Jump to content

Featured Replies

Posted

u utorak 19.05. putujem busom za Francusku. Idem sa skolskom ekipom na neko takmicenje u La Ferte-bernard i tamo cemo se zadrzati 4 dana. Posle toga idemo za Pariz i tamo cemo biti 4 dana.

Mene jedino brine sto to nece biti normalna ekskurzija gde ce sve biti isplanirano do detalja, sve je fleksibilno. Zna se samo koliko dana boravimo i gde spavamo.

Molim za savete. Sta videti, sta kupiti, sta probati od jela? Hrana mi nece biti problem, teglim od kuce ali ako imate neki koristan savet slobodno recite.

Najvise sto me interesuje su SIM kartice. Imam program na mobilnom telefonu Mig29 koji se koristi kao msn,yahoo,alo ili bilo koji drugi mesindzer ali preko fona i cetovanje tako izadje mnogoooo jeftinije nego pisanje poruka. Da li znate koji je najbolji operater?

Ne bih zeleo da se zeznem kao u grckoj kad sam kupio sim karticu Qcard  za 5evra koja u sebi ima 1 evro kredita, korisnicki servis se naplacuje, a od interneta mozete koristiti samo njihov sajt i nista vise (znaci ni taj mig29 ne moze).

kako prekratiti vreme putovanja koje traje minimum 25 sati?

ako se setite jos nekih saveta slobodno kazite.

Pa mozes valjda da izdrzis 10 dana bez telefona:) najbolje ti je da samo ugasis telefon i uzivas, posle ces pricati kako ti je bilo..

4 dana u Parizu moras mnogo dobro da iskoristis da bi videla samo delic, po mom misljenju, prevelikog grada.

Ne bih da ti preporucujem mesta koje mozes da obidjes, jer ne znam odakle bih poceo, ali evo preporuke gde dan mozes lepo da zavrsis.. Znaci uvece idi do Ajfelove kule, sedi dole u parku, bice tu jos gomila ljudi, super osecaj.. Onda Montmartre, uvece isto, prelep pogled, puno ljudi se okuplja, siguran provod.. I uvece ispred Notr Dama zna da bude super..

Hrana je dosta skupa u Parizu, pogotovo u blizini nekih poznatijih mesta.. Preporucio bih ti da kupis u supermarketu neke sireve i kobasice:) Najjeftinija hrana je u Meku u principu...

Sto se prevoza, upoznaj ljude iz autobusa, tako se najbolje prekrati vreme...

Uglavnom, Francuska te ponese svojim duhom i verujem da ces uzivati.. srecan put..

Ja bih uvece i nocu najvise blejao u kvartu i istoimenoj ulici Sen Deni(  Rue St. Denis, i Rue du Faub St. Denis), vidi na mapi, pocinje od Istocne Zelezniceke ( Gare de l`est), pa ide sve do Sene, do trga Place du Chalet...to mi je najopusteniji kraj za izlaske( mozda se neki ne bi slozili sa mnom  :) ), i odmah tu blizu je i park i crkva St. Eustache, gde se takodje bleji uvece....preko dana bi obavezno otisao u Versaj, to se stvarno ne propusta...Imas podzemnu C, al obavezno procitaj gde ide, treba Versailles-Rive Gauche, jer imaju dve C, koje idu istom trasom, al se posle razdvajaju..Stanice za ovu liniju su ti sve uz obalu( Quai d` Orsay),od Notr dama, pa do trijumfalne kapije...put i ufur u Versaj uopste nije skup, sve zajedno sa klopom nisam potrosio vise od 20 evra, a stvarno je dozivljaj....ali kreni ujutru, oko pola 9, da dodjes tacno na otvaranje, u 9, jer posle navale turisti...treba ti jedno 5 sati da obidjes sve parkove, jezera, dvorce itd...

za ostatak pariza....samo setaj, pa gde nabasas  :)

Najvise sto me interesuje su SIM kartice. Imam program na mobilnom telefonu Mig29 koji se koristi kao msn,yahoo,alo ili bilo koji drugi mesindzer ali preko fona i cetovanje tako izadje mnogoooo jeftinije nego pisanje poruka. Da li znate koji je najbolji operater?

Ne bih zeleo da se zeznem kao u grckoj kad sam kupio sim karticu Qcard  za 5evra koja u sebi ima 1 evro kredita, korisnicki servis se naplacuje, a od interneta mozete koristiti samo njihov sajt i nista vise (znaci ni taj mig29 ne moze).

Pre sedam dana video sam na promociji francuske SIM kartice po ceni od 1euro. Mozes je kupiti u prodavnici kod Pompidu-a, kad krenes od njega pesackom ulicom Souterrain Berger na jedno 150m sa leve strane.

Molim za savete. Sta videti, sta kupiti, sta probati od jela? Hrana mi nece biti problem, teglim od kuce ali ako imate neki koristan savet slobodno recite.

Hrana u restoranima je nesto skuplja nego u ostalim evropskim metropolama, medjutim kineski restorani kao i svugde su prilicno povoljni: 100gr nekog kuvanog jela (uglavnom kuvana piletina, junetina) kosta od 1,5 do 2,5eura, imas veliki izbor jela. Ima ih na mnogim mestima, ja sam na primer nekoliko puta jeo u jednom restoranu blizu Luvra.

Cetiri dana za Pariz svakako nije dooljno, tako da ne bih ti preporucio da se udaljavas od Pariza i obilazis okolinu, znaci klasika: Ajfelova kula, Luvr, Champs-Elysees, Trijumfalna kapija, La Defense, zatim Latinska cetvrt, Notre Dame, Montmartre... Ono sto bih jos preporucio je i nova nazionalna biblioteka Francuske, Pompidu i part La Villette ukoliko si zainteresovan za vrhunsku savremenu arhitekturu.

Obavezno posetiti muzej Louvre i to da bi ti bilo prijatnije i da bi uzivao preporucujem svaki dan po 1-2 sata. Svi muzeji su besplatni za mladje od 26 god. iz zemalja EU, ali veruj mi svi do jednog misle da je Srbija clanica EU tako da mi nisu trazili niti u jednom muzeju da platim. Besplatno je i penanje na Trijumfalnu kapiju, Versaj...

Suveniri su povoljni, jeftiniji nego u drugim turistickim centrima.

Ali ono sto me je odusevilo u Parizu je rent-a-bike, kosta svega 1euro dnevno. Bike stanice se nalaze na svakih 300-500m po celom gradu. Tako da za 9 dana koliko sam bio u Parizu samo sam dva puta usao u metro (koji je inace preskup). Pariz na bajsu je neopisivi dozivljaj.

Uzivaj!

suveniri su najpovoljniji kod Notr Dam, prodaju kinezi tamo. Ima fine stvari, npr. parfem pristojan 100 ml u staklenoj ajfelovoj kuli 5, 6 eura, satovi zidni isto 5 eura sa motivima pariza. Sendvici (plasticni trougao) po supermarketima se krecu od 1 do 3 eura, meni su veoma fini, takodje cini mi se da su vocni jogurti i  kremovi jeftini bas, ja sam 10 kupio za 3 eura. Za metro postoje takodje mnogo fora, a najbezbednija je da dvoje ulaze sa jednom kartom.

e da, zaboravih za te bajseve.. a klopa je jeftina i u indijskim restoranima, i nije losa :)

• Author

bajsevi i kinezi mi svidjaju :D

ipak izgleda da ce biti malo organizovanije.

Ima cu u vidu vase savete, pisite jos ako se setite. Ajfelov toranj idemo da vidimo sigurno, i neke muzeje. Kaze profa da cemo koristiti metro. Sutra imamo jos jedan sastanak pred put tako da cemu celu pricu sutra saznati. ;)

Versaj obavezno!

Nagovori ih ;)

i da, naravno luvr, to je nesto neverovatno.....mislim da je slobodan ufur utorkom za sve, i svakog dana posle 5 sati uvece, zatvara se u 7, tako da mozete da ga posetite iz vise puta, inace je zamorno ako se ode da se obidje sve odjednom....

ostatak pariza je ok, kao i bilo koji drugi grad, nista spec.

i da, naravno luvr, to je nesto neverovatno.....mislim da je slobodan ufur utorkom za sve, i svakog dana posle 5 sati uvece, zatvara se u 7, tako da mozete da ga posetite iz vise puta, inace je zamorno ako se ode da se obidje sve odjednom....

Luvr je besplatan za sve petkom posle 18h, kada razi do 22h, inace ostalim da nima radi do 18h. Takodje je besplatan ceo dan svake prve nedelje u mesecu - ja sam bio 3. maja i bila je nepregledna kilometarska kolona.

Versaj obavezno!

Nagovori ih ;)

Da sam ja na vasem mestu Versaj bih ostavio za sledecu posetu Parizu. Ipak 4 dana je premalo samo za Pariz, i zamisli da jedan dan potrosis na Luvr, jedan dan na Versaj... Ja sam jedva nasao vremena da odem do Versaja iako sam bio 9 dana u Parizu. Versaj je sjajan i svakako ga treba posetiti, ali smatram da nemate toliko vremena da cekate 4-5 sati ispred Versaja kako bi kupili ulaznice. Vazna informacija za Versaj je da je besplatan ulaz za sve gradjane EU ispod 26 godina i da ti posetioci ne treba da kupuju kartu i cekaju u kilometarskom redu, vec direktno idu na ulaz sa vazecim dokumentom. Ja sam besplatno tako usao sa "srpskim  EU pasosem" necekajuci ni tren u redu za karte.

ostatak pariza je ok, kao i bilo koji drugi grad, nista spec.

Ne bih se slozio, za mene je ipak Pariz nesto posebno i specijalno.

bio sam jula prosle godine, znaci isto udarna sezona, i nisam cekao u redu ni minut.....ali bitno je da se stigne ranije, kao sto sam vec napomenuo, znaci da se bude tamo do pola 10...vec od pola 11 krecu vece guzve, ali koliko se secam, ni to nije bilo nesto puno, guzve pred versajem su vikendom, jer se tada pale sve fontane, i svi navale tad da idu...medjutim, te fontane se i dodatno naplacuju....

ja bih ipak savetovao versaj, jer je drugaciji dozivljaj, nego kad si u nekom gradu, grad je ipak samo grad, ulice, parkovi, spomenici itd....

a i imas vremena za sve, ako ustanes ranije, nazad si u parizu vec u 3 popodne, a imas dovoljno vremena da razgledas i tog dana pariz...

i po meni je pariz nesto posebno, nikako grad kao grad. ako si zainteresovan za muzeje predlazem http://www.musee-orsay.fr/en/home.html, ali svakako treba da odaberes prema svom ukusu. za ljubitelja van goga npr, orsay je bolja varijanta. inace su oba muzeja divna, naravno.

jednom prilikom sam ostala 4 dana u parizu i odvojila sam jedno popodne da posetim versaj, nisam se pokajala. za turu kroz sam dvorac dovoljno ti je 2 sata, a vozom se stigne mozda za pola sata. reda nije bilo, cekala sam 5 minuta za kartu. milion stvari ima da se vidi u parizu, a cak i ako samo hodas po ulici, bez nekog posebnog plana, videces mnogo toga interesantnog. zgrade, crkve, trgove, fontane, kafice.

za ljubitelje knjiga predlazem obilazak knjizarewww.shakespeareandcompany.com kod notr dama....

• 5 years later...

Da li se zna koliko je ulaznica za Versaj?posto ja krajem septembra idem sa drugaricom na sedam dana :)

• 4 weeks later...

18 evra je Passport tickets koji vazi za :

*le Chateau

*les Chateaux de Trianon

*audio vodic

a 25 evra odredjenim danima, jer je u P.t. dodat i les grandes eaux musicales, koji ne preporucujem, jer nema sanse da se stigne u sezoni, tj. da se nacrtas na tom mestu gde je show u 11 - 12 h i 3.30 - 5 h ili 2.30 - 4h, jer su ogromne guzve u dvorcu, ceka se po 2h ispred i to sa vec ranije kupljenim kartama.

Karta se moze kupiti na licu mesta, ne ceka se dugo; u Turistickim info centrima u Parizu, gde uzimaju 1,5 evro za uslugu, tj. izdavanje karte i preko neta, sto je msm najbolja varijanta.

Vrtovi su besplatni!

Msm da je najbolje uzeti P.t. jer sam Chateau je 15 evra, a Trianon 10 evra, a pozeljno je videti i jedno i drugo, ali za vrtove ostane malo vremena, jedino da se pojavi u Versaju vec u 9 h, a mozda neko dolazi i pre otvaranja.

E, sad do Trianon-a moze lagana setnja ili vozic, koji je preskup, a mozda je nekome ok da plati 7,5 evra.