu i povuci nazad, naravno radnica obezbedjenja ce se derati za vama, ali vi ste tad vec usli u metro.

Budimpesta

Konstantno sam se svercovao u svim vidovima prevoza i nikada nisam kupio niti jednu kartu.

Bratislava

Takodje sam se svercovao konstantno, ni jednom me nisu uhvatili kao ni u Budimpesti

Prag

Konstantno sam se svercovao, kupio sam kartu samo nekoliko puta kad sam zurio.

Berlin

Svi pricaju kako su im zeznuti kontrolori, nisam to iskusio posto me nikad nisu uhvatili.

Moskva

ali ako brzo hodate ili trcite ova pregrada ce se zatvoriti posle vas ili ce vas udariti u nogu i povuci nazad, naravno radnica obezbedjenja ce se derati za vama, ali vi ste tad vec usli u metro.

lol::

• 7 months later...

Švercovanje je eufemizam za kradju (usluge).

Zanimljivo razmisljanje.

Moze se reci i tacno,ali ne bih mogao u potpunosti da se slozim.

Lucia,ne znam dal si jos na forumu,ali reko da te pitam jel placas ti RTV pretplatu?Jel uvek prelazis na peskacom prelazu i uvek na zeleno i nikad u zivotu ti se nije desilo da postupis drugacije (i time zasluzis da platis kaznu zbog toga,ali koju verovatno ne placas posto te niko nije video od nadleznih u tom momentu...sto je opet kradja na neki nacin)?

Nobody's perfect,I guess...

Inace,vezano za 'filozofiju' svercovanja,ja ne gledam na to kao "kradju",niti kao sto moj imenjak gleda na to kao "pilicaranje",vec kao na - izazov.Avanturista sam u duzi,izazov je - mozes li to uraditi ili ne mozes to da uradis?Spreman sam na rizik koji mi sledi ako ne uspem u tome - od 10-ak evra kazne ako te kontrola na'vata u NS-u,pa do kol'ko vidim 900 evra u Oslu - a i nije mi toliko bitno dal ja time ustedim ("ukradem" sto bi Lucia rekla) 5 centi ili 50 evra,ne gledam na tako na to,vec jednostavno da li mogu ili ne mogu nesto da uradim.To je sve.

Uglavnom,iskustva.

Kod nas (u Srbiji) - pa,recimo da sam se skoro i izvezbao,pa me relativno retko u'vati kontrola.Naravno,nije to bio lak put,vezbao sam godinama,1000 puta su me hvatali (neki od kontrolora su me vec i zapamtili - a i ja njih :D ),ali sad je malo bolje (kazem,izvezbao sam se) :)

Inostranstvo - "povrsinski" prevoz (bus,trolejbus,tramvaj) su prilicno bezbedni.Ranije ni jednom nisam video kontrolu u tim prevoznim sredstvima,mada sam u poslednjih godinu dana (valjda od kako je ova kriza :roll: ) provalio da u nocnim busevima obavezno stoje kontrolori (imaju one flourescentne zelene prsluke).Metro nije bas tako bezbedan za svercovanje,tu su vec dosta cesce kontrole,ali nije da ne mozes da se svercujes.Nekad se desi da kontrola bude pri ulasku u metro (trebas prvo da prodjes pored nekog automata i ponistis kartu za metro,pre nego sto udjes u sam metro;e pa oni te cekaju posle tog automata da provere dal si ponistio kartu),nekad pri izlasku (obicno se onda sakriju na vrhu pokretnih stepenica i kad svi stignu na vrh onda mi jednom po jednom proveravaju kartu;prilicno zeznuta situacija,jer ih ne vidis odmah,a kad ih vidis to je na metar-dva od njih,a opet zeznuto je da trcis nazad niz pokretne stepenice,prvo jer time odmah skreces paznju na sebe,drugo tu su kamere koje snimaju to,pa...).

Negde su kontrolori 'maskirani' u obicne putnike (tj. nisu uniforisani),a negde se jasno raspoznaju po uniformi (tad je naravno mnogo lakse da ih uocis pre nego sto udju).Ne mogu da kazem da postoji neko univerzalno pravilo za neku zemlju (tipa da su u toj zemlji svi kontrolori uniformisani ili da svi svi u civilu),jer su mi se desile situacije da npr. u Sofiji su me jedne godine u'vatili kontrolori u civilu,a druge godine u kontrolori uniformi.

Onima koji vole da se svercuju bih preporucio par stvari,na koje bi trebalo da obrate paznju.

Prvo,na izbor sredstva za svercovanje.Kazem,obicno je nadzemni prevoz daleko laksi/povoljniji za to nego podzemni.

Drugo,obratite paznju na to gde ste se uputili.Ako je to neko mesto gde cirkulise GOMILA ljudi (a takva mesta su:zeleznicke/autobuske stanice,aerodromi,centar grada,stanice gde se ukrstaju 3 i vise linija metroa,stadioni,hale,sajam,itd.) tu je onda veca verovatnoca da ce biti negde i kontrole.Jer kontrolori su kao i ribari:normalno je da ce da bace mrezu negde gde ima gomila ribe,pa da tu probaju nesto da na'vataju,nego negde gde ribe i nema bas toliko (nisu ni oni blesavi :) ).Sa druge strane,mozete da birate vozila gde bas ima guzve (ali da BAS ima guzve),pa da racunate na to da kontrolu mrzi da udje u takvo vozilo (ko ce se probijati kroz tu masu ljudi unutra?).Ali to je mac sa dve ostrice...

Trece,mozda bi za svaki slucaj bilo dobro da imate neku kartu pri ruci,pa kad ih vidite (i ako ste u mogucnosti naravno) da je ponistite dok ne dodju do vas.

Cetvrto,obratite paznju na ponasanje konduktera pri ulasku u vozilo (ako su u civilu).Oni nikad ne kupuju karte kod vozaca,nikad ne sedaju iako ima slobodnih mesta,uglavnom se rasporede da jedan bude na pocetku vozila,a drugi na kraju,ruka im na "na gotovs" tj. drze je u dzepu i samo cekaju da vozilo krene pa da izvade legitimaciju kontrolora,neki se cak rukuju sa vozacem...al to su vec da kazem 'advanced' fore,za koje treba vremena da bi se uvezbale :)

Peto,obucite se neupadljivo.To znaci ako ste u mogucnosti ne vucite torbe,ranceve i druge stvari na sebi koje verovatno ukazuju na to da niste odatle.Jer,video sam situacije gde kontrola ceka (u zasedi,hehe) i posmatra ljude koji izlaze iz voza (metroa) i krecu put napolje,a onda zaustavljaju samo 'sumnjive' likove (koji "odudaraju":one sa backpack-ovima,druge boje koze,one koje pricaju na drugom jeziku,one koji idu sa rasirenom mapom grada i zbunjennu gledaju unaokolo,mozda im cak i majca sa natpisom na cirilici/srpskom privuce paznju,ko ce ih znati),dok ostale ni ne proveravaju.

Sesto,ako vas vec u'vate - ako niste avanturista onda cete odmah platiti kaznu (kol'ka je vec...) i gotova stvar,a ako jeste - onda da pokusate da se pravite blesavi.Tipa,ne znate njihov jezik,vec (dve varijante):1. samo engleski;2. samo srpski :bag: Cilj vam je da naravno onemogucite komunikaciju i da oni dignu ruke od vas 8-)

E tu onda postoje vec vise pod-varijanti kako situacija moze da se razvija,tj. kako da se izvucete iz toga gde ste se uvalili...Generalno,da ne pisem sve primere u kojima sam bio (a bilo ih je...),samo kazem pravite se blesavi,ali opet učtivi,tipa "Nisam znao da tako treba;recite mi gde mogu da kupim kartu nisam primetio;nemam para kod sebe;u zurbi sam,zaboravio sam" i sl.Sta ja znam,bitno je da ne dizete tenziju (da se ne derete na njih,da ne histerisete,da se ne dr...te),koji god nacin vam kontrolori predloze da platite recite da ne mozete/nemate,i ono sto je najbitnije - da nikako ne pokazujete strah!Ako je moguce ponasajte se onako nonsalantno,opusteno,kao da znate da ce vas pustiti samo da sa vama procaskaju par minuta.Ako vam oni procitaju sa lica da se ste usrali - e,onda ce vas cimati dokle god vam ne uzme pare ::crazy: Ovako,kad vide da se ne bojite (da ne hajete sa tim sta ce biti sa vama) i ako sakrijete pare od njih (da vam ne primete da vam vire iz dzepa i slicno) velike su verovatnoce da ce vas pustiti.Mislim,razmisljajte malo kao i oni:sta oni imaju od toga sto vi nemate para da platite kaznu?Sta,da vam napisu kaznu sa podacima iz pasosa?I?Sta dobijaju time?Nista.OK,pokusace sigurno da vas zaplase fazonom "Zvacemo policiju".Pa neka zovu,sta vam mogu?I da dodje policija (mada ja NIKAD nisam video da su zbog nekog zvali policiju,a pogotvoo da je policija dosla;ko da i oni iz policije nemaju pametnija posla nego da se cimaju oko nekog ko nema para za kartu u gradskom,umesto da jure druge kriminalce po gradu) da li neko misli da ce oni STVARNO traziti od vas da platite kontroloru kartu?!Misliiiiiiiiiiiim... nono Samo naivni i uplaseni nasedaju na taj fazon sa policijom.Cak i da ste npr. rekli kako nemate ni pare ni dokumenta kod sebe pa ce zbog toga kontrolor da zove policiju - prvo,kazem cisto sumnjam da ce ih zvati,drugo,ako vec policija dodje (sto je prakticno neverovatno :roll: Sem ako niste pretili kontroloru da cete mu polomiti kosti) onda im pokazete pasos i sta onda?Sigurno ne postoji kazna (novcana/materijalna) za to sto ste kontroloru rekli da nemate pasos (nije on takvo lice,pa da morate svaki put da mu pokazujete pasos).

Mislim,postoje jos milion podvarijanti kako se mozete postaviti pred kontrolorima,pa i ona agresnivna varijanta (da se vi derete na njih,pa da se oni uplase vas,haha :dance: ),mada ja to ne praktikujem.

Zapamtite:sto pre vi njih ubedite da nemate ni dinara u dzepu (posto su njima jedino pare vazne) to ce vas pre oni pustiti.To je ono najbitnije.

Moram reci da sam se samo jednom zajebao i platio kaznu,inace nikad :yok:

I to u Budimpesti,letos.Sedim tako i ni ne slutim kontrolu (skroz sam zaboravio da je Siget u toku,a onda su kontrole na sve strane),kad evo ih upadaju u civilu.Nisam imao vremena da sakrijem pare u neki drugi dzep (bile su mi u pederusi,sa pasosem),reko kako da ih skinem sa grbace a da mi ne zagledaju u pederusu,i setim se da imam Intezinu kreditnu karticu (nasu naravno),reko ajde da im tim skrenem paznju.Kad je dosla do mene (lik inace nije znao engleski,ali je riba - drugi kontrolor - znala),reko nemam para,imam samo pasos i kreditnu karticu i to je sve.Oni kao - nista,idemo do banke,pa ces tamo da podignes pare preko kartice.Reko OK,i mislim se u sebi nema sanse da sa nasom karticom podignem pare u Budimpesti,posto je kartica za dinarski racun,ne devizni.I mi do bakomata,ja sav opusten kucam tamo PIN code i trazim pare,kad - LADNO mi bankomat sa moje dinarske kartice izbacuje forinte!!! :shockkk: Kako sam tad pop...deo na Inteza banku (sto dozvoljavaju da se sa dinarskom karticom podize strana valuta u inostranstvu),a i  na samog sebe - koji sam djavo ostavljao vise od 25 evra na dinarskom racunu pa sam mogao da podignem pare,uhhhhhhhhhhh :bang:

Tako da od sada poturam samo kartice na kojima nemam ni dinara,i sta mi onda mogu?Pare ne mogu da mi uzmu i sta drugo da rade nego da me puste? ;D Na greskama se uci...

Izvinjavam se na malo duzem postu,ali mozda nekom bude i koristio ;)

Hehehe, s Madjarima nema sale! ::crazy:

Lazo, posle tacke i zareza obavezno napravi razmak kako bi tekst bio pregledniji!

Sto se Beograda tice, ovo uvodjenje kontrola je i dobro i lose. Lose je sto ih ima mnogo, a dobro sto se vide s' kilometra sa svojim markerima. Najjace mi je u onim tramvajima sa dva vagona, ulaze u vagon, ja izlazim, prelazim u drugi, na sledecoj stanici oni izlaze iz prvog ulaze u drugi, a ja izlazim iz drugog ulazim u prvi. Sah- mat :)

Sto se Novog Sada tice nasao sam neku pokaznu ( djacku) pa placam markicu 600din mesecno, Nisam menjao sliku jer me mrzi, a vozaci i ovi iz kontrole nikad ne skontaju, osim jednom kad je lik skontao i trazio mi da mu dam pokaznu u ruku, ja nisam hteo da mu dam i on mi rekao da napustim vozilo.

Ono što čujem od drugih je da kontrola u Beogradu ne nosi uvek prsluke, i da su to počeli da polako da uvode na nekim linijama

Evo i moj deo o ovoj temi. Prvo, divim se svima koji su uspeli da se svercuju u Budimpesti u metrou. Ja sam inace uzasnuta kako tamo NIKO ne govori engleski, turista ima hiljade a oni ne znaju ni jednu rec. Nego, kad smo vec kod metroa ja i drugarica smo isle u kupovinu i dobro se secam da je to bilo udaljeno od centra samo 3 stanice. Da nismo imale kartu sa sobom ne znam sta bi se desilo. Ona zena sto prodaje karte nije imala pojma sta je pitamo(pitali smo jesmo li na dobroj stanici ili treba da idemo preko puta) i nista dok joj nismo pokazale prstom na karti gde treba da idemo. Dole kad automata stoji 2 kontrolora, takodje ne znaju eng ni da nam objasne kako cemo znati gde da sidjemo, al znaju da nam pokazu da ubacimo karte u automat  :x . Kada smo se vracale pokusale smo ubaciti iste karte u automat al su nam pokazali da ne mogu te. Tada ponovo nastupa taj fenomen-engleski, naravno, ni oni ne znaju mi objasnjavamo da nemamo pojma gde da kupimo karte, zena koja je bila tu hoce da nas pusti, covek samo pokazuje NE. I tako jedva mi nadjemo ponovo tu trafiku sa kartama, ponovo pokzivanje na karti sta nam treba... Uzas.. Tako da mi nije jasno kako neko uspe da se "provuce"...kontrolu na izlazu nisam videla, al ovi na ulazu su sasvim dovoljni da nema svercovanja!

E,sto se tice Beograda,tacno je da su u pojedina vozila "ubacili"kontrolore. Cini mi se da je u 22 neki covek u crvenom prsluku koji pregleda karte.. Cula sam da je i na nekim linijama za 2 zonu uvedeno da se ulazi samo na 1 vrata i pokazuje karta... Inace, ja licno nekada kupim markicu,nekada ne. Najvise me nervira to sto se nocna voznja posebno placa, sada je karta 120 din sto je zaista previse. Tako da me mrzi da kupujem markicu, super su oni prsluci, pa se vide. Jedino npr linija 18 od auto-komande do Medakovica je  zaista uzas. Tu vecno ima kontrola i ko zivi tu sigurno mi je najpametnije da ima markicu,jer su tu svaki dan.. Na nekim linijam ih skoro i nema, pa zasto trositi pare. I, molim moraliste da mi ne zamere,ja sam samo student,a svecano obecavam da cu imati markicu svaki mesec cim se zaposlim ;)

Švercovanje je eufemizam za kradju (usluge).

Moram reci da sam se samo jednom zajebao i platio kaznu,inace nikad :yok:

I to u Budimpesti,letos.Sedim tako i ni ne slutim kontrolu (skroz sam zaboravio da je Siget u toku,a onda su kontrole na sve strane),kad evo ih upadaju u civilu.Nisam imao vremena da sakrijem pare u neki drugi dzep (bile su mi u pederusi,sa pasosem),reko kako da ih skinem sa grbace a da mi ne zagledaju u pederusu,i setim se da imam Intezinu kreditnu karticu (nasu naravno),reko ajde da im tim skrenem paznju.Kad je dosla do mene (lik inace nije znao engleski,ali je riba - drugi kontrolor - znala),reko nemam para,imam samo pasos i kreditnu karticu i to je sve.Oni kao - nista,idemo do banke,pa ces tamo da podignes pare preko kartice.Reko OK,i mislim se u sebi nema sanse da sa nasom karticom podignem pare u Budimpesti,posto je kartica za dinarski racun,ne devizni.I mi do bakomata,ja sav opusten kucam tamo PIN code i trazim pare,kad - LADNO mi bankomat sa moje dinarske kartice izbacuje forinte!!! :shockkk: Kako sam tad pop...deo na Inteza banku (sto dozvoljavaju da se sa dinarskom karticom podize strana valuta u inostranstvu),a i  na samog sebe - koji sam djavo ostavljao vise od 25 evra na dinarskom racunu pa sam mogao da podignem pare,uhhhhhhhhhhh :bang:

Tako da od sada poturam samo kartice na kojima nemam ni dinara,i sta mi onda mogu?Pare ne mogu da mi uzmu i sta drugo da rade nego da me puste? ;D Na greskama se uci...

Izvinjavam se na malo duzem postu,ali mozda nekom bude i koristio ;)

Ti si izašao iz prevoza i sa njima otišao do bankomata i dao im pare?! Zašto jednostavno nisi odšetao?  :?

Evo i moj deo o ovoj temi. Prvo, divim se svima koji su uspeli da se svercuju u Budimpesti u metrou. Ja sam inace uzasnuta kako tamo NIKO ne govori engleski, turista ima hiljade a oni ne znaju ni jednu rec. Nego, kad smo vec kod metroa ja i drugarica smo isle u kupovinu i dobro se secam da je to bilo udaljeno od centra samo 3 stanice. Da nismo imale kartu sa sobom ne znam sta bi se desilo. Ona zena sto prodaje karte nije imala pojma sta je pitamo(pitali smo jesmo li na dobroj stanici ili treba da idemo preko puta) i nista dok joj nismo pokazale prstom na karti gde treba da idemo. Dole kad automata stoji 2 kontrolora, takodje ne znaju eng ni da nam objasne kako cemo znati gde da sidjemo, al znaju da nam pokazu da ubacimo karte u automat  :x . Kada smo se vracale pokusale smo ubaciti iste karte u automat al su nam pokazali da ne mogu te. Tada ponovo nastupa taj fenomen-engleski, naravno, ni oni ne znaju mi objasnjavamo da nemamo pojma gde da kupimo karte, zena koja je bila tu hoce da nas pusti, covek samo pokazuje NE. I tako jedva mi nadjemo ponovo tu trafiku sa kartama, ponovo pokzivanje na karti sta nam treba... Uzas.. Tako da mi nije jasno kako neko uspe da se "provuce"...kontrolu na izlazu nisam videla, al ovi na ulazu su sasvim dovoljni da nema svercovanja!

E,sto se tice Beograda,tacno je da su u pojedina vozila "ubacili"kontrolore. Cini mi se da je u 22 neki covek u crvenom prsluku koji pregleda karte.. Cula sam da je i na nekim linijama za 2 zonu uvedeno da se ulazi samo na 1 vrata i pokazuje karta... Inace, ja licno nekada kupim markicu,nekada ne. Najvise me nervira to sto se nocna voznja posebno placa, sada je karta 120 din sto je zaista previse. Tako da me mrzi da kupujem markicu, super su oni prsluci, pa se vide. Jedino npr linija 18 od auto-komande do Medakovica je  zaista uzas. Tu vecno ima kontrola i ko zivi tu sigurno mi je najpametnije da ima markicu,jer su tu svaki dan.. Na nekim linijam ih skoro i nema, pa zasto trositi pare. I, molim moraliste da mi ne zamere,ja sam samo student,a svecano obecavam da cu imati markicu svaki mesec cim se zaposlim ;)

U Budimpesti sam se u metrou svercovao dva puta, oba puta sam samo protrcao pored njih. :)

• Author

znala sam od pre da su u budimpesti kontrolori lesinari, ali mi se opet desilo da probam da s svercujem jer je moj muz zurio na avion i bukvalno nam je svaki minut bio vazan.

kontrola nas je presrela na presedanju sa linije na drugu liniju (mislim da sada ne mora da se ponistavaju dve karte?).

poceli smo uzasno da se svadjamo kao mislili smo da treba samo jedna karta itd i dali im pasose da uzmu podatke jer smo morali da idemo. kad su prepisali podatke i pretili "ambasada problem, ambasada problem" pitali smo ih sa koje strane treba da cekamo ako idemo u pravcu x, i oni nam pokazali sa leve. neki momak to sve video i rekao da je sa desne i da su namerno pokusali da nas upute na pogresnu stranu.  :psuje:

Ti si izašao iz prevoza i sa njima otišao do bankomata i dao im pare?! Zašto jednostavno nisi odšetao?  :?

Pa mogao sam,al...znas ono kad si ubedjen da ces ih zaj*** i jos se u sebi nasladjujes time,pa nije ni bilo razloga da bezim :)

A i inace,mislim da nikad ne bih uradio tako nesto (da bezim),jer...uhhhh...to mi je "nizak udarac" :-[

Kazem,gledam na to kao na izazov,ako ih predjem - super,ako ih ne predjem,tj. ako me uhvate - OK,zasluzili su to,fer plej i te varijante :D

@NatasaZ:hvala na savetu,mada nikako da pocnem da primenjujem taj savet u praksi...

@jeca jeci:ne bude ih uvek na ulazu.Probaj da izaberes neku "manju" stanicu,uglavnom su rasporedjeni na vecim (prometnijim) stanicama.

I da - navikni da se Majdari generalno ne govore engleki (tj. retki ga govore).

Ti si izašao iz prevoza i sa njima otišao do bankomata i dao im pare?! Zašto jednostavno nisi odšetao?  :?

Pa mogao sam,al...znas ono kad si ubedjen da ces ih zaj*** i jos se u sebi nasladjujes time,pa nije ni bilo razloga da bezim :)

A i inace,mislim da nikad ne bih uradio tako nesto (da bezim),jer...uhhhh...to mi je "nizak udarac" :-[

Kazem,gledam na to kao na izazov,ako ih predjem - super,ako ih ne predjem,tj. ako me uhvate - OK,zasluzili su to,fer plej i te varijante :D

@NatasaZ:hvala na savetu,mada nikako da pocnem da primenjujem taj savet u praksi...

@jeca jeci:ne bude ih uvek na ulazu.Probaj da izaberes neku "manju" stanicu,uglavnom su rasporedjeni na vecim (prometnijim) stanicama.

I da - navikni da se Majdari generalno ne govore engleki (tj. retki ga govore).

Heh, ne bi ni ja bežao jednostavno bi odšetao od njih. Al` dobro svako ima neku svoju logiku. Ako ne znaju engleski to mnogo dobra stvar! On priča na mađarskom a ti kreneš na srpskom. Ja uglavnom u tim situacijama krenem da prepričavam neki domaći film sa sve mahanjem rukama i zvučnim efektima. Mnogo je dobra stvar jer se uglavnom zbune misleći da im stvarno nešto objašnjavaš, ako krenu još da smaraju samo ponovi predhodno ispričanu scenu glasnijim tonom. To može da radi čak i ako on zna engleski, samo nemoj da skonta da i ti znaš.  ;D

Od dokolice procitah ovu temu prvi put i mogu reci da sam se prepoznao u dosta situacija.

Da ne duzim, Lazo - svaka cast na postu. Mala skola sverca, dzepno izdanje. Otprilike sve sto se meni desavalo si sklopio u ovih par pasusa...

clap clap clap

Svercovala se ja u Budmpesti sa mamom. Zapravo nismo ni imale nameru da se svercujemo, vec automat za ponistavanje karata nije radio. Ali, kontrolore za to nije bilo briga uopste. Ja mu pokazem da automat ne radi i da imamo karte, on se pravi lud.I moram reci da su madjarski kontrolori nevidjeni smaraci, pritom ne znaju ni rec engleski, tako da tamo bas i ne preporucujem svercovanje iako ga u Bg-u redovno praktikujem. Uglavnom, platismo kaznu da se ne bismo dalje raspravljali (ionako nismo imali ni na kom jeziku kad samo madjarski govore) i ostavise nas na miru.

I vi ste trebale da pricate samo srpski. Ako sluzbena lica ne znaju engleski, niste duzne da ga i vas dve znate. Ko u klin, ko u plocu, dok se ne smore i puste vas.

Te neke varijante.

Cuo sam pricu za nekog naseg lika kojeg je uhvatila kontrola u metrou - samo je krenuo da blebece na srpskom (znao je engleski naravno,al se pravio lud),a kontrolor na madjarskom.Kontrolor glasniji,a ovaj jos glasniji.Na kraju je kontrolor popizdeo,opsovao mu nesto na madjarskom (i ovaj mu naravno vratio na srpskom :hihi:) i besni svako na svoju stranu.Al nije platio ni kartu ni kaznu :)

@wolfbgd:hvala,hvala smartass

Praksa (i takmicarski duh) cini svoje :)

• 2 weeks later...

Ne znam da li je bilo do sada na ovoj temi, ali u Krakovu nemojte pokusavati da se svercujete ili ako to radite, izgledajte kao da ste tad dosli u grad, znaci bekpek isl.

Prvi put su uletela dva lika od cirka 120 kila misica i kad su ukucali svoje karte, blokirali automat i udri bato; pogledali oni mene, ja sa bekpekom i stoper varijanta, nisu me nista pitali, ali bolje da izadjem...

Drugi put, kad sam napustao Krakov, ulazi neki lik, lici na studenta Bogoslovije, sa rancem na ledjima i knjigom u rukama. Posle minut se zacu "djen dobri, kontrolor biletov", ja pogledam kad ono taj isti... Vecina Poljaka znaju engleski, a neki cak i ostale jezike :D

Kad smo već kod mađarskih kontrolora, preporučujem da pogledate film "Kontroll", meni je mnogo smešan, i uglavnom opisuje taj svet budimpeštanskih kontrolora. Između ostalog se javlja i ona fora da se turisti pretvaraju da ne govore engleski :)

http://www.imdb.com/title/tt0373981/

Kad smo već kod mađarskih kontrolora, preporučujem da pogledate film "Kontroll", meni je mnogo smešan, i uglavnom opisuje taj svet budimpeštanskih kontrolora. Između ostalog se javlja i ona fora da se turisti pretvaraju da ne govore engleski :)

http://www.imdb.com/title/tt0373981/

Nisam mogla da odolim temi filma i pogledala sam ga, sjajan je :)

• 2 weeks later...

Dobar je film, uzivam gledajuci filmove iz zemalja koje inace nisu poznate po filmskoj produkciji.

Oni su radi da eksperimentisu a uvode teme koje nisu opste mesto.

Guest
This topic is now closed to further replies.