Jump to content

Featured Replies

Posted

Na leto treba da putujem u Tursku na letovanje u Kushadasi a posle toga treba da zapalim za Jordan... posto sam videla da vizu dobijam na granici to mi je jedna briga manje ali i dalje lootam bezuspeshno po sajtovima trazeci najjeftiniji put do Jordana! Da li mozda neko zna cene buseva ili vozova po Turskoj i kuda i kako saobracaju, i ako bi ishla kopnom da li mi treba viza za Siriju posto bi morala da prodjem kroz nju!?

:)

Iz Istanbula za Alepo (Sirija) ide desetak autobusa dnevno. Voznja traje 24 sata i kosta 24 evra, a autobusi su super luksuzni (cak dele besplatan chaj i neke kolacice :)) Ako ces vec biti u Kushadasiju, mozes ici autobusom preko gradova Adana i Antakya, odakle se za svega par evra stize u Siriju. A mozes otici i do Ankare, posto svi autobusi za Siriju prolaze tuda i staju da pokupe putnike.

Alepo je fenomenalan grad, predlazem da ostanes tamo bar dva - tri dana. U hostelu se placa oko 3 $ za dorm bed.

Iz Alepa ide gomila autobusa za Damask (oko 2 - 3 $ u jednom pravcu, putuje se 5 sati)

Damask je najstarija prestonica na svetu, greh bi bio proci a ne videti... smestaj u hostelu (na krovu) je 2 $ za noc. Krov je prepun putnika iz celog sveta i atmosfera je sjajna :)

Iz Damaska mozes uhvatiti autobus za Amman, a mozes ici i linijskim taksijem (krece kada se napuni, ima ih koliko hoces tokom celog dana / noci, cena je 12 $, putuje se 5 do 6 sati)

Na granici Sirija / Jordan imas menjacnicu, posto se viza moze platiti samo u jordanskim dinarima (1 dinar je oko 1.8 evra). Cena je, cini mi se, 10 JD, sto mozes procitati u ogromnoj tabeli koja sadrzi nazive svih zemalja, zajedno sa cenama viza. Jugoslavija je u dnu tabele, i neko je otkinuo vecinu slova :|

Viza za Siriju se dobija u ambasadi u Beogradu, besplatna je, ceka se oko nedelju dana, potreban je indeks, potvrda o redovnom studiranju, i valjda 4 fotografije. Ukoliko se vracas istim putem, obavezno naglasi da ti treba viza sa dva ulaska.

Slike sa gotovo identicnog puta, od proslog leta, mozes videti u sekciji "fotke & putopisi" :)

Pozdrav,

LP

• Author
Znaci' date=' nisi puno ocekivala od nas? E pa sram te bilo ;)

[/quote']

:mrgreen: ma super ste...

imam josh jedno malo pitanje...

koliko je bezbedno da ja kao devojka putujem sama? I ranije sam putovala sama ali ne po bliskom istoku! I koliko je bezbedno za stvari?

I gde se nalaze svi ti hosteli i hoteli u tim gradovima?

bash sam dosadna... ali ipak krecem sama...

i poshto vidim da ste na puteshestvijama nastavili za Egipat, kako ste se vratili iz Egipta?

Upravo mi pade na pamet da Alepo mozda nisi nasla na mapi jer se na arapskom kaze Haleb, a tako je obelezen i na mnogim mapama :)

Iskreno verujem da od Bliskog Istoka nema bezbednijeg dela sveta. Tamo je sve sto se deshava na ulici potpuno javna stvar koja se tiche svih prisutnih, tako da zapravo nikada i nisi sama... ako se nadjes u nekoj nevolji, svi koji se trenutno nalaze u blizini ce ti sigurno pomoci, cak i ako ti smatras da ti pomoc nije potrebna :)) Sreo sam par devojaka koje su samostalno ishle ovu rutu, i nisu imale nikakvih problema. Na Bliskom Istoku te niko nece ostaviti gladnu, zednu, ni da spavas na ulici, to ti ja garantujem :)

Osim toga, ukoliko budes isla u hostele, vec u Alepu ces sigurno upoznati nekoga ko ide istim putem, posto je ruta Istanbul to Cairo izuzetno prometna i veliki broj mladih ljudi cirkulishe tuda.

Sto se hostela i hotela tiche, svi su navedeni u Lonely Planet knjizici "Middle East" koju sam ja kupio u knjizari Plato u Beogradu. Ova knjizica ustedi mnogo vremena / zhivaca, tako da preporucujem da je nabavis... ako je nigde ne nadjes (sto je vrlo verovatno) mogao bih ti ja fotokopirati iz moje deo za Tursku / Siriju / Jordan.

Iz Egipta nazad, jaaaaako teshko... brodova nema, kopnom je jako dugo, dakle jedino avionom... predlazem ti da trazis letove na relaciji Kairo - Istanbul, posto su oba ta grada veliki "airport hubs" tako da sigurno ima neshto. Ako to ne nadjes, eventualno neki let za Budimpeshtu. Nadam se da umes na netu da pronalazish letove... ako ne umes, naucices, nije tesko :)

Kreces sama? Svaka cast! Ja te u svakom pogledu podrzavam! Vratices se kao sasvim druga osoba :)

Ne zaboravi da poneses gomilu razglednica svog grada, da usput delis lokalnom stanovnistvu, to ih jako obraduje :)

LP

• 2 weeks later...

Vidim da je ovo vec 15 dana kasnije od poslednjeg posta, ali mislim da mogu da pomognem. Pretpostavljam da se radi o IAESTE praksi u Jordanu jer jedino tako bi devojci iz Srbije palo na pamet da se smuca po Bliskom Istoku. I treba... Ja sam u Siriji bio prosle godine dva meseca i to su bila dva najbolja meseca mog zivota.

Elem, put... Ima bus koji redovno ide iz Sofije utorkom i petkom. Agencija se zove Zeitouni Tours. Imaju linije iz Sofije do Haleba, Damaska i Amana i to kosta max $65. Od Sofije do Haleba se stize za ciglo (!) 24h. I to vrlo udoban prevoz.

Sto se bezbednosti tice, dok sam bio tamo nikad mi se nije desilo da se ne uhvatim za dzep da proverim da li mi je novcanik tu. Plus sam spavao sam u sobi otvorenih vrata da bih napravio promaju (jer sam bio U Latakiji pored mora gde je vlaznost uzasna), a u sobi mi je bila kamera, aparat, pasos, pare, diskmen... Jedino se nije zezati sa tajnom policijom, a slucajno je jedna devojka imala to iskustvo. Odbijam da verujem u teorije zavere, ali ono je bilo cudno:) Da ne idem previse off-topic. Ako je iko zainteresovan, pisacu...

Sto se Sirije tice, nemoj da te guja ujede, pa da je ne obidjes!:) Damask, Haleb, Hama, Palmira... Pa onda Sednaja, Malula, Mar Musa, Krak des Chevaliers... Jedinstvena iskustva na izvoristu hriscanstva i na mestu gde jedino kineska civilizacija nije izgradila neku pagodu. Svih ostalih gradjevina ima.

BTW, arapska hrana je cudo. Za dva meseca sam jeo mnoooogo, ali sam smrsao 13 kg. Sa 90 na 77...

Srecan put i bolje vas nasao na forumu...

Ja sam Guest iz prethodnog posta. Zaboravio sam bio da se ulogujem posle registracije. Cisto da se predstavim, Nebojsa, Nislija. Inace, ako nekog zanimaju moji putopisi iz Sirije koje sam slao drugovima i familiji, neka mi se javi. Sve nesto nemam vremena da ih sredim i dam za neki sajt.

Zaboravih isto da kazem devojci malopre... Bezbedna jesi, i to bez sumnje. Samo se navikni na poglede. Arapima su glave kao suncokreti kad vide delic zenske koze. Jos ako je taj delic iznad kolena ili pupak. O dekolteu da ne govorim:) Nase devojke tamo ipak nisu imale snage da nose nesto malo dublje raseceno:) Ali niko te nece maltretirati. I muslimani i hriscani, svejedno. Jednostavno nisu navikli da startuju devojke, pa se plase od toga.

Pozdrav...

• Author

Hvala na svim sitnim savetima ali fazon je u tome sto uopste ne idem na praksu nego idem sto bi moja majka rekla "da mi dupe vidi put"! Pre par godina je jedan Jordanac bio ovde u NS-u na praksi pa me od onda maltretira dodji dodji dodji... a mene teshkooooo naterati! :D

Na praksu idem kasnije ove godine u Ukrajinu u Ivano-Frankivsk pa sam posle toga kontala da odem na nekoliko dana do Rusije... tj na vishe od nekoliko dana! :D

Kad bi krenula da obilazim sve te gradove po Siriji ne bi se vratila 200 godina a krecem tek 12.7. tj tek 22.7 krecem za Siriju!

Jel neko zna da li mogu negde od Kushadasija pronaci prevoz do Sirije?

pozdrav

Ivano-Frankivsk? Jel to tehnicka praksa preko AIESEC-a? Ako nije, objasni mi onda kako i sta. Pitam jer sam ja imao ponudu preko AIESEC-a da idem bas tamo kao programer ili nesto slicno, ne secam se vise. Tada mi se nesto nije islo bez drustva, pa je to proslo tako...

Posto nemas mnogo vremena za Siriju, onda obavezno Damask. Znaci stari grad: Al Hamidija suk, dzamija Omajada, ima tu starih crkava i jos dzamija. Ima jedna iranska, sljestava, bljestava... Disco-mosque smo je zvali. I jos sto-sta u samom starom gradu i oko njega.

Druga preporuka je Mar Musa. manastir na 40-ak min voznje od Damaska u sred pustinje. Fantasticno je iskustvo, veruj mi. Tamo mozes i da rucas i da prespavas, ponudice te sigurno. A iguman je jedna gromada od coveka, Italijan inace. Dobar lik, ne bi rekla da je pop.

Trece na top listi je Krak des Chevaliers. Zamak kao da je izvucen iz doline Loare. Nisu ga osvojili Arapi nikad, nego su ga na prevaru uzeli. Blizu njega je manastir Sv. Djordja sa tri crkve od kojih jedna je iz 6. veka kada su crkve tek pocele da se zidaju i jos su licile na katakombe.

A Palmira... Uh, malo je daleko, zato je nisam stavio na ovu listu, inace bi bila druga sigurno. Fantasticn mesto u sred pustinje... Mnogo toga ima o njoj, da ne pisem sad.

Odgovori mi za Ukrajinu, a za Siriju kako hoces, tako radi...:)

Ukoliko smem da primetim, Jordan je totalno prazna zemlja, zapravo pustinja kroz koju prolazi put i tu i tamo se nadje poneki grad... Amman nije nista posebno, treba ti 1 dan za mrtvo more i recimo dva dana za Petru... a ostalo vreme mozes slobodno utrositi na Siriju koja je beskrajno zanimljivija :)

Pored svega sto je Gazda Nebojsa naveo, ja bih preporuchio i Alepo koji ima neverovatan stari deo grada (na ovoj slici mozes videti hriscanski deo: https://www.klubputnika.org/html/putopisi/posvet/bliski/a10.htm ) a sem toga tu je i grad Hama sa ogromnim drvenim tochkovima koje pokrece reka i koji danonocno prave jezivu buku a vec par stotina godina ni za sta ne sluze... u blizini ti je i "beehives village" ( https://www.klubputnika.org/html/putopisi/posvet/bliski/a11.htm ) sto takodje ne treba propustiti :)

Eto, sad znas sve... za prevoz iz Kushadasija ne znam, ali generalno u Turskoj prevoz nikada nije problem, ima milion autobusa koji voze u svim pravcima i sve je sjajno povezano.

LP

BlueGirl dok zapali za Siriju ima da je nafilujemo podacima da ce se soecati kao da je bila tamo:) Htedoh reci... Otici ces tamo kako odes. Ali za povratak par instrukcija...

I nazad Zeitouni Tours vozi do Sofije. Linija ide od Damaska, pa u Alepu menjas bus (ulazis u bolji) do Sofije. Ali razlika je u tome sto kad bus ide za Evropu, on postane svercerska tura:) Znaci da moras dva dana ranije da rezervises kartu. To ces uraditi tako sto ces da odes na veliku bus stanicu u Damasku koja se nalazi van grada i svi je znaju kao Pulman. Lako se stize tamo linijskim mikrobusevima za 5 lira (10 americkih centi), samo pitas nekog koja boja (boja one table ma krovu kao na taxijima) vozi u tom smeru.

Drugo... Jedna od retkih stvari koja me tamo iznervirala. Vozac busa u Alepu pakuje torbe dole. I to po principu ko ima najvise torbi njega prvog, jer ce njemu najvise para da uzme. A veruj mi, ima ljudi koji krenu sa brrrrdom stvari. Svojim ocima sam video kako ljudima uzima po 100 dolara. A meni je za moj ranac trazio $10. Samo sam ga pogledao i rekao jednom Arapu da prevodi "ok, ja tebi $10, a ti meni papirce iz agencije da sam ti dao te pare, pa da ja u Sofiji to pokazem gazdi". I samo se okrenuo i otisao. Eto... Izgleda je to zato sto taj vozac vec 13 godina prevozi ljude za Bugarsku i, jbg, vremenom postanes kvaran.

A u Bugarsku sam bio opljackan. Sretnem se s mojima, dosli da me sacekaju i u soping u Metro i na uigranu semu omandaju nam sva dokumenta, cekove, pare, sve zivo... I onda maltretiranja , ali to je za drugi topic. Znaci, cim predjes sirijsku granicu, novcanik u gace:)

I dalje cekam odgovor za Ukrajinu...:)

P.S. Oko mojih putopisa rekoh vec da nemam vreme da ih sredim nikako. A fotke... Uh, pa ima ih preko hiljadu, ko bi izabrao najbolje:) I plus 6 kaseta kamericom...

• Author

Ja cu lepo sve ovo da odstampam sto ste rekli i da ucim na putu za Alepo! ali znajuci sebe ti papiri ce mi stalno biti u dzepu... zashto puniti glavu necime sto ti je odmah tu pri ruci :D pametan pishe glupav pamti...

U Jordan idem da bi videla druga! Inace ne bih ni otishla... Sto se tice Sirije imam vremena koliko god hocu... planirala sam cak i nekih 10-tak dana... Dovoljno?

Sto se tice Ukrajine dobila sam strucnu praksu preko IAESTE i idem tek u oktobru! Praksa je na National Technical University of Oil and Gas u Ivano-Frankivsku... gde bi nas matematicare nego u istocnu Evropu... a desilo se to da moj najbolji drug i ja putujemo zajedno tako da ce biti loodnica... Pa ako se slucajno pojavi nesto tako ti se prijavi pa da odemo zajedno... a posle toga Rusija... i ko zna gde cemo stici... ako te josh nesto zanima pitaj... i izvinjavam se sto kasnim sa odgovorima net mi nije radio 2 dana... :x

• Author

uvek sam bila smotana za trazenje letova po sajtovima... uvek nadjem nesto sto se ceni u hiljadama dolara za je**ni let od Ammana do Istambula!

imate li neke korisne sajtove o tome?

plizzzz

ili josh bolje ako nadjete neki let castim pivu! :D

i da li mi treba viza za Liban?

Za nalazenje letova ti je sledeca adresa:

http://travelpath.patheo.com/travelpath/v1/aspengine/Advanced_Search.asp?agentid=201404&source=86. Samo sam se informisao preko njega, nisam imao priliku da rezervisem nikad.

Liban:) Imas ispod 30 godina, iz istocne si Evrope, i zensko si. Tesko ces ti uci u Liban:) Malo sala, malo istina. Ako ides u ambasadu u BGD i trazis vizu, verovatno nece biti problema, ne znam. Ali ako pokusas na granici da izvadis, neces uci. Iz moje grupe dvoje njih je htelo da odu do Libana. Za momka nije bilo problema jer je na licu mesta mogao da zavrsi formalnosti. A za devojku nije bilo sanse da je puste. Posle smo u razgovoru sa Sirijcima skontali da se oni na taj nacin brane od prostitucije. Elem, videli su granicu i vratili se... Eto, to je moje iskustvo...

Mani Liban, Sirija je prevelika za tako malo vremena:) Jbg, ta zemlja mi je usla pod kozu...

Cuo sam da su u IPS-u Beogradu dobili veliki izbor Lonely Planet knjizica, pa mozda tamo nadjes "Middle East" (to ti (izmedju ostalog) pokriva Tursku, Siriju i Jordan) - preporucujem da je kupis, sadrzi tonu korisnih informacija za samostalne putnike.

Ukoliko ti je fotokopija ipak draza, mozes fotokopirati od mene :)

LP

• Author

josh kad bi ja znala gde je IPS u Bg-u !! Kad odem u Bg obicno nemam vremena da dishem a ne da lootam u potrazi za knjigom... Molim te da mi je iskopirash pa da se nadjemo... posto smo zakljucili da zivimo u istom gradu... :D:D:D

• 1 month later...

potpuno neverovatno!!!

ja planiram slichnu rutu ali mi bilo glupo da idem sam i tek danas vidim ovaj forum (bluegirl je napisala da ide 23.07 A TO JE DANAS!!!!)

stim shto bih ja ishao kombinacija sirija - liban preko turske... e bre mogli smo da se iskombinujemo makar deo puta...

koliko para odprilike treba za nekih 10 dana malo jache po siriji?? kapiram da je sirija jeftinija od libana... ///

naveli ste za prevoz da je odprilike 45 evra do instambula i odatle ima za nekih 30 evra za damask... da kazhem realno 200 evra za tamo i nazad sa tim medjugradskim prevozom... po krovovima i te budzhetske varijante nekih 50-60 evra za nekih 10 - 15 dana isto toliko za hranu... ispadne oko 300+ evra... jel to dovoljna cifra???

Hm ajd da probam da se prisetim...

Voz BG-Sofija je bio 1080 dinara u jednom pravcu

Voz Sofija - Istanbul je nesto skuplji, oko 20ak evra

Bus Istanbul - Alepo 24 evra

Bus Alepo - Damask oko 3 evra

Sve to puta dva (tamo i nazad) je oko 120 evra za transport. Za nekih dve nedelje, nek te smestaj izadje oko 50 evra, i ajde, da kazemo, 50 evra za hranu, to ti je 220 evra.

Viza za Tursku je 10 evra... zatim ulazi u muzeje, suveniri, nepredvidjeni troskovi... vise od 250 ne bi smelo da izadje, a vrlo je moguce da izadje i manje, zavisi koliko si snalazljiv i prilagodljiv. Ovo je procena za neku umerenu varijantu, ali ako ces spavati na krovovima, mozes se izvuci i sa 200 evra sve ukupno.

A sem toga, na krovovima je najbolje drushtvo :)

Pozdrav,

LP

• 2 years later...

Hm ajd da probam da se prisetim...

Voz BG-Sofija je bio 1080 dinara u jednom pravcu

Voz Sofija - Istanbul je nesto skuplji, oko 20ak evra

Bus Istanbul - Alepo 24 evra

Bus Alepo - Damask oko 3 evra

Sve to puta dva (tamo i nazad) je oko 120 evra za transport. Za nekih dve nedelje, nek te smestaj izadje oko 50 evra, i ajde, da kazemo, 50 evra za hranu, to ti je 220 evra.

Viza za Tursku je 10 evra... zatim ulazi u muzeje, suveniri, nepredvidjeni troskovi... vise od 250 ne bi smelo da izadje, a vrlo je moguce da izadje i manje, zavisi koliko si snalazljiv i prilagodljiv. Ovo je procena za neku umerenu varijantu, ali ako ces spavati na krovovima, mozes se izvuci i sa 200 evra sve ukupno.

A sem toga, na krovovima je najbolje drushtvo :)

Pozdrav,

LP

Pa ima Bus direktan BEOGRAD-ISTANBUL,sa bus stanice,zasto ici do Sofije pa presedati?Isto ima i direktan VOZ BEOGRAD-ISTANBUL!!Malo pogledajte na stanicama!!
  • Author

Da, postoji direktan bus i voz koji nije toliko direktan ali ok.

U pitanju su cene istih i brzina kojom se stize do odredista.

Busom se sigurno stize najbrze ali je on i najskuplji.

Voz ide 12+19sati

zato je kombinacija voz+bus najbrza i najjeftinija

Isto ima i direktan VOZ BEOGRAD-ISTANBUL!!Malo pogledajte na stanicama!!

toliko je direktan da su me sa urednom kartom izbacili iz njega. pisali smo vise puta u cemu je trik sa tim 'direktnim' vozom, da ne tupim opet o dozivljajima koji su mnogi od nas imali... i nije sve u direktnom, vec u najjeftinijem prevozu, pa otud kombinovanje. mislim, ima i avion jelte...

Pa ima Bus direktan BEOGRAD-ISTANBUL,sa bus stanice,zasto ici do Sofije pa presedati?Isto ima i direktan VOZ BEOGRAD-ISTANBUL!!Malo pogledajte na stanicama!!

Verovatno nisi razumeo(la) poentu. Direktan voz Beograd-Istanbul postoji samo ako ideš spavaćim kolima, što je za većinu nas nepotreban luksuz. Ukoliko se odlučiš za sedenje (sa kartom balkan flexipass) i ne želiš ništa da doplaćuješ, ne postoji direktan voz.

Što se direktnog busa tiče, u vreme kada je taj post napisan, to je bila najjeftinija kombinacija. Čini mi se da je u međuvremenu skočila cena vozne karte do Sofije, tako da ne znam kako se sada najviše isplati.

Naravoučenije: ne veruj svemu što piše u redovima vožnje na ž. stanicama i zvaničnim sajtovima...  :fool:

• 3 weeks later...

Cruela,

za sirijsku vizu su ti potrebne samo dve fotografije i nista drugo, maksimalno su ljubazni i viza se dobija za tri dana. Sirija je najbezbednije mesto na svetu. Predlazem da put ne prelazis u cugu, jer ces da pomahnitas od voznje. U Alepu je kultno mesto Springflower hostel blizu autobuske stanice, a u Damasku Al-Rabie, a postoji jos jedan u istoj ulici ali sam mu zaboravio ime, oba se nalaze u Suk Sarujah, moras da uzmes taksi koji kosta do 2$. U blizini ovih hostela je autobuska stanica sa koje kreces za Jordan. U Amanu u principu nemas sta da trazis, malo prosetaj, jordanci su divni. U Petri ti preporucujem hotel Cleopetra (grad se u stvari zove Mosjijeva dolina, Wadi Musa). Smestaj u Jordanu je dosta skup i covek se posle Sirije neprijatno iznenadi (12 i vise JD). Da, pored vize koja sa dobija na granici placa se posle i izlazna viza (5JD). Ako hoces nesto da kupujes idi u ASEZ (najbolje u Akabi), nemoj u free zone, nije bas preporucljivo. Pasos uvek nosi sa sobom, ima dosta checkpointa. Ono sto ne smes da propustis u Jordanu su Mrtvo more, Petra i Wadi Rum (kazu da je i nacionalni park Dara izuzetan, ne znam, nisam bio). Pogledaj moj tekst na https://www.klubputnika.org/index.php/Putopisi/14-Putopisi/189-wadi-rum

Na pravi gluposti, ne izlazi sa mokrom kosom, ne pozdravljaj ljude levom rukom, oblaci se pristojno i nemas nikakvih problem. Ako jos nesto treba pitaj.