Jump to content

Featured Replies

Posted

hehe,

prvo moram da izrazim odusevljenje ovim sajtom.

stvarno ste neverovatnu stvar napravili, cak mi je ispran mozak :)

poslednjih 4 dana jedino o cemu mogu da razmisljam je 'gde da putujem!?'

prvo sam planirao interrail turu sa devojkom, ali sto sam vise citao o balkan flexipasu i bliskom istoku to sam bio blizi odluci da za iste pare mogu vise toga da vidim, lepse da se provedem, odmorim i okupam :)

omah da se izvinim ako tema vec psotoji, ja sam trazio u search-u al nisam nista nasao, samo sam po par tema video da ne preporucujete zenama da budu u kupacem i sl

e, sada, ja stvarno ne znam mnoogo o razlicitim religijama i obicajima(ne znam ni o nasim :) al dobro) pa me zanima sta moze da me ocekuje na putu kroz tursku, siriju i jordan sto se tice problema i neprijatnosti koje bih mogao da imam sa devojkom.(krecemo sa 400-500 eura, 20ak dana i planiramo da spavamo po hostelima, ne znam kakvi su uslovi za kampovanje i sl)

mozda sam smesan ali ne mogu ni da pretpostavim sta nas ceka.

nema drzanja za ruke na javnom mestu mozda? ako promakne poljubac? da li ima mesta gde zene ne mogu da udju?

uopste, dajte bilo kakav savet ili mi prosledite neku temu gde se o tome eventualno pricalo.

hvala, veliki pozdrav!

• Author

takodje, kad vec pitam, da pitam sve sto nisam uspeo do sada da nadjem:

zasto mnogi kao vreme putovanja uzimaju neke datume van sezone?

pretpostavljam da je zbog velikih vrucina, da li gresim? mozda je velika razliak u cenama?

ima li neki razlog da ne odem 15. jula?

U principu, treba malo obratiti pažnju na oblačenje - tamo devojke obično ne idu u minićima ;) Al' inače ništa posebno. Nama u Siriji nisu zamerali ni držanje za ruke, ni poneki poljubac (mada su par puta - aplaudirali). Naravno, u blizini džamije, a posebno u dvorištu, treba izbegavati takvo ponašanje.

Ne pada mi na pamet nikakav posebno koristan savet u tom pogledu, osim da su džamije obično podeljene na muški i ženski deo. To važi samo za vreme molitve, kada nema prelaženja iz jednog dela u drugi. Naravno, ako pogrešiš, niko neće izvaditi jatagan, samo će ti uljudno skrenuti pažnju. Kada nije vreme molitve, obično može da ide ko gde hoće.

U principu, strankinje u Siriji privlače dosta pogleda, od kojih su neki poprilično otvoreno drski (što je i dalje vrlo benigno u poređenju sa, recimo, Egiptom, gde đilkoši vole i da zvižde i dobace poneki komentar). Takođe, devojka u velikoj gužvi može očekivati uštip za guzu od strane nepoznatog obožavatelja :)

Ako ostane sama, a lokalno stanovništvo proceni da je privlačna, stvari postaju malo nezgodnije. Naslušao sam se svačega - od uzimanja para iz ruke prilikom plaćanja uz erotsko dodirivanje prstiju, zaletanje sa razdaljine od nekoliko koraka i ovlašno dodirivanje grudi (a onda besomučan trk! bež!) pa čak i skidanja gaća u cilju pokazivanja genitalija strankinji, ili masturbiranja, krišom, u gradskom autobusu.

Sve ovo su mi lično ispričale devojke koje su putovale po Siriji, i koje su se, nekada i na samo 10ak minuta, našle bez muške pratnje. Iskreno, mislim da je sve poprlično bezazleno i na nivou osnovne škole, kada klinci sa hiperprodukcijom hormona počnu da štipaju devojčice u hodniku. Pretpostavljam da se radi o erupcijama seksualnosti koja, zbog socijalnih normi, nema mnogo prilike da se ispolji, pa se onda ispoljava tamo gde nije ni vreme ni mesto. U svakom slučaju, moj savet je da se takve stvari ignorišu, jer stvarno nisu zlonamerne.

Za Jordan se ne sećam, bio sam samo jednom, dosta davno, dosta kratko.

zasto mnogi kao vreme putovanja uzimaju neke datume van sezone?

pretpostavljam da je zbog velikih vrucina, da li gresim? mozda je velika razliak u cenama?

ima li neki razlog da ne odem 15. jula?

Verovatno zbog temperature. Zavisi koliko si otporan na vrućinu - meni, recimo, ne smeta (ali se hladnoće užasavam). Ja sam putovao kroz Tursku, Siriju, Jordan i Egipat u periodu jul/avgust, i tek je na jugu Egipta postalo zaista gadno. Meni te pustinjske zemlje zapravo imaju mnogo bolju atmosferu po vrućini :) Jednom sam bio u Siriji u martu, svaki dan je padala kiša.

• Author

hvala vam puno ljudi, a samo jos nesto sitno, da li zene ne smeju da se kupaju na plazama? ima li nekih mesta gde smeju? to koliko znam ne vazi za tursku...kakva je sirija po tom pitanju?

poz!

U turskoj mogu kao i bilo gde drugde,a sto se tice Sirije, tamo se kupaju obuceni i zene i muskarci, muz io ja smo se kupali u kupacim kostimima i osim jednog momka koji je pitao za dozvolu da nas fotografise niko drugi nij ena nas obracao paznju.

hehe,

prvo sam planirao interrail turu sa devojkom, ali sto sam vise citao o balkan flexipasu i bliskom istoku to sam bio blizi odluci da za iste pare mogu vise toga da vidim, lepse da se provedem, odmorim i okupam :)

omah da se izvinim ako tema vec psotoji, ja sam trazio u search-u al nisam nista nasao, samo sam po par tema video da ne preporucujete zenama da budu u kupacem i sl

e, sada, ja stvarno ne znam mnoogo o razlicitim religijama i obicajima(ne znam ni o nasim :) al dobro) pa me zanima sta moze da me ocekuje na putu kroz tursku, siriju i jordan sto se tice problema i neprijatnosti koje bih mogao da imam sa devojkom.(krecemo sa 400-500 eura, 20ak dana i planiramo da spavamo po hostelima, ne znam kakvi su uslovi za kampovanje i sl)

nema drzanja za ruke na javnom mestu mozda? ako promakne poljubac? da li ima mesta gde zene ne mogu da udju?

uopste, dajte bilo kakav savet ili mi prosledite neku temu gde se o tome eventualno pricalo.

hvala, veliki pozdrav!

Nas 5oro, 2 momka i 3 devojke, bili smo 3 nedelje u Turskoj, Siriji i Jordanu, i vratili smo se pre par dana bez ijednog jedinog incidenta!!! I cak kada su cure same setale po gradu, recimo bas po konzervativnom Alepu, nisu imale nijedan problem... Sta vise!  :music: Tako da ne razmisljajte previse, krenite odmah, jer taj 15. jul sto pominjes nemoj cekati, ne preporucujem zbog vrucina!  8-)

I za svaki slucaj, nikada se ne zna, ponesite vise novca, necete ga potrositi, ali valja imati nesto u rezervi za svaki slucaj...ja sam za 20 dana potrosio 580 evra (od toga bacio samo 80 evra na vize...), a nije da sam stedeo negde, putovali smo samo busevima, spavali samo po hostelima (Turska 10 evra, Sirija 4 do 5 evra, Jordan 6 evra).

Palite na Bliski istok i UZIVAJTE!!!  :dance:

• Author

hvala ti lazare na info, oboma si nam otvorio oci i pomogao da realnije sagledamo situaciju i zamslimo realno stanje

hehe,

hvala, veliki pozdrav!

Nas 5oro, 2 momka i 3 devojke, bili smo 3 nedelje u Turskoj, Siriji i Jordanu, i vratili smo se pre par dana bez ijednog jedinog incidenta!!! I cak kada su cure same setale po gradu, recimo bas po konzervativnom Alepu, nisu imale nijedan problem... Sta vise!  :music: Tako da ne razmisljajte previse, krenite odmah, jer taj 15. jul sto pominjes nemoj cekati, ne preporucujem zbog vrucina!  8-)

I za svaki slucaj, nikada se ne zna, ponesite vise novca, necete ga potrositi, ali valja imati nesto u rezervi za svaki slucaj...ja sam za 20 dana potrosio 580 evra (od toga bacio samo 80 evra na vize...), a nije da sam stedeo negde, putovali smo samo busevima, spavali samo po hostelima (Turska 10 evra, Sirija 4 do 5 evra, Jordan 6 evra).

Palite na Bliski istok i UZIVAJTE!!!  :dance:

hehe, extra, bas si me obodrio, thx. samo nesto mi mnogo tih 600 eura :/ al ok, kontam da ponesem ja i vise, sto kazes, za svaki slucaj.

u sustini, ja bozavam ronjenje na dah, a i obilazak, pa sam mislio da ubijem dve muve jednim udarcem, zato pitam to za plivanje i sl.

procitao sam da im plaze i more nisu bas za pohvalu, al ono, gledam po google earth-u i nije nesto a niej ni bog zna sta :D

zez, al meni je ok.

evo npr:

http://www.panoramio.com//photo/1972948

http://www.panoramio.com//photo/887962

http://www.panoramio.com//photo/4532748

http://www.panoramio.com//photo/5228732

eto to su neka prilicno ok, cak i ona jedna slika je predivna

znaci ima lepih mesta a i vidim samo ljude normalno obucene, mada, o5, ima i ovakvih da se nadje:

http://www.panoramio.com//photo/3855566

takodje, izgleda da mi ostaje samo taj period od 15og jula pa do nekog 5. avgusta...jbg, studenti smo, puno rokova i sl

al nadam se da nece biti nepodnosljivo..iskreno se nadam.

hehe, extra, bas si me obodrio, thx. samo nesto mi mnogo tih 600 eura

To je relativno... Ja sam za mesec dana po Turskoj i Siriji potrošio 250 evra :) Balkan Flexipass + malo autostopa + hospitality club u Turskoj.

Za ronjenje bi trebalo da bude veoma interesantno u Akabi, na jugu Jordana. Osim toga, tamo možete da sednete na trajekt pa pređete u Egipat, raj za ronioce :)

Ja sam za mesec dana po Turskoj, Siriji i Jordanu potrosila 250eura, doduse nisam placala smestaj nigde... ono sto ce ti verovatno biti najzanimljivije je da sam bila sama. Naravno pratili su me pogledom i uzdisali zamnom (al' sam neodoljiva za medalju  ;D ) ali nikakvih problema nisam nigde imala. Uvek sam bila u sirokim pantalnoma i majci na kratke rukave a sto se tice letovanja i kupanja svi preporucuju neko mesto na severu Sirije, blizu turske granice.

ronjenje je super u akabi, ali krenite na stranu ka saudi arabiji, tamo su bolje plaze...

mada nije bas jeftino, ja sm platio 40 funti za sat vremena, i to pre 2 god, funta je tad bila 1,4eu, a jos smo imali popust jer nas je bilo 10....

generalno, ronjenje je ipak bolje u egiptu, ako idete tamo.....mada, najbolje je u belizeu  ;D

Ja sam večito imala neprijatnosti kad god sam sama vilenila po Siriji. Napominjem da sam bila zamotana includin marama, tako da nisu mogi da me svrstaju u strankinje, Ruskinje i slično, ali to nije pomoglo  ;D::arabia: Biće da imam tu evropsku lepotu  ;D ;D  :-[ Pratili su me, flerotavili, dobacivali, pipkali  :x Ali kad god sam bila u muškom društvu niko nije smeo da pisne  nono nono

Btw, sad sredinom juna idem ponovo na tri meseca, ako neko želi da se priduži neka se javi. Idem autobuom iz Sofije.

Nas cetvoro smo se vratili pre dva dana. Nas dvojica i dve devojke. Jedina "neprijatnost" koju je imala Ivana (zgodna dugokosa plavusa) je bilo to da su devojcice stalno imale zelju da se slikaju sa njom (valjda zato sto ih podseca na Barbiku).

U Alepu (noviji deo) u kaficu za istim stolom mozes da vidis devojku u tesnim farkama i stiklama od 12 cm, devojku u letnjoj kratkoj suknji i devojku kojoj samo oci vire ispod marame.

Sto se Jordana tice on je jos liberalniji zahvaljujuci vecem broju turista i kraljici Ranii koja je poznati borac za emancipaciju zena u Jordanu.

Inace u Aqabi je turisticka sezona dosta losa pa smo mi to iskoristili i spavali 2 noci u hotelu Aquamarin 2 (4*) na samoj plazi, sa bazenom i doruckom za 20 € po osobi (redovna cena 40€)

Jeli ogromne egzoticne salate u Ali baba restoranu za 180-230 SP

Ronjenje nista posebno ali smo se super odmorili i spremili za povratak nazad.

U Amanu hotelski dvosoban apartman (4*) u najlepsem delu grada za 15 € po osobi (redovna cena 33€)

Ulaznica u Petru 21 JD (nemojte propustiti)

Wadi Rum ulaznica 2 JD po osobi plus vodic i dzip oko 100 JD ukupno (nemojte propustiti)

U Alepu obisli 6-7 hostela (nisu nam se dopali) pa smo pronasli i 8. koji preporucujemo, New Star, 1000 SP dvokrevetna soba sa doruckom a vlasnik Rasid je odlican lik. 

Restoran Somar gde nas je on odveo, odlican, velike porcije hrane oko 250 SP.

U Damasku obavezno vecerati u Jaber house. Restoran kao iz 1001 noci sa extra klopom i odlicnom atmosferom. Salata, glavno jelo, vise pica i nargile 1700 SP ukupno za cetvoro.

Ulaznica u Omajada dzamiju u Damasku 50 SP

Na izlasku iz Sirije imate taksu 500 SP po osobi, na ulasku u Jordan vizu od 10 JD i na izlasku taksu od 5 JD po osobi.

1€ = 0,92 JD, 62 SP i 2.1 TL.

Ima jos dosta podataka, ali da ne gnjavim, ako nekoga interesuje neka slobodno pita.

Moj savet je: ako ste u mogucnosti ponesite koji evro vise, VREDI!

Ulaz u Omajad dzamiju u Damasku je besplatan ako ste musliman, treba samo da pogledate ozbiljno lika na ulazu kada vas to pita.

Zoki dobro dosli. Ocekujemo poooooooduzi opis puta. Ali verovatno ne u ovom topiku. U.b.r kako je voziti po Siriji?

Ulaz u Omajad dzamiju u Damasku je besplatan ako ste musliman, treba samo da pogledate ozbiljno lika na ulazu kada vas to pita.

Ne mora ni taj pogled, samo izujes cipele i udjes  8-)

Hvala na dobrodoslici Pedja. Voznja po Siriji ludo iskustvo. Sve to izgleda gledajuci iz naseg ugla kao haos u saobracaju ali mi za 10 dana u Siriji i 1700 km nismo videli  cak ni jedno najmanje cukanje kolima. Malo sam se u prvih pola sata u Alepu trzao ali onda sam usao u stos i nije bilo nikakvih problema. A i nas auto je tu bio na svom terenu...

Naravno da u Omajad dzamiju mozete da udjete besplatno ali mi smo uz simbolicne ulaznice dobili vrlo simpaticnog vodica koji nas je u 2 sata proveo kroz neverovatnu istoriju dzamije i pricom i vizuelno. Neki delovi su stari 5000 godina, tu su mosti Svetog Jovana Krstitelja, Hriscani i Muslimani su 72 godine pregovarali kome ce pripasti crkva koja je tu nastala pre dzamije, tu su i dva sarkofaga Salah al Dina...dobili smo dozvolu da snimimo hor Hodza koji je u tom trenutku u posebnoj sobi pevao molitvu koja odjekuje sa svih minareta... kad vam neko to lepo isprica i pokaze, vredi platiti (75 dinara po osobi)

Jos jednom ponavljam turisticka sezona i u Siriji i Jordanu je losa a sad se i zavrsava pa ljudi iskoristite to. Mi smo se cenjkali za super smestaj i obarali cenu i za po 60 posto. Planirali smo u vecini slucajeva hostele ali kad smo videli da mozemo biti u hotelima sa 3 ili 4* za 12,15 ili 20 €  nismo vise razmisljali o hostelima. Moram da napomenem da su skoro svi hoteli (to je bila nasa zelja) bila u stilu koji je odgovarao tom podrucju.

• Author

zoki zavidim ti.

nego, ako se sad zavrsava sezona, kada pocinje? ima li mozda dve sezone, neka na jesen i kada bi ta trebalo da pocne?

Nema potrebe da zavidis. Iskren da budem imao sam neke predrasude pre polaska na put. Zahvaljujuci puno ljudima sa foruma otisli smo relativno spremni a sad smo svi odusevljeni. Tamo ti je sve jednostavno, opusteno i nekako lako, tako da necete imati nikakvih problema i uzivacete u avanturi. Najbolja sezona (sto se tice vremena) ti je april, maj i druga polovina septembra i oktobar. 

Ako mozete imajte uz sebe uvek neki slatkis. Mi smo prolazeci kroz razna sela podelili najmanje 10 kg slatkisa sirijskoj deci koja su prvo malo uplasena a zatim siroko nasmejana dok grizu kolacic.

NE polazite bez fotoaparata (sa nekoliko GB memorije) ili kamere. Mi smo doneli 1700 slika i 7 sati snimljenog materijala.

• Author

zoki, pa kad kacis te slike i gde? aj stavi link :)

nego ljudi, posto se situacija promenila, prevruce je da u julu idem, odlucio sam se za oktobar...do dve nedelje.

e, a da li je dovoljno 400 eura po osobi, ako se ide do jordana skroz do crvenog mora, a da se ima za smestaj po krovovima i sl?

naravno, balkan flex i stednja se podrazumevaju.

Krovovi su ekstra preko leta, ja sam bio u avgustu i vrućina nije bila katastrofalna, vetrić i suva klima stvaraju subjektivni osećaj manje temperature. Kako je na krovu u oktobru - ne znam. Sobe su nešto skuplje od krova. Osamsto evra za vas dvoje za dve nedelje bi bilo knap, da se ne razbacujete ali i da ne trpite gladni i posetite puno toga.

Ja uvek ponesem neku paru više, koju sakrijem "u čarapu" od samog sebe, zlu ne trebalo, i skoro uvek taj crni fond vratim kući.

Osamsto evra za vas dvoje za dve nedelje bi bilo knap, da se ne razbacujete ali i da ne trpite gladni i posetite puno toga.

400 evra po glavi je ok i za zapadnu evropu tako da ne vidim kako bi bilo knap za bliski istok

Osamsto evra za vas dvoje za dve nedelje bi bilo knap, da se ne razbacujete ali i da ne trpite gladni i posetite puno toga.

400 evra po glavi je ok i za zapadnu evropu tako da ne vidim kako bi bilo knap za bliski istok

Subjektivno mišljenje i lično iskustvo. A Petra i Wadi Rum nisu baš jevtini. Ulazno-izlazne vize, dok kupe neku sitnicu, počaste se neki put u nekom restoranu, obiđu muzeje... izvuku se pare.

Uostalom, neka sam odluči.