Jump to content

Featured Replies

• 3 months later...

Supruga i ja putujemo na nedelju dana u Jordan preko Ryanaira iz Sofije, odmah posle NG. Imam nekoliko dilema vezanih za taj boravak, pa molim za pomoć:

- Prvobitno sam hteo da rentiram auto kako bi imali veću manevarsku slobodu, ali ispada da to uopšte nije jeftina opcija jer  dnevni najam ide od 30 evra pa naviše, barem na ovim globalnim sajtovima za pretragu. Ako neko ima bilo kakvu preporuku bio bih zahvalan, kao i za informaciju da li je potrebna međunarodna vozačka dozvola, plaćaju li se negde putarine, koliko su pouzdane Here maps za Jordan... 

- Da li dobro procenjujemo da je ipak teško očekivati neko kupanje početkom januara čak i u Aqabi?

- Malo mi je zbunjujuća cela priča sa vizama. Da li dobro shvatamo da, imajući u vidu da dolećemo u Aqabu i da ostajemo duže od 3 dana, ne trebamo vize?

Hvala unapred! A unapred i izvinjenje, ako mi nešto i naknadne padne napamet, pa nastavim sa pitanjima.

Viza je u Aqabi besplatna.

Ako te zimogrozljivi, onda nista, samo se bucnite. Lokalci su bili u zimskim jaknama, a Ruskinje i ja u kupacem.

Pogledajte vremensku prognozu. Citajte sta smo pisali. 

Zar nije besplatna viza samo ako se ostaje unutar te ekonomske zone u Aqabi?

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Kada sam rekao da mi je priča sa vizama zbunjujuća mislio sam baš na tu dilemu. Aqaba je grad, ali je i sedište istoimene provnicije, a šta je bescarinska ekonomska zona Aqaba ne bih znao da kažem. Ima li bilo šta od toga veze sa viznim režimom ili to zavisi isključivo od toga da li ste u Jordanu duže od tri dana? 

Ne dolazite iz Izraela kopnom u A. ili Egipta, pa da Vam racunaju da li ste bili 3 dana kad ga napustate. Na aerodromu je viza besplatna. Usla sam tako u Jordan, a napustila ga na prelazu Kralj Husein, kopnenim putem. Nista nisam platila. Imate detaljne info na tripadvisor-u, ako gresim. Necete placati taksu od 10 jod. jer izlazite iz J. isto u Akabi.

Ima i na sajtovima same Aqabe i turistickom info Jordana nesto o vizi. Zaboravila sam gde sam tacno procitala. Ako se brodom dolazi u A. iz Egipta, viza je opet besplatna.

Dakle, viza je besplatna ako u Jordan ulazite na aerodromu u Akabi, a posle spartajte po Jordanu.

Ekonomska zona - nema PDV-a.

Edited by petrovna

Petrovna, hvala na informacijama.

Isto mi je odgovorila i njihova državnaa turistička organizacija http://www.visitjordan.com/

Nije loš sajt, ima raznih informacija, uključujući i cenu ulaznica po loklalitetima i spisak licenciranih turističkih agencija.

Međutim, što se tiče PDV-a ne bih rekao da si u pravu jer , primera radi, sve ponude za rentiranje kola uvećavaju za porez (čini mi se od 16%). Slično je i sa ponudama smeštaja gde neko izričito naglašava da je ponuđena cena obuhvatila i sve prateće poreze, dok drugi svoju cenu dodatno uvećavaju tim procentom. Rekao bih da ono što možda važi za carinu ne važi za poreze

18 hours ago, Elora said:

Petrovna, hvala na informacijama.

Isto mi je odgovorila i njihova državnaa turistička organizacija http://www.visitjordan.com/

Nije loš sajt, ima raznih informacija, uključujući i cenu ulaznica po loklalitetima i spisak licenciranih turističkih agencija.

Međutim, što se tiče PDV-a ne bih rekao da si u pravu jer , primera radi, sve ponude za rentiranje kola uvećavaju za porez (čini mi se od 16%). Slično je i sa ponudama smeštaja gde neko izričito naglašava da je ponuđena cena obuhvatila i sve prateće poreze, dok drugi svoju cenu dodatno uvećavaju tim procentom. Rekao bih da ono što možda važi za carinu ne važi za poreze

slusajte, jedino treba proveriti jednu stvar- na prilazima akabi postoje check pointi na svakom putu, i tu se proveravaju dokumenti prilikom ulaska i izlaska iz akabe....ti check pointi poprilicno deluju kao carina na granici....pisem ovo , jer mozda postoji mogucnost da se tu proveravaju te vize, dal su samo za tu bescarinsku zonu, ili stagod....u svakom slucaju, vi svejedno ne placate vizu ako udjete  u jordan preko akabe, a najgore sto moze da se desi je da platite tih 10 JOD na tom check pointu na izlasku iz akabe...proverite to , za svaki slucaj.....ja stvarno nisam proveravao, jer kad god sam ulazio u jordan, to nije bilo preko akabe...

u sv. slucaju, ni wadi rum, ni wadi musa sa petrom, ni Jerash, ni mrtvo more ne pripadaju toj bescarinskoj zoni, i naravno ni aman....a sve to, ili bar pola, treba posetiti....akaba je lep primorski grad, ali to je mesto za par dana posete ( ima par dobrih mesta za ronjenje kad se krene ka granici sa saudi arabijom uz more), ali posetiti jordan a ne otici bar u petru i aman bilo bi bogohuljenje :)

Edited by bam-bam

• 2 years later...

Pozdrav svima,

Interesuje me da li je neko putovao u Jordan u skorije vreme i kako (gde) naci jeftinije karte za Aqabu?

Hvala unapred!

nije skorije (2018), i nije direkt, ali ja sam leteo rajanerom iz Budimpeste za Eilat, pa sam presao dole granicu u Aqabi... ako ti odgovara i ova varijanta

Zdravo! Vidim da se forum prilicno uspavao ali hajde da probam :) ako je neko bio skorije, nek nabaci neku info, ne bilo mu zapovedjeno. Kartu vec imam, zanimaju me tips&tricks kako se voziti po Jordanu bez automobila, koliko je bezbedno ulaziti u shared taxi kombinacije. Takodje, ako neko ima tip za neki wadi ( canyoning) koji je otvoren u novembru, kao i gde traziti grupne ture u WR i eventualno preporuku za kamp u WR. 

I jos, gde je najbolji bazaar shopping i gde traziti letece cilime ?

Hvala!

Dunja

5 hours ago, quince said:

Zdravo! Vidim da se forum prilicno uspavao ali hajde da probam :) ako je neko bio skorije, nek nabaci neku info, ne bilo mu zapovedjeno. Kartu vec imam, zanimaju me tips&tricks kako se voziti po Jordanu bez automobila, koliko je bezbedno ulaziti u shared taxi kombinacije. Takodje, ako neko ima tip za neki wadi ( canyoning) koji je otvoren u novembru, kao i gde traziti grupne ture u WR i eventualno preporuku za kamp u WR. 

I jos, gde je najbolji bazaar shopping i gde traziti letece cilime ?

Hvala!

Dunja

Išla sam na canyoning u Wadi Mujib, bio je organizovan prevoz iz Amana mini busom i meni se baš dopalo. Ne znam da li je otvoren u novembru, ali ako jeste, preporučujem. 

Podrzavam, bio u junu, odlicno zezanje.
Obavili kupanje u Mrtvom moru o istom trosku, to mi je bilo manje zanimljivo.

Ako ces u Aman instaliraj aplikaciju Careem, jordanski Uber. 
Za shared taxi ne znam nista, isao sam redovnim busevima kompanije Jett od Amana do Aqabe pa od Aqabe do WR i taksijem WR - Wadi Musa tj Petra.
Kamp u WR sam birao na osnovu gugla/tripadvisora, sta znam, nakon citanja svega i poredjenja sa dozivljenim meni se cini da im je neko (vlada, ministarstvo) napravio precizan program i da se svi drze toga tako da ti je u principu svejedno 

Wadi Mujib je vrhunsko iskustvo, ali zimi nije otvoren. Ja sam bio pocetkom maja kad je najveca voda, a da uopste moze da se prodje. Blizu Wadi Mujiba imas mesta gde se moze besplatno kupati u Mrtvom moru. Pored toga, Wadi Ghuweir je lep kanjon s palmama i tu je Dana koja ima odlicne staze za hiking i kamp u pustinji, takodje iz Dane ide trail do Petre ako za to imas vremena. Svakako je taj deo za preporuku da se izabere nesto po zelji. Za Wadi Rum je bitno sta tacno ulazi u cenu, ali to su sve slicni programi. Lokalci u Petri su hvalili drugu pustinju Wadi Araba da je lepsa.
Privatni prevoz ce ti organizovati ljudi u hotelu ili kampu. Mozes se malo cenjkati, ali to kosta i ako si sam logicno je da nadjes ljude s kojima ces podeliti voznju. Samo onda morate imati isti plan, a za sigurnost ne vidim razlog za brigu. Znam i za opciju da su ljudi iznajmljivali auto sa vozacem na vise dana, ali to ima smisla ako vas je 3-4. Moze i da se stopira, ako imas vremena, s tim sto ako ti stanu lokalci trazice ti novac na kraju voznje i to ne male iznose.

Sent from my SM-T580 using Tapatalk

oo hvala,hvala za tako dobre informacije! Idem sama pa me zato zanimaju shared voznje, nasla sam neku grupu na fb pa se nadam da cu tamo naci nekoga sa deljenje. Vise me je zanimalo da li postoje neki jordanski linijski taxiji koji voze neoficijalne rute za sitne pare. Znam da moze da se organizue auto sa vozacem ali to je prilicno skupo.

E da, cula sam za Danu i Wadi Ghuweir - samo kako doci do tamo bez auta? Da li je pametno ici na dan iz Wadi Muse ili spavati u Dani? I da li preskociti Aqabu i provesti vise dana u pustinji i na hajku? Kakve su plaze u Aqabi i sta se tamo da raditi uopste? Ako je nesto poput Hurgade, mogu i da preskocim. 

+1 za Dana iskustvo, ali da, mi smo imali auto. Čak i tako, autom se ide do neke određene tačke pa te tamo pokupe iz Dana jer mora džipom da se uđe. Spavali smo tu u šatoru par noći, prelepo iskustvo, potpuni mir, tišina, pa hajk u zoru. 

Za ostalo ne znam.

46 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Ako ne planiras da ronis preskoci Aqabu slobodno. Gradska plaza je skroz bezveze, hotelske su preskupe, za ove van grada moras da platis taxi a ni one stvarno nisu nista specijalno.

Kad kazes "ronis" mislis na diving ili snorkelling? Mislila sam da iznajmim masku i pogledam korale ili onaj tenk ali ne znam da l je to izvodljivo, da li ima tura i koliko to kosta.

Mislio sam na ronjenje s bocom. 

Tenk je na 5 metara dubine i blizu obale a blizu je i tzv Japanese garden, vjerovatno najbolje mjesto za snorkeling, svakako je izvodljivo. Kad sam ja bio snorkeling je kostao nekih 20-30 JD ako se ne varam, dive shopova ima koliko hoces i svi to imaju u ponudi.

Sve zavisi koliko imas vremena i odakle i kad su ti letovi, ali logicno je da stignes u Petru autobusom iz Amana i onda odatle je blizu i neces imati problema da nadjes i drustvo i prevoz za Danu, svaki hotel ce to organizovati, a ljude ces upoznati.
Noc u pustinji je bolji izbor od Akabe. Gradska plaza u Akabi je za lokalce i ne bi trebalo da ides sama, ostale su van grada i placaju se to je sve po meni losije od pustinje.
Za Wadi Ghuweir je vazno da pocetna i krajnja tacka kanjona nisu povezane putem, tj moraju doci po tebe skroz okolo, bukvalno preko 100km. Mi smo se vracali na istu tacku zbog auta, ali secam se tih ponuda iz kampa i bile su cene po osobi.
Takodje i Petra ima staze koje nisu krcate turistima, a tu je i mala Petra. Nas su vodili lokalci sa magarcima i to sto nismo imali vremena da prihvatimo ponudu za spavanje u pecini mi je i dalje malo zao.

Sent from my SM-T580 using Tapatalk

21 minutes ago, sasha16 said:

Gradska plaza u Akabi je za lokalce i ne bi trebalo da ides sama, ostale su van grada i placaju se to je sve po meni losije od pustinje.

Lokalci u jaknama kuliraju uz nargilu, niko neće da je pojede ? Ruskinje se sunčaju u tangama. Mozda će neka dečica tražiti da se fotka s njima. 

U htl. Paša u Amanu ugovaraju ture, ali i malo deru. Nekada je baš lako naći saputnike ili neke Amere koji su rentirali auto.

Očekujemo izveštaj, da ne bude u fazonu - svratim da pokupim info i ćao!