Jump to content

Featured Replies

Posted

Бејах јуче у/на Засавици, специјалном резервату природе. Занимљиво искуство и лепа природа.

Улаз у резерват је 100 дин, вожна бродићем по резервату са предавањем је 200 дин, кафа је 50 дин.

Препоручујем свима, а ево и погледа са торња/видиковца.

http://i39.tinypic.com/335a87o.jpg

Резерват се налази поред Мачванске Митровице (која је спојена са два моста са Сремском Митровицом, теретним и пешачким), тј. неких 10ак км од исте.

У резерватиу можете видети разне ретке птице и животињице, ако вас време послужи. Такође, у близини се гаје и свиње Мангулице, познате по томе што имају врло мало, или немају уопште холестерола, дакле посна свиња! :)

http://www.zasavica.org.yu/

Кога занима нешто више, нек пита. :)

• 2 weeks later...

Ja bejah u Zasavici pre nekoliko godina. Mesto je zanimljivo, ali stvarno ništa spektakularno, močvara ko močvara :) Put vodi od Sremske Mitrovice, ja sam išao peške i totalno lipsao :) U svakom slučaju, mislim da sajt izgleda mnogo bolje nego sam lokalitet.

• 4 weeks later...

Odma, da se razumemo, iako liči na močvaru, Zasavica je reka, i duga je dvocifren broj kilometara, i može joj se prići na dosta mesta, naravno.

Bjuti u svom postu očigledno piše o lokaciji zvanoj Valjevac, koja je i najpopularnija na Zasavici. Valjevac se nalazi pri kraju sela Zasavica II (prema selu Zasavica I) (šta ćete, ne mogu da se zovu Gornja i Donja Zasavica, usred Mačve), nekoliko stotina metara levo od puta (ima putokaz), a cca 7 kilometara od pešačkog mosta u Mitovici (otprilike na koti 79).

Bio sam opet tamo ovih dana, i vidim da je Valjevac sve više u etno-turbo-turističkom fazonu, sa sve tamburašima i nekom kombinacijom štale i zoološkog vrta. I pravo da vam kažem, nismo imali živaca da se kroz sve to probijamo do vode, nego smo produžili do Šumareve ćuprije, još par kilometara uzvodno. Odmah sa druma se vidi grandiozan sađeni topolik, i kroz njega se kroz rampu silazi stotinak metara do vode. Mesto je skroz zapušteno (a pre desetak godina je izgledalo da je Ćuprija glavni turistički adut Zasavice), ali ljubitelji močvare mogu da posede uz pivo i autan (poneti oba) i da uživaju u atmosferi.

Inače, kao što reče Lazar, nije ovo ništa specijalno, ima ovakvih i većih močvara na dosta mesta po Donjoj Panoniji, samo treba obratiti pažnju i po mogućstvu ne čekati masovni turizam. Evo ja sam pre 2 meseca bio na jednom skroz zanimljivom mestu o kojem valjda još niko pre mene nije čestito pisao na internetu : Senajske bare.

• 1 year later...

Pozdrav,

bas stara tema, ali mozda ce nekome ovaj link pribliziti viziju o Zasavici i mozda ga povesti tamo. Mene je, konkretno, vise impresonirao trud ljudi da se nesto napravi od toga, a ostalo je otprilike kao i u postu iznad mog. Ja sam obisao u vise navrata dosta prilaza i izdvojio za ovaj prikaz najurbanizovaniji, onaj na kome i lezi komercijalni akcenat, i jedan davno zapusteni izlaz na vodu, sa jasnim tragovima nekadasnjeg pogleda lokalnog stanovnistva na ovo izletiste Mitrovcana iz obe Mitrovice.

Link:  http://lancia88.blogspot.com/2010/10/objektivom-po-srbiji-tece-sava-za-savom.html