Jump to content

Featured Replies

Sinobusi na relaciji Sombor-Novi Sad imaju sedista, tapacirana.

Nije mi jasno zasto ne ubace ''Rusa'' na ovoj liniji, linija je prepuna putnika, uvek se jedva nadje mesto, pruga je jedna od boljih u Vojvodini (tako kaze kondukter) kompletno je remontovana krajem osamdesetih, Odzaci gde najvise putnika udje i izadje posle Sombora maltene nemaju nikakvu vezu sa Novim Sadom (osim autobusa koji kosta skoro 1000din i putuje dva sata) i svi kazu da kad bi uveli jos dva polaska da bi svi isli vozom tj sinobusom kome treba oko sat vremena do Novog Sada.

Sinobusi na relaciji Sombor-Novi Sad imaju sedista, tapacirana.

Na relaciji Sombor - Novi Sad ne vozi šinobus, već Macosa. Ne treba mešati babe i žabe.

Sombor - Vrbas takođe vozi Macosa.

Dakle, od starih šinobusa (nemodernizovanih) voze samo još Ruma-Šabac i Subotic-Roeszke/Kanjiža i to ne zadugo još.

ne znam kakav je unutra ali ovaj sto ide bgd pančevo (i ne znam da li dalje ) je garantovano kao ovaj sa slike pa i ofucaniji vidjam ga često

A gdje ide baš onaj stari obični, kao sa one slike? :P

Otisao u staro gvozdje ;)

Ali ako bas zelis,mozes videti ostatke (vagone,bas onakve "kao sa slike") koji stoje na sporednim kolosecima,na glavnoj zeleznickoj stanici u Zrenjaninu.Odmah pored te stanice je fabrika "Šinvoz",gde se remontuju vozovi.Pa tu stoje,na kolosecima/u garazama/van garaza...

ne znam kakav je unutra ali ovaj sto ide bgd pančevo (i ne znam da li dalje ) je garantovano kao ovaj sa slike pa i ofucaniji vidjam ga često

Taj ide do Zrenjanina i nije kao taj sa slike jer je ovaj remontovan i ima duple vagone i kad bi se ti "vagoni" rastavili nebi mogao ici u oba smera dok ovaj sa slike ima u jednom vagonu sa obe strane upravljacnicu. Takodje drugaciaj su sedista i jos par sitnica  :)

ja sam isao jesenas iz zrenjanina za kikindu, ide ona stara dizelka, sedista nisu drvena nego tapacirung (mogu vam reci da su udobni) :) 4 sata voznje je potrebno a ni dinar nisam platio :)

Najstariji šinobus 812-015 vozi na liniji Ruma-Šabac. Moja preporuka je da se provozate što pre jer će uskoro biti zamenjeni...A najduže što sam proveo u šinobusu je Beograd-Zrenjanin-Kikinda-Žombolj i nazad, ali to je sa remontovanim šinobusom. Ove godine mi je cilj da osetim šinobus do Kanjiže :)

Олд тајмер на шинама

На железничкој прузи Шабац-Рума једини воз који саобраћа је шинобус стар више од пет деценија. Пензију ће, како кажу, дочекати тек када стигне најављена нова руска композиција.

Када је половином прошлог века стигао из Немачке шинобус је био чудо технике и економично луксузно превозно средство. За железничку серију 812 на релацији Шабац-Рума регрутовани  су тада само најбољи.

"Била је част да будеш на њему и људи су се бирали", прича машиновођа Златко Кесеровић.

За Калимера или Ћиру, како га данас сви зову, време као да је стало. За пола века једино што је промењено је тапацирунг на седиштима и уместо канапа метални држач за пртљаг.

Путници кажу да им је користан и да још послужи понеком, као и да у њега треба уложити мало.

Поправке и сређивање скупље су од самог шинобуса. За свакодневних 400 километара пругом, резервни делови највећи су проблем.

"Често се на стругу прави и по наруџбини, тако да то потраје неколико дана, шинобус стоји и чека, а путници не иду", каже Дејана Савић, шеф железничке станице у Шапцу.

Између Шапца и Руме преко железничког моста на Сави дневно се превезе око 300 путника.  Кад нема Ћире нема ни замене на шест редовних линија.

Путници углавном ујутру провере, пре него што крену на станицу, да ли тог дана иде, јер им се, како кажу, много пута дешавало да се врате кући.

Уз олд тајмера на шинама Златко Кесеровић је скоро три деценије.

"Одрастали смо са њим, сазревали, пролазили кроз људске судбине и слушали друге судбине. Вежу ме лепе успомене за њега, ближи је контак са људима и једноставно то возило има некако своју душу", прича машиновођа Златко.

Мењали су се, кажу на железници, Ћирини милиони пређених километара, али не и стандардних 35 минута од Шапца до Руме. Свој круг одвозаће старина тек кад стигне нова композиција из Русије.

Препознатљив писак пензионера од пролећа чуће се само ако затреба колегијална замена на прузи.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/Србија+данас/1264894/Олд+тајмер+на+шинама.html

• 1 month later...

Potrebna mi je informacija za voz Priboj - Beograd, sa polaskom iz Priboja u 04:08. Da li u to vrijeme radi željeznička stanica i gdje se kupuje karta? Ako ne radi stanica, da li se u vozu opet plaća doplata? I koliko je čist/bezbjedan ovaj lokal? :)

Potrebna mi je informacija za voz Priboj - Beograd, sa polaskom iz Priboja u 04:08. Da li u to vrijeme radi željeznička stanica i gdje se kupuje karta? Ako ne radi stanica, da li se u vozu opet plaća doplata? I koliko je čist/bezbjedan ovaj lokal? :)

Da li radi blagajna u to vreme to ne znam, ali znam da se doplata u vozu od 30% plaća čak i kad ne radi (to je neko pre par godina izmislio i sad stanovnici manjih mesta koje ni nemaju blagajnu ispaštaju). Cena karte je 840 din, a imaš i pola sata ranije Intercity voz (u 03.38) koji putuje sat vremena kraće, a nije mnogo skuplji - 900 din (cene su bez doplate).

Hvala na odgovoru. Doplata je i više nego glupa, ali šta se može. Razlika u cijeni jeste velika, budući da na cijenu od 840din nema doplate, jer je putnički voz, a na IC koji je 900din sa rezervacijom ima još 200din doplata za rang, tako da je ukupno 1100din. Kad prekalkulišem, radije ću putovati sat duže za 260din :)

Hvala na odgovoru. Doplata je i više nego glupa, ali šta se može. Razlika u cijeni jeste velika, budući da na cijenu od 840din nema doplate, jer je putnički voz, a na IC koji je 900din sa rezervacijom ima još 200din doplata za rang, tako da je ukupno 1100din. Kad prekalkulišem, radije ću putovati sat duže za 260din :)

900 din je sa uračunatom doplatom za rang. Tačnije, uveli su globalne cene za ICS vozove, te izađu jeftinije nego što bi bili obična karta + doplata za rang. Imaš ovde cene: http://www.zeleznicesrbije.com/active/sr-latin/home/glavna_navigacija/putnicki_saobracaj/inter_siti_srbija.html, kaže iz Prijepolja 900 din, a Priboj je posle Prijepolja...

Hvala ti puno :) Uglavnom, ja dolazim u Priboj u 3 i onda čekam voz, tako da ću na stanici vidjeti kojim ću. Ja uživam u putovanju vozom ... A reci mi ICS voze vagoni sa kupeima ili ?

Kako ja ne volim ove vagone :D Za mene je voz, vagon sa kupeima :D

Nije, ovo idem sljedeći vikend iz Sarajeva do Priboja busom, pa ću presjedati na voz. Volim da kombinujem sve mogućnosti sa vozom, jer ne volim putovati busom, a i izlazi me jeftinije.

Ako se sve kockice slože, sa Viljnus krećem iz Budimpešte, a vraćam se za Zagreb, tako da ne kačim Srbiju uopšte.

Rax, ako imaš nalog na vagonWEB promijeni kod ŽRS i ŽFBH ovaj P (IC) voz. Više nije poslovni, nego brzi obični i saobraćaju dva obična vagona (jedan ŽRS i jedan ŽFBH) kao iz kompozicije Sarajevo - Zagreb.

Ljudi da li iko zna odgovor na sledeće pitanje, šalteruše sa železničke su kao i obično konfuzne pa od njih odgovor dobio nisam. Da li se kod grupnog popusta taj popust sabira sa povratnim popustom?  :?

Ljudi da li iko zna odgovor na sledeće pitanje, šalteruše sa železničke su kao i obično konfuzne pa od njih odgovor dobio nisam. Da li se kod grupnog popusta taj popust sabira sa povratnim popustom?  :?

Za Bosnu i Hrvatsku sam siguran da se ne sabiraju. Možeš koristiti popust samo po jednom osnovu (ili povratna ili grupni), ali ne znam kako je sa ŽS (iako mislim da je situacija ista)  ::crazy:

Ne sabira se, ukoliko nije drugačije dogovoreno bilateralnim ugovorom između dve železničke uprave.

Не сабира се.. а што се тиче тог попуста на групу, не знам да ли је још увек тако, али су мени прошле године рекли да за тај попуст морам да се најавим неколико дана унапред, дакле није могло истог дана када се и путује да се узме тај попуст... а група мора да има најмање 6 одраслих, иначе.

Не сабира се.. а што се тиче тог попуста на групу, не знам да ли је још увек тако, али су мени прошле године рекли да за тај попуст морам да се најавим неколико дана унапред, дакле није могло истог дана када се и путује да се узме тај попуст... а група мора да има најмање 6 одраслих, иначе.

U domaćem saobraćaju ne treba da se najavljuje. U međunarodnom, za neke manje grupe može i odmah, ako je blagajnik raspoložen...