Jump to content

Featured Replies

Peđalon, jesi li siguran?

To bi stvarno bilo sjajno, ali ni ja nigde nisam uspeo da pronađem vest da nam je Izrael ukinuo vize.  :?

Od vesti na koje sam ja naleteo, samo pise da je vlada u Tel Avivu odlucila da ukine vize za gradjane Crne Gore i Makedonije. Doduse, to jos treba da se ratifikuje (verovatno nesto kao nas poznati odnos sa Rusijom), ali nas nigde nema.

Ja sam video ovo isto sto je pomenuo Globe, ukidaju se vize za CG i Makedoniju (kada se ratifikuje u Knesetu).

To je izgleda u vezi sa EU koja planira da ukine sengenske vize CG i Makedoniji i kao sto neki kazu "verovatno"

i Srbiji. Kao i obicno nista od toga "verovatno".

Sto se tice CG to je istina jer je to juce najavio nerezidentini ambasador Artur Kol pri posjeti Crnoj Gori. Ceka se ratifikacija u Knesetu i Skupstini CG, medjutim najavio je da bi njihova strana to mogla uraditi tokom juna.

Iskreno receno ova me vijest vise obradovala nego "moguce" ukidanje viza za EU...

Konacno cu moci planirati za narednu godinu toliko zeljeni overland po svetoj zemlji :banana:

Izrael ce mene cekati josh dugo dugo zbog svih muslimanskih zemalja koje zelim da posetim. Ili ce bar cekati da mi ovaj pasos bude pri kraju.

Mada... taman ce oni to ratifikovati kad ja odlucim da krenem tamo

;D

Znaju u Izraelu za to, valjda vizu i pecat stavljaju na posebnom papiru a ne u pasos.

Mislim da to nije standardna procedura vec mora da se napomene ili tako nesto.

Izrael ce mene cekati josh dugo dugo zbog svih muslimanskih zemalja koje zelim da posetim. Ili ce bar cekati da mi ovaj pasos bude pri kraju.

Mada... taman ce oni to ratifikovati kad ja odlucim da krenem tamo

;D

Malo me zaintrigirao tvoj post jer nisam bio 100 % siguran u kojim drzavama bi imali problema sa izraelskim pecatom. Evo sta Wikipedia kaze:

Zemlje u koje mozemo ici sa izraelskim pecatom:

1. Egipat

2. Jordan

3. Katar

4. Oman

5. Maroko

6. Mauritanija

Kao sto vidimo ovo su sve, po meni, veoma pozeljne destinacije za posjetiti tako da predhodna posjeta Izraelu ne bi bila problem.

Zemlje u koje ne mozemo uci ako smo predhodno bili u Izraelu:

1. Bahrein

2. Iran

3. Kuvajt

4. Liban

5. Libija

6. Saudijska Arabija

7. Sudan

8. Sirija

9. Jemen

Sto se tice ove grupe zemalja mogu dati prednost Iranu, Libanu i Siriji za prvenstvo posjete u odnosu na Izrael, a sto se tice ostatka mogu da sacekaju, ili moj novi pasos ili promjenu svoje politike prema Izraelu  ::arabia:

Na kraju uvijek ostaje mogucnost „separate piece of paper“ na Izraelskoj granici :kamp:

S` tim da samo povedeš računa da, ako kopnom ulaziš u Izrael, Sirija i Liban često proveravaju i izlazne pečate okolnih zemalja. Šta to znači? Pa, da bez obzira na izraelski pečat, koji će biti stavljen na posebni papir, dotične zemlje gledaju i da li imaš možda kopnene izlaze pečate, iz Jordana i Egipta, ka Izraelu. Naravno, sve ovo pada u vodu ako u Izrael ulaziš avionom.

ja sam pokusao u akabi da predjem na jedan dan, i izraelci nisu hteli da me puste....a bio sam clan posade broda koji je bio ukotvljen u akabi, nama onda ne treba nista, samo brodska knjizica da bi usli u bilo koju zemlju na svetu ( naravno, samo dok si na brodu).....

nigde mi se tako nesto pre nije desilo, jer je to medjunarodno pravo, ali izrael je izgleda posebna drzava, van vremena i prostora  ;D

da li je neko skoro prelazio iz Jordana u Izrael? i naravno, bez problema se nazad vratio?

ako ulazis preko west bank, jordanci ne lupaju izlazni pecat, jel smatraju to svojim delom teritorije.. to je trik za kopnenim ulazak.. a kod izraelija standard - na papir..

Pa da ... ali koliko ja znam niko od nas na forumu nema ni diplomatski, ni sluzbeni, ni zvanicni pasos ... bar ne jos uvek!

• Author

Cekajte ljudi. Zar zvanican pasos nije takav pasos koji svi imamo ili je nas nezvanican?

Ja mislim da nije ... ovaj sto svi imamo se obicno zove obicni. Ja mislim da je zvanicni ako neko ide u zvanicnu, najavljenu posetu nekoj zemlji! Mada mozda i gresim!

Obican pasos spada u kategoriju licni odnosno personalni.

Diplomatski pasos svi znamo sta je.

Sluzbeni pasos je isto sto i diplomatski samo kod njega nema diplomatskog imuniteta.

Zvanicni je nova kategorija i dodeljuje se osobama koje svojim radom i uspesima predstavljaju svoju zemlju u inostranstvu: uspesni sportisti, umetnici, kulturni radnici itd.

Mada se u vecini taj "zvanicni" u vecini slucajeva tretira kao i obicni, retko da daje neke benificije u vezi viza itd.

To sam nesto video pre jedno dve godine kada se govorilo o uvodjenju novih pasosa. Da li je to sve sprovedeno nemam pojma.

Znaci za Izrael (i Indiju) ukinute vize za sve pasose osim ove nase obicne.

Koliko vidim sprazum sa Rusijom nije potvrdjen ili sta?

da li je neko skoro prelazio iz Jordana u Izrael? i naravno, bez problema se nazad vratio?

ako ulazis preko west bank, jordanci ne lupaju izlazni pecat, jel smatraju to svojim delom teritorije.. to je trik za kopnenim ulazak.. a kod izraelija standard - na papir..

dobro, nacuo sam za to ranije, a posto pretpostavljam da ne postoji recimo direktan neki prevoz iz Ammana za Jerusalim, kako se onda najbrze i najlakse stize tamo, do Jerusalima?  ;D

dobro, nacuo sam za to ranije, a posto pretpostavljam da ne postoji recimo direktan neki prevoz iz Ammana za Jerusalim, kako se onda najbrze i najlakse stize tamo, do Jerusalima?  ;D

Ides minibusom ili taksijem do jordansko/izraelske (ili palestinske kako vec gledas na tu regiju) granice, tj do Allenby bridge, predjes pjesaka izmedju granica i na izraelskoj strani uzmes taksi ili bus koji vozi do Jerusalimskog starog grada (Damascus gate)

• 2 weeks later...

Nazalost, za gradjane Srbije nije moguce uci u Izrael bez unapred dobijene vize. Pre nekoliko sati sam pokusao da udjem u Izrael iz Jordana, ali bezuspesno. Vracen sam za Jordan uz napomenu da nikad nisu culi da Srbima ne treba viza za Izrael itd. Nadam se da ce ovaj post nekome pomoci i ustedeti vremena i novca koliko sam ja izgubio danas :))

Nazalost, za gradjane Srbije nije moguce uci u Izrael bez unapred dobijene vize. Pre nekoliko sati sam pokusao da udjem u Izrael iz Jordana, ali bezuspesno. Vracen sam za Jordan uz napomenu da nikad nisu culi da Srbima ne treba viza za Izrael itd. Nadam se da ce ovaj post nekome pomoci i ustedeti vremena i novca koliko sam ja izgubio danas :))

na kom si granicnom prelazu probao da predjes?  :bang: