Jump to content

Featured Replies

Posted

Dakle, konkretno, zanima me da li je potrebna viza za Jermeniju i da li je neko skoro imao iskustvo posete Turkmenistanu i Uzbekistanu? Al pored toga zanima me i kakvo je stanje za ostale drzave u regionu!

na kakav region konkretno mislis? na te chuvene *stan zemlje? :)

neka objashnjenja o viznom rezimu nase zemlje i ostalih mozes da vidis u tabeli na www.gov.yu pa tamo pronadji u meniju dole desno. Doduse, ehm, i mene interesuje Jermenska viza, a tamo pise da se daje obicnim pasoshima koji imaju 'on bussines' svrhu dolaska u Jermeniju, pa me to podsetilo na Rusku vizu (tj, Rusija ima isti sistem da ti ne treba viza ako imas to odradjeno).

E sad, komplikujem, znam, ali nije ni meni jasno pa hajde vi shto ste ishli u rusiju na tu 'biznis' foru tj. overavanje pasosha u SUPu, da nam objasnite kako se to radi i sta to itd?

posto kapiram da ako Jermenija ima isti zahtev, i caka moze biti ista ili slicna..

Bio sam u Kazahstanu i Kirgiziji, sa namerom da odem i u Uzbekistan i Turkmenistan ako uspem da udjem u Uzbekistan.

Elem, odmah da ti kazem, pucash na visoko.

Uzbekistan je imao pokushaj revolucije pre godinu dana u Andizhanu, bile je krvavo, i prichaju ljudi da je ubijeno vishe od 1000 ljudi. Sve je zatashkano, naravno... E sad, posle toga , vizni rezim je naglo otezan. Do tada se moglo uci i sa Ruskom vizom, naravno na par dana.

Sada, danas za zemlje Evropske unije vazi da im ne treba pozivno pismo, ali i oni cekaju u ambasadama po 15 dana. Nama treba pozivno pismo i pored njega morash da imash jak razlog za odlazak tamo. Sve se proverava u ministarstvu inostranih poslova, i ako delujesh sumnjivo, gnjavice te sa vizom do sudjeg dana.

Pozivno pismo mogu da ti obezbede agencije. Koshta do 40 evra, s tim da je najbolje da nadjesh neku agenciju iz Kirgizije (rade za 25, i ne obavezuju te da rezervishesh hotel).

Za Turkmenistan je situacija mnogo gora, poshto imaju suludog diktatora sa poremacajima raznih vrsta, i za tamo mozesh dobiti samo tranzitnu vizu na 3, 5 ili 7 dana (zavisi od njihove dobre volje) i pri tom morash imati vize dve susedne zemlje (ili bilo kakav dokaz da cesh boraviti u njima). Regularna viza se jako teshko obezbedjuje, morash imati napisano tachno gde cesh ici, i treba da platish vodicha koji ce da ti viri preko ramena i pazi da nisi slushajno shpijun. Pri tom je jezivo skupa...

Probacu da ti iskopam e-mail adrese nekih agencija koje mogu da ti obezbede LOI za Uzbekistan.

Inache, dobar izbor, zemlje su jako interesantne...

:mrgreen:

E, da. Zvao sam Jermensku ambasadu u ochaju onomad, i onu u Alma Ati i onu u Moskvi, i ispostavilo se da nam treba pozivno pismo , + viza. Do nedavno nije trebalo.  Ne vaze nikakve biznis fore... Samo diplomatski pasosh.

Idi u Kirgiziju. Tamo nas vole , i ne treba viza  :-D

• Author

Hm, vise ni sam ne znam! Elem, naime, radi se o tome da sam izabran za jedan putujuci letnji univerzitet (u organizaciji AEGEE-Tbilisi i AEGEE-Baku) koji ce se odrzati u septembru u Gruziji i Azerbejdzanu, pa kad sam vec tamo... Zelja mi je da nastavim dalje i sada razmatram opcije za taj poduhvat. Jermenija je odmah tu, Turkmenistan preko puta, Azerbejdzan se granici sa Iranom... Sve u svemu greota bi bila vratiti se nakon Bakua, koji ce nam biti poslednja stanici, nazad. E sad, VIZE!!! Jedni kazu jedno, drugi nesto drugo, a izgleda da se ni na sajtove ministarstava inostranih poslova ne vredi uvek oslanjati. U Istanbulu cu vaditi vizu za Gruziju (molim nekog da mi da konkretnije podatke o tome-adresa konzulata, potrebni materijal itd.), a u Bakuu cu se raspitati za ostale, u prvom redu Jermeniju. Na zalost izdanja lonely planet o Zakavkazju su pokupovana iz radnji u Beogradu, te pitam dal neko zna nisu li ostali poslednji primerci u Novom Sadu ili Nisu?

I da, za onog srecnika koji je bio u Kirgiziji i Kazahstanu - kako si doputovao u to svetsko bespuce? I da, vize za te zemlje!?

U Istanbulu cu vaditi vizu za Gruziju (molim nekog da mi da konkretnije podatke o tome-adresa konzulata, potrebni materijal itd.), a u Bakuu cu se raspitati za ostale, u prvom redu Jermeniju. Na zalost izdanja lonely planet o Zakavkazju su pokupovana iz radnji u Beogradu, te pitam dal neko zna nisu li ostali poslednji primerci u Novom Sadu ili Nisu?

I da, za onog srecnika koji je bio u Kirgiziji i Kazahstanu - kako si doputovao u to svetsko bespuce? I da, vize za te zemlje!?

Adresu konzulata mozes dobiti od Bokonona, a pitaj ga i da kopirash Lonely Planet od njega.

A vizu za Kaz sam dobio tako sto sam isao na praxu tamo, pa su mi poslali  pozivno pismo. U ambasadi Kazahstana su jako neljubazni, ali je zemlja manje vishe ok. I viza koshta od 50 dolara pa navishe, u zavisnosti od toga koliko ostajesh...

Kirgizija, eh, na granici su me izmaltretirali nekih pola sata sa Kazahstanske strane, a na Kirgiskoj strani, jedan sluzbenik, sirok osmeh i zlatan zub, stisak ruke i srecno. Nije mi ni gledao pasosh...

Sve jeftino i siroto, ljudi ljubazni i gostoljubivi, zemlja pusta i neverovatno surovo lepa...

za Jermeniju mozesh, samo se treba malo potruditi i odvojiti koji dolar...

i ona je prelepa...

Samo da znas da iz Azerbejdzana nikako ne mozes da udjes u Armeniju (Jermeniju). Zbog poznatog sukoba oko Nagorno Karabaha (teritorije koja zvanicno pripada Azerbejdzanu, naseljena je uglavnom Jermenima a fakticki je samoproklamovana republika), ove dve zemlje su prakticno na ivici sukoba. Njihova zajednicka granica je zatvorena, tako da iz Azerbejdzana prvo moras ici u Gruziju, da bi iz nje usao u Jermeniju. Naravno, podrazumeva se da u Bakuu ne postoji ambasada Jermenije (i obrnuto) pa sve administrativne stvari oko jermenske vize (za koju se nikada sa stoprocentnom sigurnoscu ne zna da li ti treba ili ne) moras da zavrsavas u Tbilisiju. Ali, koliko sam cuo iz tudjih prica, vredi se pomuciti oko svega, jer je region fascinantan. Na zalost, nikada nisam bio na Kavkazu, ali imam ogromnu zelju da se tamo pojavim, as soon as it`s possible. Kada se budes vratio, obavezno nas obavesti kako ti je bilo!!! 

Jermeni su se zakačili sa svima u regionu (i sa Turcima , i sa Iranom), pa su granice otvorene jedino prema Gruziji . Blesavi su kao i Balkanci ti Kavkaski narodi, razumemo se odlično  :-D

Jao, Acketa, pa nemoj da me razocaras da je i granica sa Iranom zatvorena!!! U Lonely Planet vodicu za Iran (izdanje 2004.) cak pise i da im je granica relativno laka za prelazenje i da policija sa obe strane ne pravi probleme strancima. Od kada ti je ta informacija? Ako se stvarno pokaze kao tacna, opet mora da se pravi novi itinerer :(((

Hm Hm...

Ja sam imao neku informaciju od gosta koji mi je do?ao preko HC-a, ali nema ?anse da se setim kad je putovao u Jermeniju. Sasvim je moguće da je to bilo pre 2004, i da sad te granice funkcioni?u... A moguće je i da nije...

Treba pitati nekoga koje bio nedavno, ili ko ?ivi tamo, čovek nikad nije siguran sa njima. A ti vidim ide? u Iran, Jermeniju...  Blago tebi, i re?pekt  klanj::

• Author

Hm, pa jel to znaci da nama za Kirgiziju uopste nisu potrebne vize ili si ti imao ludu srecu na granici? Kolko si se tamo zadrzao?

Od kada ti je ta informacija? Ako se stvarno pokaze kao tacna, opet mora da se pravi novi itinerer :(((

E, bio si u pravu. Moja greshka  zvizhd

Hm, pa jel to znaci da nama za Kirgiziju uopste nisu potrebne vize ili si ti imao ludu srecu na granici? Kolko si se tamo zadrzao?

Ne, ne treba nam viza uopshte. Nisam se chak ni registrovao, shto je obavezno za sve strance, i niko me nishta nije pitao. Zaustavila me policija par puta, i pitaju gde je viza, a ja kazem, nama iz Jugoslavije ne treba (oni izgleda pojma nemaju, postho smo mi tamo jako chesti gosti). I sve tako, ja sam iz Jugoslavije, meni nishta ne treba :-D

Ostao sam mesec dana, poshto mi nisu dali vizu za Uzbekistan i preshao sa juga ne sever , i sa istoka na zapad, skoro sve...

E da, avio karta od Bishkeka do Erevana je tada bila neshto oko 100 dolara ( ima i preko Tashkenta ako treba) do Bakua josh manje, jedino shto su te avio kompanije na spisku rizichnih , pa sad ne smeju da lete nad Evropom, al to te ne brine, ni necesh leteti nad Evropom... Imash popust ako si ispod 25, u nekim kompanijama ispod 27 (Uzbek Airlines), za to obavezno pitaj.

Jermeni su se zakačili sa svima u regionu (i sa Turcima , i sa Iranom), pa su granice otvorene jedino prema Gruziji . Blesavi su kao i Balkanci ti Kavkaski narodi, razumemo se odlično? :-D

Jao, Acketa, pa nemoj da me razocaras da je i granica sa Iranom zatvorena!!! U Lonely Planet vodicu za Iran (izdanje 2004.) cak pise i da im je granica relativno laka za prelazenje i da policija sa obe strane ne pravi probleme strancima. Od kada ti je ta informacija? Ako se stvarno pokaze kao tacna, opet mora da se pravi novi itinerer :(((

Pa da, ja procitah da je Jermenija ipak u nekakvoj ljubavi s Iranom i da tu ne bi trebalo da ima problema s prelaskom. Jermenija i Turska se ne vole, a ni Iran i Turska, pa eto ti saveza. Pa onda Jermenija i Azerbejdzan a valjda ni Iran ne mirise Azerbejdzan jer u Iranu zivi vise Azerija nego u samom Azerbejdzanu (pa valjda misle da ovi hoce da se separatisu), koji pak ima fantasticne odnose s Turskom. Pa tu je i Gruzija koja se ne voli s Rusijom, dok valjda Jermeni imaju mnogo bolji odnos s Rusima. Cini mi se da jadni Gruzini imaju cak i problema s jermenskom manjinom u jednoj oblasti (pored jos par drugih separatisticki nastrojenih). Sve u svemu, kako i Acketa rece, jadna i komplikovana situacija, slicno kako kod nas, sve prilicno zamrseno.  :shockkk: Ako vas ne mrzi, pogledajte na netu negde mapu tog Nagorno Karabaha, podseca na neke granice ovde kod nas u komsiluku... Ali valjda bas zbog sve te zamrsenosti je Kavkaz i privlacan.........  :roll:

@STALKER  - super sto si izabrao taj SU. Ja sam isto razmisljao da se prijavim, ali na kraju nisam... Mada tu uvek moze da se desi da neko otkaze ili ostane prazno mesto... ? ko zna...

zvizhd

• 1 month later...

Letos sam bio u Jermeniji i za ulazak u Jermeniju je potrebno samo pozivno pismo, i to nista posebno- meni je prijatelj poziv poslao mailom na jermenskom i engleskom (napisao je da ce mi obezbediti smestaj itd.) i to bez ikakvog pecata i gluposti. Pre toga se u Ministarstvu spoljnih poslova raspitao o svemu i rekli su mu da ne treba ni pozivno pismo. Ali savetujem da ga nabavis. Jedini problem na prelazu granice sa Gruzijom je sto je nastala konfuzija iz koje sam zemlje (na pasosu stoji SR Jugoslavija, a viza ne treba drz. Srbiji i Crnoj Gori...pa mi je trebalo oko pola sata da im objasnim odakle sam i pustili su me bez problema). Viza za Gruziju se dobija u Istanbulu (Cumhuriyeti cadd..) ili Trabzonu za 10 dolara po ulasku i traze 2 slike i nista vise. Sto se tice Azerbejdzana- tu vlada konfuzija. U ambasadi u Tbilisiju su mi trazili 40 e, pa sam odustao, ali sam kasnije saznao da uz malo gnjavaze pustaju bez vize (vise ljudi mi je potvrdilo). Za Karabah isto treba viza, plati se negde u Jerevanu oko 20 e, samo sto tamo bas i nije interesantno.

Jermenija je super, zaljubljen sam u tu zemlju...i planiram da idem ponovo. Da, granica sa Turskom i Azerbejdzanom je zatvorena, tako da se mora vise puta prolaziti kroz Gruziju...

e, Vasco :)

ja i Jovan (sa foruma 'Jovan') idemo prekosutra u Jermeniju, verovatno si video na nashem blogu (www.klubputnika.org/blogs/markodjera_06_01)

pozivno pismo imamo ispravno napisano (provereno u njihovom ministarstvu vanjskih dela) a i navedeno je u njemu kako nam se drzava zvala pre i posle i kako sada :)

eto, opet imamo pitanja i pitanja, tako da, ako te ne mrzi, odgovori ovde, ili na prov. poruku (mada bih ja vise voleo da i drugi citaju), ili otvori novu temu o Jermeniji, i napisi sve sto znas o ultra-jeftinom smestaju, ne moras da se secas detalja (koji su itekako pozeljni:), onda, uopste, sta ti mislis da bi mi koji prvi put idemo tamo trebalo da znamo od nekoga ko je vec isao? :) itd itd itd itd, znaci, pusti mashti na volju, odvoji neko vreme, ispishi sve chega se setish, bogato cemo te nagraditi :da:  :king:

aj i puno hvala =]

Za ACKETA nemoj da lazes narod jer pojma nemas sa cinjenicama.Ovako Jermeni imaju zatvorenu granicu samo sa Turskom zbog Turskog GENOCIDA.Ako nisi znao Turci su na naj-svirepiji nacin ubili oko 2 miliona Jermena.Ta granica je bila zatvorena i minirana i za vreme cara i sssr.JERMENI imaju odlicne odnose sa IRANOM tu granicu sam licno presao,zatim u IRANU zuvi oko 400 000 JERMENA koji su pobegli od turskog masakra,IRAN  ih je primio.Zatim JERMENIJA je naj-starija hriscanska zemlja i zemlja kulture kakvi mi ostali hriscani nikad necemo imati.Kad su JERMENI imali drzavu  SLOVENI,GERMANI,HUNI,  i ostali narodi su bili u stepama i bili skroz divlji.zato ko god zeli nesto da pise neka malo zaviri u istoriju da nebi lupao gluposti-cao.

Hej hej!

Lakse malo!

Mislim da smo cinjenice raspravili vec, i ako hoces vec da prozivas po forumu, procitaj sve postove na temu . BTW, ako nisi primetio ovde i jesmo da bismo jedni od drugih dobili informacije, i svaka netacna informacija bude ispravljena od strane ljudi koji znaju. Samo za to postoji civilizovan, da ne kazem kulturan  nacin...  ...a ako nesto ne znam bicu vrlo zahvalan svakome ko me u to sto ne znam uputi.

A naravno da znam i za genocid i da su jedni od prvih koji su primili hriscanstvo i...

Ovako Jermeni imaju zatvorenu granicu samo sa Turskom zbog Turskog GENOCIDA.

Da, granica sa Turskom i Azerbejdzanom je zatvorena, tako da se mora vise puta prolaziti kroz Gruziju...

Kaze covek i sa Azerbejdzanom... Kaze neko drugi zbog problema sa Nagorno-Karabahom...

E, ubuduce probaj da ti postovi budu malo manje besno-napadacki jer mi tako ovde ne razgovaramo...

U vezi sa genocidom nad Jermenima: 1915. godine zapoceo je pokolj Jermena sirom Otomanskog carstva. U samom Istanbulu su 23.aprila pocela masonva hapsenja i vesanje uglednih Jermena. U Trabzonu je, npr. u more baceno oko 30.000 ljudi. Mobilisani su svi muskarci, oduzeto im je oruzje, bili su smesteni u kao neke radne jedinice, a nakon kratkog vremena svi su ubijeni, dok su zene, deca i stari proterani iz svojih domova i terani su prakticno u krug, po goletima Ist. Turske,dok vecina nije pomrla od gladi. Preziveli su smesteni u prave koncentracione logore u Siriji. Moderna Turska jos uvek negira genocid, javno govoriti o genocidu je krivicno delo. Npr. trenutno je u toku sudjenje turskom knjizevniku Orhanu Pamuku...Takva situacija se ne menja vec decenijama. Povod za zatvaranje granica je, navodno, turska podrska Azerbejdzanu u ratu oko Nagorno Karabaha. Inace, i problem Karabaha je komplikovan. To je bila autonomna pokrajina u sastavu Azerbejdzana (odlukom CK Komunisticke partije SSSR-a je pripala Az, ali istorijski teritorija je od 4. veka jermenska i naseljena Jermenima). Kasnih osamdesetih pocelo je proterivanje Jermena sa te teritorije, bilo je pokolja i u samom Bakuu, to se pretvorilo u rat u kojem je Jermenija uspela da oslobodi tu teritoriju, koja trenutno ima nesto poput statusa Kosova. Ocekuje se da ce biti vracena Jermeniji.

To je kratko objasnjenje sa ciljem da se Jermeni ne smatraju ratobornim narodom.

Jermeni su daleko od toga. Zaista, nisam nigde video toliko miroljubive i ljubazne ljude.

I molim vas, nemojte tek tako donositi zakljucke i generalizovati stvari tipa "Kavkaz- to su sve divljaci...". Nisu, kao sto to nije slucaj sa Balkanom. Jednostavno su istorijske okolnosti bile takve...

A da, reakciju ...razumem- jer ko je video Muzej genocida u Jerevanu, tesko da moze da reaguje "hladno"...

Ne, ne i ne  nono

Nisam nikad rekao da su Jermeni ratoboran narod, ako se na mene to odnosi, niti mislim da su na Kavkazu "sve sami divljaci". Mislim da to niko nije rekao. Zapravo mislim da smo mi ovde vrlo slicni njima tamo, i mozemo da razumemo kompleksnost njihovih medjusobnih odnosa... ...ja sam rekao da su se "zakacili" nisam rekao da su to uradili neopravdano...

Turke koliko sam shvatio, niko iz njihovog okruzenja ne voli, posto su sve  ubijali, potcinjavali i kinjili. Ne vole ih ni Arapi, ne obozavaju ih ni na Balkanu... To sto danas josh uvek odbijaju da prihvate istorijske cinjenice, i da se javno izvine za ono sto su je Turska ucinila Jermenima moze samo da im bude problem... 

Hvala za detalje...

I molim vas, nemojte tek tako donositi zakljucke i generalizovati stvari tipa "Kavkaz- to su sve divljaci..."

Ni ja ne vidim da je neko napisao da su na Kavkazu sve sami divljaci. A ni da su Jermeni ratoboran narod. Svaka čast svima koji su žustro ustali u odbranu Jermena, iako je svrsishodnost ove odbrane možda blago narušena činjenicom da ih niko nije ni napao.

Nego, kako se ova tema bavi vizama za bivše sovjetske republike, a ne isterivanjem pravde o genocidu u Jermeniji, evo jednog korisnog sajta za Gruziju:

http://www.tourism.gov.ge/geo/index.php (na services > georgian embassies and consulates možete naći, recimo, adresu gruzijske ambasade u Stambolu, koja je, čini mi se, nama najzgodnija, a i usput je)

Evo i sajta ministarstva spoljnih poslova: http://www.mfa.gov.ge/

Moja primedba se nije odnosila ni na čiji iskaz konkretno (po?to nisam nikoga citirao!), rekao sam to uop?teno, u smislu da bi neko mogao ?zbog ove diskusije- doći do određenih zaključaka koji nisu tačni. Ne vidim za?to ovo nije mesto za diskusiju o genocidu. Ako već neko ?eli da poseti Jermeniju, mislim da je dobro da bude obave?ten o tome (do?iveo sam npr. da me Nemci pitaju: ?Da li u Va?oj zemlji postoji televizija??...). Jo? jedna stvar i dosta- nije tačno da Jermene niko nije napao. Pa nisu valjda samovoljno inscenirali zločine protiv samih sebe? ... (liči mi na logiku RTS-a tokom rata na Kosovu 1999.). Vi?e ni?ta neću pisati na ovu temu. Koga interesuje, informacije mo?e pronaći na internetu...

Ne vidim zašto ovo nije mesto za diskusiju o genocidu.

Nisam rekao da ovo nije mesto za diskusiju o genocidu, nego da se ova konkretna tema odnosi na vize za bivse sovjetske republike, pa je citava prica skrenula u off-topic.

Naravno da mozemo da raspravljamo o genocidu nad Jermenima, ako zelis mozemo otvoriti posebnu temu za to. Pitanje je vrlo zamršeno, a o Kavkaskim zemljama se i tako suviše malo zna, pa je svaka informacija i više nego dobrodošla, bar što se mene tiče.

Moja primedba se nije odnosila ni na čiji iskaz konkretno

a pre toga kažeš

I molim vas, nemojte tek tako donositi zakljucke i generalizovati stvari

zamolio si nas da prekinemo da radimo nešto što nismo ni radili? hm? :fool:

doživeo sam npr. da me Nemci pitaju: Da li u Vašoj zemlji postoji televizija?

Neznanje može i da bude šarmantno. Idiotizam - ne. (Oskar Vajld)

• 5 months later...

Ajde da ozivim ovu fosil temu  ::crazy:

Meni i dalje nije bas najjasnije kako putovati u Rusiju bez vize. Cuo sam da je viza dosta skupa, a cuo sam i da postoji fora da se ide bez vize ako se ima neki pecat iz SUPa (on business), a inace ovde na sajtu pise da ako se ide turisticki ne treba viza vec nekakav vaucer. Aaaaaaaaaaaaa  :maddd:

Ajde neka me neko ko je bio u Rusiji bez vize prosvetli.

PS. Da li mogu sa rezervacijom hostela da udjem bez vize?

• 1 year later...

Može da se dobije poslovna viza ako te šalje neka firma ili organizacija. Potrebno je nekoliko papira, pečata, itd, i 330 dinara, a ta viza i nije viza nego pečat koji dobiješ u SUP-u. Takve vize postoje za Ukrajinu, Rusiju, Mongoliju i Kinu. Viza ima beskonačan broj ulazaka i može da traje godinu dana.

Za rezervaciju hotela, trebalo bi takođe da može, ali ja nikad nisam probao.