Jump to content

Featured Replies

pa da, to je granicni prelaz kod akabe, ni mene tu nisu hteli da puste, iako sam bio clan posade broda, i imao kod sebe brodsku knjizicu, a po medjunarodnom pravu  meni u tom slucaju nije trebala viza...

ali neki to pravo ne postuju, kao sto se u slucaju izraela svaki dan to  dokazuje :x

Ides minibusom ili taksijem do jordansko/izraelske (ili palestinske kako vec gledas na tu regiju) granice, tj do Allenby bridge, predjes pjesaka izmedju granica i na izraelskoj strani uzmes taksi ili bus koji vozi do Jerusalimskog starog grada (Damascus gate)

Kada si poslednji put bio tamo i ovako radio?  :stop:

Nama (Makedonci) ne treba viza za Izrael jos od proslog ljeta. Tada je bila verifikacija ili kako li se zove to.

Neznam za Crnu Goru.

• 2 months later...

Izgleda da Izraelci zapocinju zavrsnu fazu odvajanja od PLO, jer kako se moze procitati iz ovoga clanka to se u velikoj mjeri vec sprovodi i nad strancima:

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1107223.html

http://thefastertimes.com/Palestine/2009/08/06/is-this-what-an-israeli-apartheid-stamp-looks-like/

I sta bi ovo trebalo da znaci...

1. Ako hocu samo da budem u Drzavi Izrael dobijam pecat "State of Israel only"

2. Ako hocu i u Izrael i na Palestinsku teritorijalnu upravu moram da se javim COGAT-u (Coordinator of Government Activities in the Territories ) da trazim dozvolu od njih, sto znaci birokratija i zajebancija za odlazak cak i do Vitlejema

3. Ako hocu samo na Palestinsku teritorijalnu upravu dobijes pecat "Palestinian Authority only" i pozeljno bi bilo da ides preko Jordana, ali ako hoces preko Ben Guriona vjerovatno bi me sproveli po propisima do tamo

A i ovo sto sam napisao nije bas tako jer PLO kontrolise samo 15-tak % Zapadne obale samostalno tj. ZONU A, a to su samo sira podrucja vecih gradova. E sad kako oni zamisljaju da se ljudi prebacuju iz Jerihona do Ramale ili Nablusa ili Hebrona a da ne dotaknu Izrael ostaje da vidimo

Juče sam baš razmišljao na ovu temu, a sada i čitam...

Ne mogu da verujem da postoje takve glupave stvari u svetu.

Pa pobogu, oni su svi narodi semitskog porekla, da postoji tolika mržnja tamo koja prelazi na to da ako si bio u jednoj zemlji (npr. Siriji) onda ne možeš u drugoj, deluje za rubrike verovali ili ne!?!

I mi smo imali rat u SFRJ, pa šta se desilo, posle par godina, normalno sve, otvaranje granica... a ovamo na Bliskom Istoku, kao da ne mogu da žive bez te mržnje.

Jooooj, koliko je to glupa stvar, neopisivo.

I šta sad, ako budem na 50 km od Jerusalima kada budem u Jordanu, a meni je Izrael udaljeniji nego USA na primer, šta ostaje, Bogu žaliti.

Barem su jabuke pošteđene toga. Blago njima. (Čitao sam negde juče kako su Izrael i Sirija otvorili neki granični prelaz kojima su vršili export-import jabuka, long live the JABUKE pijjj)

Kao što reče Marina, nama Izrael neće biti dostupan još jedno 10 godina... dok ne istekne crveni pasoš.  :death:

• 4 weeks later...

Lepa vest...  Ministar inostranih poslova Lieberman će iduće nedelje boraviti u Beogradu, i potpisaće sporazum o ukidanju viza za državljane Srbije.

http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/170910

I ovde:

Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs Avigdor Liberman will leave today (Monday, 14 September 2009) on an official visit to Croatia, Serbia and Montenegro.  This is the first visit of an Israeli foreign minister to these countries since they declared their independence. [...]

FM Liberman will arrive in Belgrade on Wednesday, 16 September, where he will meet with Serbian President Boris Tadic, Prime Minister Mirko Cvetkovic, Foreign Minister Vuk, Defense Minister Dragan Sutanovac and with the Chairman of the Foreign Affairs Committee, Prof. Dragoljub Micunovic. Ministers Liberman and Jeremic will sign a bilateral visa exemption agreement.  [...]

http://www.mfa.gov.il/MFA/About+the+Ministry/MFA+Spokesman/2009/Press+releases/FM-Liberman-leaves-on-an-official-tour-of-the-Balkans-14-Sep-2009.htm

edit: dva uzastopna posta u jedan

Jako lepa vest, ali sta cemo mi koji prethodno zelimo da svratimo do Sirije ili oni koji su vec tamo bili?

Šta je sad ovo, ispade da ćemo biti jedina nacija koja može da putuje svuda  :102: ?! Nešto se tu ne slaže  :bag:

Šta je sad ovo, ispade da ćemo biti jedina nacija koja može da putuje svuda  :102: ?! Nešto se tu ne slaže  :bag:

ne brini jos su mnooooooooogi mnooooooogo ispred nas :)

Jako lepa vest, ali sta cemo mi koji prethodno zelimo da svratimo do Sirije ili oni koji su vec tamo bili?

Ivana, Izraelci pustaju da se kod njih udje ako pre toga imas bilo koju arapsku vizu ili pecat u pasosu. Ok, umeju da budu malo sumnjicavi i postavljaju dodatna pitanja, ali zvanicne zabrane nema.

a jel sada nece biti problema sa sirijskom vizom ako je neko prethodno isao u Izrael?

cenim da ce i dalje biti problema!

Da li neki ima informaciju kad ovaj sporazum stupa na snagu posto to nemogu nigde da nadjem?

a jel sada nece biti problema sa sirijskom vizom ako je neko prethodno isao u Izrael?

Naravno da ce biti, odnosno neces moci uci u Siriju (a i jos jedan solidan broj arapskih i muslimanskih zemalja), bez obzira sto nam vise nece trebati viza za Izrael. Dovoljan je samo izraelski pecat i da poseta nekim zemljama, posle toga, bude mission impossible.

Naravno da ce biti, odnosno neces moci uci u Siriju (a i jos jedan solidan broj arapskih i muslimanskih zemalja), bez obzira sto nam vise nece trebati viza za Izrael. Dovoljan je samo izraelski pecat i da poseta nekim zemljama, posle toga, bude mission impossible.

posle toga menjas pasos....a sta je sa onom forom da ti izraelci lupe pecat na papir? to je bilo dok je bila viza a sad kad je nema ne znam na sta bi mogli da lupe :)

Nikad nisam bio u Izraelu pa ne mogu da govorim iz iskustva ali zar nije jos gore ako imas izraelsku vizu u pasosu za druge arapske zemlje!?

Da li je neko ulazio avionom u Izrael? Da li se moglo uci bez pecata ili sa pecatom na posebnom papiru?

Lupaju oni i dalje te pecate na posebne obrasce. Mada, ne rade to sa odusevljenjem i covek nikada ne moze biti siguran da mu neki sluzbenik nece odneti pasos u neku kancelariju i vratiti ga "overenog", bez obzira da li ste ga lepo zamolili da to ne radi. A to moze da znacajno iskomplikuje dalji put. Doduse, kao sto sam vec rekao na drugoj temi, posebno Sirijci i Libanci znaju sa kojih prelaza se iz Egipta i Jordana kopnom ulazi u Izrael. Tako da, za njih je i ta cinjenica sasvim dovoljna. Cenim da neke druge zemlje, koje ne dozvoljavaju ulazak sa IL pecatima, ipak nisu toliko revnosne  :P

Btw, meni je sirijski predstavnik sluzbe bezbednosti, u civilu, tako detaljno pregledao pasos kada sam se busom vracao iz Jordana u Siriju, da ga je non-stop okretao (mislim svaku stranicu) ka suncu, ne bi li ispod neke vize video da nije mozda prelepljena preko izraelskog pecata. Znam da deluje smesno, ali stvarno je istina!!!

Super, samo hajde da neko izmoderise ove silne postove u poslednjih 2-3 sata, da izgleda lepo i bude na jednom mestu.

@Hampi, ne mislim nista lose prema tebi kada ovo spominjem, samo je oko ove vesti bila "grmljavina" u poslednjih nekoliko sati, pa se dosta postova jednostavno rasplinulo.

Upravo sam pozvao ambasadu Izraela. Ni oni ne znaju kada ce bezvizni rezim prema Srbiji poceti da se primenjuje. Rekli su mi samo da pratim medije, njihov sajt, i da ce sve na vreme biti objavljeno.