June 3, 201113 yr Uf, ja sam imao okrsaj sa madjarskim ridzovanima pre koju nedelju! A pritom uopste nisam imao nameru da se svercujem, bas zbog pomenutih iskustava, vec redovno kupovao karte. Ruta je bila od aerodroma do grada, prvo udjem u bus 200E do poslednje stranice metroa, one Kispest-Kobanye, kupim kartu kod vozaca, i u busu vidim pise ponisti, ja na automat i ponistim. Stizemo na tu Kobanyu, kad, vidim neka sklepana baraka, lici na biletarnicu. Ja tamo, kad ono stvarno jeste. Kupim karte i pratim masu ljudi, jer ono na sve lici samo ne na metro. Mi tamo, stize metro, ja po logici, udjem u metro i ka automatu da ponistim kartu, kad cvrc, nema automata. Pretpostavim na osnovu iskustva da mora da je bio negde naplju, ali sad je gotovo. Stizemo u centar, krecemo ka izlazu metroa i tad mi se upali lampica da jedino u Madjarskoj kontrolisu karte na izlazu, nebuloza ili bezobrazluk, ne znam kako da nazovem! Naravno, cika ridzovan nas odmah snimio, karte, pokazemo mu, neponistene, ajde sa strane. Govori on 10 reci engleskog, kazna, ovo ono, niste ponistili, bla bla. Dzaba ja njemu objasnjavam sta i kako, kazem da smo u busu ponistili, ne. Cim nas je video, zasijali mu dolari u ocima i kraj! Jos nam se usput pridruzio neki Bugarin u busu, koji nas nesto priupitao, pa smo zajedno isli do grada. A on, po bugarski, odma' liku ponudio pare! Svadjamo se mi tako 20 minuta, ja mu kazem da zove policiju, ambasadu, on kao, zvao policiju, ali, kaze, dolaze za sat vremena. Jes', pa da, ja se na ledja zakopcavam! I mlati nam papirom da je kazna 6000 forinti, ili 35 evra(6000forinti=25 evra!!), a kad dodje policija onda je 12000. Moze, prijatelju, zovi Viktora Orbana, ako hoces, od mene pare dobiti neces! I utim se nadje pametni Bugarin, koji mu ponudi da plati jednu kaznu, a da za uzvrat, pusti devojku i mene. Ja odlepio! Ridzovan se, kao, nesto premislja... A drugi cika ridzovan bio vrlo pristojan i vec namigivao prvom da nas pusti, shvatio je nasu pricu, a kanda malo i srpski razume. Ali, ovom prvom zinulo dupe za parama! I, posle dramske pauze, prihvati on ponudu Bugarina i kaze nam samo, idite! Rekoh, necu Sad on shiznuo, zakrvavio ocima, pare mu vec uskacu u dzep, a tamo neki levi lik ga zaj....va Nista, istreniram mu ja malo zivce i odem posle koji minut, a ludi Bugarin plati 35 evra, bez ikakve priznanice, naravno. Mi posle graknuli na njega, zasto je to uradio, ali, ipak, uz zahvalnost, jer nas je izvukao iz nezgodne situacije. Kaze, vi ste rekli da nemate para, pa sam hteo da vam ucinim! Aman, covece, imam para nego ne dam! Vrhunac je bio kad smo mu rekli da je 6000 forinti=25 evra a ne 35, e tad se iznervirao I tako, spase nas ludi Bugarin, koji je inace krenuo za Pakistan da se ukrca na brod, par dana nakon ubistva Bin Ladena...Sta reci nego uvrnuta prica! Zilion puta sam se kao student svercovao, bez problema, ponekad bas i raspravljao sa ridzovanima, kad zagusti, cak i kad sam znao da nisam u pravu, ali uvek sam izlazio kao pobednik. A sad uredno kupio kartu, sa najboljim namerama, ali doslo vreme za naplatu izgleda... A na stranu to sto su me Madjari zestoko razocarali, aj, manje vise zbog tog nesrecnog ridozvana, ima takvih svuda, nego sto, kad smo se vracali na aerodorm, istim putem, u busu 200E, kojim idu uglavnom stranci, turisti na aerodrom, 2 stanice pred sam aerodrom, ulaze dve "nevine" devojke i vade ridzovanske legitimacije i traze karte. Pa, stvarno, da ne pozeli covek vise da im opet dodje.
June 3, 201113 yr Stalno vam pričam da se nije zezati u budimpeštanskom prevozu a vi nećete da me slušate. A šta je:ridzovan?
June 3, 201113 yr Ridzovan je kontrolor karata, a ime mu je izvedeno od generala (valjda) Ridzveja koji podeli dve Koreje posred paralele. Kad udje ridzovan u tramvaj svi beze ka prvim ili zadnjim vratima... (ovo je bilo ranije, kad sam bio mali).
June 3, 201113 yr Znam i nisam uopste hteo da se zezam, ali, eto! Ridzovan=kontrolor, zargonski, po beogradski
June 3, 201113 yr Ridzovan je kontrolor karata, a ime mu je izvedeno od generala (valjda) Ridzveja koji podeli dve Koreje posred paralele. Kad udje ridzovan u tramvaj svi beze ka prvim ili zadnjim vratima... (ovo je bilo ranije, kad sam bio mali). Hehe, ovo pojma nisam imao
June 4, 201113 yr I ja kad sam bio mali nisam plaćao karte. A evo kako je to I bre, stvarno si Indijanac.
June 5, 201113 yr Ja ne mogu da verujem kakva je GSP Novi Sad lopovsko- hohstaplerska organizacija. Prvo su uveli one ulaske na prva vrata kojih nema ni u jednom gradu u kome sam bio i koji samo stvaraju nepotrebnu tenziju i kasnjenja autobusa. Autobusi se raspadaju, ali bukvalno, matori su kao Grcka, ali ih oni samo malo srede unutra, ofarbaju ubace nova sedista i " Vozi Misko!!" , a busevi samo sto ne skapaju na drumu, na svaku rupu putnici skacu do plafona itd. E sad ono zasto sve ovo pisem, na Medjumesnoj Autobuskoj Stanici u Novom Sadu peronska karta kosta 100din, niko ne zna zbog cega se placa tih 100 din posto stanica ne nudi ama bas nista putnicima osim sto ograde prostor gde stizu autobusi i ulazak u isti naplate 100din. Poredjenja radi autobuska stanica u Valjevu je veca i komfornija od ove novosadske a peronska karta kosta 30 din sto je i neka razumna cena za stanicnu uslugu. U Novom Sadu kosta 100din i vise se ne moze kupiti tamo kod ograde gde je onaj salter za garderobu vec samo na salterima od kojih uglavnom rade 1 ili 2 i ispred kojih u svakom trenutku ceka bar 5 ljudi. Da bi izbegao ovaj harac novosadskih zulumcara ulazio sam u ogradjeni prostor sa mesecnom kartom. Iz tog ogradjenog prostora osim medjumesnih polaze i neki prigradski autobusi pa se moglo uci sa mesecnom kartom posto ovi na ulazu misle da idete tim prigradskim. GSP zulumcari spremni na sve kako bi izvukli i poslednju paru su sad uveli neki zakon-pravilo ili sta vec da u ogradjeni prostor mozete da udjete samo sa pokaznom kartom iz neke prigradske zone , a sa gradskom ne moze, iako isti ti prigradski busevi staju i u gradskoj zoni pa sam i sam cesto odatle isao sa Karlovackim busom do Petrovaradina ( jer je manja guzva) i slicno. Cak su i okacili natpis na kome ovo pise. Tako sam ne znajuci za ovo pravilo pokusao da udjem sa svojom pokaznom za prvu zonu i nisu hteli da me puste. To je bilo bas u ovo vreme blakda, autobus mi krece za 5 minuta a oni mi kazu da idem na salter da kupim kartu, a na salteru ceka vec 10-ak ljudi. Nisu hteli da me puste ni kad sam rekao da zurim, to njih ne zanima, propisi su propisi. Kad sam im rekao da zelim da idem samo do Petrovaradina, rekli su mi idi sacekaj ga na bulevaru ( 700m odatle). Sto je najjace na tom ulazu radi ni manje ni vise nego njih trojica sto mi je na neki nacin jasno posto znam da svaki dzabalebaros iz jedne stranke koju necu sad da imenujem ima zagarantovano radno mesto u GSP-u, pa treba naci posao za sve te lenjivce i sisace naseg novca. Kad sam krenuo da obilazim okolo kako bih nasao mesto gde mogu da preskocim ogradu ili da se provucem kod one rtampe jedan od njih me je video pa je krenuo za mnom, i tako ja sa jedne strane ograde, on sa druge, ja korak napred, on korak napred, ja korak nazad, on korak nazad, kao da gledam sebe u ogledalu, samo umesto sebe vidim raspalog stranackog bizgova u beloj polo majici sa akreditacijom. Na kraju sam odustao od svega toga i otisao na linijski taksi koji kosta malo jeftinije nego regularna karta za autobus, ja sam doduse planirao da idem sa indeksom pa bi mi se vise isplatilo busom, ali jbg GSP je to. Takodje u novinama mozete videti kako se zale razni prevoznici i GSP na te linijske taksiste jer im uzimaju posao , a nikad se ne zapitaju kako to da karta za vozilo u kom treba da se vozi 50 ljudi kosta isto kao "karta" za vozilo koje vozi 5 ljudi, plus sto se na autobusku kartu ugradi i raspali GSP sa svojih dahijskih 100din. Takodje im smeta sto autobuse staju van glavne stanice pa tamo kupe putnike kojima se ovih 100din ne daje, npr na Futoskoj pijaci ili kod mosta Slobode. Kazu da ce treaziti od grada da im zabrani da se tu zaustavljaju zato sto zagusuju saobracaj, a sto je jos bitnije tu GSP gubi 100din po putniku, koje bi tako lepo bile iskoriscene za " Brenu za 4 osobe: za nekog sefa stranackog funkcionera ili za nekog stranackog skota neradnika i njegovu platu od cirka 40-50 000 sa trecim stepenom. I onda neko kaze ne treba se svercovati u autobusima, ovde u Novom Sadu ne da se treba svercovati nego im se treba svima naj...ati milosrdne majke, da se ovo desava u Francuskoj goreli bi busevi svaki dan.
June 6, 201113 yr Ja ne mogu da verujem kakva je GSP Novi Sad lopovsko- hohstaplerska organizacija. Prvo su uveli one ulaske na prva vrata kojih nema ni u jednom gradu u kome sam bio i koji samo stvaraju nepotrebnu tenziju i kasnjenja autobusa. Autobusi se raspadaju, ali bukvalno, matori su kao Grcka, ali ih oni samo malo srede unutra, ofarbaju ubace nova sedista i " Vozi Misko!!" , a busevi samo sto ne skapaju na drumu, na svaku rupu putnici skacu do plafona itd. E sad ono zasto sve ovo pisem, na Medjumesnoj Autobuskoj Stanici u Novom Sadu peronska karta kosta 100din, niko ne zna zbog cega se placa tih 100 din posto stanica ne nudi ama bas nista putnicima osim sto ograde prostor gde stizu autobusi i ulazak u isti naplate 100din. Poredjenja radi autobuska stanica u Valjevu je veca i komfornija od ove novosadske a peronska karta kosta 30 din sto je i neka razumna cena za stanicnu uslugu. U Novom Sadu kosta 100din i vise se ne moze kupiti tamo kod ograde gde je onaj salter za garderobu vec samo na salterima od kojih uglavnom rade 1 ili 2 i ispred kojih u svakom trenutku ceka bar 5 ljudi. Da bi izbegao ovaj harac novosadskih zulumcara ulazio sam u ogradjeni prostor sa mesecnom kartom. Iz tog ogradjenog prostora osim medjumesnih polaze i neki prigradski autobusi pa se moglo uci sa mesecnom kartom posto ovi na ulazu misle da idete tim prigradskim. GSP zulumcari spremni na sve kako bi izvukli i poslednju paru su sad uveli neki zakon-pravilo ili sta vec da u ogradjeni prostor mozete da udjete samo sa pokaznom kartom iz neke prigradske zone , a sa gradskom ne moze, iako isti ti prigradski busevi staju i u gradskoj zoni pa sam i sam cesto odatle isao sa Karlovackim busom do Petrovaradina ( jer je manja guzva) i slicno. Cak su i okacili natpis na kome ovo pise. Tako sam ne znajuci za ovo pravilo pokusao da udjem sa svojom pokaznom za prvu zonu i nisu hteli da me puste. To je bilo bas u ovo vreme blakda, autobus mi krece za 5 minuta a oni mi kazu da idem na salter da kupim kartu, a na salteru ceka vec 10-ak ljudi. Nisu hteli da me puste ni kad sam rekao da zurim, to njih ne zanima, propisi su propisi. Kad sam im rekao da zelim da idem samo do Petrovaradina, rekli su mi idi sacekaj ga na bulevaru ( 700m odatle). Sto je najjace na tom ulazu radi ni manje ni vise nego njih trojica sto mi je na neki nacin jasno posto znam da svaki dzabalebaros iz jedne stranke koju necu sad da imenujem ima zagarantovano radno mesto u GSP-u, pa treba naci posao za sve te lenjivce i sisace naseg novca. Kad sam krenuo da obilazim okolo kako bih nasao mesto gde mogu da preskocim ogradu ili da se provucem kod one rtampe jedan od njih me je video pa je krenuo za mnom, i tako ja sa jedne strane ograde, on sa druge, ja korak napred, on korak napred, ja korak nazad, on korak nazad, kao da gledam sebe u ogledalu, samo umesto sebe vidim raspalog stranackog bizgova u beloj polo majici sa akreditacijom. Na kraju sam odustao od svega toga i otisao na linijski taksi koji kosta malo jeftinije nego regularna karta za autobus, ja sam doduse planirao da idem sa indeksom pa bi mi se vise isplatilo busom, ali jbg GSP je to. Takodje u novinama mozete videti kako se zale razni prevoznici i GSP na te linijske taksiste jer im uzimaju posao , a nikad se ne zapitaju kako to da karta za vozilo u kom treba da se vozi 50 ljudi kosta isto kao "karta" za vozilo koje vozi 5 ljudi, plus sto se na autobusku kartu ugradi i raspali GSP sa svojih dahijskih 100din. Takodje im smeta sto autobuse staju van glavne stanice pa tamo kupe putnike kojima se ovih 100din ne daje, npr na Futoskoj pijaci ili kod mosta Slobode. Kazu da ce treaziti od grada da im zabrani da se tu zaustavljaju zato sto zagusuju saobracaj, a sto je jos bitnije tu GSP gubi 100din po putniku, koje bi tako lepo bile iskoriscene za " Brenu za 4 osobe: za nekog sefa stranackog funkcionera ili za nekog stranackog skota neradnika i njegovu platu od cirka 40-50 000 sa trecim stepenom. I onda neko kaze ne treba se svercovati u autobusima, ovde u Novom Sadu ne da se treba svercovati nego im se treba svima naj...ati milosrdne majke, da se ovo desava u Francuskoj goreli bi busevi svaki dan. hahahahha! Umro sam! Ja sam prestao da ih koristim, još davnih dana su mi se smučilu u par navrata. Sad imam poniku, dovoljno je rđava da se niko ne trudi da obija katanac, a opet dovoljno je dobra da se vozam gde hoću. Ovo bi preporučio svima, jedan mali polovni bajs na najlonu košta oko 2000 (lepa očuvana ponika je bila toliko) a ako se cenkate i manje. Ako poračunaš koliko košta mesečna, tvoje nerviranje i čekanje 2000 je više nego jeftino. A i zdravije je od gradskog svakako. Kad dođe zima jedino je problem voziti kada je velik sneg ili poledica. A to se dešava možda 2 meseca, pa za ta dva ako baš moraš kupi mesečnu. Ne preporučujem brzince i neke lepe bicikle za svakodnevnu upotrebu jer je veliki rizik da će ga neko ukrasti. Skrnave bajseve praktikuju u Kopenhagenu, a predpostavljam i u Amsterdamu. Nema boga da tamo vidiš lep bicikl na ulici, svi neki rđavi.
June 6, 201113 yr Stalno vam pričam da se nije zezati u budimpeštanskom prevozu a vi nećete da me slušate. A ja kazem da uz malo prakse mozete da se zezate po Budimpesti kol'ko ocete i da ne platite ni forintu za prevoz Sala mala,ko hoce da slusa taj citirani savet OK,mada ja nikad ne bih tako postupio. Cisto primer iz prakse - sad za vikend sam bio u Budimpesti (petak ujutru-ponedeljak prepodne). Svakim danom smo drugar i ja promenuli bar 4-8 prevoza (zavisi kojim danom koliko) i,eto,nijednom nisam platio kartu,a jos manje da platim kaznu za to Taj drug je imao jednu neponistenu kartu za njihov gradski prevoz (koja je 320 forinti,tj. oko 120 din.),kao u slucaju da nam upadne kontrola da on moze da se vadi kako ima kartu,ali nije stigao/nije znao da je ponisti,ovo-ono.Ja sam se uzdao u to da nam nece ulaziti kontrola,pa nisam imao nikakvu kartu kod sebe,i eto - sve je OK proslo Doduse,moram reci da smo isli "laksim tokom":nismo koristili metro,vec smo samo koristili nadzemni prevoz,u koji kontrola redje upada u poredjenju sa metroom.Jednom smo samo isli metroom (Deli payaudrvar-Keleti payaudvar) i tu je on ponistio tu njegovu kartu.Rekao sam mu da ne mora,ali on nije hteo da rizikuje (kao,metro je u pitanju,tu je cesca kontrola).Srecom po mene nije bilo kontrole da nas doceka na Keleti-ju (setio sam se sad posta Draganceta iznad ).Al takodje moram reci i to da je to bilo u 22.30,tako da nije bilo onih sabana na ulazu u metro koji nece da ti daju da udjes dok ne ponistis kartu.Nisam jos saznao kad oni odlaze sa mesta kontrole (verovatno kad se zatvore blagajne za prodaju karata,ali na njima ne pise do kad rade),al pretpostavljam da je to rano ujutru i kasno uvece.Tad si slobodan da udjes u metro bez karte Takodje sam popricao sa nekom studentkinjom iz Budimpeste o svercovanju i tome.Rekla mi je da ako ti upadne kontrola u busu da im samo kazes da izlazis na sledecoj stanici (al da im kazes to na madjarskom naravno ) i kao pustice te.Ali ako je kontrolor upao zajedno sa "officer"-om (pretpostavljam da joj je to znacilo policajac ili tako nesto,ne znam sta drugo moze da bude,a nisam stigao da je pitam detaljnije za to) onda te nece tek tako pustiti,vec ces morati malo da se iscimas malo oko toga...sto je - gledajuci sa da kazem pozitivne strane - dobro,jer eto imas priliku malo da vezbas kako je to raspravaljti se sa kontrolorom i nadmudriti ga,tj. ne platiti kaznu na kraju ...i nisu hteli da me puste. Nisu hteli da me puste ni kad sam rekao da zurim, to njih ne zanima, propisi su propisi. Znam ja tu bandu hohstaplera. Jos kad im kazes kako ti je hitno - e,tek ONDA nece da te puste. A za to vreme dok se ti tu raspravljas sa njim/njima oko toga prolaze i kurta i murta iz vasih ledja,bez ikakvih peronskih karti i icega ... i tad mi se upali lampica da jedino u Madjarskoj kontrolisu karte na izlazu, nebuloza ili bezobrazluk, ne znam kako da nazovem! Sto nebuloza ili bezobrazluk,pa to je bas prakticno? ...gledajuci sa stanovista kontrolora. Ilustrovano:postoji 100 nacina da ti udjes u metro sa kartom ili bez karte,ali izlaz je samo jedan...i to oni znaju Na kraju se proverava ko ima kartu,a ko nema,tu bas pred cilj (kad se najmanje nadas)
June 7, 201113 yr Da, dobro iz njihove perspektive, ali ostavlja jako los utisak. Narocito na strance koji prvi put dodju u njihovu zemlju i po logici stvari, cim izadju iz metroa, bace kartu u prvu kantu. Inace, i ja sam jednom isao metroom bez karte u vecernjim satima, od Nepligeta do Keletija, sa Orangewaysovog busa iz Beca, na nocni voz za BG. I nije bilo nikakvih kontrolora, niti su radili salteri za karte. A i da su radili, ne znam sta bih, jer nisam imao forinte, a menjacnica nema otvorenih u to vreme, a mi jos u cajtnotu... Srecom, tad je dobro proslo!
June 9, 201113 yr Ako neko slucajno provali do kad,tj. od kad nema kontrolora na ulazu u metro - bilo bi dobro da podeli tu informaciju ovde...
June 9, 201113 yr Obično se povuku, u zavisnosti od godišnjeg doba, tamo posle 21-22h. Noću ne smeju da kontrolišu jer se dešavalo da su bli napadani. Ako nekoga zanima: www.bkv.hu/en/fines/fines
June 9, 201113 yr Obično se povuku, u zavisnosti od godišnjeg doba, tamo posle 21-22h. Noću ne smeju da kontrolišu jer se dešavalo da su bli napadani. Sad kad si to spomenuo sam se setio jos jednog dela razgovora sa tom studentkinjom iz Budimpeste. Rekla mi je da u nocnim busevima u svakom od njih su kontrolori,tako da tu nema svercovanja I bas zbog toga sto su nocu cesce ljudi pijani su u njima po 3 do 4 kontrolora (zavisno koliko vrata ima bus). Mada kapiram kad bi doslo do fajta da bi kondukteri izvukli deblji kraj ...sem ako nisu u pratnji policije
June 10, 201113 yr U Budimpesti, po zatvaranju metroa, autobusi idu tim putanjama. To su "nocni" busevi i u njima se dogada to sto vam je pricala Budimpestanka. Izmadu otp. 23.oo i 04.oo.
June 18, 201113 yr U Rimu niko ne proverava u tramvaju. Bila sam u Rimu 4 puta, stalno koristim isti,pa ako sam videla 2-3 coveka da overavaju karte na automatu. Isto i za voz, mada moze da se zadesi kontrola, ali retko.Mada, vidis kontrolu i odes da sidjes na sledecu stanicu i cekas novi, koji dolazi za nekoliko minuta.Naravno u pitanju je voz unutar grada i do aerodroma. Medjugradske obavezno proveravaju.
July 24, 201113 yr Meni je kontrola upadala više puta i na raznim mestima.... Najinteresantnije je bilo kako sam se izvukao u Ukrajini, Lvov-u. Išao sam od železničke do autobuske stanice, rečeno mi je par stanica... i upada kontrola na prednja vrata, on i ona.... ja kod zadnjih, tražim spas (da se vrata otvore i izadjem ,pre nego što oni dodju) , ili da postanem nevidljiv, pa da prođu pored mene... To je primetio momak koji je sedeo ispred mene (ja sam stajao), i ponudio mi svoju mesečnu kartu za autobus, rekavši mi da on ima takođe i vojnu legitimaciju.... Prihvatio sam da probam iako je na fotografiji bio debeljuškast, plav i još malo proćelav momak... nisam ni malo ličio na njega Pre nego što će naići kontrolori, moju stranu je gledala ona, okrenuo sam se prema kontra prozoru od Igora, opkoračio ranac i držao se za šipku rukom bližom njoj drugom rukom ispod ove sam joj pokazao mesečnu....... i prošao Zahvalio se i Univerzumu i Igoru, na sinhonicitetu i pomoći... Imao sam zanimljiv slučaj i u NS... Iako sam živeo u NS i znao da kontrole najčešće ulaze na stanici pre železničke. Bio je raspust i nisam imao pokaznu, a bio sam samo u tranzitu kroz NS. Ne znam šta mi bi (logično sam trebao da izadjem na predposlednjoj stanici, ali sam možda zbog umora teških torbi ili ko zna čega ovog puta neportebno rizikovao)... Ušla kontrola... nemam novca da platim kartu(a imao sam baš dosta)...ličnu kartu , ja dam... oćemo u miliciju da te pretresu.... a probam da pozajmim od ćaletovog prijatelja. Sve se to odvija već u prostorijama GSP na železničkoj. Dobro, reče glavni lik, kad doneseš pare , dobićeš ličnu kartu i ubaci je u jednu od fioka na svom stolu!Trebalo je da nabavim 30 dem, koje sam tada imao ali mi se nije davalo... pored njegove kancelarije bila je veća prostorija gde su se vozači odmarali ,pili kafu, gledali tv i jedan od njih me upita šta je bilo.... ja mu kažem... a on meni, da sačekam da ovaj izađe napolje a ja da uđem i uzmem svoju ličnu kartu i zapalim... Tako sam i uradio, ali Lične karte nije bilo u fioci!!! Izašao sam napolje.... ovaj je još bio napolju... vratio sam se opet sada malo više preturao po fiokama , podigao fasciklu koja je bila preko moje LK ...i uspeo sam da ukredem svoju ličnu kartu!!! Pokupio torbe, klimnuo glavom Vozaču pomoćniku , koji mi je uzvratio, i dugačkim korakom nestao...
July 24, 201113 yr Meni se desilo da je kontrola u Rimu usla na ulici neposredno pre poslednje stanice (Termini) autobusa iz koga sam trebala da izadjem. Ja se nisam svercovala, ali sam pomislila kako ne bi bilo izlaza, jer je autobus stajao zatvorenih vrata dok kontrolori nisu zavrsili posao. Za ukupno 15 dana koriscenja svih vidova gradskog prevoza to je bila jedina kontrola, ali...
July 25, 201113 yr Meni je kontrola upadala više puta i na raznim mestima.... Najinteresantnije je bilo kako sam se izvukao u Ukrajini, Lvov-u. Išao sam od železničke do autobuske stanice, rečeno mi je par stanica... i upada kontrola na prednja vrata, on i ona.... ja kod zadnjih, tražim spas (da se vrata otvore i izadjem ,pre nego što oni dodju) , ili da postanem nevidljiv, pa da prođu pored mene... To je primetio momak koji je sedeo ispred mene (ja sam stajao), i ponudio mi svoju mesečnu kartu za autobus, rekavši mi da on ima takođe i vojnu legitimaciju.... Prihvatio sam da probam iako je na fotografiji bio debeljuškast, plav i još malo proćelav momak... nisam ni malo ličio na njega Pre nego što će naići kontrolori, moju stranu je gledala ona, okrenuo sam se prema kontra prozoru od Igora, opkoračio ranac i držao se za šipku rukom bližom njoj drugom rukom ispod ove sam joj pokazao mesečnu....... i prošao Zahvalio se i Univerzumu i Igoru, na sinhonicitetu i pomoći... Imao sam zanimljiv slučaj i u NS... Iako sam živeo u NS i znao da kontrole najčešće ulaze na stanici pre železničke. Bio je raspust i nisam imao pokaznu, a bio sam samo u tranzitu kroz NS. Ne znam šta mi bi (logično sam trebao da izadjem na predposlednjoj stanici, ali sam možda zbog umora teških torbi ili ko zna čega ovog puta neportebno rizikovao)... Ušla kontrola... nemam novca da platim kartu(a imao sam baš dosta)...ličnu kartu , ja dam... oćemo u miliciju da te pretresu.... a probam da pozajmim od ćaletovog prijatelja. Sve se to odvija već u prostorijama GSP na železničkoj. Dobro, reče glavni lik, kad doneseš pare , dobićeš ličnu kartu i ubaci je u jednu od fioka na svom stolu!Trebalo je da nabavim 30 dem, koje sam tada imao ali mi se nije davalo... pored njegove kancelarije bila je veća prostorija gde su se vozači odmarali ,pili kafu, gledali tv i jedan od njih me upita šta je bilo.... ja mu kažem... a on meni, da sačekam da ovaj izađe napolje a ja da uđem i uzmem svoju ličnu kartu i zapalim... Tako sam i uradio, ali Lične karte nije bilo u fioci!!! Izašao sam napolje.... ovaj je još bio napolju... vratio sam se opet sada malo više preturao po fiokama , podigao fasciklu koja je bila preko moje LK ...i uspeo sam da ukredem svoju ličnu kartu!!! Pokupio torbe, klimnuo glavom Vozaču pomoćniku , koji mi je uzvratio, i dugačkim korakom nestao... Ja bi zbog ovoga kontrolere za muda besio! Jako me nervira kad bilo ko iskorišćava svoj položaj da kinji drugog. Oni nemaju prava da te legitimišu, i da imaš ličnu kartu ne moraš je dati, nemaju prava da te pretresaju ili da te prisiljavaju da sam pokažeš šta imaš u dzepu. Nemaju pravi ni da te zadržavaju u autobusu. Mislim da je najžalosnije kad ljudi stvarno pristanu na ovakvu torturu iako znaju da nije pravedna. Ukoliko ste istrajni u svojim pravima najgora stvar je da pozovu policiju, da vas legitimiše i da vam kontroler napiše kaznu od 5000 dinara. Ne taj policajac ne može da ti napiše neku veću kaznu, ne može da te njaka, ne može da kinji, jedino što u tom trenutku može je da te legitimiše. Mislim da za te pare ne smeš dozvoliti kontroleru da te ponižava. p.s. Čuo sam bar 100 priča kako je kontroler uhvatio nekog bez karte i ni jedna se ne završava sa policijom, jer ukoliko zovu policiju mogu i sami nagrabusiti jer su ti neovlašćeno uskratili pravo kretanja (zadržavanjem u busu). Dakle kada ti uđe kontrola u gradski bus i krene da te zeza za kartu budi istrajan u svojim pravima i ne dozvoli da te kinji!
July 25, 201113 yr Ja kontam da ti ipak mora traziti ličnu kartu, inače kako bi ti napisao prijavu.... u mom slucaju njima je problem bio jer mi mesto prebivalista nije bilo u NS, pa onda valjda nisu mogli pisati prijavu.... Moj drugar je 94" je imao slucaj da su mu zadržali ličnu kartu i tražili da plati 20dinara kaznu +1 dinar za tu vožnju koju nije platio ( u to vreme je bio Avramov 1dinar=1 dem). Taj +1 DINAR ga je izvukao jer je u pošti uplatio 1 dinar i sa leve strane jedinice ostavio par milimetara prostora, gde je kasnije dopisao 2 i odneo do njihovog kioska gde ga je pokazavši uplatnicu dobio svoju ličnu kartu...
July 25, 201113 yr Ja kontam da ti ipak mora traziti ličnu kartu, inače kako bi ti napisao prijavu.... u mom slucaju njima je problem bio jer mi mesto prebivalista nije bilo u NS, pa onda valjda nisu mogli pisati prijavu.... Moj drugar je 94" je imao slucaj da su mu zadržali ličnu kartu i tražili da plati 20dinara kaznu +1 dinar za tu vožnju koju nije platio ( u to vreme je bio Avramov 1dinar=1 dem). Taj +1 DINAR ga je izvukao jer je u pošti uplatio 1 dinar i sa leve strane jedinice ostavio par milimetara prostora, gde je kasnije dopisao 2 i odneo do njihovog kioska gde ga je pokazavši uplatnicu dobio svoju ličnu kartu... Po zakonu nemaju prava da te legitimišu. To pravo ima jedino policija i vojska u nekim slučajevima čini mi se, ali kondukteru apsolutno nemaš obavezu da pokažeš ličnu kartu i ne možeš dobiti nikakvu kaznu ukoliko je ne pokažeđ. A da ti je uzmu i ucenjuju?! Pa to je van svakog zakona i propisa, to ne da nemaju pravo da urade nego mogu žešće da najebu. Ne pokazuj im ličnu kartu, ukoliko želiš da im pokažeš mogu sve da lepo vide iz tvoje ruke.
July 26, 201113 yr Da li je provereno ovo za slobodu kretanja? Znaci ako me uhvati kontrola ja ne moram da im pokazem ni dokumenta, a ne moram ni da ostanem u prevozu? Mene je kontrola u Zenevi kaznila cak iako sam imao kartu, ne znam po kojoj logici, valjda sam usao u zadnji cas u voz i to u pogresnu klasu, nisu hteli da mi kazu u cemu je problem, cak sam ja u vagonu njima prisao pokazavsi im kartu da ih pitam na kojoj strani je druga klasa. Na kraju je dosla policija, trazili su mi da platim i potpisujem neke gluposti, sto sam ja naravno odboio i posle jedno 20minuta daju mi kaznu od preko 100 franaka(80kazna + zadrzavanje konduktera) koju ce mi navodno poslati u Srbiju, pa cu je tamo uplatiti. Proslo je vec 3-4 meseca, a kazne idalje nema. Pitao sam i svog hosta u Zenevi i jos neke ljude u cemu je problem i svi kazu da je to njihova greska bila, znaci nikad se nisam svercovao, a dobio kaznu!