Jump to content

Featured Replies

Posted

Beloruska vlada stavila u upotrebu novi sporazum o bezviznom rezimu sa Srbijom.

Novim sporazumom drzavljani Srbije mogu boraviti u Belorusiji 90 dana bez vize.

Isto vazi i za drzavljane Belorusije u Srbiji.

Svaka cast :mah: Nije se Lukasenko skijao na Kopaoniku tek onako.

Evo linka (na ruskom ali nije tesko razumeti) gde to potvrdjuje vice premijer beloruske vlade Semasko tako da je informacija iz prve ruke:

http://naviny.by/rubrics/tourism/2009/03/31/ic_news_126_308867/

Takodje se navodi da je uprosten i sam mehanizam registracije.

Tri bambija za Lukashenka  :)

Mene konkretno zanima ako se nalazim u Rusiji i hocu da idem do Ukrajine, da li cu u Ukrajinu moci da udjem sa teritorije Belorusije (poshto u pasosu necu imati beloruski ulazni pecat vec samo ruski)? I kako bi funkcionisala registracija u Belorusiji u tom slucaju?

Mozes da udjes u Ukrajinu! Ja se nisam registrovao u Belorusiji kad sam proso tim putem. Nije problem registrovati se jer papiric za registraciju koji dobijas na Ruskoj granici vazi i za Rusiju i za Belorusiju!

• 1 month later...

Samo jedna mala napomena za putnike iz CG. Vlada CG je prekjuce uvela vize za drzavljane Bjelorusije tako da ce vjerovatno skoro uraditi i oni sami. Tako da oni koji planiraju da idu moraju se dobro informisati preko nadlezne ambasade u Beogradu kakvo je trenutno stanje

• 1 year later...

Cinjenicu da nema granice izmedju Rusije i Belorusije ne treba uzeti sasvim zdravo za gotovo. Kada sam isao vozom iz Minska za Moskvu, posle Smolenska, dakle posle granice, na nekoj stanici usli su neki tipovi u civilu i uputili se pravo k meni buduci da sam bio jedini stranac. Posto su bili ubedjeni da Srbima treba viza za Rusiju skinuli su me s voza, da bi im neko u poslednjem trenutku javio da nam ipak vise ne treba viza, te sam ja uskocio nazad u voz u poslednjoj sekundi. Videli su da se nisam registrovao u Belorusiji no srecom prosao sam bez posledica. Ti inspektori verovatno love one strance koji misle da mogu neopazeno da se usunjaju u Rusiju.

• 1 year later...

Trenutno sam u Belorusiji pa bi da podelim neke utiske u vezi registracije, verovatno ce nekome biti p[otrebno. Da bi ste se registrovali u Belorusiji potrebno vam je: pasos, imigracioni karton, zdravstveno osiguranje,puno  ime, adresa, datum rodjenja i broj telefona osobe kod koje ste odseli i 17500 beloruskih rubalja (175din). Osoba kod koje ste odeseli npr vas CS domacin nije potrebno da dolazi sa vama niti da donosisvoj pasos.  Osoba na cije se ime registrujete mora da bude iz grada u kome odesedate tj da u dokumentima ima adresu na koju se vi prijavljujete, koliko se ovo sve proverava nisam siguran.

Uglavnom odete prvo po zdravstveno osiguranje, ono se uzima u agenciji po imenu Belgostrah koja jer mislim jedina koja to radi za strance, bar u Minsku (imaju viose ekspozitura po gradu, to je neka drzavna firma). Posle odete u kancelariju u kojoj se registrujete ja sam trenutno zaboravio ime te ustanove, posto mi je hostkinja samo dala adresu, tamo vam daju neko papirce sa kojim odete u banku da platite onih 17500 rublji, kad se vratite sa priznanicom daju vam neki formular da popunite (u koji pistete sve podatke, vase iz pasosa i od osobe  kod koje ste) i kad to zavrsite izlupaju neke pecate tu i tamo i gotovo. Ja sam isao sam, u formularu sam napisao podatke od drugaricve od devojke koja me hostvovala, nije bilo nikakvih problema.

@gosn.shofershajbna

Kakva je situacija ako se ostaje samo dan-dva? Je l i u tom slucaju neophodna registracija ili je moguce da se izbegne kao u Rusiji ako se ostaje kratko. Ja razmisljam da naidjem do Minska za dva tri dana pa bi mi informacija vrlo koristila.

P.S. A ako bas insistiras mozes i da vodis na kafu u Minsku :)

@gosn.shofershajbna

Kakva je situacija ako se ostaje samo dan-dva? Je l i u tom slucaju neophodna registracija ili je moguce da se izbegne kao u Rusiji ako se ostaje kratko. Ja razmisljam da naidjem do Minska za dva tri dana pa bi mi informacija vrlo koristila.

P.S. A ako bas insistiras mozes i da vodis na kafu u Minsku :)

Ja sam bio od subote do ponedeljka u Minsku [ubrzo po ukidanju viza] i nije bila neophodna registracija.

• 2 years later...
  • 3 years later...

Pozdrav svima,

Zanima me, da li možda neko zna kako protiče proces oko dobijanja vaučera za Bjelorusiju? Imam crnogorsko državljanstvo i planiram put u Bjelorusiju i Rusiju oko Nove godine. Za Rusiju viza nije potrebna dok je za Bjelorusiju potreban "vaučer".

Pozdrav svima,
Zanima me, da li možda neko zna kako protiče proces oko dobijanja vaučera za Bjelorusiju? Imam crnogorsko državljanstvo i planiram put u Bjelorusiju i Rusiju oko Nove godine. Za Rusiju viza nije potrebna dok je za Bjelorusiju potreban "vaučer".

Ako ideš avionom u Minsk i vraćaš se isto iz Minska do 5 dana ti ne treba ništa. Tako su meni rekli na granici.
Ako ne onda bilo koji njihov konzulat i završiš sve za pola sata. Opet, bar su meni tako rekli. Treba ti ili pozivno pismo od nekoga ili rezervacija smještaja. Za vaučer samo uzmu pare, bunili su se valjda i Bjelorusi zbog toga ali još je aktuelno.
Mene su vratili sa granice i rekli da uzmem vizu u Poljskoj, u BY konzulatu u najbližem gradu. Već je bila noć a sjutra je bio Dan nezavisnosti BY tako da konzulat nije radio pa smo otišli drugim putem inače vjerujem da bismo to brzo završili.

Sent from my S3 using Tapatalk

Čini mi se da ova aerodromska viza nije baš jeftina, negdje sam vidio cijenu od 100+ USD.

Inače, putovanjem kopnom iz Bjelorusije za Rusiju je posljednjih mjeseci malo komplikovanije za državljane trećih zemalja. Čini se da je došlo do nesporazuma u zajedničkoj carinskoj uniji.

• 9 months later...

pozdrav!

Imam jedno pitanje pa se nadam da će neko znati da mi da odgovor.  Iz Viljnusa bi vozom na jedan dan skoknuo do Minska i uveče se vratio natrag. Pročitao sam ovde na forumu da na granici postoji problem jer treba da se ima njihovo zdravstveno osiguranje. Ono kao može da se kupi na granici na putničkoj blagajni, ali neki tip je ovde pisao da su ga zbog nemanja tog osiguranja skinuli sa voza jer je voz nije hteo da ga čeka da to odradi. To mi je malo bezobrazno sa njihove strane jer će voz svakao tu čekati dok se ne pregledaju putne isprave za sve putnike. Kakva su vaša iskustva? Ne bi da me skinu sa voza zbog takve gluposti, jer ću svakako imati putno osiguranje koje pokriva sve moje dane dok sam u inostranstvu. Zna li neko jer to putno osiguranje može slučajno da se kupi u Viljnusu, ili možda preko nekog sajta elektronski? Da li ima smisla zvati njihovu ambasadu u Beogradu zbog toga? Hvala unapred...

Edited by evropejac

Ja sam isto cuo da treba, ali mi nista nisu trazili niti sam ga kupio. Nisam isao vozom vec busom. Ne verujem iskreno da ce ti to praviti problem.

Za online osiguranje, kad si van zemlje, ovo bi trebalo da odradi posao i to po pristojnoj ceni: www.hccmis.com

10 hours ago, Dragance said:

Za online osiguranje, kad si van zemlje, ovo bi trebalo da odradi posao i to po pristojnoj ceni: www.hccmis.com

Problem je bio što su za Belorusiju priznavali eksplicitno samo državno osiguranje koje su oni prodavali na granici i nisu hteli da priznaju nijedno drugo u praksi. U teoriji ako je na tvojoj polisi pisalo (na ruskom) da pokriva Belorusiju onda ti nije trebalo, ali su generalno i dalje tražili da kupe na granici čak iako si ispunjavao te uslove. U stvarnosti to je bio porez na turiste, tako da ne verujem da će ovo osiguranje značiti išta graničarima.

hvala na odgovorima! Probaću da ga kupim na granici  na toj putničkoj blagajni, nadam se samo da ću moći da platim u evrima ili karticom jer beloruske rublje nemam. Valjda me  neće skinuti sa voza zbog toga? :sad:. Javiću vam svakako kako sam prošao.

Voz ne staje na granici kao onaj koji ide izmedju Beograda i Budimpeste vec se pasoska kontrola radi u hodu sa beloruske strane, voz staje samo na kratko da udju patrole i da se izbace putnici koji nemaju potrebna dokumenta. Kontrola se radi na samoj stanici sa litvanske strane. Ne znam da li ima opcija da se osiguranje kupi dok voz ide, ali ako ne onda ce vas vratiti iz Gudogaja nazad u Litvaniju. Kada sam ja bio svakome su gledali i to detaljno. Isto i na aerodromu, ne moze bez toga da se udje u zemlju. Pritom i atmosfera nije takva da moze nesto da se "dogovori". Idu u grupama po nekoliko, a voz nije podeljen u kupee, tako da bi bilo suludo nuditi pare pred svim putnicima i pred carinikom, policajcem i jos ne znam kim. S druge strane poceli su da testiraju pasosku kontrolu na stanici u Minsku prosle godine i krajem 2017. je trebalo da zazivi novi granicni prelaz u punom rezimu. Da li se to desilo ili nije ne znam, u tom slucaju verovatno da ce moci da se kupi osiguranje na licu mesta kao na aerodromu

hvala BYagi i ostalima  na odgovorima. Kontaktirao sam našu ambasadu u Belorusiji i Belorusku u Beogradu.Žena koja radi u Beogradu rekla mi je da kada se kupuje karta da je moguće da je naplaćeno i osiguranje, mada ja na karti ne vidim te stavke iz osiguranja. Probaću  ako mogu da kupim to osiguranje na žel. stanici u Viljnusu, a ako ne šta mi bog da :tongue: Citiram šta piše na zvaničnom sajtu Ambasade Srbije u Belorusiji "Obavezna je polisa zdravstenog osiguranja, koja se kupuje na graničnom prelazu prilikom ulaska u zemlju i iznosi oko 1 evro po danu boravka. Priznaju se polise međunarodnog putnog medicinskog osiguranja beloruskih, kao i stranih osiguravajućih kompanija ukoliko ispunjavaju uslove u pogledu visine osigurane sume (minimum 10.000 evra) i teritorije na kojoj važi polisa (Republika Belorusija ili ceo svet)." Pokušaću još da kupim ovde za taj jedan dan i da bude naznačena Belorusija kao zemlja putovanja. Pa kako prođem...

Edited by evropejac

• 2 weeks later...

Samo da vam javim da su me pustili u Belorusiju sa osiguranjem koje sam kupio ovde. Kao što sam u gore navedenim postovima pisao, pored osiguranja koje sam još ranije kupio a koje je obuhvatalo više dana i pokrivalo Evropu, kupio sam posebno za taj dan kada sam planirao posetu Belorusiji. Da ne reklamiram sada tu osiguravajuću kuću stojao je i iznos pokrića od 30.000 evra (Belarusi traže 10.000).Kada mi je zgodna beloruska carinica zatražila osiguranje pokazao sam joj i pustili su me bez problema. Naravno bilo je tu raznih pitanja: kuda, koliko, gde, nosiš alkohol., cigare .....

Samo da napomenem da beloruski carinici nisu vršili proveru u vozu kako je ovde neko pisao već kada je voz stao u stanici Smargon. Tu su pregledali ceo voz i onda su izašli. Inače do Minska ima samo još jedna stanica-Gudogaj. Ukupno voz staje u dve stanice. Sa litvanske strane nisam imao nikakve probleme. Granična kontrola se vrši kao što ste i pisali u žel. stanici Viljnus. Nije bilo gužve pa samim tim nije bilo potrebno ni dolaziti sat vremena ranije. Ja sam došao oko 15 min. ranije.  Ako ste u Viljnusu zgodan je taj jutarnji voz u 7:15, a u povratku iz Minska  u 19:30. Karta staje 16 evra u jednom pravcu i možete je kupiti na sajtu litvanske železnice. pozzz