Jump to content

Featured Replies

Od petka, 4. jula, kreće prevoz praćenih automobila na relaciji Beograd – Bar – Beograd, kao i direktni vagoni za prevoz putnika Novi Sad – Bar – Novi Sad
Sreda, 02. jul 2014.

"Železnice Srbije" od petka, 4. jula, uvode voz za prevoz praćenih automobila na relaciji Beograd – Bar – Beograd,  koji će iz beogradske stanice polaziti svakodnevno u 17.20 sati, a iz Bara u 16.21. sat. Ovaj voz će prevoziti automobile putnika iz međunarodnog voza Beograd – Bar, koji kreće iz našeg glavnog grada u 18.05. sati. Cena prevoza automobila do Bara u jednom smeru košta 30 evra, dok povratna karta iznosi 60 evra.
Od petka, 4. jula, Novosađani će takođe, svakodnevno moći da putuju do crnogorskog primorja, jer će direktna kola iz Novog Sada ( vagoni za sedenje, kušet i spavaća kola) biti uključeni u sastav međunarodnog voza koji polazi iz Beograda u 18.05 sati. Polazak voza iz Novog Sada sa direktnim kolima za Bar je u 15.17 sati, a povratak u 12.50 sati.
Srpske železnice za sada neće uvoditi sezonski voz iz Subotice za Bar. Naime, zbog produženog vremena putovanja međunarodnog voza pomoćnim prevoznim putem, preko Lapova i Kraljeva, „Železnice Srbije“ nisu imale saobraćajne mogućnosti i ekonomsku opravdanost da uvedu sezonski voz između Subotice i Bara.
Podsećamo da međunarodni voz Beograd – Bar i dalje saobraća pomoćnim putem preko Lapova i Kraljeva, zbog oštećenja dela barske pruge prouzrokovane nedavnim velikim poplavama. Voz se na ovom prevoznom pravcu zaustavlja u železničkim stanicama: Velika Plana, Lapovo, Kragujevac, Kraljevo, Čačak i Užice, i nastavlja dalje redovnom trasom do Bara. Dolazak voza u Bar je u 9.52 sata.
Iz Bara međunarodni  voz polazi u 17.00 sati i od Užica , takođe, saobraća pomoćnim prevoznim putem do Beograda, gde je stiže u 10.07 sati.
Vozna karta u jednom pravcu od Beograda do Bara u drugom razredu sa rezervacijim sedišta košta 24 evra, a na relaciji Novi Sad – Bar iznosi 26.80 evra. Cena ležaja u kolima sa četiri ležaja je 9 evra, a u kolima sa šest ležajeva 6 evra. Karta za postelju u kolima za spavanje košta: 15 evra u kabini sa tri ležaja, 20 evra u kabini sa dva ležaja i 45 evra u kabini sa jednim ležajem. „Železnice Srbije“ za putovanje do Crne Gore putnicima nude i brojne povlastice za jeftiniji prevoz.
Rezervisanje sedišta, ležajeva i postelja, kao i mesta za prevoz automobila moguće je obaviti i putem Kol centra na telefon 011/360-28-99. Ukoliko se rezervacije ne preuzmu u roku od 24 časa, rezervisana mesta se ponovo puštaju u redovnu prodaju.

Planiram da se spustim na Jaz sa nekoliko drugara na Exit pa me zanima da li je neko skoro išao vozom dole i da li i dalje postoji mogućnost da se jeftinije prođe i koliko sada otprilike uzimaju kondukteri?

Odakle ides? Karta iz BG-NS 460 din povratna putnickim, nevidim zasto bi se za te pare cenkao sa kondukterom koji ti sigurno nece uzeti manje od 200 po pravcu.

Ako imas manje od 26 god kupis kartu srbija flexi za 1500 din, odes sa njom do Bijelog Polja, i sidjes i kupis kartu Bijelo Polje pa dokle oces da ides.

Danas su počeli radovi na sanaciji deonice Barske pruge između Lazarevca i Lajkovca zbog šteta, koje je u maju tokom poplava nanela reka Kolubara.

Plaveći njive i polja, Kolubara je odnela i oko 1,5 kilometara šina i pružnog nasipa, kao i jedan propust (most). Radove izvode zaposleni u valjevskoj Sekciji ZOP-a.

Uskoro će u posao biti uvedena i beogradska firma "Milenijum", koja će uraditi novi nasip, a šine će potom postaviti stručnjaci valjevskog ZOP-a.

Deonica Lazarevac-Lajkovac bitna je za ponovno puštanje u saobraćaj Beovoza do Valjeva, koji trenutno saobraća od Beograda do Lazarevca.

Kako je ranije najavljivano, deonica Lazarevac-Lajkovac biće osposobljena za 20 radnih dana.

Saobraćaj između Beograda i Bara biće moguć tek nakon saniranja nekoliko klizišta i odrona u klisuri reke Gradac, između Valjeva i Lastre, za šta će trebati dosta vremena zbog nepristupačnog terena i komplikovanih poslova.

• 2 weeks later...

Odakle ides? Karta iz BG-NS 460 din povratna putnickim, nevidim zasto bi se za te pare cenkao sa kondukterom koji ti sigurno nece uzeti manje od 200 po pravcu.

150 je tarifa u putnickim vozovima  :spot:

Ето какве су Српске железнице. Да човек не поверује! Да ли је ОВО могуће?

Od 19. jula pa do kraja letnje kupačke sezone, obraćaće se turistički voz na liniji Beograd - Vršac - Bela Crkva (Belocrkvanska jezera). Svake subote i nedelje. Povratna karta iz BG za BC košta 760din, iz Pančeva za BC 660din a iz Vršca za BC 250din. Voz iz Beograda kreće sa Dunav stanice u 7:15, iz Pančeva u 7:50 a iz Vršca u 9:15. Karta važi jedan vikend. Iz Bele Crkve kreće nazad u 16:40 (svake subote i nedelje). Inače u avgustu mesecu, subotom će ići "Ruski voz" (na slici) a nedeljom legendarna Romantika!

Navratite do Bele Crkve! :) 

10514452_1460224274226308_75813423312809

Чудна фотогрфија. Ја овде не видим пругу, шине по којима иде овај воз. Види се додуше, али само једна шина. Можда је и урађена нека преправка, па иде по једној шини?!

Чудна фотогрфија. Ја овде не видим пругу, шине по којима иде овај воз. Види се додуше, али само једна шина. Можда је и урађена нека преправка, па иде по једној шини?!

Ja sam lično uradio fotku. Ništa nije prepravljano, osim što je dodat tekst. Pruga je dosta zapuštena, nešto više od 3 godine putnički vozovi nisu išli ka Beloj Crkvi, a železnička stanica koja je izgrađena 1856. godine nije više u funkciji tako da je opustelo. 

Inače, relacija Jasenovo - Bela Crkva (ranije je to išlo ka rudnicima u današnjoj Rumuniji, odnosno luci Bazijaš na Dunavu) proslavlja 160 godina od kada su krenuli prvi vozovi. Inače najstarija železnička relacija u Srbiji.

Evo još nek fotke koje sam uradio:

10547872_1460802080835194_77489534323474

1907780_1460293664219369_229969488926044

10525701_345972198888174_442008933253350

Не, нисам мислио да је фотографија преправљена. Одличне су фотографије, него сам мислио нешто друго. Помислио сам да можда Српске железнице нису преправиле воз, па да иде по једној шини, на ваздушном јастуку!

Шалу на страну, али та фирма се изгледа никада неће опоравити, па да се људи возе у комфорним, чистим и брзим, пре свега сигурним возовима, као што је то у неким другим државама. 

Nasi vozovi su u skladu sa cenom. Uvek kad sam isao za Bar gde idu domaci vagoni u Beogradu je sve cisto, u wcu toalet papir i sapun, ali zato posle 2 sata udji u wc pa ces videti sta je domaca stoka i kako postupa. Dokle god se budu ljudi "dogovarali" sa kondukterima za kartu, takvu losu uslugu ce i dobijati.

zanimljiva tura upravo zbog te zapuštenosti , hvala za info i zbog bezbednosti jer tamo obično prelećem kolima znajući da je pruga mrtva ,ponegde se i ne vidi od korova. U pitanju je inace jedna od najstarijih pruga na svetu (od rudnika Anina do Bazjasa  u Rumuniji sa prolaskom kroz BC) a u Anini je isto tako u raspadu ali radi jos,samo je voznja atraktivnija jer su vagoni kao u 19veku 

zanimljiva tura upravo zbog te zapuštenosti , hvala za info i zbog bezbednosti jer tamo obično prelećem kolima znajući da je pruga mrtva ,ponegde se i ne vidi od korova. 

Pošto sam išao prvi put, iz Vršca, znam da svuda gde pruga prelazi preko puta voz obavezno staje staje na 20-30 sekundi, trubi par puta i kada vidi mašinovođa da su automobili stali, onda krene (nema rampi i to je najveći problem). Inače prelep doživljaj zaista! U Jasenovu se staje na 5 minuta kako bi putnici uslikali najstariju ŽS u Srbiji. Zaista za pamćenje! :) Jedva čekam Romantika da krene u avgustu.

Tako je i na nekoliko prelaza na pruzi Sombor-Novi Sad. Voz propušta kola, iako u poslednje vreme se napredovalo, pa se pre polaska voza pojavi saobraćajac koji zaustavi automobile. Inače dva puta sam bio u vozu kad je udario u kola na neobeleženim prelazima.

Да ли ће ОВО бити спас Српских железница? Ко зна, можда опет, по ко зна који пут,  прочитамо да је и он ухапшен!

А можда се деси чудо, што бих желео, надам се и сваки разуман човек, да та Железница једном крене ка бољитку.

Да се коначно возимо и ми као људи.c723a7f723daff43e88d285c402b3135.gif

Imam jedno pitanje... Relativno sam mlad i relativno skoro sam počeo da putujem vozom po Srbiji. Pa me zanima kada su naše železnice, da tako kažem, popale? Ili malo finije kada su prestale sa razvojem, u kojim godinama su ostale, kada su izgubile bitku od autobusa i kamiona odnosno naftnog lobija?

Imam jedno pitanje... Relativno sam mlad i relativno skoro sam počeo da putujem vozom po Srbiji. Pa me zanima kada su naše železnice, da tako kažem, popale? Ili malo finije kada su prestale sa razvojem, u kojim godinama su ostale, kada su izgubile bitku od autobusa i kamiona odnosno naftnog lobija?

Nisu naže železnice propale u nekom trenutku. One su počele da propadaju još od početka 90-ih i u konstantnom su sunovratu. To se može naročito videti po pitanju brzine vozova. Oni remontuju neku kratku lošu deonicu i podignu brzinu na njoj, ali u isto vreme zbog lošeg stanja spuste brzinu na 10 deonica. Dakle jedan korak napred, 10 nazad. I tako stalno. Kada pogledaš vreme putovanja do susednih glavnih gradova, videćeš da je uglavnom za 1 do 4 sata duže nego do pre 5 do 25 godina.

Da ne pričamo o količini vozova. Kada pogledaš 5-6 godina unazad:

Do Hrvatske je bilo 5 puta dnevno (koji su išli dalje za Ljubljanu 3 x dnevno, Minhen 2x dnevno, Cirih, Veneciju, Banju Luku, Sarajevo).

Do CG u sezoni 7 vozova dnevno (2 dnevna BG-Bar, 2 noćna BG-Bar, SU-Bar, NS-Bar i Niš-Bar sa kursnim kolima Skoplje-Bar).

Za Makedoniju 5 vozova dnevno (noćni/popodnevni Beograd - Solun, te Ljubljana - Solun koji je deonicu BG-Solun prelazio po danu, noćni BG-Skopje koji je do Niša išao sa Sofijskim, dnevni BG-Skoplje i još jedan Niš - Skoplje)

Ka Sofiji je bio noćni kao sad i dnevni koji je produžavao skroz do Istanbula.

Bio je voz Beograd - Bukurešt do pre dve godine.

Do Budimpešte je jedino situacija manje više ista, obično 2 (kao sad) ili 3 voza (kao što će biti od decembra) dnevno. Ali noćni je išao skroz do Beča, a jutarnji išao isto do Beča (od decembra se vraća na tu trasu) a ne do Praga kao sad. Čak je do pre 10-15 godina bilo 2 noćna Beograd - Budimpešta, tj. bio je Beograd - Beč koji je išao ranije i u sitne sate prolazio kroz Budimpeštu i Istanbul - Budimpešta koji je saobraćao u vreme sadašnjeg.

Sećam se 2008. godine i stanica je uvek imala neke vozove, koji polaze, dolaze i putnike koji izlaze, ulaze. Sad u velikom delu dana kad dođeš na stanicu, nema ničega, niti vozova, niti putnika.

Edited by RaxCherrych

Imam jedno pitanje ... putovao sam prije par dana iz Beograda za Budimpeštu spavaćim kolima (double) i na Željezničkoj stanici u Beogradu su pratiocu kola predali 30 malih papirnih vrećica sa nekim stvarčicama unutra. :) Ja sam očekivao da će ih pred Budimpeštu podijeliti nama, međutim nisu. Zanima me šta je unutra? :D Vidio sam to i ranije na stanici u Beogradu.

Imam jedno pitanje ... putovao sam prije par dana iz Beograda za Budimpeštu spavaćim kolima (double) i na Željezničkoj stanici u Beogradu su pratiocu kola predali 30 malih papirnih vrećica sa nekim stvarčicama unutra. :) Ja sam očekivao da će ih pred Budimpeštu podijeliti nama, međutim nisu. Zanima me šta je unutra? :D Vidio sam to i ranije na stanici u Beogradu.

Hm, pa to si trebao da dobiješ pri polasku iz Beograda, a ne pred Budimpeštu...

Hm, pa to si trebao da dobiješ pri polasku iz Beograda, a ne pred Budimpeštu...

Misliš da ima efekta da se žalim željeznicama na rad konduktera? U povratku iz Budimpešte za Beograd treba li da dobijem isto?

Ja sam isao proslu noc (noc 10. na 11. avgust) takodje relacija Budimpesta-Beograd,ali nisam primetio (ni primio) nikakve darove koje pominjes :)

I u vezi tog putovanja,da kazem i to da smo u Suboticu (na stanicu) stigli 10 minuta pre predvidjenog vremena,sto me je prijatno iznenadilo (da voz ne samo sto ne kasni,vec je i poranio malo).Ali onda slede neprijatna iznenadjenja.Kondukter (ovaj nas,srpski) ide redom po vozu i obavestava putnike da se "voz pokvario",tako da cemo za 30-40 minuta morati da promenimo voz,tj. presednemo u drugi.Takodje,ovaj nas kondukter izgleda ne zna strani jezik,pa je vukao i nekog decka sa sobom,koji je strance obavestavao o tome na engleskom.

Prva stanica posle Subotice je Backa Topola.Tu smo presli u drugi voz,daleko nizeg ranga (kvaliteta).To su oni plavi elektrovozovi,sto saobracaju (ili su saobracali barem) kao Beovoz.U tom drugom vozu guzva,gomila Rusa koji gundjaju i verovatno proklinju nasu zeleznicu.Sigurno im se nije dopalo to da ih neko budi u pola 3 nocu i obavestava ih da pakuju stvari (GOMILE KOFERA;i to onih velikih;koji maltene ni ne mogu da prodju izmedju redova sedista) i mrdaju u neki drugi voz,gde komfor nije ni priblizan onome za sta su platili kartu.Onaj koji se vozio tim elektrovozovima zna da u njima malo-malo pa nestane svetla (koje se zatim opet postepeno pali),cistoca samog voza (sedista,WC-a i ostalog) je,blago receno,neprimerna medjunarodnim standardima,prozori (polovina njih u vagonu gde sam ja bio,a verujem da je tako i u drugim vagonima) nisu mogli da se spuste (dal su zardjali/zapekli il sta im je,ko ce ga znati),pa je promaja sibala non-stop (meni ne smeta,ali vidim da je ovim starijim ljudima to smetalo),voz se tresao dok je isao praveci solidnu buku,itd.,itd.Hard core je bilo kad smo prolazili pored neke njive,gde je bilo ocigledno baceno stajsko djubrivo (a voz na toj deonici isao bas sporo).Opojni miris jedinjena azota (=miris pokvarenih jaja) je zavladao svim vagonima.A prozore ne mozes da zatvoris.Bas hard core.Kao gasna komora.Sve u svemu,zalosna slika i prilika.

Ali,to nije kraj.

Kondukter nas dalje obavestava da se i taj voz u kojem smo bili tad "pokvario" i da cemo u Novom Sadu opet morati da izlazimo iz voza.Ja ne znam kako tog konduktera putnici nisu lincovali.Znam da nije njegova krivica za svu tu situaciju,ali kad te neko tako cima u 3 ujutru (kad se obicno spava)...onda je kratak fitilj.

Stigli smo u NS tacno u 5 ujutru.Pocelo je da razdanjava,a mi svi ispadamo iz tog nesrecnog voza neispavani i relativno nervozni,sa kojekakvim prtljagom.Receno nam je da ce do Beograda biti obezbedjen prevoz.Da li drugi voz ili mozda bus - to se nije znalo.Razmisljao sam da idem do BG-a,ali posle svog tog cimanja rekao sam fuck off,ostao u NS-u i sacekao prvog jutarnjeg taksistu da me odveze za Zrenjanin.Sta su ovi ostali,koji su isli za BG,radili tj. kako su se snasli za prevoz na kraju - pojma nemam.